Pelle Miljoona Oy tien päälle ensi syksynä

Suomipunkin ikijäärät tulevat 40-vuotisjuhlakiertueella myös Tornion Club Teatrialle.

16.5.2018
Suomalaisen punkmusiikin pioneeriyhtyeisiin lukeutuva Pelle Miljoona Oy tekee ensi syksynä mittavan 40-vuotisjuhlakiertueen, joka saapuu myös Tornion Club Teatrialle perjantaina 24. marraskuuta.

Kiertueella nähdään juuri se legendaarinen läpimurtokokoonpano vuosilta 1979 ja 1980, jossa olivat mukana Pelle Miljoona Tumppi Varonen, Ari Taskinen, Andy McCoy ja Sami Yaffa. Juuri tämä kokoonpano suomipunkrockin ikivihreisiin lukeutuvan, Ari Taskisen säveltämän ja Pelle Miljoonan sanoittaman menestyskappaleen Moottoritie on kuuma.

Moottoritie on kuuma -biisi löytyy Pelle Miljoona Oy:n samannimiseltä, syksyllä 1980 ilmestyneeltä klassikkoalbumilta. Samalla albumilla soivat myös biisit Olen kaunis, Vapaus on suuri vankila, Hyvää yötä maailma, Älä äiti itke ja Juokse villi lapsi. Albumi nousi Suomen levymyyntilistan ykkössijalle ja myi kultaa.

Bändin paraatikokoonpano kuitenkin hajosi juuri ennen menestyksen kruunattua, jo sovittua konserttikiertuetta. Andy McCoy ja Sami Yaffa jättivät yhtyeen ja muuttivat Tukholmaan perustamaan Hanoi Rocks -yhtyettä.

Viisi valopäätä tien päällä

Pelle Miljoonan ensimmäinen levytysstudion oven avannut yhtye oli Savonlinnassa vuonna 1977 perustettu Pelle Miljoona & N.U.S. –kokoonpano, jonka musiikillisina esikuvina toimivat punk-musiikin tunnetuimmat sanansaattajat kuten The Sex Pistols, The Clash ja Siouxsie & The Banshees.

Pelle Miljoonan pitkän uran varrella mahtuu lukuisia kokoonpanoja kuten Pelle Miljoona & 1978, Pelle Miljoona & 1980, Pelle Miljoona Oy, Pelle Miljoona & Avoimet Ovet, Miljoonaliiga, Pelle Miljoona & Linnunlaulu, Rockers, Pelle Miljoona & Ylivoima, Suspenders, Pelle Miljoona Unabomber, Pelle Miljoona United, Pelle Miljoona Acoustokarhut ja Pelle Miljoona & Haminan Akustiikka.
– Joo, onhan niitä ollut. Tuskin itsekään niitä kaikkia nimeltä muistan, Pelle Miljoona sanoo hymyillen.

– Tässä iässä sitä kaipaa jo vähän jännitystä elämäänsä. Siinä kai ainakin yksi syy, miksi me lähdetään alkuperäiskokoonpanossa syksyllä rundille. Ja Moottoritie on kuuma -albumilla on nippu hemmetin hyviä rock-biisejä, joiden varaan juhlakiertueen keikkaohjelmisto pitkälti rakentuu. Tien päälle lähtee styrkkarit, soittokamat, valot ja viisi valopäätä, kertoo Pellen monivuotinen yhteistyökumppani Tumppi Varonen.


Aikoinaan Problems-yhtyeessäkin vaikuttanut Tumppi Varonen toimii laulusolistina muun muassa biiseissä Tahdon rakastella Sinua, Älä äiti itke ja Hyvä fiilis.
– Aika kuluu nopeasti. Vaikea kuvitella, että tässä on taaperrettu jo nelisenkymmentä vuotta yhteen soittoon. Pelle Miljoona Oy on aina ollut sellainen kansanbändi. Ei me ikinä kävelty ylimielisinä mistään putkesta estradille kukkoilemaan, vaan hiippailtiin lavalle kansan keskuudesta. Me oltiin samalla levelillä jengin kanssa. Pelle Miljoona Oy liikutti yleisöä, meidän keikoilla ihmiset rakastuivat toisiinsa ja meidän keikoilla syntyi pariskuntia. Ja yleisö lähti hymy kasvoillaan meidän keikoilta kotiin.

– Me ollaan kaikki, koko bändi - Varosen Tumppi, Taskisen Ari, Andy, Sami ja minä - yhä edelleen uskollisia sille idealismille, punkille, jonka nimeen me silloin 1980-luvulla vannottiin. Me ollaan yhä edelleen kaikki punkkareita. Mitä ikinä se nyt sitten tarkoittaakaan, Pelle hymähtää.

Pelle Miljoona Oy Tornion Club Teatrialla lauantaina 24.11.2018. Liput ennakkoon alk. 38 €, ovelta 45 €. Ovet auki klo 20:00, showtime TBA.

35 vuotta täyttävä Kalottjazz & Blues julkisti esiintyjiään

* Tornioon saapuvat mm. Anna Järvinen, Aili Ikonen, Ebbot Lundberg & Indigo Children, Ida Bang & The Blue Tears, Sanna Ruohoniemi, Saverio Maccne & Double Ace sekä Örjan Mäen Favorite Hippies.

Kalottjazz & blues-tapahtuman järjestelyiden ytimessä ovat Paula Jokilehto (vas), Merja Stenberg, Pia Marttinen ja Mari Verronen. Nelikko kuvattuna Åströmin kartanon pihapiirin riihen edustalla, joka on ensi kesän uusi tunnelmallinen konserttipaikka.* Kirkkokonsertin tähtenä loistaa Diandra.

5.4.2018
35 vuotta täyttävä Kalottjazz & blues -festivaali julkisti torstaina valtaosan esiintyjistään ja muista tulevan kesän suunnitelmistaan. Festivaali järjestetään Torniossa ja Haaparannalla 29.-30. kesäkuuta.

Perjantain avajaiskonsertissa esiintyvä laulaja ja säveltäjä Anna Järvinen valittiin Ruotsissa vuoden 2016 ruotsinsuomalaiseksi ja häntä on kuvailtu yhdeksi Ruotsin uniikeimmista ja lahjakkaimmista artisteista.

Järvisen albumit ovat herättäneet huomiota sekä Ruotsissa että Suomessa ja ovat poikineet useita Grammis -ehdokkuuksia. Järvinen on tullut monelle tutuksi myös radion ja television kautta, viimeksi Anna Järvinen ja naiset -ohjelmassa, jossa hän tapasi viisi naista, joilla oli juuret Suomessa.
- Järvinen on lupautunut laulamaan sekä suomeksi että ruotsiksi. Olemme hyvin iloisia saadessamme Anna Järvisen vieraaksemme, Haaparannan kulttuurikoordinaattori Pia Marttinen iloitsee.


Perjantain bluesillan avaa Suomeen rakkauden perässä muuttanut argentiinalainen kitaravirtuoosi Saverio Maccne Double Ace -yhteensä kera. Aiemmin tapahtumassa ravintolamiljöössä esiintynyt Maccne pääsee nyt tykittämään päälavalle.

Bluesillassa lavan ottaa haltuun myös Swedish Blues Challengen vuonna 2015 voittanut Ida Bang & The Blue Tears, joka on kriitikoiden rakastama, palkittu nuori retro & rootsyhtye, joka on kysytty esiintyjä Euroopan blueslavoilla.
- Sukupuolikysymys on tärkeä myös Kalottjazz & blues –tapahtumassa, jonka musiikkigenreä ajatellaan miehisempänä kuin sen oikeastaan tarvitsee olla. On siis tärkeää huomioida myös naismuusikot, Marttinen perustelee.

Bluesillan kolmas bändi on tornionlaaksolainen superyhtye Favorite Hippies, jonka riveistä löytyvät muun muassa Willy Clay Bandista tutut Örjan Mäki ja Fredrik Elenius, Hardships -yhtyeen Johan Mäki sekö Örjanin kanssa Brickyard -bluesyhtyettä kannatellut Mattias Kauppi.Lauantain pääkonserttiin - jonka esiintyjistä vielä yksi on julkistamatta - tulee myös kunnon annos tasokasta naisenergiaa, kun lavalle nousee  Suomen arvostetuimpien jazzlaulajien joukkoon lukeutuva Aili Ikonen, jonka Osmo -veli vieraili tapahtumassa viime vuonna. Myös Aili Ikonen on nähty Kalottjazz- & blues -festareilla aiemminkin.

Ikonen julkaisi viime vuonna Piirrä minut -albumin, joka tuo esille viehättävän laulajan uutta ja arastelematonta suuntaa, hänen sävellyksistään huokuukin persoonallisuus ja tunteikkuus.
Vuonna 1982 syntynyt Ikonen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2014 pääaineinaan jazz ja kansanmusiikki. Ikonen on julkaissut myös albumit Laulan (2016) ja Tribute to Ella (2013). Lisäksi hän on levyttänyt Norrbottenin Big Bandin, Herd- ja Kvalda -yhtydeiden kanssa.


Kalottjazz & blues ei ole myöskään arastellut tuoda tapahtumaan musiikkia jazz- ja bluesgenren ulkopuolelta. Tähän joukkoon lukeutuu pitkän linjan muusikko ja ruotsalainen indierock-ikoni Ebbot Lundberg, joka saapuu paikalle Indigo Children -yhtyeensä kera.

Lundberg loi kansainvälistä uraa Union Carbide Productions- ja The Soundtrack Of Our Lives- yhtyeissä kanssa. Jälkimmäisen yhtyeen vuonna 2001 ilmestynyt Behind the Music -albumi oli ehdolla USA:n Grammy -gaalassa parhaaksi rock/indie albumiksi. Se johti useisiin tv-esiintymisiin rapakon tuolla puolen, Lundberg pistäytyi muun muassa David Lettermanin, Jay Lenon ja Conan O’Brienin vieraana. Ruotsissa hän on vaikuttanut Så mycket bättre –ohjelmassa ja hänellä on ollut myös oma tv-ohjelma Ebbots Ark, jossa hän tapaa muusikkokollegoitaan.Lauantaina Alatornion kirkkokonsertissa laulaa ja soittaa viulua suosionsa huipulla oleva Diandra. Nuori ja taitava laulaja nousi julkisuuteen vuonna 2012 Idols-voiton myötä. Lempeitä säveliä kesäiltaan Diandran kera tuo hänen kuusihenkinen yhtyeensä.
- Kirkkokonsertin esiintyjä on jo perinteisesti tullut jazz/blues-genren ulkopuolelta, muistuttaa Tornion kaupungin tapahtumatuottaja Merja Stenberg.

Naisenergiaa festivaaleille tuo myös viime kesänä yleisönsä Pori Jazzeilla hurmannut ruotsinsuomalainen, Tukholmassa asuva Sanna Ruohoniemi, joka julkaisi debyyttialbuminsa Tales Of A Stranger vuonna 2016.

Sekä Kungliga Musikhögskolanissa että Sibelius-Akatemiassa opiskelleen Ruohoniemen musiikissa pohjoismaisen kansanmusiikin vaikutteet yhdistyvät luontevasti jazzilliseen ja leikkisään ilmaisuun. Ruohoniemi on musiikissaan unohtanut paatoksellisen jazzlaulun suosien sykähdyttävällä tavalla rajoja rikkovaa ilmaisua.

 
Tapahtuman pääpaikka on edelleen viime vuonna testattu Aineen Taidemuseo piha-alueineen.
- Se osoittautui loistavaksi niin kävijöiden kuin järjestäjienkin mielestä. Tapahtuma-alueen taidekatu toteutetaan tänäkin vuonna Jala Taide- ja käsityöyhdistyksen kanssa, Marttinen mainitsee.
Taidekamarin alueelle suunnitellaan lisäksi erilaista oheisohjelmaa ja –tapahtumia. Tarjolle tulee esimerkiksi joogaa, johon voi osallistua ennen musiikkiesitysten alkua.
- Tarjoamme eri toimijoille mahdollisuuden tulla mukaan tapahtuman oheisohjelman ja muun sisällön tuotantoon, intialaista päähieronnosta lähtien, Stenberg korostaa.


Ensi kesän uutuutena on uusi, tunnelmallinen ja charmantti konserttipaikka Åströmin kartanon pihapiirin riihessä. Kuvankauniissa historiallisessa miljöössä jammaillaan jazzin tahdissa niin perjantaina kuin lauantainakin.
Tornion Kuvataideseuran ylläpitämän Taidekamariin ja sen piha-alueelle suunnitellaan muun muassa taidepihaa ja mahdollisesti myös tapahtuman etkoja.
- Tornion kaupungin ala-aulaan tulee puolestaan valokuvaaja Jukka Piiroisen Jazzkuvia -näyttely, kertoo Taideyhdistyksen puheenjohtaja Mari Verronen.

Taidekamarin ja Åströmin kartanon ja tapahtumakokonaisuuteen linkittyy myös riihessä esitettäviä Tornion kesäteatterin esityksiä sekä Peräpohjolan markkinat.
- Uutena yhteistyökumppanina on myös tulossa SETA ja Border Pride -tapahtuma, mutta yhteistyömuoto on vielä auki, Stenberg kertoo.

Santa Lucian Perse palaa -olut lanseerataan perjantaina Kemissä

Rokkineuvos haastattelee bändiä Oluthuone Kukossa pidettävässä tilaisuudessa. Koko bändi on paikalla.

12.12.2019
Tornion Panimo lanseeraa Lucian päivänä kemiläisbändi Santa Lucian nimikko-oluen, joka kantaa yhtyeen kokoelmalevyn Perse palaa -nimeä. Kaikille avoimet ja maksuttomat lanseerausbileet pidetään Oluthuone Kukossa Kemissä perjantaina 13.12. klo 19 alkaen. Paikalla on koko Santa Lucia -bändi ja Tornion Panimon edustajat. Tilaisuudessa Rokkineuvos haastattelee bändiä. Yhtye ei soita tilaisuudessa, mutta yhtyeen musiikkia kyllä kuullaan.

Bileissä juhlistetaan myös Perse palaa – kaikki levytykset ja vähiten hävettävät demot 1987-1992 -kokoelman toista painosta ensimmäisen 350 kappaleen myytyä loppuun ennätysajassa. Ensimmäinen painos julkaistiin 30. elokuuta, siis vain runsaat kolme kuukautta sitten.
- Toinen, kansainvälinen painoskin on lähes loppuunmyyty, mutta sitä voi vielä tilata Svart Recordsilta, laulusolisti Mape Morottaja vinkkaa. Tilaaminen käy vaikkapa tämän linkin kautta: https://svartrecords.com/product/perse-palaa-kaikki-levytykset-ja-vahiten-havettavat-demot-1987-1992-red-vinyl/
- Toiseen painokseen tehtiin myös tiivistelmä historiikista englanniksi, sillä haastattelupyyntöjä on tullut mm. Brasiliasta, Espanjasta ja Saksasta, Mape lisää.

Kokoelmalta löytyy Santa Lucian koko levytetty tuotanto sekä yhdeksän ennen julkaisematonta demobiisiä kolmen punaisen vinyylin kokonaisuutena. Vinyyleiltä löytyy luonnollisesti myös yhtyeen ainoaksi jäänyt pitkäsoitto Arktista hysteriaa sekä uudelleen miksattu ja bändin viimeiseksi jäänyt virallinen julkaisu Neljä tunnelia tuonelaan.

Arkista hysteriaa ilmestyi vuonna 1990 ja EP Neljä Tunnelia Tuonelaan 1992. Lisäksi yhtye julkaisi uransa aikana neljä singleä, Sankarit/Viimeinen Aamu (1988), Miljoona Ruusua/Pyhä Yö (1988), Ruusutarha/Vihaan sinua (1989) ja Harhaa/Pelastus avaruudesta (1990).

Rolling Stone käynnisti kuhinan

Kun Perse palaa -kokoelma julkaistiin kukaan ei aavistanut mitä tuleman pitää.
Ei levy-yhtiö, eikä bändi.
28. elokuuta, siis kaksi päivää ennen kokoelman julkaisua arvovaltainen, maailman tunnetuimpiin musiikkijulkaisuihin lukeutuva laajalevikkinen amerikkalainen Rolling Stone -lehti julkaisi kriitikko Hank Shteamerin kirjoittaman pitkän artikkelin Santa Luciasta.
– Santa Lucian pitkät ja arvaamattomat kappaleet muistuttavat monin paikoin dystooppista taidemetalliyhtyettä Voivodia, jos tuo yhtye olisi maustanut soundiaan goottilaisella new wavella ja proto-pop-punkilla.
Shteamerin mielestä bändin ulosannin hienostuneisuus tulee vakuuttavammaksi kun ottaa huomioon, että Santa Lucian viisi jäsentä – kaikki naisia – olivat vain 12-vuotiaita bändiä perustettaessa ja 16-vuotiaita levytyssopimusta tehdessä. Kemiläisbändistä selvästi innostuneen Shteamerin mukaan viiden suomalaisteinin 1980-luvun bändi julkaisi vuoden 2019 tyylikkäimmän uusintapainoksen.

Rockmaailman raamatuksikin mainitun Rolling Stonen mukaan yhtye kutoi metallista, progesta, punkista ja popista oudon, mutta kiehtovan kokonaisuuden. Mape Morottajan laulua lehti kuvaili karismaattiseksi ja vertaili sitä nuoreen Björkiin. Kati Pyykön kitarointia Shteamer kuvasi upeaksi. Kauttaaltaan ylistävässä artikkelissa Shteamerin mukaan Santa Lucian tapa sekoittaa genrejä on yhtä aikaa tyrmistyttävä ja riemastuttava.

Tornion Panimo innostui välittömästi

– Rekisteröin suurella ilolla Santa Lucian -julkaisun ja sen ympärillä käynnistyneen pöhinän. Ajattelin heti, että totta kai meidän täytyy panna kemiläisbändille tribuuttiolut. Olen itse samalta kylältä kuin bändiläiset, joten mukana on rutkasti kotiseutunostalgiaa, kertoo Tornion Panimon myyntipäällikkö Heikki Huhtamäki.
Panimo ei lähtenyt vain lyömään Santa Lucia -etikettiä jo olemassa olevaan olueensa, vaan toimitusjohtaja Kaj Kostiander halusi luoda jotain uutta yhdessä Santa Lucian jäsenten kanssa.
– Tornion Panimo on tullut tunnetuksi menestyksestään oluenpanon kuninkuuslajissa eli lagerin panemisessa. Keskustelimme bändin kanssa heidän toiveistaan. Heillä oli yksi vaihtoehto ylitse muiden ja se oli chili. Oluen nimi, Perse palaa, vie ajatukset luontevasti tulisen ruuan suuntaan. Melko hurjaahan se oli tömäyttää chiliä lageriin, mutta rohkea ja rajoja rikkova bändi ansaitsee rohkean ja rajoja rikkovan oluen, nauraa Kostiander.

