Erja Lyytinen oli tämän vuoden Pakkasukko -festivaalin pääesiintyjä.

Erja Lyytinen oli tämän vuoden Pakkasukko -festivaalin pääesiintyjä.

”Näen tapahtuman tulevaisuuden erittäin valoisana”

Tuomas Laajoki.

Tuomas Laajoki.

*Tuomas Laajoen mukaan takana kaikkien aikojen paras Pakkasukko Blues ´n Jazz.

*Ensi vuoden festivaalin valmistelu on jo aloitettu, edessä 15. juhlavuosi

14.2.2019
Arki-iltapäivä, ravintola Ankkuri, Kemi. On hiljaista, muutama asiakas istuu pöydissään. Toisin oli helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna parisen viikkoa sitten, kun samassa salissa ja kerrosta ylempänä olevassa hotelli Merihovin salissa vietettiin Pakkasukko Blues & Jazz -festivaalin pääkonsertteja. Tuolloin talo oli tupaten täynnä.
Nurkkapöydässä istuu levollisen näköinen parrakas mies, jonka kaikki musiikkia seuraavat kemiläiset tuntevat.
Hän on Tuomas Laajoki, nuoriso-ohjaaja, kitaristi ja mies lukuisten musiikkitapahtumien taustalla, muun muassa Pakkasukko Blues & Jazz -festivaalin promoottori. Moikkaan ja istahdan pöytään. Olimme sopineet käyvämme läpi festivaalin antia.

Laajoen mukaan jo 14. kerran pidetty Pakkasukko Blues n´ Jazz -festivaali oli menestys kaikilla mahdollisilla mittareilla mitattuna.
– Ehdottomasti kaikkien aikojen paras Pakkasukko -festivaali, vaikka loistavia festareita on ollut aiemminkin, riemuitsee valtavan työmäärän - jälleen kerran - tapahtuman eteen tehnyt Laajoki. Hän puursi viiden päivän tapahtuman läpi muutaman tunnin yöunilla, mutta mies vakuuttaa että se kannatti, vaikka väsy painoikin tapahtuman jälkeen.
– Kokonaiskävijämäärä oli yli 3 000, joista maksuttomissa tapahtumissa yli 2 000. Kaikkiin konsertteihin ja tapahtumapaikkoihin riitti runsaasti väkeä, helmenä lauantain ennätysajassa etukäteen loppuunmyyty hotelli Merihovin ja Cafe-Bar Ankkurin päätapahtuma. Lauantai oli loppuunmyyty jo toisena vuotena perättäin, mikä on erittäin hienoa. Myös perjantain päätapahtuman yleisömäärä kasvoi reilusti, Laajoki laskeskelee.
Eikä siinä kaikki.
– YLE:n radiolive tavoitti jopa 30 000 kuulijaa, Laajoki mainitsee.
Festivaali on tavoittanut ihmisiä myös Meri-Lapin ulkopuolelta.
– Kiinnostusta ja osallistujia on ympäri Suomen. Kemiin ja Pakkasukkoon tullaan Helsinkiä myöten, unohtamatta Pohjois-Ruotsia. Festareilla oli paljon kasvoja, joita en ole ennen nähnyt.

Laajoki muistuttaa, että tämän vuoden kemut olivat tapahtumahistorian laajin myös tuntimääräisesti ja samalla myös kaikkien aikojen monipuolisin.
– Festivaaliviikolle saatiin uusina tapahtumia musiikkia ja lumenveistoa yhdistellyt Lumivisio 2019, Pakkasukko goes ostoskeskus -konsertit sekä Bombuksen päiväkeikka sekä Cafe Hertan konsertit, joista varsinkin Oliver Darlingin esiintyminen täpötäydessä Hertassa oli todella huikea kokemus. Lisäksi vanhat tutut Koululaisjazz, AfterBlues jamit ja PakkasukkoKaronkka toteutuivat onnistuneesti. Pakkasukko goes Kulttuurikeskus -tapahtumat kolminkertaistivat yleisömääränsä.
Koululaistapahtumat ja jatkuvasti laajentunut yhteistyö Oulun ja Tornion pop & jazzkonservatorioiden kanssa sykähdyttää monipuoliselle rytmimusiikille omistautunutta miestä.
– Syväkankaan, Kariharaan ja Hepolan kouluissa pidetyt konsertit ovat koko Suomenkin mittakaavassa ainutlaatuisia, etenkin näin pitkään jatkuneina. Niiden myötä kasvatetaan seuraavaa sukupolvea rytmimusiikin maailmaan. Se voi johtaa mihin tahansa. Esimerkiksi ei tarvitse kuin yhden koululaisen innostuminen ja hän voi kasvaa vaikka maailmantähdeksi, Laajoki kuvailee.
Laajoen mukaan yksi ilmiö on jo selvä.
– Nuoret tytöt ovat kiinnostuneet kitaransoitosta. Myös Erja Lyytinen on pannut tämän merkille ja hän kertoi olevansa siitä suunnattoman iloinen. Erjasta itsestään on kasvanut maailmanluokan artisti, josta voimme olla ylpeitä ja siitä, että saimme hänet lead-esiintyjäksi.


Laajoki on selvästi ylpeä tapahtumasta ja sen suosiosta, mutta ei silti intoudu liikaa menestyksen pauloihin.
– Aina on kehitettävää. Meidän ajatuksemme