Pala suomalaisen musiikin historiaa

Santa Lucia on epäilemättä piirtänyt lähtemättömän jälkensä suomalaisen musiikin historiaan. Jo aikalaiset näkivät, että kemiläiset teinitytöt toivat hevimetallin suomalaiseen naisrokkiin ja oli jo omana aikanaan poikkeus testosteronilla marinoidussa härmärockissa ja etenkin metallipiireissä.

Yhtye perustettiin Kemissä 1984 jäsenten ollessa 12-vuotiaita. Santa Lucia solmi levytyssopimuksen Poko Rekordsin kanssa 1987. Koska bändin jäsenet olivat tuolloin vasta 16-vuotiaita ja kaikki levytys- ja keikkasopimukset neuvoteltiin yhdessä heidän vanhempiensa kanssa.

Bändi vakuutti niin soittotaidoillaan kuin omaperäisillä biiseilläkin sekä räyhäkkäällä asenteellaan. Legendaarinen bändi oli oman tiensä kulkija, joka pysyi tyylilleen uskollisena, lukuun ottamatta hairahdusta Miljoona ruusua -biisin punkversioon. Ironista kyllä bändi tunnetaan nimenomaan tästä biisistä. Toisaalta – juuri tarttuminen latvialaista alkuperää olevaan Vera Teleniuksen levyttämään suomalaisversioon taisi olla juuri se tekijä, joka herätti laajemman kiinnostuksen yhtyettä kohtaan.

Bändi keikkaili useamman vuoden ympäri Suomea ja pistäytyi myös Ukrainassa, Ruotsissa, Virossa ja Norjassa. Santa Lucia hajosi 1990-luvun alussa bändin jäsenten tultua täysi-ikäisiksi ja lähdettyä opiskelemaan eri puolille Suomea. Bändi soitti aktiiviaikansa viimeiset keikat Kemissä ja Torniossa vuonna 1992. Santa Lucia teki vielä 2010-luvulla muutamia keikkoja mm. Stonen ja A.R.G.:n kanssa.

Toista samanlaista ei ole tullut

Bändin 32-sivuisen historiikin kokoelman kylkeen kirjoittanut niinikään kemiläislähtöinen Tommi E. Virtanen kirjoittaa tekstissään osuvasti Santa Lucian olleen poikkeuksellinen ryhmä.
– Santa Lucian aiheuttamaa hämmentävää pyörremyrskyä ei ole toista samanlaista tullut. He olivat jotain yllättävää ja aikakaudelle outoa, uhkaavaakin. Perinteiset roolit kääntyivät päälaelleen, kun itsevarman arrogantit tytöt määräsivät tahdin. Hämmentävintä kuitenkin oli Santa Lucian virtuoosimainen osaaminen, joka tykitettiin täysin häpeilemättömästi vasten yleisön kasvoja.

Aikalaisbändi Stonen laulaja-basisti Janne Joutsenniemen mukaan levy kuulostaa edelleenkin helvetin ajattomalta.
– Santa Lucian musa on sekoitus asioista, joita he diggailivat. Siinä oli paljon näkemystä ja tekemisen paloa. Jos Santa Lucia olisi jäänyt oman aikansa kliseiseksi kuvaksi, ei kukaan olisi varmasti heistä kiinnostunut vuonna 2019 – tämä uusintajulkaisu juuri todistaa sen.

Myös raskaalle rockille omistautunut Inferno-lehti nostaa hattua yhtyeen tekemälle työlle päätoimittaja Matti Riekin sanoin.
– Jokaiselle umpihangelle on avaajansa, ja tästä katsantokannasta Santa Lucian pioneerityössä ei ole sinänsä mitään eriskummallista. Siinä sen sijaan on, ettei lyhytikäiseksi jääneen yhtyeen latua ole vielä tänäkään päivänä kyennyt suksimaan kukaan. Yksikään toinen bändi ei ole onnistunut yhdistämään vauhtimetallista pohjaa, jälkipunkin jylhänkolhoa tunnelmaa ja kotimaisen kasaripopin puolelta rahdattuja koskettimia samalla tavalla – liekö edes yrittänyt.

Lordin uusi single on se erilainen rakkauslaulu

2.12.2019
Parin viikon päästä Helsingin Jäähallissa Beast In Blackin kanssa nähtävä Lordi on julkaissut toisen maistiaisen tulevalta Killection-albumiltaan. Fiktiivisen kokoelman "se uusi biisi" I Dug a Hole in The Yard for You on tehty kuulostamaan Lordilta tässä ajassa.
- Se on tämän niin sanotun kokoelman modernein biisi, mutta kappaleen kertosäkeen melodia ja nimi ovat olleet olemassa itse asiassa jo Lordin toiselta The Monsterican Dream -albumilta lähtien, Mr. Lordi paljastaa.


Legendaarisen metallimiehen Mikko Karmilan äänittämä ja miksaama biisi on rankka rakkaustarina vainotusta ihastuksen kohteesta, mutta Lordin tuotannossa biisin tarina on Mr. Lordin mukaan enemmän normaali kuin epänormaali. Stalkattu ja tapettu tyyppi tulee takaisin kostamaan.
- Jos mitään yliluonnollista ei tapahtuisi, se olisi mainitsemisen arvoista.
Singlestä on myös kuvattu Kaira Filmsin Vesa Rannan ja Aapo Lahtelan työstämä ja ohjaama video, jonka voit katsoa jutun yltä.
- Video kuvattiin nopealla aikataululla viime viikolla Oulussa, ja mukana on myös Lordi-faneille tuttu hahmo Ralph Ruiz, joka on varmaan kymmenen vuotta toivonut, että pääsisi mukaan videolle. Amerikan mies on ollut harvoin maisemissa, kun videota on kuvattu, mutta nyt aikataulut viimein osuivat yksiin, Mr. Lordi kertoo.
Muun muassa Lordi-tuotannoissa ääninäyttelijänä ja joskus lavallakin nähty Ruiz on ollut vuosien mittaan bändin seikkailuissa mitä erilaisimmissa rooleissa sekä hahmona myös Lordi-sarjakuvassa.
- Monia on hämmentänyt, että onko tämä oikea vai keksitty hahmo, mutta kyseessä on omalla naamalla ja nimellään oleva tyyppi, jolla on oma elämänsä. Hänet on vain imetty tähän mukaan, kun hän kerran mukaan halusi. Pitää varoa, mitä toivoo – sitä saa mitä tilaa, Mr. Lordi virnistää.

Ensi vuonna tehtävän kattavan Killectourin Euroopan-osuuden lämmittelijät on nyt myös julkistettu. Mukana kiertävät niin ikään suomalainen Flesh Roxon, Aeternitas, Almanac sekä Tarchon Fist, kuten Rokkineuvos jo aiemmin uutisoi. Suomen-kiertueen lämmittelijä ilmoitetaan myöhemmin.

Jani Liimataisen ja Anette Olzonin The Dark Element julkaisi kakkosalbuminsa Songs the Night Sings

Not Your Monster on viimeisin singlejulkaisu Songs the Night Sings -albumilta.

11.11.2019
The Dark Element on julkaissut kakkosalbuminsa Songs the Night Sings perjantaina 8. marraskuuta Frontiers -levymerkin kautta. Viimeisin singlelohkaisu albumilta on kappale nimeltä Not Your Monster, jonka musiikkivideon voit katsoa jutun yläpuolelta.

The Dark Element on ex-Nightwish-solisti Anette Olzonin sekä kemiläislähtöisen kitaristi Jani Liimataisen yhteisprojekti, jonka esikoisalbumi The Dark Element ilmestyi vuonna 2017. Liimatainen tunnetaan myös Cain’s Offering- ja Insomnium-yhtyeistään, sekä Sonata Arctican kitaristina vuosilta 1996–2007.

Liimataisen ja Olzonin lisäksi The Dark Elementin riveissä vaikuttavat nykyään basisti Jonas Kuhlberg, joka soittaa myös Cain´s Offeringissä ja One Desire -yhtyeessäAndré Linman (ex- Sturm und Drang) kanssa.Pietarsaarelaislähtöinen Kuhlberg kuului vuosina 2004–2015 helsinkiläiseen MyGrain-yhtyeeseen, jonka kanssa hän teki neljä levyä. Yhtyeen rumpalina toimii Wintersunista ja Stratovariuksesta tuttu Rolf Pilve.

Songs the Night Sings on järjestyksessään yhtyeen toinen albumi.
– Minusta albumi on erittäin raskas, mutta silti erittäin melodinen. Nyt kun minulla ja Anettella oli takana jo yksi yhteinen albumi, olemme löytäneet tyylin, jota haluamme noudattaa, kuten myös ihanteellisen tavan työskennellä yhdessä, levyn tuottajanakin toiminut Jani Liimatainen kertoo.

Songs the Night Sings -albumi pitää sisällään kappaleet:

1. Not Your Monster
2. Songs The Night Sings
3. When It All Comes Down
4. Silence Between The Words
5. Pills On My Pillow
6. To Whatever End
7. The Pallbearer Walks Alone
8. Get Out Of My Head
9. If I Had A Heart
10. You Will Learn
11. I Have To Go

Lordin uusi single Shake the Baby Silent on tuulahdus 1990-luvulta

Fiktiivisen Killection -kokoelman "toiseksi uusin biisi" sai seurakseen upeisiin piirroksiin perustuvan lyriikkavideon.

11.11.2019
Lordi -yhtye on julkaissut ensimmäisen singlen 31. tammikuuta 2020 ilmestyvältä Killection -albumilta.
- Killection on mielikuvituskokoelma, joka sisältää biisejä, joita Lordi olisi voinut kirjoittaa varhaisesta 70-luvusta aina 1990-luvun puoliväliin. Shake the Baby Silent on näistä biiseistä se muka "toiseksi uusin" sijoittuen vuoteen 1995 tällä meidän fiktiivisellä aikajanalla, Mr. Lordi kertoo.

Tuon vuoden moni muistaa eritoten Suomen jääkiekon ensimmäisestä MM-kultahulinasta, mutta se ei jaksanut kiinnostaa bändin pääjehua lainkaan niin paljon kuin siinä ajassa voimakkaasti tullut konein höystetty metalli.
- Kyllähän tässä biisissä kuuluu sen hetken hevihumppa tai konehevi, miksi sitä nyt sanoisi. Diggailin sitä jo silloin ja toki diggailen edelleen, Mr. Lordi jatkaa.

Lordi-yhtye oli itse asiassa oikeastikin olemassa jo vuonna 1995, mutta tuolloin bändi oli vasta lähettelemässä demoja levy-yhtiöihin kolmen vuoden alkutaipaleensa hedelminä.
- Yksi mun vanha tuttavani totesi kuullessaan tämän biisin, että Lordihan kuulosti tuolloin ihan oikeasti tältä, eli ihan kauheasti tässä ei edes siis totuutta nyt ole vääristelty. Aikakapselointi on toiminut, mutta toki tähän on nähty vaivaakin, Mr. Lordi hymyilee.

Hyvä referenssi Shake the Baby Silent -singlen onnistumiseen oli se hetki, kun yhtyeen A&R Janne Halmkrona totesi biisin kuulostavan "jotenkin hassulta", mutta pian tuon ajan referenssiraitoja kuunneltuaan lisäsi, että juuri tältähän tuon ajan jytke juuri kuulostikin.

Katso 1990-luvun puolivälin soundeihin kuulijan vievään biisiin tehty lyriikkavideo jutun yläpuolelta.

Sonata Arctica tammikuussa Tornioon


Kemiläisyhtye julkisti lisää kotimaan keikkoja meneillään olevalle Talviyö -kiertueelle.

20.10.2019
Sonata Arctica on julkistanut meneillään olevalle laajalle kiertuekokonaisuudelle lisää kotimaan keikkoja. Yhtye esiintyy tammi-helmikuussa 2020 kotimaan kamaralla 11 paikkakunnalla.

Kotimaan keikkarupeama käynnistyy 24. tammikuuta Tornion Club Teatrialta ja pyörähtää sen jälkeen Nivalassa, Lahdessa, Espoossa, Turussa, Hämeenlinnassa, Hyvinkäällä, Lappeenrannassa, Joensuussa, Oulussa ja päättyy Seinäjoelle 22. helmikuuta. Kiertueella Sonata Arctica markkinoi syyskuussa ilmestynyttä kymmenettä studioalbumiaan Talviyö. Kiertueen lämmittelijöinä toimivat Arion ja Temple Balls. Lipunmyynti keikoille alkaa perjantaina 1.11. klo 9.

Parhaillaan bändi on lyhyellä huililla syys-lokakuun aikana tekemänsä 34 keikan Pohjois-Amerikan kiertueen jälkeen.


Ensimmäisen neljän esiintymisen kotimaan keikkasetin yhtye heittää jo nyt 6.-9. marraskuuta, kun yhtye näyttäytyy faneilleen Tampereella, Helsingissä, Laukaalla ja Kuopiossa, ja jatkaa sen jälkeen välittömästi The Raven still flies over Europe -rundille, joka alkaa 11. marraskuuta Tukholmasta ja päättyy 14. joulukuuta Saksan Bochumiin.

Ensi vuonna kotimaan keikkojen jälkeen jälkeen Kemin melometallisankarit suuntaavat Talviyö -maailmankiertueensa Etelä-Amerikkaan. Bändi konsertoi huhtikuussa Brasiliassa, Argentiinassa, Chilessä, Kolumbiassa, Costa Ricassa, El Salvadorissa ja Guatemalassa 17 paikkakunnalla.

Tornion Club Teatrialla yhtye esiintyy jo toistamiseen. Ensivierailunsa sinne bändi teki 22. tammikuuta 2017 upean konserttipaikan avajaisissa.

Lordin uusi Killection-albumi julkaistaan tammikuussa

Fiktiivinen kokoelma sisältää myös "yhden uuden kappaleen", keväällä edessä mittava Euroopan kiertue.

14.10.2019
AFM Records julkaisee ensi vuonna tammikuun 31. päivänä Lordin Killection -albumin, joka johdattaa hirviöviisikon puolentoista kuukauden kiertueelle ympäri Euroopan. Lordin kymmenes studioalbumi on jo ennen julkaisuaan saanut aikaan hyvää värinää ollen yhtyeen tähänastisen tuotannon ehdottomasti omanlaisensa kokonaisuus.
- Killection on mielikuvituskokoelma, joka sisältää biisejä, joita Lordi olisi voinut kirjoittaa varhaisesta 70-luvusta aina 1990-luvun puoliväliin. Mukana on tietenkin myös se yksi uusi biisi vuodelta 2019, koska eikös kokoelmalevyissä ole tapana olla myös sellainen, Mr. Lordi alias Tomi Putaansuu perustelee.


Osa levystä äänitetty Torniossa

Osa levystä on äänitetty Tornion musiikkitalon suojissa. Tornio on Lordille läheinen kaupunki, sillä yhtyeen ensimmäisiä demoja äänitettiin siellä jo vuonna 1993, kun Tomi Putaansuu opiskeli Länsi-Lapin ammattioppilaitoksen taiteen ja viestinnän koulutusyksikössä. Sieltä  mies valmistui medianomiksi vuonna 1994.
Tornion lisäksi albumia on äänitetty Helsingissä ja Tampereella.
Lapissa Putaansuu on asunut Tornion lisäksi myös Rovaniemellä ja Keminmaassa.


Keikkasuosiota riittää

Vuonna 1992 perustettu Lordi lukeutuu kiistatta Suomen menestyneimpiin vientituotteisiin, jonka oma visuaalinen maailma on hurmannut miljoonat kuulijat ympäri maailman. Eurooppalaislavoja tasaiseen tahtiin viime vuodet kiertänyt Lordi nauttii tällä hetkellä myös kotimaassaan keikkasuosiota, sillä viime joulukuussa keikka Tavastialla myyntiin pikapikaa loppuun, ja kesällä keikka Hyvinkään Rockfestin lauteilla ampui kentän täyteen.

Seuraavan kerran Suomessa päästään nauttimaan suuresta showsta 13. joulukuuta, jolloin Lordi nähdään Helsingin Jäähallissa Beast In Blackin kanssa.

Ensi kevään Euroopan kiertue starttaa Budapestista 16. helmikuuta ja päättyy 29. maaliskuuta Hollannin Amstelveeniin. Kaikkiaan Killectour 2020 pitää sisällään 29 keikkaa.

Uusi basisti peikkohahmo Hiisi

Lordi on julkaissut virallisilla sivuillaan myös uudet esiintymisasunsa, mikä yhtyeellä on ollut tapana tehdä jokaisen uuden studioalbumin ilmestyessä. Bändissä on tapahtunut myös yksi muutos, sillä pitkäaikainen basisti Ox on jättänyt yhtyeen. Ox soitti viimeisen keikkansa Hyvinkään Rockfesteilla kesällä. Yhtyeen uusi basisti käyttää nimeä Hiisi, joka on "liskomainen peikkohahmo pohjoisesta".

Lordi -yhtyeen kokoonpano on nyt Mr. Lordi, laulu, Amen, sähkökitara, taustalaulu, Mana, rummut, taustalaulu, Hella, kosketinsoittimet, laulu ja Hiisi, basso. Heistä alkuperäisjäseniä ovat Mr. Lordi ja Amen.


Killection-levyn biisilista näyttää seuraavalta:

01           Radio SCG 10
02           Horror For Hire
03           Shake The Baby Silent
04           Like A Bee To The Honey
05           Apollyon
06           SCG10 The Last Hour
07           Blow My Fuse
08           I Dug A Hole In The Yard For You
09           Zombimbo
10           Up To No Good
11           SCG10 Demonic Semitones
12           Cutterfly
13           Evil
14           Scream Demon
15           SCG10 I Am Here


Lordin albumit

Get Heavy, 2002
The Monsterican Dream, 2004
The Arockalypse, 2006
Deadache, 2008
Babez for Breakfast, 2010
To Beast or Not to Beast, 2013
Scare Force One, 2014
Monstereophonic – Theaterror vs. Demonarchy, 2016
Sexorcism, 2018
Killection, 2020

Nyt se tapahtuu: Thyrane vihdoin lavalle Kemissä

Uusi Thyrane -albumi ilmestyy ensi vuonna - 15 vuotta edellisen julkaisun jälkeen.

3.9.2019
Lauantaina 14. syyskuuta se tapahtuu. Kemiläinen black metal-suuruus Thyrane tekee ensimmäisen virallisen keikkansa kotikaupungissaan. Paikaksi on valikoitunut kaupungin johtavan rokkibaarin aseman nopeasti itselleen napannut RockBar & Grill 82. Illan muut bändit ovat Serotonin Syndrome, Spiritual Holocaust ja DIY Torture Device.

Thyranen taival rockmaailmassa on ollut enemmän kuin mielenkiintoinen, johon mahtuu myös yli kymmenen vuoden täydellinen hiljaiselo, joka päättyi kolme vuotta sitten kun bändi lupautui esiintymään vuoden 2016 Jalometalli-festivaaleilla Oulussa.
- Kun Jalometallin keikasta sovittiin, emme itsekään tienneet onko se bändin jäähyväis- vai paluukeikka. Molemmat vaihtoehdot olivat mahdollisia, muistelee yhtyeen nokkamies Blastmor.
Jalometalliin yhtyeen ylipuhui Jalometallin promoottori Marco Järvenpää, bändin hyvä ystävä. Thyranen edellinen keikkakin oli nimenomaan Jalometallissa vuonna 2004. Yhtye soitti samaisella festarilla myös vuosina 2002 ja 2003.

Jäähyväiskeikkahan siitä tuli, mutta ei Thyranelle, vaan Jalometalli-festivaalille, jonka taival päättyi siihen, ainakin toistaiseksi. Thyranelle se oli täydellinen lähtölaukaus uuteen tulemiseen.
Thyranen keikkaa luonnehdittiin jäätäväksi. Bändi oli valmistaunut siihen hyvin ja veti sellaisen keikan, että oksat pois, ikäänkuin bändi ei olisi ikinä tauolla ollutkaan. Yhtye veti teltan täpösen täyteen, vaikka samaan aikaan päälavalla sauhusi powermetalliaan ruotsalainen festivaalin pääesiintyjä Sabaton. Kaikin puolin onnistunut keikka kertoi, että Thyranelle on edelleen kysyntää metallimusiikin kentällä. Pian keikan jälkeen yhtye pestattiinkin Black Mass -tapahtumiin Tampereella, Helsingissä ja Oulussa sekä vuoden 2017 Hyvinkään Steelfestiin ja vuoden 2018 Kaaosfestiin Vaasaan.

Kemi laittoi bändin pannaan 90-luvulla

Mutta miksi Thyrane ei ole vetänyt keikkaa Kemissä.
- Itse asiassa ollaan kyllä, mutta ei levyttävänä bändinä. Bändin alkuaikoina ihan ensimmäinen keikka vedettiin vuonna 1995 Keminmaan nuorisotalolla ja heti seuraavana päivinä Peurasaaren nuorisotalolla ja Karihaaran nuorisotalolla Kemissä.  Vuonna 1996 tultiin Tassuvaivojen jälkeen toiseksi Lockarockissa ja tehtiin Takitsun nuorisotalolla vituralleen mennyt keikka.
- Sen jälkeen meidät laitettiin pannaan, eikä päästy enää esiintymään Kemin nuorisotaloille. Kemin päättäjät pitivät meitä niin arveluttavana bändinä, etteivät halunneet päästää meitä enää lavalle. Taidettiin saarnata black metalliin liittyvää ideologiaa saarnattua sen verran hanakasti, että joidenkin mielestä se ylitti hyvän maun rajat, Blastmor hymähtää.
- Siihen loppuivat Thyranen soitot nuorisotaloilla ja vitutti se meitäkin sen verran, että päätettiin jättää keikkailu Kemissä sikseen. Eikä Kemissä toisaalta semmoisia mestoja ollutkaan, joihin Thyranen black metal olisi solahtanut. Ei esimerkiksi joku Outo Orava tai joku muu tanssisalonki olisi meille passannut mitenkään.

Nyt puitteet on kohdallaan

Niin tai näin, niin virallisiksi keikoiksi Thyrane laskee vain levyttävänä bändinä tekemänsä keikat. Ja niitä yhtye ei ole aiemmin Kemissä tehnyt. Mutta nyt siis tekee.
Aika on kaikin puolin otollinen ja yhtye tulee ihan varmasti vetämään tuvan täyteen. Jokaisen itseään metallifaniksi kutsuvan on siis syytä hankkiutua paikalle, kun Thyrane pääsee irti RockBar -82:n lavalla. Luvassa on aikamoinen spektaakkeli.
- Puitteet kuppilassa ovat kohdallaan. Se on juuri sellainen mesta, jossa haluamme esiintyä. Kun vielä ikkunat peitetään ja valaistus on muutenkin sopivasti synkkä, niin kaikki on kohdallaan. Jos vielä meidän kaikki Facebook- ja muut kaverit on mukana, niin kyllä kelpaa, Blastmor mainitsee.
Blastmorin mukaan kotikonnuilla esiintymiseen tulee ihan varmasti erilainen fiilis muihin keikkoihin verrattuna.
- Jännitystä on mukana joka ikisellä keikalla, kuten pitää ollakin, mutta Kemissä varmasti vielä vähän enemmän, kun yleisössä on paljon tuttuja.

Thyrane ja nimekkäät lämppärit

Ensimmäiseksi viralliseksi keikakseen Thyrane katsoo tehneensä vuonna 1999 Lahden Kasisalissa, jossa esiintyivät myös The 69 Eyes ja Finntroll.
- Olihan ne aikamoisia aikoja ja keikkoja. Tavastialla meillä oli taas lämppärinä Entwine Finntrollin lisäksi. Ja minkälaiset urat nekin bändit ovat tehneet. Tietysti vähän harmittaakin, kun tietää mihin kaikkeen meillä olisi ollut bändinä mahdollisuuksia tuolloin, jos asiat olisivat menneet toisin, Blastmor puntaroi.

Kaikkiaan Thyrane laskee tehneensä parikymmenvuotisella urallaan about 60-70 keikkaa. Viimeksi bändi oli soittopuuhissa yleisön edessä kesäkuussa Kauhajoen Nummirockissa kesäkuussa.
- Aika harvakseltaan on ylipäätään keikkailtu, tehty vain tarkkaan valikoituja keikkoja ja keikkapaikkoja. Se tarkoittaa sitä että me on mietetty, että päästään soittamaan oikeasti hyvässä seurassa, sellaisten bändien kanssa joilla on meille merkitystä, Blastmor huomauttaa.
Esimerkkinä Blastmor nostaa viime vuoden lokakuussa Helsingin loppuunmyydyssä Nosturissa ...and Oceans ja Trollheims Grott -yhtyeiden kanssa tehdyn keikan.
- Se ja muut samantyyppiset keikat jättävät oikeanlaisen palon tehdä lisää keikkoja. Ne ovat vain helvetin hienoja, mies taustoittaa.

Uusi levy työn alla

Pelkästään keikkailuun Thyranen aktivoituminen ei ole jäänyt, sillä bändi työstää parhaillaan uutta levyään, joka on bändin viides pitkäsoitto. Edellisestä onkin aikaa, sillä Travesty of Heavenly Essence ilmestyi vuonna 2005.
- Uusi levy julkaistaan ensi vuonna, kun Travestyn julkaisemisesta tulee kuluneeksi 15 vuotta. Aika vitun pitkä aika, Blastmor virnistää.
Vielä nimettömälle albumille tulee noin kymmenen biisiä.
- Kitarat, bassot ja koskettimet nauhoitetaan kotioloissa, rummut, laulu ja miksaus tehdään Tico Ticon studiossa. Tällä hetkellä pohjat on soitettu viiteen biisiin.
Blastmorin mukaan yhtye ei ole pitänyt erityistä hoppua levynteon kanssa.
- Mitäpä sitä, kun ei ole levytyssopimusten tuomia paineita, kuten nuoruusvuosina. Kaiken voi tehdä paljon hitaammin ja biisit voi hioa niin, että niihin on varmasti itse tyytyväinen. Ja itse haluan tehdä biisit siten, että niitä voidaan esittää myös keikoilla ilman mitään taustanauhoja. Näin ei jää itselleenkään mitään hampaankoloon. Ja kai se on myönnettävä, että rima on tosi korkealla, Blastmor päättää.
Aiempiin levytyksiin; Symphonies of Infernality, 1999, The Spirit of Rebellion, 2000), Hypnotic, 2003 ja Travesty of Heavenly Essence, 2005, Blastmor on edelleen tyytyväinen.
- Mutta Hypnoticia ei olisi ikinä pitänyt julkaista Thyrane -nimellä, koska se ei ole black metallia. Oma suhtautuminen siihen on siksi kaksijakoinen, Blastmor päättää.

Thyranen kokoonpano Kemissä on sama, jolla yhtye on tehnyt kaikki 2006 Jalometallin jälkeiset keikat. Jalometallissahan kosketinsoittaja Hanna-Mari oli viimeistä kertaa mukana, sen jälkeen kiippariosaston otti haltuunsa Lazarus. Bändin muut jäsenet ovat siis edelleen Daemon (basso), Joni Lahdenkauppi (kitara) ja Ville Miinala (rummut). Blastmor itse hoitaa puolestaan laulamisen kitaroinnin ohella.

Sonata Arctica julkaisi uuden singlen videon kera

Kappale Cold on toinen lohkaisu syyskuussa ilmestyvältä Talviyö -albumilta.

24.8.2019
Sonata Arctica on julkaissut jo toisen kappaleen kahden viikon kuluttua ilmestyvältä Talviyö -albumilta. Kauniin kappaleen nimi on Cold. Ensimmäinen singlelohkaisu, kappale nimeltä A Little Less Understanding julkaistiin juhannuksen alla.

6. syyskuuta ilmestyvä Talviyö on kemiläisyhtyeen kymmenes studioalbumi. Se sisältää 11 biisiä. Jo julkaistujen singlebiisien lisäksi levyltä löytyvät kappaleet Message from the Sun, Whirlwind, Storm the Armada, The Last of the Lambs, Who Failed the Most, Ismo´s Got Good Rectors, Demon´s Cage, The Raven Still Flies ja The Garden.

Vuonna 1996 perustetun yhtyeen edellinen studioalbumi The Ninth Hour ilmestyi  vuonna 2016. Debyyttialbumi Ecliptica julkaistiin vuonna 1999, joka aloitti yhtyeen maailmanvalloituksen. Bändin suosio on edelleen huikeaa. Siitä kertoo esimerkiksi yli miljoonaan yltävä Facebook-tykkääjien määrä. Tarkka luku on tällä hetkellä 1 126 152.


Pohjois-Amerikan kiertueelle

Yhtye aloittaa levyn julkaisupäivänä 6. syyskuuta laajan, 34 keikkaa käsittävän Pohjois-Amerikan kiertueen Floridan Margatesta. Kiertue päätyyy 17. lokakuuta Connecticutin osavaltion Hartfordiin. Yhtye nähdään myös Orlandossa, Charlottessa, Silver Springissä, Worhesterissä, New Yorkissa, Edmontonissa, Quebecissa, Torontossa, Detroitissa, Clevelandissa, Chicagossa, St. Paulissa, Kansas Cityssä, Denverissä, Salt Lake Cityssä, Edmontonissa, Calgaryssä, Vancouverissa, Seattlessa, San Franciscossa, Anaheimissa, Tempessä, Dallasissa, St. Luisissa, Atlantassa, St. Petersburgissa, Durhamissa, Charlestonissa, Baltimoressa ja Clifton Parkissa. Kiertueella ovat mukana myös amerikkalainen Kamelot ja kotimainen Battle Beast.

Palattuaan rapakon takaa yhtye huilaa hetken ja tekee sen jälkeen lyhyen, vain neljä keikkaa käsittävän Suomen kiertueen 6.-9.11. esiintyen Tampereella, Helsingissä, Laukaassa ja Kuopiossa ja jatkaa välittömästi Euroopan rundille, joka alkaa 11. marraskuuta Tukholmasta. 14. joulukuuta Saksan Bochumiin päättyvä kiertue on saanut nimekseen The Raven still flies over Europe. Kiertueella ovat mukana myös Edge Of Paradise ja Temple Balls.

Videotervehdys Keminmaan Taiteiden Yöhön

Talviyön julkaisupäivää seuraavana lauantaina 7.9. Sonata Arctica on mukana myös Keminmaan ensimmäisessä Taiteiden Yö -tapahtumassa, vaikka yhtye onkin fyysisesti jo Yhdysvalloissa.

Bändi lähettää Keminmaan koulukeskuksen Valleniussaliin videotervehdyksen, joka esitetään klo 12 alkavan Taiteiden Yön avauksen yhteydessä. Yhtye lahjoittaa myös pari tuotepakettia, jotka arvotaan kaikkien Keminmaan Taiteiden Yössä kävijöiden kesken.

Jani Liimatainen virallisesti Insomniumin riveihin

Bändin lokakuussa julkaistava uusi Heart Like A Grave -albumi on syväsukellus suomalaiseen melankoliaan

16.7.2019
Melodista death metallia soittava Insomnium julkaisee uuden Heart Like A Grave -albuminsa 4. lokakuuta maailmanlaajuisesti Century Median kautta ja samalla julkistaa uuden kokoonpanonsa, joka täydentyy virallisesti kemiläislähtöisellä kitaristi Jani Liimataisella, joka on jo nähty aika ajoin yhtyeen livekokoonpanossa.

- Vuonna 2018 kävi selväksi, että Ville Friman ei voinut yhdistää enää uraansa Yorkin yliopistossa kiertue-elämän kanssa. Päätimme, että kolmas kitaristi on tarpeen, jotta saamme homman toimimaan. Kauas ei tarvinnut katsoa, sillä Jani Liimatainen on ollut jo mukana livekeikoillamme useammalla kiertueella. Miekkonen on myös mitä mainioin muusikko, vokalisti, biisintekijä ja vielä kaupan päälle mukava hemmo, joten päätös oli äärimmäisen helppo, Insomnium kertoo.

- On iso kunnia liittyä näin hienoon yhtyeeseen. Olen paikkaillut Villeä aina tarvittaessa jo vuodesta 2015, joten vastaus heidän kysymykseensä oli selvä. Odotan innolla tulevia seikkailuja näiden jätkien kanssa, joita ylpeänä kutsun myös ystävikseni, Jani toteaa.

Myös Ville Friman on iloinen tästä päätöksestä.
- Kun Jani on messissä, meillä on kasassa takuuvarma lineup, jolla keikat saadaan tehtyä täysillä ympäri maailman, Ville toteaa ja lupaa näkyvä myös kiertueilla aina kun se on vain mahdollista.

Tästä eteenpäin bändin kokoonpano on:
Markus Hirvonen – Rummut
Ville Friman – Kitarat ja laulu
Niilo Sevänen – Laulu ja basso
Markus Vanhala – Kitarat
Jani Liimatainen – Kitarat ja laulu

Uuden albumin konseptina yhtyeen mukaan on sukeltaa syvälle suomalaisen melankolian sydämeen.
- Inspiraation lähteinä olivat synkimmät ja surullisimmat laulut, runot ja tarinat, jotka todella ovat onnistuneet vangitsemaan pohjoisen synkkyyden, bändi luonnehtii ja nostaa esiin esimerkiksi Saima Harmajan runot, Tapio Rautavaaran tuotannon sekä Peltoniemen Hintriikan surumarssin fiilikset – omien elämänkokemustensa ohella.

Entistä rikkaamman soundimaailman tarjoilevan uutuuslevyn takana löytyy pohjoista voimaa myös lahden toiselta puolen, sillä ruotsalainen Jens Bogren miksasi ja masteroi kokonaisuuden.

Heart Like A Groven biisilista näyttää seuraavalta:

1.    Wail of the North
2.    Valediction
3.    Neverlast
4.    Pale Morning Star
5.    And Bells They Toll
6.    The Offering
7.    Mute Is My Sorrow
8.    Twilight Trails
9.    Heart Like a Grave
10.   
Karelia

Jo taannoin julkistettiin Insomniumin marras-joulukuun 27 keikan Euroopan-kiertue yhdessä The Black Dahlia Murderin ja Stam1nan kanssa. Kiertue visiteeraa Ranskassa, Espanjassa Sveitsissä, Itävallassa, Puolassa, Tsekissä, Saksassa, Unkarissa, Italiassa, Hollannissa, Luxembourgissa ja Belgiassa. Rundi alkaa Pariisista 12. marraskuuta ja päättyy 13.12. Antwerpeniin.

Viidenkympin viiva ei muuta Kari Hautalammen elämää


Kosketinsoitinvirtuoosi elää unelmaansa - elättää itsensä musiikilla.


11.12.2015
Muusikko Kari "Hautsi" Hautalampi ohitti torstaina täyttyneen 50 ikävuoden merkkipaalun vastaan rauhallisesti.
- Eipä tämä sen kummemmalta tunnu kuin muulloinkaan. Fiilis on sama kuin viimeiset 20 vuotta, mies kertoo samalla kun vastailee saamiinsa onnitteluihin Facebookissa. Siellähän nykypäivänä synttärionnittelut enimmäkseen tehdään, harva nykyään enää soittelee onnittelupuhelua, onnittelukortin lähettämisestä puhumattakaan.
- Se on sitä nykyaikaa, 10.12.1965 syntynyt Hautalampi virnistää.


Hautalammen musiikilliset taustat ovat aika perinteiset. Hänen isänsä oli muusikko ja äiti harrasti kuorolaulua.
- Itse kävin läpi kouluaikana normaalit koulubändikuviot. Sieltä se lähti. Jo koulubändien kanssa tehtiin vähän keikkaakin, koskettimia soittava mies taustoittaa.
Ensimmäinen varsinainen työhomma musiikin saralla tuli eteen vuonna 1984, kun Hautalampi lähti mukaan Kemin kaupunginteatterin 11 virran maa -musikaaliin, joka perustui Mikko Alatalon samannimiseen LP-levyyn.
- Sen jälkeen tuli jäätyä pitkäksi aikaa teatteriin, Hautalampi kertoo.
Tuohon aikaan Kemin kaupunginteatterin ohjelmistossa oli musiikkinäytelmiä joka vuosi, joten osaavalle muusikolle töitä riitti jatkuvasti viime vuosituhannen loppupuolelle saakka. Viime vuosina teatteririntamalla on ollut hiljaisempaa, joskin Hautalampi sovitti musiikin ja treenautti bändin juuri päättyneisiin Ihanat Naiset Rannalla -esityksiin.
- Teatterin ohessa tein kaikenlaista muutakin musiikkiin liittyvää, keikkahommia muun muassa iskelmämusiikin puolella.


Yksi merkittävä sarka Hautalammen uralla on ollut mukanaolo yhdessä Kemirockin legendaarisimmista bändeistä, Nicepapissa.
- Sekin alkoi itse asiassa teatterilta, jonne oli tulossa NIcepapin Hehkuvat Hiilet -produktio. Sen toteuttamisen jälkeen bändissä tapahtui muutoksia ja porukka oli miettinyt, että soitinvalikoimaa voisi laajentaa koskettimiin.
Nicepapissa mies oli oman aikansa, mutta viimeiset kymmenisen vuotta Nicepapin satunnaisilla keikoilla koskettimia on soittanut Matti Aho.
- Matin kanssa vaihto tapahtui ihan luonnollisesti, mitään skismoja siinä ei ollut.


Sen jälkeen Hautalammen pääasiallinen työmaa on ollut Men In Black -yhtye, joka on soittanut aika monen kotimaan staran taustalla, muun muassa Jari Sillanpään keikkabändinä MIB on ollut jo yhdeksän vuotta.
Siltsun ja MIB:n yhteistyö alkoi sattumalta. Men In Black oli soittamassa Pentti Hietasen ja Heikki Helan kanssa. Tapahtuman seuraava esiintyjä Jari Sillanpää seurasi keikkaa omaansa odotellessa.
- Se sattui vielä sellaiseen saumaan, kun Jari oli etsimässä itselleen bändiä. Pian tuon keikan jälkeen Jarilta tuli yhteydenotto ja siitä se lähti liikkeelle.

Myös Men In Blackin perustaminen liittyy teatteriin.
- Olin tekemässä sovituksia Mikin Vintin näytelmään, johon tarvittiin myös bändi. Nopeasti siihen tulivat mukaan Häggin veljekset ja oma velipoika.
Vielä tänäänkin yhtyeen muodostavat Jani-Petteri Hägg, Juhani Hägg, Pasi Hautalampi, Kari Hautalampi ja Kime Klemettinen. Ajoittain kokoonpanoa vahvistaa lyömäsoittaja Anssi Hallikainen.

Men In Blackin lisäksi Hautalampi soittaa Flyin´ Blind -yhtyeessä ja Paperitähdet -bändissä. Hän säestää vakituisesti myös Säkenöivä -kuoroa ja Sextetti -lauluryhmää aina kun mahdollista.  Kaiken tämän ohella mies tekee tarvittaessa tuurauksia vähän siellä sun täällä.
Hautsi on elättänyt itsensä jo pitkään pelkästään musiikilla.
- Toiveissa on että näin olisi jatkossakin, mutta pitää nauttia tästä tilanteesta niin kauan kuin pystyy, Hautalampi muistuttaa.
Mutta miten mies päätyi kosketinsoittajaksi?
- Heh. Sehän oli pitkään niin, että halusin soittaa kaikkea muuta kuin koskettimia. Lopullinen niitti soitinvalintaan oli kun kuulin Deep Purplen Burn -biisin. Silloin päätin, että tämä se on meikäläisen hommaa, urallaan myös rumpuja ja pianoa soittanut Hautalampi naureskelee.


Kari Hautalampi on musiikkimies kiireestä kantapäähän. Mies nauttii kaikenlaisen musiikin soittamisesta keikalla kuin keikalla.  Sillä ei ole merkitystä onko kyseessä yksityiskeikka muutaman kymmenen ihmisen juhlissa vai 40 tuhannen katsojan edessä olympiastadionilla.
- Stadionkeikassa parasta oli - ei niinkään yleisömäärä - vaan se legendaarinen paikka, Hautalampi muistelee alkusyksyn esiintymistä Jari Sillanpään 50-vuotisjuhlissa Helsingin Olympistadionilla.
Omien keikkojen lisäksi Hautsi käy seuraamassa muiden keikkoja todella paljon ja nauttii jokaisesta.
- Voi veikkoset, sehän on ihan mielipuuhaa. Hienoa käydä katsomassa keikkoja, varsinkin kun olen musiikin suhteen melkein kaikkiruokainen. Niin huonoa keikkaa ei ole ollut, että olisi koskaan pitänyt lähteä kesken pois.


On vielä muutama asia, jotka on pakko mainita kun Kari Hautalammesta kirjoittaa. Mies on toinen Kemin tunnetuista mustapukuisista miehistä. Muita värejä Hautsin päällä näkee harvoin, jos koskaan. Se toinen on tietenkin jo edesmennyt sarjakuvapiirtäjä Ari Kutila.

Toinen on se, että mies tunnetaan siitä, että hän viettää paljon aikaansa Hotelli Merihovin kiinteistössä sijaitsevassa työhuoneessaan soittimiensa parissa. Ja tietysti siitäkin, että mieluusti sieltä poikkeaa Ankkuriin kaljalle.

Ja kolmanneksi, asia jonka kaikki Hautsin tuntevat tietävät. Mies on intohimoinen Star Wars -fani, joka juuri nyt odottaa kuumeisesti uuden Star Wars: The Force Awakens -elokuvan ensi-iltaa, joka on Euroopassa 16. joulukuuta ja Yhdysvalloissa 18.12.

Aki Mikkonen liikkuu uudella singlellään syvissä vesissä

"Mietin Anna anteeksi -kappaleen julkaisemista neljä vuotta"

29.4.2020
Rovaniemeläislähtöinen laulaja-lauluntekijä Aki Mikkonen on julkaissut uuden singlen Anna anteeksi, jolla Mikkonen liikkuu melkoisen syvissä vesissä. Spotifyssä julkaistu single on yksi palanen 15. toukokuuta ilmestyvältä Mikään Ei Oo Mahdotonta -EP:ltä.
 –  Anna anteeksi on kappale, jonka julkaisemista pohdin neljä vuotta. Pääsyy oli kappaleen sanoma ja henkilökohtaisuus. Arka aihe, joka kosketti minua syvästi. Tein kappaleen parina iltana vuoden 2016 alussa. Olin eronnut muutamia kuukausia aiemmin ja kyyneleet valuivat vuolaina kun puursin sanojen ja sävelien maailmassa, Mikkonen valaisee biisin taustoja.
 –  Paljastan kappaleessa omaa elämääni ja sen vuoksi päätin sulkea biisin omaan arkistooni ikuisiksi ajoiksi. Sillä oli paikka vain minun sydämessäni – ei kenenkään muun. Sain purettua tunteita siihen ja pääsin eteenpäin ontuen. Se oli sen tarkoitus. Ei julkinen esittäminen.

Aika kuitenkin teki tehtävänsä ja nyt Mikkonen oli valmis julkaisemaan kappaleen.
 –  Eräänä päivänä ystäväni pyysi minua esittämään muutamia pöytälaatikkosävellyksiä ja yhtäkkiä Anna anteeksi -sanat olivat hänen kädessään. ”Mikä biisi tää on? Soita tää mulle.” Ajattelin, ettei ole paskempaa aihetta ja biisiä maailmassa, mutta kaveri vaati ja selätti mut. Soitin biisin ja se vaikutti kaveriini hyvin vahvasti. Hänkin oli eronnut. Hänen mielestään kappaleen herkkyys, kerrontatapa ja ääneni tekivät siitä uskomattoman todellisen ja koskettavan. Se, jos jokin on hyvän kappaleen piirre. Oli aika jakaa biisi myös muiden kuultavaksi ja tässä se nyt on. Halusin julkaista tämän kappaleen kaikille eronneille, jotka ovat tunteneet ja kokeneet eron tuottamaa ahdistusta ja tuskaa, Mikkonen selvittää julkaisemisen taustoja.

Kuluneiden neljän vuoden aikana Mikkosen elämässä on tapahtunut paljon. Musiikkia hän on tehnyt ja julkaissut leipätyönsä ohella pohtien samalla mikä on elämässä tärkeintä, mitä haluaa tehdä. Kunnes elämä potkaisi jälleen vasten kasvoja ja pakotti tekemään valinnan.
– Viime syksynä yt -neuvotteluiden jälkeen jouduin jättämään päivätyöni. Olin puurtanut samoissa hommissa 12 vuotta kolmessa eri firmassa. Sitä ennen meni toiset 12 vuotta eri elannon hankintapuuhissa.

Rankka paikka, mutta hetken päästä Mikkonen huomasi, että potkut olivatkin itse asiassa helpotus.
– Kuin taakka olisi pudonnut harteiltani. Kyseinen työ ei ollut enää minua varten. Toki olin sisäisesti kysynyt erilaisia työtehtäviä, mutta se oli ensiapua alkaneeseen masennukseen, jota kukaan ei ehkä nähnyt naamastani tai olemuksestani. Ehkä joku kuitenkin näki, koska potkut tulivat.
– Olin tienristeyksessä ja huomasin, että muut ihmiset, jotka joutuivat jättämään työnsä samoihin aikoihin tahtoivat työllistyä mahdollisimman pian tai kouluttautua johonkin uuteen tai syventää tietämystään omalta osaamisalueeltaan. Minulla ei ollut sellaista tarvetta. Halusin huokaista ja maistella elämän tuulia rauhassa.

– Minulla oli siihen mahdollisuus, koska elämäntilanteeni oli sellainen. Päätin alkaa panostamaan musiikkiin. Hommasin sellaisia musiikkialaan liittyviä tarvikkeita, joista olin kiinnostunut. Olin intohimoisesti kiinnostunut musiikin tekemisestä omassa kotistudiossa, jotta voisin itse tehdä sävellyksistäni enemmän oman näköisiä. Olin aiemmin äänitellyt tuotoksiani vain puhelimen muistiin. Nyt oli aika ja aikaa tehdä sitä mikä todella kiinnosti. Halusin oppia uutta ja siinä opinahjossa olen edelleen.

Mikkonen kertoo ajattelevansa niin, että vaikka kuinka asiat painaisivat mieltä ja elämä tuntuu matalalentoiselta, niin hän ei luovu asioista, jotka ovat hänelle tärkeitä.
– Musiikin tekeminen on minulle tärkeää. Se on ollut sitä jo vuosia. Kun päivätyöni loppui, jouduin laittamaan ja asettamaan elämääni toisenlaiset tavoitteet. Haenko heti uusia töitä ja jatkan samaan malliin kuin ennenkin? Aamusta iltaan vilskettä ajattelematta oikeasti mitä elämältä haluan. Vai olisiko nyt jonkin toisenlaisen valinnan aika, miksi pelkäisin elämän edessä. Ja niinpä valitsin sen mitä itse halusin, musiikin, joka on intohimoni.


Mikkonen on ehtinyt nähdä ja kokea musiikin parissa paljon. Miehen ensimmäinen levyjulkaisu oli vuonna 2004 ilmestynyt kuusi kappaletta sisältävä Jäähileitä lasissa. Miehen ensimmäinen pitkäsoittolevy Poltetta ilmestyi joulukuussa 2016. Yhtyeitä, joiden laulajana Mikkonen on toiminut ovat Santa Claus, Zames W. Nelson, Blue Pain, No More L'amour , Bad Mood, Grandevils, Rockamania, The Järjestysmiehet ja edelleen toiminnassa oleva Aki Mikkonen & Mental Monkeys.


Lordin voittaessa Euroviisut vuonna 2006 Mikkonen esiintyi Grandevils -yhtyeen kanssa täyteen myydyllä Lappi Areenalla lämmitellen Lordia, joka esiintyi Rovaniemellä heti Helsingin kansanjuhlan jälkeen. Mikkonen myös juonsi Rovaniemen keskustassa pidetyn kansanjuhlan yhdessä Yleisradion toimittaja Tapio Räihän kanssa. Kyseisessä tapahtumassa Sampoaukio nimettiin Lordin aukioksi.
Samana vuonna Grandevils -yhtye julkaisi levyharvinaisuuden Grandevils, jossa Mikkonen ja Mr. Lordi laulavat duona. Se on Mr. Lordin ensimmäinen julkaisu, jossa hän laulaa jonkun kanssa duona. Menevän rockrallin Play and party voit kuunnella tästä: https://www.youtube.com/watch?v=QAdYP22Q2pc

Mikkonen esiintyi ja lauloi myös Nelosen Kuorosota -ohjelmassa vuonna 2011 Rovaniemen kuorossa, jonka kapellimestarina Mr. Lordi toimi. Meriittilistalta löytyy myös esiintymiset Dannyn kiertueilla esiintyjänä ja teknikkona.


Nyt korona-aikana
, kun kaikki keikat ovat peruuntuneet, Mikkonen keskittyy uuden musiikin tekemiseen ja asioihin mihin voi vaikuttaa.
– Toivon kaikille reippautta, raikkautta ja rakkautta huolimatta tilanteesta. Voikaa hyvin ja pysykää kotona.

Aki Mikkosen nettisivut löytyvät osoitteesta http://akimikkonen.com/
Spotifystä - mistä löydät myös Anna anteeksi -biisin, artistiprofiili löytyy täältä: https://open.spotify.com/artist/0J5jnUHl5imtynqJsHIwjX

Herkkää folk-musiikkia Meri-Lapista


Torniolainen laulaja-lauluntekijä T.J. Kavenius julkaisi ensimmäisen singlensä.

27.4.2020
Torniolainen laulaja-lauluntekijä T.J. Kavenius on julkaissut ensimmäisen singlensä Tuulen Tie. Youtubesta ja Spotifystä löytyvä folk-kappale on T.J. Kaveniuksen oma sävellys. Hän on itse myös sanoittanut kappaleen, jonka on äänittynyt ja miksannut Jukka Lamminen. Masterointi on Henri Heiskarin käsialaa. Kuuntele kappale jutun yläpuolelta.

T. J. Kaveniuksen pop-, rock- ja blues vaikutteisten folk-laulujen aiheet koskevat muun muassa lähtemistä, jäämistä, loputonta kaipuuta, rakkautta, elämää ja kuolemaa. Single Tuulen tie on ensimmäinen single viimeistään vuonna 2021 julkaistavalta albumilta.

"Biisin sanoma sopii ajankuvaan erittäin hyvin"

Teemu Ylinikka & the Hillevi-Street Band julkaisi uuden kappaleen järjestääkseen koronauutisoinnin keskelle hetkeksi muuta ajateltavaa.

17.4.2020
Kemiläinen Teemu Ylinikka & the Hillevi-Street Band on järjestänyt koronauutisoinnin keskelle jotain muutakin ajateltavaa eli julkaissut biisin verran uunituoretta kemiläistä rokkenrollia.
- Tässä olisi seuraava lohkaisu levyltä, lyhyesti ja ytimekkäästi The Song, Ylinikka toteaa  Facebookissa jakamansa Youtube -linkin yhteydessä.
- Halusin julkaista tämän juuri tässä ajassa sen vuoksi, että minusta biisin sanoma sopii ajankuvaan erittäin hyvin. Aikana, jolloin maailma on mullillaan ja tuleva tuntuu jopa pelottavalta on välillä hyvä palata ihan perusajatuksiin, Ylinikka jatkaa.
Ylinikka toteaa myös, ettei tällä laululla ei muuteta maailmaa, eikä saarnata siitä, mikä tässä maailmassa on väärin.
-Loppujen lopuksi ainoa millä on jotain väliä on rakkaus, Ylinikka tiivistää.


Ylinikan säveltämä ja sanoittamana The Song on äänitetty Kemin Audiopajalla Kari "KooPee" Pentin toimesta. Miksauksesta ja masteroinnista on huolehtinut Antti Lindholm Boat Island Studiolla Torniossa. Videon on kuvannut Outilines.fi:n Pauli Maronen. Kuuntele biisi ja katso video tämän jutun yläpuolelta.

Hillevi-Street Bandin muodostavat tällä julkaisulla Teemu Ylinikka (laulu ja kitarat), Mikko Raappana (basso), Erno Jekkonen (rummut), Kari Hautalampi) piano & Hammond B3), Antti Toppinen (taustalaulu) sekä Juho Hurskainen (saksofoni).
- Kovan luokan fonistina tunnettu Hurskainen kävi fiittaamassa tämän biisin, Hän soitti mm. Eero Raittisen bändissä Pakkasukko Blues´n Jazz -festivaaleilla, Ylinikka taustoittaa.
- Kiitos jälleen KooPeelle, Paulille, kaikille kappaleella esiintyville artisteille, Kippari Ollille (Ahonen) ja Sataman Krouwille kuvausmiljööstä. Kiitokset myös kotiin inspiraatiosta ja tuesta - tää on teille, pitäkää toisistanne huolta.Ylinikka kiittelee lopuksi tukijoitaan.


Teemu Ylinikka & The Hillevi Street Bandin edellinen biisijulkaisu oli tammikuussa julkaistu We Found Love.  Kahden uusimman biisin lisäksi yhtyeen Youtube-kanavalta löytyy puolisen vuotta sitten julkaistu kappale So Much To Lose. Luonnollisesti "juutuubista" löytyy myös Ylinikan soolotuotantoa, kuten kappaleet I Will Die Alone, Peurasaari, Jälki ja Suurempi kuin muut, puhumattakaan Slap Betty -yhtyeen tuotannosta.

Konihauta teki ensisinglensä 40 vuotta bändin perustamisesta

7.4.2020
Oletko kuullut yhtyeestä nimeltä Konihauta?
Ei se mitään, ei ollut Rokkineuvoskaan, ennenkuin sai muutama päivä sitten yhtyeeltä sähköpostia.
– Ei me ihan Meri-Lapista olla, mutta pohjoisen suunnalta kumminkin ja ajattelin että kiinnostaisikohan teitä tällainen aihe ja musisointi, kyseli bändin laulajakitaristi Janne Nevala viestissään.
Mikäpä ettei, etenkin kun bändi kertoi tehneensä nyt historiansa ensimmäisen singlen toimittuaan sitä ennen jo 40 vuotta. Tottahan moisesta kiinnostus herää omintakeisen nimen lisäksi ja vielä kun bändin debyyttisingle Amerikkaan / Joki-Jussin Saluunaan on ehtaa rokkia, suomeksi. Kuuntele biisit tämän jutun yläpuolen Youtube-linkistä.
– Ei kuitenkaan suomirockia, siinä on motto ja tarinoita on ammennettu kotiseudulta Taivalkoskelta, joissa niitä riittää, Nevala tähdentää.
Mutta Rokkineuvos ei olisi Rokkineuvos, jos ei tähänkin juttuun löytäisi kytkyä Meri-Lappiin, vaikka sitten kuinka ohutta. Siitä lisää jutun lopussa.

Konihauta on Pudasjärven ja Kuusamon välimaastossa sijaitsevalta Taivalkoskelta lähtöisin oleva bändi, jonka juuret juontavat 1980-luvun alkuun ja yläasteen musiikkiluokkaan.
– Siellä opeteltiin rokin salaisuuksia mm. Chuck Berryn ja Rolling Stonesien biisien tahdissa, Nevala mainitsee.
Myöhemmin kaikki yhtyeen jäsenet; Nevala, rumpali Pasi Korento, basisti-laulaja Hannu Lähde ja kitaristi Petri Polojärvi, muuttivat Oulun suuntaan, jossa soittoharrastus jatkui.
– Kieli on vaihtunut suomeksi ja biisit omiksi, mutta samoja juuria kolutaan edelleen. Huomasimme, että tänä vuonna tulee 40 vuotta rokkihommien aloittamisesta ja päätettiin sen kunniaksi julkaista bändin historian ensimmäinen äänitys, Nevala taustoittaa.
– Digisingle Amerikkaan/Joki-Jussin saluunaan äänitettiin vuoden alussa Oulussa Surf Sound Headquarters -studiolla Janne Huotarin johdolla ja julkaistiin perjantaina 13. maaliskuuta. Julkkarikeikka piti soittaa Taivalkoskella huhtikuussa, mutta se siirtyy nyt Päätalo-päiville heinäkuuksi vallitsevan tilanteen vuoksi, Nevala lisää.


Lisäkiinnostusta
yhtyettä kohtaan poiki singlen kustantajan nimi; Rokkimopo Kustannus, joka kustantaa kirjoja ja musiikkia pohjoisesta, riippumattomasti ja omia polkuja kulkien. Rokkimopo Kustannus on kustantanut tähän mennessä Konihaudan debyyttisinglen lisäksi Janne Nevalan kirjat Hammaskeijo, Kylän halki virtaa joki ja Tietävätkö joutsenet että on sunnuntai, Rea Tiirola-Tynin runokokoelman Oksat valoa/Kirjeitä Maurice Ravelille sekä hoitaa Konihaudan, Vaikeat Ihmiset Unitedin ja Nevalan keikkamyyntiä.


Kun bändi on
lähtöisin Taivalkoskelta, pakkohan se on kaivella esiin paikkakunnan rockhistoriaa laajemminkin. Noh, kovin laaja se ei ole, mutta jotakin kuitenkin löytyy. Rokkineuvoskin muistaa 1980-luvulla toimineen pudasjärveläis-taivalkoskelaisen Tanna -yhtyeen. Hardrockia soittanut yhtye saavutti kohtalaista suosiota varsinkin Pohjois-Suomessa, mutta Dingon kilpailijaksi perustettu yhtye ei yltänyt sen mittavampiin mainetekoihin.

Taivalkosken lähes jokainen tietää olleen kirjailija Kalle Päätalon kotipaikkakuntana. Useimmat myös osaavat yhdistää Taivalkosken ja Iso-Syötteen laskettelukeskuksen. Päätalon lisäksi tunnettuja taivalkoskelaisia ovat stand up -koomikko Pekka Jalava ja vuonna 1978 Lahden MM-kilpailuissa suurmäen maailmanmestaruuden voittanut mäkihyppääjä Tapio Räisänen.

Taivalkoskelta ovat kotoisin myös muusikot Marko Heikkinen ja Olli-Pekka Ervasti. He tulivat tunnetuiksi maailmallakin laajasti noteeratun, vuonna 2018 toimintansa lopettaneen oululaisen indierockyhtye Satellite Storiesin jäseninä. Heikkinen toimi yhtyeen kitaristina ja Ervasti rumpalina.

Erinomaisen Satellite Stories -yhtyeen kautta löytyy tähänkin juttuun alussa mainitsemani langanohut seitti Meri-Lapin suuntaan. Satellite Storiesin basistina nimittäin toimi kemiläislähtöinen Jyri Pesonen. Ja mainittakoon tässä yhteydessä sekin, että oululaisessa metallia ja räppiä sekoittaneessa Apina-yhtyeessä laulusolistina toimi Henri Pesonen, Jyri Pesosen velipoika.

Ja vielä yksi huomio Taivalkoskeen liittyen. Moni muistanee vuonna 2018 ensi-iltansa saaneen komediaelokuvan Hevi reissu. Sehän kertoi kuvitteellisesta taivalkoskelaisesta Impaled Rektum -yhtyeestä.

Samuli Roivas julkaisi uuden singlen

Päivä uus -kappale omaa selvää hittipotentiaalia.

5.3.2020
Simolainen laulaja ja lauluntekijä Samuli Roivas on julkaissut uuden soolosinglen. Päivä uus -single julkaistiin 29. helmikuuta. Voit kuunnella kauniin, tarttuvan ja erittäin positiivishenkisen kappaleen tämän jutun yläpuolelta. Rokkineuvos suosittelee vahvasti hittipotentiaalia sisältävän biisin kuuntelua.

Roivas esitti uuden kappaleensa ensimmäisen kerran livenä sen julkaisupäivänä Tornion Grand Hotellissa pidetyssä Uusien laulujen illassa, jossa esiintyi neljä muutakin laulaja-lauluntekijää. Seuraavan kerran Roivas esiintyy lavalle lauantaina 21.3 Kuivaniemen Kievarissa klo 22 alkaen pidettävässä Jytää, Rokkia ja Iskelmää -tapahtumassa. Roivas nousee lavalle sekä soolona että Chemistit -yhtyeen kitaristilaulajana. Lisäksi tapahtumassa Chemistit -yhtyeen basistilaulaja Ville Haapaniemi laulaa kaksi tanssimusiikkisettiä.


Aiemmin Roivas on julkaissut iskelmäpoppia ja -rokkia sisältävän Tylsää jäätä -EP:n. Nimikappaleen lisäksi kappaleet Juulia, Miljonäärejä, Damissa tavataan, Missä sä oot sisältävä EP ilmestyi joulukuussa 2018. Roivas on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut itse kaikki soolokappaleensa ja soittaa julkaisuillaan itse kaikki soittimet. Myös äänitys, miksaus ja masterointi sekä kansitaide on miehen omaa käsialaa.

Lokakuussa Roivas julkaisi 2018 tuplasinglen Lelu Vaan, joka sisälsi nimikappaleen lisäksi laulun Tulevat unelmat. Kaikki Roivaksen julkaisut ovat digitaalisia ja löytyvät muun muassa YouTube-palvelusta.

Roivaksen biisitehtailu sai alkunsa loppukesästä 2018, kun mies aloitti tupakkalakon.
– Päätin tuolloin tehdä tupakoinnin sijaan jotain hienoa. Niinpä ajattelin, että alan tekemään ja julkaisemaan biisejä. Minullahan ei ollut muuta kuin aikaa. Tupakkalakko tosin jäi kolmeen viikkoon, Roivas naurahtaa.

Roivas muistuttaa, että biisit ovat kotoa käsin tehtyä halpatuotantoa amatöörimuusikon tekemänä.
– Musiikin teoriasta mulla ei oo mitää käryä, mutta asioita oppii käytännön kautta ja voi kokeilla kaikenlaista mitä päähän juolahtaa.

Bändipuolella Roivas vaikuttaa vahvasti viime kesäkuussa perustetussa Chemistit -yhtyeessä, jolle Roivas myös kirjoittaa biisejä. Lisäksi Roivas on soittanut Keltainen sukellusvene -yhtyeessä, Elijärven kaivosmiesten Ruiskubetoni -bändissä sekä Thin Lizzyn tuotantoa soittavassa Meän Lizzy -yhtyeessä.

Päivä uus –biisin sanat:

Iloa vai murhetta
mä kaipaan jotain tunnetta
Kuljen iltaan pimentyvään, saan katseen ja mua ihmetyttää
Mistä hitto saan mä sen iänkaikkisen käsityksen
Nuo silmät puhuttaa lasken verhon jään taakse huutelemaan

Minkä vastauksen sieltä saan
Oonko oppinut olemaan

On hyvä olla päällä maan älä mieti vakavasti
Voit tehdä mitä huvittaa
Vaikka taivaan alla nukahtaa jos se siltä tuntuu
Päivään uuteen nousta saat

Mitä muuta mä tänään saan, en pysty en tahdo nukahtaa
Viikonloppua odotellen ajatuksia korjailen
On hyvä olla suunnitelmia muuten puhkee joku epidemia
Kyllä tämä voitetaan iloks muuttuu en haluu unohtaa

Miten mukavaa täällä on
Alla sinisen taivaston

On hyvä olla päällä maan älä mieti vakavasti
Voit tehdä mitä huvittaa
Vaikka taivaan alla nukahtaa jos se siltä tuntuu
Päivään uuteen nousta saat

Valmistelut jatkuvat - Twin City Festival tekee paluun elokuussa


Eventworks on varannut kahden päivän festareille 90-lukua ja Suomi-musiikin tähtiä.


7.5.2020
Torniossa 21.-22. elokuuta järjestettävän Twin City Festivaalin eli kansan kielellä twinkkarien paluutapahtumaa valmistellaan edelleen sillä mielellä, että tapahtuma pystytään pitämään. Asialla on Eventworksin yrittäjä Markku Köngäs tiimeineen.
- Torniosta on vuosia puuttunut kaupunkifestari ja nyt se palaa, Köngäs lupaa. Edellisen kerran Twin City Festival järjestettiin Torniossa kuusi vuotta sitten heinäkuussa 2014.


Kaksipäiväisen festivaalin tapahtuma-alue rakentuu aivan Tornion keskustaan, Aineen taidemuseon pihapiiriin. Kyseessä on siis nimenomaan kaupunkifestivaali. Myös esiintyjälistan valmistelu on jo hyvin pitkällä.
- Perjantai on ysäri-ilta, jonka musiikki on palannut takaisin baareihin ja soittolistoille. Mukaan on tulossa myös Radio Novan Oku Luukkaisen ysäri-ilta, joka on ensivierailu Tornioon. Lauantaina kuullaan Suomi-musiikin tähtiä. Twinkkareilla on musiikkia nonstopina kahdelta lavalta, ettei tule turhia taukoja, vahvistavat Markku Köngäs ja festivaali-isäntä Antti Smeds.

Lauantaina Twinkkari-lavalle nousevat muun muassa maaliskuussa uuden albumin julkaissut Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani, isoon nosteeseen Tässäkö tää oli? -kappaleen tiimoilta noussut Arttu Wiskari ja vaaleanpunaisesta tunnusväristä ja voimabiiseistään tunnettu Ellinoora. Lauantain varmistuneita esiintyjiä ovat myös avausesiintyjä Irina sekä Teflon Brothers. Lauantain liput (44,50 €) ovat jo ennakkomyynnissä Ticketmasterissa.


Vuonna 2014 Twinkkareilla oli 7000-8000 osallistujaa. Esiintyjinä olivat Egotrippi, Herra Ylppö ja ihmiset, Jari Sillanpää, Suvi Teräsniska, Tauski & Janne, Hausmylly, Matti Nykänen sekä Johanna Tukiainen. Tapahtuman juonsi Martina Aitolehti.

Kalottjazz & Blues -festivaalit ja Peräpohjolan markkinat on peruttu tulevalta kesältä

27.4.2020
Suomen hallituksen uusimpien yli 500 henkeä koskevien tapahtumien järjestämistä
koskevien linjausten myötä myös Tornion kaupungin ja TornioHaaparannan perinteiset kesätapahtumat joudutaan perumaan.

Tornion ja Haaparannan kaupungit ovat yhdessä päättäneet perua tulevan kesän Kalottjazz & Blues -festivaalit, joka piti järjestää 26.-27. kesäkuuta.
- Festivaalien suunnitteleminen kävi erittäin hankalaksi jo entuudestaankin tilanteen epävarmuuden, suljetun rajan sekä lentoyhtiöiden epävarman tilanteen vuoksi, Tornion ja Haaparannan kaupungit toteavat yhteisessä tiedotteessaan.

- Tapahtuman peruminen onkin looginen, vaikkakin harmillinen, ratkaisu. Tapahtumanperuminen vaikuttaa niin artisteihin kuin kaikkiin yhteistyökumppaneihin yrittäjistä yhdistyksiin. Peruuntuneen festivaalin tilalle mietitään syksylle erillisiä konsertteja, joista tullaan tiedottamaan myöhemmin. Muutoin 37-vuotias Kalottjazz & Blues Festivaali keskittyy vuoden 2021 tapahtuman suunnitteluun, tiedotteessa kerrotaan.

Vallitseva koronavirustilanne ja hallituksen linjaukset johtivat myös perinteisten Peräpohjolan markkinoiden perumiseen tulevalta kesältä. Peräpohjolan markkinat suuntaavat katseensa vuoteen 2021, joka on Tornion kaupungin 400-vuotisjuhlavuosi. Tuolloin markkinat toteutetaan uusiutuneina ja entistä ehompina.

Satama Open Air siirtyy ensi vuodelle

Kemiläisfestivaali järjestetään seuraavan kerran 6.-7. elokuuta 2021

22.4.2020
Kemissä vuosittain järjestettävä Satama Open Air -kesäfestivaali siirtyy ensi vuodelle. Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi Suomen hallitus on suosittanut kesäfestivaalien perumista. Satama Open Air järjestetään ensi vuonna tuttuun tapaan elokuussa 6.-7.8.2021.

Satama Open Air festivaalille saavutaan niin ympäri Meri-Lappia, kuin myös muualta Suomesta. Yli 12 000 asiakasta keräävää festivaalia ei voitaisi vallitsevassa tilanteessa järjestää turvallisesti.
- Kyllähän siirtäminen harmittaa. Tälle vuodelle saatiin kasattua erinomainen esiintyjäkaarti, ja lippukauppakin on mennyt hyvin, kertoo festivaalia johtava Markku Köngäs Eventworks Oy,stä.
- Turvallisuus on kuitenkin kaikista tärkeintä. Juhlia ehditään myöhemminkin, jatkaa Köngäs.


Ensimmäiset artistit
ensi vuodelle on jo vahvistettu. Muun muassa Kaija Koo on vahvistanut saapumisen Satama Open Airiin 2021. 40 prosenttia festivaalille kiinnitetyistä artisteista on saatu siirrettyä seuraavalle vuodelle. Neuvotteluja artistien kanssa käydään, ja uusia artistijulkistuksia voidaan odottaa vielä tänä vuonna.
- Festivaalin sosiaalisen median kanavissa on ollut koko alkuvuoden erinomainen pöhinä. Asiakkailla on selvästi ollut kiinnostusta loppukesän juhlaa kohtaan. Festivaalin sivuilla on fiilistelty niin viime festivaalia, kuin tulevaakin. Lisätiedot ensi vuoden festivaalistakin löytyvät aikanaan nopeinten Facebookista ja Instagramista, toteaa festivaalin mediamanageri Rami Ranta.


Jo ostetut festivaaliliput käyvät sellaisenaan vuonna 2021. Halutessaan liput voi myös palauttaa Ticketmasterille. Lippuhinta palautetaan asiakkaille ostoehtojen mukaisesti palvelumaksua lukuun ottamatta. Liput tulee palauttaa sunnuntaihin 31.5.2020 mennessä. Tarkat ohjeet palautukseen löytyvät Satama Open Airin kotisivuilta ja sosiaalisen median kanavista.
- Ensi vuonna juhlitaan taas, painottaa Satama Open Airin festivaalituotannon ydinryhmä.
- Odotellessa juhlia voi käydä kuuntelemassa Satama Open Airin omia karaokekappaleita Facebookista. Pysytään toiveikkaina sekä henkisesti lähellä ystäviä ja rakkaita, Köngäs päättää.


Satama Open Air 2020 piti järjestää 31.7.-1.8. Festivaalin esiintyjäkaartiin oli kiinnitetty muun muassa Lauri Tähkä, Ellinoora, BEHM, Mikael Gabriel, Elastinen, Nelli Matula, Irina, Suvi Teräsniska, Kaija Koo, Laura Voutilainen, Erin, Chisu, Maija Vilkkumaa, Olavi Uusivirta ja Reino Nordin, Eläkeläiset ja Sonata Arctica.

Ruisrockia ei järjestetä tänä vuonna

21.4.2019
Surullinen, mutta odotettu päätös. Turun perinteistä Ruisrockia ei järjestetä tulevana kesänä vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi. Viime vuonna 50 vuotta täyttänyt Ruisrock on yksi Suomen vanhimmista ja tunnetuimmista festivaaleista.

Tänä kesänä Turun Ruissalossa piti 3.–5.7. esiintyä suuri joukko maailmantähtiä ja kotimaisen musiikin kärkinimiä. Tämän kesän kiinnityksiä olivat muun muassa amerikkalaislaulaja Camilla Cabello, amerikkalainen elektronista tanssimusiikin yhtye Major Lazer, Antti Tuisku, JVG, Ellinoora, Maija Vilkkumaa, Pyhimys ja Sanni.


Järjestäjien mukaan Ruisrockille tärkeintä on yleisön, artistien ja työntekijöiden turvallisuus ja hyvinvointi, eikä festivaalia haluta järjestää, mikäli näitä ei voida taata.
- Turun kaupunginhallitus päätti 14.4. pitämässään kokouksessa suosittaa, että massatapahtumat perutaan Turussa heinäkuun loppuun asti. Vallitsevissa olosuhteissa Ruisrock katsoo, että tehty linjaus on oikea, ja on päättänyt kunnioittaa sitä, festivaali kertoo tiedotteessaan.
Festivaalin peruminen on järjestäjien mukaan raskas ja surullinen päätös.
- Olemme äärimmäisen pahoillamme peruutuksesta, joka vaikuttaa suureen joukkoon ihmisiä ja eri toimijoita. Yleisön lisäksi tilanne koskettaa useita artisteja, taiteilijoita, yrityksiä sekä muita yhteisöjä ja tekijöitä, joille festivaalin peruuntuminen on myös suuri pettymys.
Järjestäjät kertovat tiedotteessaan, että he ovat tehneet lähes vuoden töitä, että Ruisrock jokakesäiseen tapaansa synnyttäisi maailmaan enemmän iloa ja onnellisuutta.


- Festivaali on meille järjestäjille ja tuhansille muille koko vuoden kohokohta, ja on sydäntä särkevää viettää kesä ilman Ruisrockia. Koronavirus elää ihmisten kohtaamisista, joten nyt ei ole oikea hetki kerätä kymmeniä tuhansia ihmisiä yhteen. Emme kuitenkaan lannistu, vaan käännämme katseet tulevaisuuteen emmekä malta odottaa sitä hetkeä, kun taas päästään juhlimaan yhdessä Ruissalossa.
- Jo julkaistuja artisteja pyritään siirtämään mahdollisimman paljon tältä kesältä ensi vuoteen. Kerromme tulevasta mahdollisimman pian, mutta tärkeintä tällä hetkellä kuitenkin on se, että kaikki pysyisivät terveinä, Ruisrock-koneisto muistuttaa.


Kaikilla Ruisrockiin 2020 lipun ostaneilla on mahdollisuus käyttää lippu ensi vuoden festivaalilla. Lipun voi myös palauttaa ja saada rahat takaisin lippukaupan palvelumaksua lukuun ottamatta. Ohjeet lippujen käyttämisestä tai palauttamisesta löydät Ruisrockin nettisivuilta: www.ruisrock.fi

51. Ruisrock vietetään 9.–11.7.2021 Turun Ruissalossa.

Vuosina 2017, 2018 ja 2019 festivaali keräsi Ruissalon kansanpuistoon 105 000 ihmistä viikonlopun aikana, ja kaikki kolme päivää olivat jokaisena kolmena vuonna loppuunmyytyjä. Ensimmäisen kerran Ruisrock järjestettiin kesällä 1970. Rokkineuvos on vieraillut festivaalilla vuosina 1979, 1980, 1987, 1996, 1997, 2003 ja 2004.

Järvenpään Puistoblues peruuntuu tältä kesältä

30.3.2020
Järvenpäässä 24.-28. kesäkuuta pidettäväksi suunniteltu Puistoblues peruuntuu. Syynä ovat koronaviruksen leviämisen aiheuttama epävarmuus etenkin ulkomaisten artistien saapumisessa Suomeen sekä viruksesta aiheutunut yleinen epävakaa tilanne.

Puistobluesia järjestävä Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry pohti myös tapahtuman siirtämistä myöhempään ajankohtaan, mutta koska epidemian kestoa on tällä hetkellä vaikea arvioida, katsoi yhdistys, ettei edellytyksiä myöhäisemmän ajankohdan valitsemiselle ollut.

– Haluamme toimia vastuullisena tapahtumajärjestäjänä, emmekä halua vaarantaa yleisöämme, talkoolaisiamme ja muita festivaaliin osallistujia tilanteessa, jossa koronaviruksen leviäminen on yhä mahdollista, toteaa festivaalin johtaja Miikka Porkka.
– Puistoblues on Suomen merkittävin bluestapahtuma, jota on järjestetty vapaaehtoisvoimin yhtäjaksoisesti vuodesta 1978. Festivaali syntyy vuosittain noin 500 talkoolaisen työpanoksella. Nyt keskitämme kaikki voimamme siihen, että Puistoblues toteutuu ensi vuonna 2021 entistäkin hienompana tapahtumana, Porkka kertoo.


Puistobluesin organisaatiolla olisi tänä vuonna ollut erityinen syy juhlaan, sillä ensimmäisen bluesäänitteen julkaisemisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Juhlavuosi oli keskeinen teema Puistobluesin järjestelyissä ja näkyvästi esillä aina tapahtuman ilmeestä artistikiinnityksiin saakka.

Puistobluesissa oli määrä nähdä tänä kesänä monia huippuartisteja, kuten Lance Lopez, 22-Pistepirkko ja kotimainen erikoiskoonpano Husband.


Aiemmin peruuntumisista ovat ilmoittaneet kotimaassa Hyvinkään Steelfest, Puolangan LankaFest ja ulkomailla brittien legendaariset Glastonbury, Isle of Wight ja Donington Parkin Download Festival.

Isle of Wight oli määrä järjestää 11.–14. kesäkuuta. Festivaalin tämän vuoden esiintyjiksi oli pestattu muun muassa The Chemical Brothers, Lionel Ritchie ja Duran Duran. Download oli määrä järjestää puolestaan 12.–14. kesäkuuta. Sen esiintyjäkiinnityksiä olivat muun muassa Kiss, Iron Maiden, System of a Down ja Disturbed.

Ensimmäiset festariperuutukset tehty

* Maailman suurin kesäfestari Glastonbury ilmoitti tänään 50 –vuotisjuhlatapahtumansa perumisesta. Myös Euroviisut jäävät tältä vuodelta väliin.

* Suomessa Kempeleen Zrock ja Hyvinkään Steelfest ensimmäiset koronaviruksen festariuhrit.

18.3.2020
Koronavirus, joka on pysäyttänyt livekeikat, on nyt saanut aikaan myös ensimmäiset festariperuuntumiset. Viisipäiväinen Glastonburyn festivaali, joka järjestetään vuosittain kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Englannin Somersetissa ilmoitti tänään Facebook-sivuillaan tapahtuman peruuntumisesta. Tänä vuonna festivaalin oli tarkoitus juhlistaa 50-vuotista taivaltaan 24.-28.6..

- Tällaisen ennennäkemättömän epävarmuuden aikoina tapahtuman peruminen oli ainoa vaihtoehto. Tietysti toivomme, että Yhdistyneen kuningaskunnan tilanne on huomattavasti parempi kesäkuun loppuun mennessä. Vaikka näin olisikin, emme voi sitoa tuhansia ihmisiä valtavan tapahtuman valmisteluihin, festivaali perusteli perumista Facebook-sivuillaan.


Glastonbury
on maailman suurin ulkoilmafestivaali, jossa on vuosittain noin 175 000 kävijää. Tänä vuonna tapahtumaan odotettiin jo 200 000 kävijää. Ennakkoon lippuja oli ehditty varata jo 135 000 kappaletta.

Musiikin lisäksi festivaaleilla on myös taiteita, tanssia, komediaa, teatteria, sirkusta ja kabareeta. Festivaali sai alkunsa vuonna 1970 ja 1980-luvulta lähtien se on järjestetty vuosittain muutamaa välivuotta lukuun ottamatta. Glastonbury on tunnettu myös siitä, että tekee yhteistyötä erilaisten hyväntekeväisyys- ja luonnonsuojelujärjestöjen kanssa.

Tänä vuonna esiintyjälistalla oli muiden muassa Paul McCartney, Diana Ross. Taylor Swift, Imelda May, The Jesus and Mary Chain, Manic Street Preachers, Pet Shop Boys, Sinead O´Connor, Skunk Ansie, The Specials, Susanne Vega.

Vuosien varrella Glastonburyssa ovat ovat esiintyneet muiden muassa David Bowie, The Rolling Stones, New Order, Elvis Costello, The Smiths, Oasis, Coldplay, Muse ja Metallica.


Myös Euroviisut on peruttu


Tänään myös Euroviisut järjestävä EBU ilmoitti nettisivuillaan, että tämän vuoden Eurovision laulukilpailu, joka piti järjestää toukokuussa Hollannin Rotterdamissa, on peruttu. Vaihtoehtoja perumiselle järjestelyorganisaatiossa mietittiin pitkään, mutta koronavirus pakotti kipeään ratkaisuun. Euroviisut on tätä ennen järjestetty 64 vuotta ilman keskeytyksiä. Suomea euroviisuissa olisi edustanut Aksel Kankaanranta kappaleella Looking back.

Steelfest ja Zrock kotimaan ensimmäisen perujat


Kotimaan festareista ensimmäisten joukossa tapahtumansa perui Hyvinkään Steelfest jo liki viikko sitten, kun hallitus linjasi, että kaikki yli 500 hengen yleisötapahtumat on kielletty. Steelfest -organisaatio on ilmoittanut, että tälle vuodelle ostetut liput käyvät sellaisenaan ensi vuonna, 14.-15.5. pidettävällä festivaalilla.

Steelfestin järjestäjien tarkoituksena on pitää ensi vuoden kemut samoilla bändeillä, jotka tälle vuodelle on buukattu.
- Neuvottelut ovat käynnissä kaikkien bändien kanssa. Tähän mennessä 14 on jo vahvistanut, että he ovat kanssamme myös vuonna 2021, eikä yksikään bändeistä ole ilmoittanut, etteivät he olisi käytettävissä ensi vuonna, Steelfest kertoo Facebook -sivuillaan.

Myös Kempeleen Zrock -tapahtuma, esiintyjinä Tuohimaa, Ruoska, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Mokoma, Rck dj Sändi, Groupie High School, S-Tool. Korpiklaani, Lordi ja Turmion Kätilöt, on siirretty huhtikuulta pidettäväksi 4.-5. syyskuuta.


Todennäköisesti
lisää peruutuksia on tulossa. Ensimmäisenä vaaravyöhykkeellä on toukokuun 8.-9. päivinä Helsingissä pitäisi viettää Helsinki Beatles Weekend, yhtenä esiintyjänä Tornion pop & jazz -konservatoriossa syntynyt Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Kesäkuun festarikalenterista löytyvät muun muassa 26.-27.6 pidettävä Tornion Kalottjazz & Blues -festivaali, Turun Punk in Drublic -tapahtuma 4.6, Turun vaihtoehto- ja indiemusiikin Kesärauha-festivaali - jonka esiintyjälistalla ovat mm. tanskalainen Mew, 22-Pistepirkko ja Terveet Kädet, Tampereen Rockfest 5.-6.7, Helsingin Sideways -festivaali 11.-13.6, Kuopion Rock In The City 12.-13.6, Kauhajoen Nummirock 17.-21.6, Seinäjoen Provinssi 25.-27.6, Rauman Rock in the City 26.-27.6, Helsingin Tuska -festivaali 26.-27.6 sekä Puolangan Lankafest 26.-27.6.

Nähtäväksi jää, miten niiden ja myöhemmin järjestettävien kesäfestareiden käy.

Alma ja Suede (UK) Qstockiin

15.3.2020
Kansainvälistä uraa tekevä Alma ja brittipopin 1990-luvun kultakauden kulmakivi Suede (UK) ovat oululaisen Qstock-festivaalin viimeisimmät esiintyjäkiinnitykset.

Muutamassa vuodessa pop-ilmiöksi nousseen Alman kappaleita on striimattu yli 500 miljoonaa kertaa Spotifyssa. Alma on myös esiintynyt isoilla lavoilla muun muassa Christina Aguileran lämmittelijänä ja tehnyt yhteistyötä monien muiden kansainvälisten suosikkiartistien kanssa. Hän tekee kesän ainoan festivaalikeikkansa Suomessa Qstockissa.

Alma tekee kesän 2020 ainoan kotimaan festarikeikkansa Qstockissa.

Alma julkaisi helmikuun alussa tuoreimman singlensä When I Die, joka on toinen sinkkujulkaisu hänen 5. huhtikuuta julkaistavalta Have You Seen Her? – debyyttialbumiltaan. Alma on kirjoittanut ja tuottanut kappaleen Justin Tranterin (Gwen Stefani, Justin Bieber) ja Mike Sabbathin (Little Mix, Liam Payne, Bea Miller) kanssa.


Suede tuli suuren yleisön tietoisuuteen Animal Nitrate -singlen ja sitä seuranneen Suede-albumin myötä vuonna 1993. Vuosikymmenen mittaisen menestyskulun jälkeen yhtye lopetti mutta vihjasi palaavansa myöhemmin. Paluun aika oli lopulta vuonna 2010. Hyvän vastaanoton saanut kahdeksas pitkäsoitto The Blue Hour julkaistiin puolitoista vuotta sitten.

Saapumisensa Qstockiin ovat varmistaneet myös kotimaiset Ida Paul & Kalle Lindroth, Adi L Hasla, Darude, Vesterinen yhtyeineen, Blind Channel, Humavoid, Maija Vilkkumaa, Anssi Kela ja Insomnium sekä ennakkoluulottomasti eri genrejä rockiinsa yhdistelevä Kontrust Itävallasta ja kovassa nousussa oleva poptähti Clara Mae Ruotsista.


Festivaalin aiemmin julkistettuja esiintyjiä ovat muiden muassa Volbeat (DEN), The Darkness (UK) ja Amaranthe (SWE). Kaikki toistaiseksi tiedossa olevat artistit ja bändit esiintymispäivineen osoitteessa: www.qstock.fi/ohjelma

Qstockin lipunmyynti on ollut vilkkaampaa kuin samaan aikaan edellisvuosina, mutta kaikkia lipputyyppejä on edelleen saatavilla. Edullisemmat lippujen hinnat ovat voimassa maaliskuun loppuun saakka.

Qstock järjestetään Kuusisaaren ja Raatin alueella Oulussa 24.-25. heinäkuuta. Qstock on ollut loppuunmyyty jo seitsemänä kesänä peräkkäin, ja se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suurimmista festivaaleista. Viime vuonna tapahtuma teki kävijäennätyksensä keräten 40 000 juhlijaa kahden päivän aikana.

Toistaiseksi julkistetut esiintyjät:

Pe 24.7.: JVG, ALMA, Suede (UK), Vesala, Pyhimys, Ellinoora, Amaranthe (SE), Kaija Koo, Elastinen, Maija Vilkkumaa, Insomnium, Herra Ylppö & Ex, Maustetytöt, Ensiferum, BEHM, Atomirotta, Darude - Sandstorm 20 Years Anniversary DJ Set, IBE, Nelli Matula, Radiopuhelimet, Kuumaa, Adi L Hasla.
La 25.7.: Volbeat (DK), SANNI, The Darkness (UK), Battle Beast, J. Karjalainen, Mikael Gabriel, Anssi Kela, Chisu, Ida Paul & Kalle Lindroth, Vesterinen yhtyeineen, Clara Mae (SE), Jinjer (UA), Kemopetrol, Kontrust (AUT), Blind Channel, ABREU, Mariska, Cledos, Lähiöbotox, JC Stewart (UK), Humavoid, Xysma.

Volbeat Qstockin lauantain pääesiintyjäksi

23.1.2020
Metallirockin suurnimi tanskalainen Volbeat on oululaisen Qstock-festivaalin lauantain pääesiintyjä ensi kesänä.
Vuonna 2001 perustetun Volbeatin persoonallinen tapa yhdistellä heavy metallia, rock’n’rollia ja rockabillyä on ollut niin suuren yleisön kuin kriitikoidenkin mieleen. Yhtyeen seitsemäs studioalbumi Rewind, Replay, Rebound julkaistiin elokuussa.

- Volbeatin esiintyminen Qstockissa kuusi vuotta sitten on jäänyt mieleen ehkä jopa festivaalin historian näyttävimpänä ja parhaana keikkana. Koska bändi on kasvanut noista päivistä selvästi suurempaan mittaluokkaan, voin helposti luvata, että tästä tulee mahtava huipennus ensi kesän Qstockille, festivaalijohtaja Mikko Forstén toteaa.

Festivaalin aiemmin julkistettuja esiintyjiä ovat The Darkness (UK), Amaranthe (SWE), Jinjer (UKR), Sanni, J. Karjalainen, Vesala, Ellinoora, Pyhimys, Nelli Matula, Kaija Koo, Atomirotta ja Chisu.

Qstockin kahden päivän liput ovat myynnissä Ticketmasterin myyntikanavilla. Päiväkohtaisten lippujen myynti alkaa 30. tammikuuta, jolloin julkistetaan lisää esiintyjiä ja kaikkien tuolloin tiedossa olevien artistien esiintymispäivät.

Qstock järjestetään Kuusisaaren ja Raatin alueella Oulussa 24.-25. heinäkuuta. Qstock on ollut loppuunmyyty jo seitsemänä kesänä peräkkäin, ja se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suurimmista festivaaleista. Viime vuonna tapahtuma teki kävijäennätyksensä keräten 40 000 juhlijaa kahden päivän aikana.

Torandan Venetsialaiset liki loppuunmyyty

* Eventworksin Markku Köngäs yllättyi lippujen kovasta menekistä.
* Tapahtuma saanee jatkoa ensi vuonna.


23.8.2018
Torandan lauantaisista Venetsialaisista on muodostumassa kunnon kansanjuhla. Päivää ennen tapahtumaa liput on jo lähes loppuunmyyty. Alue on mitoitettu 3 000 juhlijalle ja perjantaina myymättä oli enää vajaat 400 lippua.
- Olen positiivisesti yllättynyt. En osannut kuvitella näin hyvää ennakkomyyntiä. Ilmeisesti on niin, että myös Torniossa on tilausta isommillekin tapahtumille, sanoo tapahtumajärjestelyistä vastaavan Eventworksin Markku Köngäs. Toinen järjestäjä on tietysti Toranda Events.

Könkään mukaan hyvä lippumenekki taannee myös sen, että myös ensi vuonna Torandassa järjestetään isot venetsialaiskinkerit.

Hyvän lipunmyynnin taustalla se, ettei Torniossa ole vähään aikaan järjestetty isomman mittakaavan konsertteja sitten Twin City Festivaalin ja kertaalleen järjestetyn Park Festin jälkeen.


Suuri kiinnostus on saanut aikaan myös muutoksia tapahtuman järjestelyihin. Ison yleisömäärän vuoksi portit avataan lauaantaina jo 18.30. Saapumalla paikalle hyvissä ajoin voit välttää pahimmat ruuhkat portilla tehtävässä turvatarkastuksessa.

Lisäksi suuren kysynnän vuoksi Torandaan järjestetään myös bussikuljetus. E. Jussila Ky kuljettaa väkeä Park Hotel Tornion edestä Torandaan. Bussiin voi nousta myös Tornion Nesteen linja-autopysäkeiltä. Liikennöinti alkaa klo 17.30 ja päättyy yöllä kysynnän mukaan. Linja-auto ajaa keskusta-Toranda väliä nonstoppina. Kuljetus maksaa 5 euroa suuntaansa. Maksu tapahtuu käteisellä ja miellään tasarahalla bussiin noustessa.


Toki osansa kiinnostukseen on tasokkailla esiintyjillä. Tapahtuman aloittava Eppu Normaali on ihastuttanut ja kiusannutkin suomalaisia jo 40 vuoden ajan. Jääräpäisesti itseltään näyttävä ja kuulostava yhtye on tehnyt jo nyt historiaan jälkensä jättävän uran, eikä loppua taipaleelle näy.

Punkhitillä Poliisi pamputtaa taas (1978) suuren yleisön tietoisuuteen noussut yhtye siirtyi kakkosalbumillaan Maximun jee & jee (1979) poprockin suuntaan ja on tehnyt valtavan määrän kaikkien suomalaisten tuntemia kappaleita, kuten Murheellisten laulujen maa, Kitara, taivas ja tähdet, Tahroja paperilla, Vuonna 85, Vihreän joen rannalla, Joka päivä ja joka ikinen yö, Pimeyden tango, Näin kulutan aikaa ja Balladi kaiken turhuudesta. Ja monta, monta muuta hittiä.

Eppu Normaalin muodostavat Martti Syrjä (laulu), Mikko "Pantse" Syrjä (kitara, laulu), Juha Torvinen (kitara), Sami Ruusukallio (basso, laulu) ja Aku Syrjä (rummut). Torniossa Eppu Normaali on ollut harvinainen vieras. Rajakaupungissa yhtye nähtiin edellisen kerran kymmenen vuotta sitten Klubiotteella -kiertueellaan helmikuussa 2009. Klubiotteella -on Eppujen 18-osanen live-albumisarja, jonka 12:s osa nauhoitettiin Tornion Umpitunnelissa 6. helmikuuta 2009. Sitä edellisen kerran Eppu-poppoo visiteerasi Torniossa viime vuosituhannella.


Eppu Normaalin jälkeen lavalle nouseva Portion Boys singahti Youtubesta kansan tietoon vuonna 2010 debyttisinglellään Pelimiehen paratiisi. Suosio vain kasvoi kappaleilla Huuleen, Pumppaa ja Kuka Pelkää Leijonaa. Isojokelais-tamperelaisen ryhmärämän tunnetuimpiin biiseihin lukeutuu myös Miesflunssa vuodelta 2017. Kaikkiaan yli 20 singleä julkaissut bilecombo on kerännyt miljoonia toistokertoja ja kiertää Suomea ristiin rastiin samalla uusien singlejulkaisujen noustessa Spotifyn top-listoille.

Dancea-räppiä ja poppia yhdistelevä yhtye kuvailee itseään hieman erilaiseksi bilebändiksi jonka keikoilta ei energiaa ja meininkiä puutu, ja kertoo harrastaneensa hulluttelua ja hauskanpitoa jo yhdeksän vuoden ajan.


Illan kolmas artisti Lauri Tähkä tunnetaan vauhdikkaista lavaesiintymisistä ja tuskin Torandankaan keikasta tunnelma jää puuttumaan. Lauri Tähkän keikat ovatkin parhaimmillaan "kiihkeyttä kuumaa, hulluutta huumaa".

Karismaattisen miehen viimeisin albumi Meidän tulevat päivät ylitti vast´ikään platinarajan. Albumi nousi maaliskuussa suoraan julkaisustaan virallisen albumilistan ykköseksi ja neljä levyn kappaleista kohosi Spotifyn top 50 -listalle.

Albumilta on tähän mennessä julkaistu kolme singleä, Mä en pelkää, Palavaa vettä sekä tuoreimpana Mustaherukan tuoksuinen tyttö. Keskikesällä 2018 ilmestynyt Mä en pelkää lähentelee platinarajaa ja oli useamman viikon radioiden soitetuin biisi. Se palkittiin keväällä Iskelmä-gaalassa Vuoden iskelmänä, ja yleisö äänesti Tähkän Vuoden miesartistiksi.

Tähkän platinaa striimannut kappale Palavaa vettä teki kesäkuussa suomalaisen musiikin historiaa, kun se saavutti 14 viikon yhtäjaksoisen radioiden soittolistojen ykköstilan. Edellinen ennätys oli vuodelta 2010. Palavaa vettä sai myös neljänä peräkkäisenä kuukautena kaupallisten radioiden kattojärjestön Radiomedian sekä radioyhtiöiden Kuukauden radiobiisi -palkinnon.

Lauri Tähkä on mukana syyskuussa Nelosella alkavassa suositussa Vain elämää -ohjelmassa.


Illan päättävä Waldo´s People tarjoaa ysäriltä tutut eurodancet. Lose Control, U Drive Me Crazy ja I Wanna Be A Rockstar -hiteistä tunnettu yhtye osaa pitää juhlatunnelman katossa aivan päätyyn saakka.

Elektronista tanssimusiikkia esittävä yhtye on  ensimmäinen suomalainen yhtye, jonka musiikkivideo soi säännöllisesti musiikkitelevisio MTV:n pohjoismaisessa versiossa. Kyseessä on tietysti kappale  U Drive Me Crazy vuodelta 1998.

Waldo’s People muistetaan myös Suomen euroviisuedustajana vuodelta 2009. Yhtye ylsi tuolloin kappaleellaan Lose Control Moskovassa pidetyn laulukilpailun finaaliin asti.


Illan aikataulu:

18.30 Portit aukeavat
19.30 Eppu Normaali
21.30 Portion Boys
23.00 Lauri Tähkä
24.00 Ilotulitus
00.15 Waldo's People

Satama Open Air liki loppuunmyyty

Perjantaille vielä jäljellä alle 500 lippua - ja määrä hupenee koko ajan. Lauantain, kahden päivän ja VIP-liput myytiin loppuun jo ennakkoon.

2.8.2019
Kemin kaupunkifestivaali Satama Open Air on tänä vuonna lähes loppuunmyyty. Ja kun yksi viime vuosien halutuimmista artisteista - J. Karjalainen - avaa parin tunnin kuluttua festivaalit, liput saattavat olla kaikki jo menneet.
Kahden päivän liput, lauantain liput sekä VIP-liput myytiin loppuun jo aiemmin. Lauantaille lippuja on myyty kaikkiaan 6004 kappaletta. Lauantai on myös edellisinä vuosina vetänyt väkeä paremmin, joten tänä vuonna erityisesti perjantaihin satsattiin.
- Satsasimme perjaihin aivan kaikki, laitoimme kaikki munat samaan koriin. Satsaus on ollut suorastaan älytön. Ja me onnistuimme siinä, iloitsee festivaalipromoottori Markku Köngäs.

Lipunmyynnin onnistuminen kertoo Könkään mielestä varsinkin siitä, että festari on tullut kymmenen vuotensa aikana nyt tunnetuksi.
- Hypetys on nyt ollut kovaa. Tietysti asiaan vaikuttaa olennaisesti hyvä artistikattaus. Meillä on artisteja, joita ei kaikilla muilla festareilla nähdä.
Köngäs uskoo, että Satama Open Air on nyt murrosvaiheessa suosion suhteen ja jatkossa tapahtuma lukeutuu festivaaleihin, jotka myydään loppuun jo ennakkoon.
- Tilanne on varsin hyvä. Viime vuonna myytiin ovelta ennätysmäärä lippuja, joka silloin pelasti tapahtuman. Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen ja siksi tässä on huippufiilis päällä, Köngäs kuvailee.


Ennakkomyynnillä on varsinkin nyt ratkaiseva merkitys, etenkin kun säätila on kolea. Ennusteen mukaan lämpötila nousee vain muutaman asteen yli kymmenen lämpöasteen.
- Edellisvuosina tässä tilanteessa olisi olleet kyyneleet silmäkulmassa ja miettinyt, että mitenkähän tästä selvitään, Köngäs myöntää.
Nyt hyvää tulosta on edesauttanut se, että festivaalilla on selkeä oma paikkansaa ja tapahtuma on päässyt mukaan ns. kiertoon, jossa bändimyyjät ottavat yhteyttä ja tarjoavat artistejaan.
- Tästä kokonaisuudesta tulee hyviä synergiahyötyjä, Köngäs myhäilee.


Vaikka ensimmäistäkään säveltä ei ole vielä tämän vuoden osalta kuultu, on jo ensi vuoden festivaalin valmistelut täydessä käynnissä.
- Seitsemän artistia vuodelle 2020 on jo buukattu ja kaikki ovat toivotuimpien listalla kymppisakissa, Köngäs valaisee.

Ensi vuonna Satama Open Air järjestetään 31.7.-1.8. eli jälleen viikko Qsstockin jälkeen. Paikka on mitä todennäköisemmin edelleen Ruutinpuisto.
- Mansikkanokalle rakennettava tapahtuma-alue tulee olemaan meille auttamatta liian pieni jo syntyessään. Alueen kapasiteetti on 4000 henkeä, kun meillä tarve on jopa puolet suurempi, Köngäs toteaa.
- Tapahtumapaikka tulee olemaan meille jatkossa suuri haaste, jos Ruutinpuiston rakentaminen lähtee liikkeelle, mies lisää.

Festivaalin menestys tietää hyvää myös alueen majoituspaikoille. Könkään tietojen mukaan alueen 14 majoituspaikkaa on täyteen buukattu. Festivaalin artistit ovat ymmärtäneet tämän hyvin ja ottaneet vastaan tarjotut majapaikat myös Keminmaasta ja Torniosta.
- Majoituspaikkojen täyttyminen kertoo siitä, että festivaalivieraita tulee laajasti myös kauempaa, Köngäs muistuttaa.

Kemin Satama Open Airiin ennätysyleisö

Tarjolla todella tasokas kattaus, Apulanta, Amorphis, Pyhimys, Vesterinen yhtyeineen, Kolmas Nainen, Ellips ja Gasellit ensimmäistä kertaa Satama Open Airissa.

30.7.2019
Kymmenes Satama Open Air -musiikkifestivaali valtaa Kemin Ruutinrannan puiston ensi viikonloppuna 2.-3. elokuuta. Festivaalilavoille nousee kahden päivän aikana yli 20 artistia. Täysi-ikäisille suunnattu kaupunkifestivaali on ollut kuluneena vuotena suositumpi kuin koskaan aikaisemmin.
- Ennakkolipunmyynti on saanut uudet mittasuhteet. Edullisemmat ennakkoliput -kampanjaamme hyödynsi lähes 5 700 festivaalivierasta, festivaalin promoottori Markku Köngäs kertoo.
 
Rannekkeenvaihtoa suositellaan tehtäväksi ennakkoon. Festivaali on pidentänyt rannekkeenvaihdon aukioloaikoja, jotta palvelu olisi mahdollisimman sujuvaa. Festivaalipäivinäkin vaihtopiste aukeaa paria tuntia ennen sisäänpääsyä, jotta ensimmäisiäkin keikkoja ehditään katsomaan rauhassa.
- Meillä on äärimmäisen kovat aloittajat kumpanakin festivaalipäivänä, Köngäs muistuttaa.
Perjantai-iltapäivän artistikattauksesta löytyvät muun muassa J. Karjalainen ja Anssi Kela, kun taas lauantaina festivaalin avaavat Kolmas Nainen ja Neljä Ruusua.

Ennätyksellinen ennakkomyynti on otettu huomioon myös aluesuunnittelussa. Yleisön suosion saaneet kaksi suurta festivaalilavaa seisovat tänäkin vuonna vierekkäin alueen laidalla. Myös maksuton vesipiste palvelee festivaalikansaa.
- Tänä vuonna keikkoja on mahdollista seurata entistä paremmin kaukaakin. Festivaalilavojen väliin on tarkoitus rakentaa suuri led-screen, jonka avulla tunnelmia voidaan välittää jopa alueen toiselle puolelle, Köngäs paljastaa.

Juhlavuonna festivaalin lavalla nähdään useita Satama Open Airiin ensimmäistä kertaa saapuvia artisteja ja yhtyeitä. Useiden vuosien ajan yksi festivaalin toivotuimmista lisäyksistä on ollut Apulanta. Make nu metal great again -kiertueella Suomea kiertävä yhtye päättää Satama Open Airin lauantain.

Apulannan lisäksi ensimmäistä kertaa Satama Open Airiin saapuvat muun muassa festivaalin perjantaina avaava J. Karjalainen, Neljä vuodenaikaa: Kesä -konserttinsa Kemiin tuova Pyhimys, Emma Gaalassa palkittu vuoden yhtye Gasellit, ja perjantai-illan päättävä Teflon Brothers. Lauantaina Satama Open Airissa ensimmäistä kertaa kuullaan Vesterinen yhtyeineen, Raskasta Iskelmää (solisteina Tony Kakko, JP Leppäluoto ja Kimmo Blom), Amorphis ja Apulanta.

Festivaalin aikataulu:
 
PERJANTAI 2.8.

15:00 Portit aukeavat
15:30 J. Karjalainen
17:00 Anssi Kela
18:00 Chisu
19:00 Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani
20:00 Popeda
21:00 Ellips
22:00 Pyhimys - Neljä vuodenaikaa: Kesä -konsertti
23:00 Ellinoora
00:00 Gasellit
01:00 Teflon Brothers

LAUANTAI 3.8.

14:30 Portit aukeavat
15:00 Kolmas Nainen
16:00 Neljä Ruusua
17:00 Roope Salminen ja Koirat
18:00 Vesala
19:00 Vesterinen Yhtyeineen
20:00 Raskasta Iskelmää (Tony Kakko, JP Leppäluoto ja Kimmo Blom)
21:00 Jannika B
21:55 Amorphis
23:00 SANNI
00:00 Apulanta

Kemin tapahtumakesässä vuorossa Run to 60´s

25.7.2019
Kemin tapahtumakesä 2019 vain jatkuu ja jatkuu. Seuraavaksi on vuorossa perjantaina ja lauantaina järjestettävä perinteinen Run to 60´s -tapahtuma.

18. kerran järjestestettävä Run to 60´s on avoin tapahtuma kaikille hyvä musiikin ystäville ja rennosta tapahtumameiningistä tykkääville. Luvassa on siis rock´n rollia, poppia, leppoisaa yhdessäoloa, hyvää meininkiä, kauniita naisia, rumia miehiä ja komeita moottoripyöriä sekä tietysti kylmiä virvokkeita ja maukasta tapahtumaevästä.

Osaltaan kyse on myös moottoripyörien kokoontumisajosta, joka kerää osallistujia ulkomaita myöten. Tänä vuonna kaukaisimmat tapahtumavieraat ovat tulossa Thaimaasta ja Ukrainasta. Kokonaisuuteen lukeutuvat myös moottoripyörien paraatiajo sekä Midnight Sun Pin Up -kilpailu.

Järjestelyistä huolehtii tuttuun ja koettuun tyyliin moottoripyöräkerho Northern Vikings tukijoineen.

Avauspäivän esiintyjät

Avauspäivä perjantain musiikkiannista vastaavat Skullrod -yhtye, Heme & 94100 Partyband sekä Ville Liimatainen & Ajomiehet. Skullrod on kemiläinen genrerajoja rikkova metalliyhtye, jossa vaikuttavat vokalisti Jani Marjanen, kitaristit Samuli Parpala & Samuli Mattola, basisti Matti Kaikkonen sekä rumpali Niko Peltoniemi.

Toisena esiintyvä on Heikki "Heme" Vieresjoen kokoama bilebändi, jonka kokoonpano selviää viimeistään paikan päällä ja illan päättävä Ville Liimatainen & Ajomiehet on kovassa nosteessa oleva yhtye, joka esittää isolla kokoonpanolla suomenkielisiä käännösbiisejä Agents-henkeen.
Ajomiehet vannoo melodisuuden, beat-musiikin ja slaavilaisen melankolian nimeen sekä rokkaa mokkakengät jalassa. Yhtyen kokoonpano on kova, Ville Liimatainen - laulu, Tuomas Laajoki - kitara, Henry Hiltunen - kitara, Veli-Antti Liukko - saksofoni, Michael Czech - basso ja taustalaulu, Kari Hautalampi - koskettimet ja Jari Keinänen - rummut.

Lauantain esiintyjät

Lauantai-iltana Hahtisaaren puiston lavalle nousevat Fresh X, Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band sekä Kirka -tribuutti Silta yli synkän virran.

Vuonna 1999 perustettu Fresh X on laajalta tunnettu coverbändi, jonka repertoaariin kuuluu muun muassa CCR:n, ZZ Topin, Deep Purplen, Status Quon, Hurriganesin ja Thin Lizzyn biisejä.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band on Tornion pop & jazzkonservatoriossa alkunsa saanut Beatles -tribuuttiyhtye, joka kuulostaa ja myös näyttää esikuviltaan, eikä myöskään musiikin laadusta tingitä.

Laulaja Jon Sebastian Säkkisen ideoima Silta yli synkän virran -Kirka-tribuutti piti alun perin olla vain yhden keikan kokoonpano, mutta kun sana asiasta kiiri, yhtyeellä alkoi olla kosolti kysyntää ja nyt bändi on heittänyt jo lähemmäs parikymmentä keikkaa otolliseen maaperään, etupäässä Pohjois-Suomessa, mutta mahtuupa joukkoon muutama veto etelämpänäkin.

Raskasta iskelmää Satama Open Airiin

Kesän 2019 entuudestaankin kovan kattauksen täydentävät lisäksi Chisu, Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani, Vesterinen yhtyeineen, Sanni, Jannika B sekä Roope Salminen & Koirat.


1.4.2019
Raskasta Iskelmää tuo villin kortin elokuun ensimmäisenä viikonloppuna vietettävän Satama Open Airin festarilavalle. Raskasta Joulua -fanien toiveista syntynyt, ensiesityksensä viime kesänä Iskelmä-festivaaleilla saanut Raskasta Iskelmää vie vuosikymmenien takaa tutut kappaleet uusille, raskaammille urille. Tämän vuoden solisteja ei ole vielä julkistettu, mutta viime suvena iskelmien heviversioita kajauttivat Tony Kakko, JP Leppäluoto ja Antti Railio. Kakko tulkitsi muun muassa Freemanin Ajetaan tandemilla ja Dannyn Kesäkatu ja Kirkan Surun pyyhit silmistäni pois -hitit.

Raskasta Iskelmää -kokoonpanon lisäksi festivaalin ohjelmistoa täydentävät viime vuonnakin Kemissä nähty Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani, Vesterinen yhtyeineen, Sanni, maaliskuussa uuden albuminsa julkaissut Jannika B, paluun keikkalavoille levytystauon jälkeen tekevä Chisu sekä Suomen parhaan bilebändin asemasta kemiläisen Grooving High Allstarsin kanssa seitsemän vuotta sitten ankarasti kamppaillut Roope Salminen & Koirat.

Yleisön toiveita on todellakin kuultu, sillä vast´ikään uuden albumin julkaissut Vesterinen yhtyeineen lukeutuu toivotuimpien artistien katraaseen. Sama pätee myös Apulantaan, jonka kanssa festivaalin aikataulut eivät ole aiemmin sopineet kohdalleen, mutta Satama Openin kymmenennen juhlavuoden kunniaksi yksi yleisön eniten toivotuimmista yhtyeistä saapuu Kemiin.

Kemin Satama Open Airissa kuullaankin ennätysmäärä festivaalilla ensimmäistä kertaa esiintyviä artisteja. Perjantaina lavalla kuullaan muun muassa parhaillaan tauolla olevan Haloo Helsinki! -yhtyeen solistin Elli Haloon sooloprojekti Ellips. Samana iltana lavalle nousevat räp-kentältä tutut Gasellit, sekä Pyhimys, joka tuo Kemiin ennennäkemättömän Neljä vuodenaikaa: Kesä -konsertin, joka jatkaa viime vuonna alkanutta konserttisarjaa. Kesä on Neljä vuodenaikaa -sarjan viimeinen osa.

Perjantain tasokkaan annin täydentävät suomirockjyrä Popeda, alati uusiutuva J. Karjalainen, ihastuttava Ellinoora ja karismaattinen Anssi Kela. Lauantaina Kemiin saapuvat suuressa suosiossa oleva Amorphis sekä Pauli Hanhiniemen johtama Kolmas Nainen, Ilkka Alangon liidaama Neljä Ruusua ja Vesala.

Satama Open Air ottaa paikkansa kesän festivaalikartalla 2.-3.8. Kemin Ruutinrannan puistossa. Festivaalin lipunmyynti on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti ja yli 2 000 asiakasta on jo varmistanut tulonsa puolen Suomen kovimpiin kesäjuhliin.
- Ennakkolipunmyynti on lähtenyt käyntiin hyvin. Ystävänpäivä-kampanjamme myytiin loppuun, vaikka lippukiintiötä kasvatettiin kampanjan aikana, festivaalin promoottori Markku Köngäs kertoo.

Satama Open Air kaupunkifestivaali järjestetään jo kymmenettä kertaa. Vuonna 2018 festivaali keräsi yli 11 000 musiikin ystävää. Helteinen lauantaipäivä olikin kokonaan loppuunmyyty.

Satama Open Air -artistit 2019

Perjantai 2.8.: Popeda, Ellips, Chisu, Pyhimys, Teflon Brothers, J.Karjalainen, Ellinoora, Anssi Kela, Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani, Gasellit ja Hovimuusikko Ilkka.

Lauantai 3.8.: Kolmas Nainen, Neljä Ruusua, Roope Salminen & Koirat, Jannika B, Vesala, SANNI, Vesterinen Yhtyeineen, Raskasta Iskelmää, Amorphis, Apulanta, Hovimuusikko Ilkka

Kolmas Nainen Satama Open Airiin

Kemissä nähdään myös Vesala ja Elli Haloon Ellips.

19.2.2019
Legendaarinen suomirockyhtye Kolmas Nainen saapuu Kemin Satama Open Airiin lauantaina 3. elokuuta. Muita festivaalin tuoreita kiinnityksiä ovat tauolla olevasta Haloo Helsinki! yhtyeestä tuttu Elli Haloo Ellips -sooloprojekteineen sekä puolentoista vuoden keikkatauon jälkeen festarilavoille palaava Vesala. Ellips ottaa Satama Open Airin lavan haltuunsa perjantaina 2. elokuuta ja Vesala lauantaina 3. elokuuta.


Vuonna 1982 perustettu, Alavuden Dr. Feelgoodiksikin nimetty Kolmas Nainen ponnahti julkisuuteen vuonna 1984 Rockn SM-kisoista sijoituttuaan toiseksi tasapistein voittajaksi julistetun Per Guntin kanssa.

Suomirockin kivijalkoihin lukeutuvalla yhtyeellä riittää koko kansan tuntemia hittejä ja juurevat kappaleet puhuttelevat edelleen. Niihin lukeutuvat muun muassa Tästä asti aikaa, Elämän tarkoitus, Niin sen täytyi olla, Tango Taisteluni, Tähän aikaan vuodesta, Onpa kadulla mittaa!, Ooh, Sammy!, Oi Suomen nuoria!, Pyörteeseen, Kai mä tästäkin toivun, Sekunnit ja tunnit, Äiti pojastaan pappia toivoi, Valehtelisin jos väittäisin, Hyvää ja kaunista, Me ollaan ne, Lautalla, Sähkökitara, hyvää tahtoa ja kavereita ja Raatona maantiellä.

Yhtye on julkaissut yhdeksän studioalbumia, joista viimeisin Me ollaan Ne vuonna 2013. Yhtye on vuosien varrella välillä hajonnut, mutta keikkaillut silti satunnaisesti. Yhtyeen hyvästä yhteishengestä kertoo paljon se, että kuusimiehinen kokoonpano on tällä hetkellä sama kuin 30 vuotta sitten, kun Kolmas Nainen aloitti pitkän ja menestyksekkään taipaleensa.

Kolmannen Naisen muodostavat Pauli Hanhiniemi (laulu), Sakari Pesola (kitara), Raimo Valkama (basso), Pasi Kallioniemi (rummut), Timo Löyvä (kitara) ja Timo Kivikangas (kitara).


Vesala on 2000-luvun renessanssinero, joka kuuluu Suomen lahjakkaimpiin taiteilijoihin. Debyyttisooloalbumi Vesala julkaistiin vuonna 2016 ja huikean vastaanoton saanut levy vahvisti Vesalan asemaa omaleimaisena artistina. Hänet palkittiin arvostetulla Junnu Vainio -palkinnolla vuonna 2016 sekä vuoden 2017 Emma Gaalassa peräti neljällä Emmalla; Vuoden naisartisti, Vuoden pop, Vuoden biisi ja Vuoden albumi. Levyn jälkeen julkaistut singlet Muitaki ihmisii, Nyt on lähtö ja Monta nimee ovat kaikki nousseet radio- ja suoratoistolistojen kärkisijoille.

Vesala julkaisi äskettäin myös tiedon Hartwall Arenan soolokeikka-debyytistään. Vesala kapuaa Hartwalille lokakuussa, mutta sitä ennen hänet nähdään Satama Open Airissa.


Haloo Helsinki! -yhtyeen solisti Elli Haloo julkaisi kuukausi sitten Ellips-sooloprojektinsa ensimmäisen singlen Maailma on rikki. Elli vastaa singlen sekä koko huhtikuussa julkaistavan albumin sävellyksistä ja sanoituksista.
- Tää biisi ja tuleva levy on muhinut mun päänsisäisessä maailmassa pitkään. On ihana saada vihdoin ulos tää pläjäys ja tärkeä päästää ulos noi aiheet mitä tuolla on. Maailman pohdintaa, Eli huokaili singlejulkaisun tiedotteessa.

Ellips-projektin yhtyeessä soittavat Sami Kuoppamäki (rummut), Juho Kanervo (basso), Timo Kämäräinen (kitarat), Janne Puurtinen (koskettimet) ja Markus Pajakkala (puhaltimet).


Aiemmin Satama Open Airiin saapuvista artisteista on julkistettu Gasellit, Teflon Brothers, Anssi Kela, Ellinoora, Pyhimys, Amorphis, Apulanta, Neljä Ruusua, Popeda, J. Karjalainen ja Hovimuusikko Ilkka. Kaikkiaan festariin saapuu yli 20 eturiviin lukeutuvaa artistia.

Amorphis Kemin Satama Open Airiin

4.2.2019
Metalliyhtye Amorphis saapuu Satama Open Air -festivaaleille Kemiin. "Perämeren Monacossa" yhtye nähdään lauantaina 3. elokuuta ensimmäistä kertaa.

Vuonna 1990 perustettu Amorphis on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä yhtyeistä ja merkittävimmistä vientipioneereista. Yhtye myi satoja tuhansia levyjä ja teki mittavia ulkomaankiertueita jo kauan ennen kuin suomalainen metallimusiikki löi itsensä läpi isommassa mittakaavassa.

Suomessa bändi on saavuttanut seitsemän kultalevyä, vastaanottanut vuoden metallialbumin Emman sekä esiintynyt lukuisille loppuunmyydyille saleille. Yhtyeen muodostavat Tomi Joutsen laulu, Esa Holopainen soolokitara, Tomi Koivusaari rytmikitara, Santeri Kallio koskettimet, Olli-Pekka Laine basso ja Jan Rechberger rummut.

Debyyttialbuminsa The Karelian Isthmus bändi loi vuonna 1992 ja viimeisin albumi Queen of Time ilmestyi toukokuussa 2018. Queen Of Time nousi myyntilistojen kärkeen useassa maassa. Kotimaassaan Suomessa yhtye nappasi itselleen ykkössijan, ja peräti kuudessa eri maassa albumi nousi edeltäjäänsä Under The Red Cloud korkeammalle sijalle.

Pyhimys ja Gasellit

Satama Open Airin Facebook-sivujen mukaan Kemiin saapuu myös äsken Emma-gaalassa peräti kuusi pystiä kahminut rap-artisti Pyhimys. 37-vuotias Pyhimys sai Emma-pystin jokaisesta kategoriasta, missä oli ehdolla. Näin hänen kirjahyllyään koristavat tällä hetkellä vuoden miessolistin, vuoden hip hop / R&B:n, vuoden albumin, vuoden biisin, vuoden striimatuimman biisin Emmat ja kruununa vielä yleisöäänestyksellä valitun vuoden artistin Emma-pysti.

Suurkauppaus Pyhimyksen lisäksi Satama Open Airiin saapunee myös Emma-gaalassa vuoden yhtyeen tunnustuksen saanut rap-yhtye Gasellit. Myöskään Pyhimys ja Gasellit eivät tiettävästi ole esiintyneet Kemissä aiemmin.

Aiemmin Satama Open Airin artisteista on julkistettu J. Karjalainen, Popeda, Neljä Ruusua, Apulanta ja Hovimuusikko Ilkka. J. Karjalainen sai Emma-gaalassa Vuoden rockalbumin pokaalin levyllään Sä Kuljetat mua.

Satama Open Airilla on menossa Ystävänpäiväkampanja 14.2. saakka. Kampanja-ajan kahden päivän rannekkeen voi ostaa Ticketmasterista 59 euron hintaan.

Thirty Seconds To Mars Qstockin pääesiintyjäksi

31.1.2019
Yhdysvaltalainen rock-yhtye Thirty Seconds To Mars on oululaisen Qstock-festivaalin lauantain pääesiintyjä. Näyttelijänäkin tunnetun Jared Leton ja hänen veljensä Shannonin vuonna 1998 perustama Thirty Seconds To Mars on julkaissut pitkän taipaleensa aikana viisi studioalbumia ja soittanut loppuunmyytyjä keikkoja eri puolilla maailmaa. Suomessa yhtye nähtiin viimeksi Monolith-kiertueen tiimoilta Helsingin jäähallissa viime vuoden huhtikuussa.


Muita tulonsa Qstockiin varmistaneita esiintyjiä ovat maaliskuussa uuden levyn julkaiseva Children Of Bodom, viimeistä vuotta yhdessä esiintyvä Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana, Teflon Brothers, Don Huonot, Sanni ja Ruusut.
- Thirty Seconds To Marsin saaminen Qstockiin oli meille hieno työvoitto. Jared Leto yhtyeineen tuo Qstockiin mittavan shown, joka epäilemättä tulee olemaan yksi festivaalin historian hienoimmista, festivaalijohtaja Mikko Forstén toteaa.
- Muilta osin ensi kesän ohjelma koostuu sopivasti uusista mielenkiintoisista artisteista sekä vanhoista tutuista. Qstockin tapaan genreissä liikutaan hyvin laajalla alueella. Kesää kohti mentäessä ripotellaan vielä lisää julkistuksia, ja valmiit aikataulut kevään aikana.


Qstockin lipunmyynti on alkanut Ticketmasterin myyntikanavilla tänään torstaina. Myynnissä ovat päiväkohtaisten ja kahden päivän lippujen ohella VIP-alueelle oikeuttavat liput sekä Qstockin verkkokaupasta saatavat drinkki- ja ruokaliput.
Lisäksi Thirty Seconds To Marsin keikalle on tarjolla erilaisia lisäpaketteja, jotka pitävät sisällään muun muassa fanitapaamisen tai keikan seuraamisen Qstockin päälavalta ja signeerattuja fanituotteita. Lisätietoja Qstockin Liput-sivulta.

300 ensimmäistä lipunostajaa saavat kaupanpäällisiksi Vallila X Qstock -festarikassin. Tekstiilitaiteilija Matleena Issakaisen suunnitteleman Oulu-kuosin nimenomaan Qstockia varten uusittu väritys hehkuu festivaalin kesäistä tunnelmaa ja valoisia iltoja, ja kassiin on kirjailtu Qstock-logo. Tukevassa puuvillakassissa on reilusti tilaa festarivarusteille ja näppärä sisätasku pikkutavaroille. Kassit toimitetaan kevään aikana.


Qstock järjestetään Kuusisaaren ja Raatin alueella Oulussa 26.-27.7.2019. Qstock on ollut loppuunmyyty jo kuutena kesänä peräkkäin, ja se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suurimmista festivaaleista. Viime vuonna tapahtuma keräsi 35 000 juhlijaa kahden päivän aikana.

Toistaiseksi julkistetut esiintyjät

Perjantai 26.7.: The Offspring (US), Ville Valo & Agents, Children Of Bodom, JVG, Vesala, Michael Monroe, Elastinen, Beast In Black, Teflon Brothers, Ruusut, The 69 Eyes, Radiopuhelimet, Rytmihäiriö.

Lauantai 27.7.: Thirty Seconds To Mars (USA), Airbourne (AU), Apulanta, Don Huonot, SANNI, Popeda, Stam1na, Kaija Koo, Evelina, Anna Puu, Vesterinen Yhtyeineen, Barbe-Q-Barbies, Infected Rain (MD), Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana.

Satama Open Air julkaisi ensimmäiset kiinnityksensä

15.1.2019
Satama Open Air on julkistanut ensimmäiset artistikiinnityksensä vuodelle 2019.  2.-3. elokuuta Kemissä pidettäävään festivaaliin saapuvat ensimmäistä kertaa Apulanta ja J. Karjalainen sekä aiemminkin festivaalissa nähdyt Popeda ja Neljä Ruusua.

Järjestäjien mukaan heinolalainen Apulanta on ollut Sataman Open Airin toivotuimpia yhtyeitä, ja tänä vuonna myös aikataulut natsasivat, jotta yhtyä nähdään Kemissä. Sitä ennen kulttimaineeseen noussut yhtye valloittaa keväällä loppuunmyydyn Hartwall Arenan.

J. Karjalainen on yksi Suomen kaikkien aikojen suosituimpia laulajia, lauluntekijöitä ja oman tiensä kulkijoita. Lokakuussa julkaistu uusin albumi Sä Kuljetat mua on vuonna 1981 levytysuransa aloittaneen maestron 23. studioalbumi. Hittejä, kuten Doris, Sankarit, Mennyt mies ja Meripihkahuone, miehellä riittää vaikka muille jaettavaksi.

Vuonna 1982 perustettu joensuulainen poprock-yhtye Neljä Ruusua on jo pitkään lukeutunut suomalaisen popmusiikin kulmakiviin. Viime vuonna yhtye täytti jo 36 vuotta. Edelliset kerrat yhtye on esiintynyt Satamassa vuosina 2015 ja 2017.

Suomirockin kivijalaksi ja kurkihirreksi tituleerattu Popeda tuo tänä vuonna Kemiin mukanaan omat puhallinsoittajat. Tämä kova rockjärkäle on koettu Kemissä aiemmin vuosina 2013, 2017.

Lisäksi hurtilla huumorilla ja ammattitaidolla festariyleisöä viihdyttävä Hovimuusikko Ilkka on tänäkin vuonna mukana.

Jos mieli halajaa festareille mahdollisimman edullisesti, nyt on aika hankkia liput, sillä kahden päivän ranneke Satama Open Airiin on ystävänpäivätarjouksessa 14.2. saakka hintaan 59 €. Lippuja myy Ticketmaster. Ikäraja festivaaleille on 18 vuotta.

The Offspring ja Airbourne Qstockiin

Oululaisfestivaali julkisti 20 ensi kesän esiintyjää ja aloitti joululippujen myynnin.

29.11.2018
Yhdysvaltalainen punk rock -suuruus The Offspring ja australialainen hard rock -yhtye Airbourne ovat oululaisen Qstock-festivaalin ensimmäiset isot ulkomaiset esiintyjäkiinnitykset.

The Offspring on julkaissut pitkän uransa aikana yhdeksän pitkäsoittoa, joista vuonna 1994 julkaistu Smash tasoitti tien maailmanlaajuiseen suosioon. Neljä albumia tehneen Airbournen esikoinen Runnin’ Wild puolestaan palkittiin Metal Hammerin Golden God Awardsissa parhaana debyyttialbumina vuonna 2008, ja sittemmin yhtyeen ärhäkät biisit ovat saaneet huomiota myös useiden eri videopelien soittolistoilla.


Suomalaisittain ensi kesän Qstockin kiinnostavimpia nimiä on uusi superkokoonpano Ville Valo & Agents, joka on levyttänyt Rauli ”Badding” Somerjoen aikaisemmin julkaisemattomia kappaleita. Ensimmäinen single Orpolapsi kiurun julkaistiin syyskuussa, ja kokonaisen albumin vuoro on helmikuussa.

Muita tulonsa Qstockiin varmistaneita esiintyjiä ovat Anna Puu, Apulanta, Beast In Black, Barbe-Q-Barbies, Elastinen, Evelina, Infected Rain (MD), JVG, Kaija Koo, Michael Monroe, Popeda, Radiopuhelimet, Rytmihäiriö, Stam1na, The 69 Eyes, Vesala ja Vesterinen Yhtyeineen.


- Ensi kesän ohjelmisto on jo poikkeuksellisen hyvällä mallilla tässä vaiheessa vuotta. Joulun jälkeen isoja uutisia kerrotaan jo tammikuussa, kun muun muassa lauantain pääesiintyjä julkistetaan. Hieno Qstock on tulossa, festivaalijohtaja Mikko Forstén toteaa.

Qstockin kysyttyjen joululippujen myynti on alkanut tänään torstaina ja jatkuu vuoden loppuun. Kahden päivän tavallinen lippu maksaa nyt edullisimmillaan 109 euroa, ja hinta nousee ensi vuoden puolella. Joululippuja on myynnissä rajoitettu erä.

Myös VIP-lippujen myynti on alkanut. VIP-lippuun ei sisälly ruoka- ja juomalippuja, vaan ne tilataan erikseen.

Kumpaakin lipputyyppiä saa Ticketmasterin myyntipisteistä. Oulun, Kempeleen, Kemin, Tornion ja Rovaniemen Prismoista liput voi ostaa S-Etukortilla ilman käsittelymaksua.
Päiväkohtaiset liput tulevat myyntiin tammikuussa.


Qstock järjestetään Kuusisaaren ja Raatin alueella Oulussa 26.-27.7.2019. Qstock on ollut loppuunmyyty jo kuutena kesänä peräkkäin, ja se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suurimmista festivaaleista. Viime vuonna tapahtuma keräsi 35 000 juhlijaa kahden päivän aikana.

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu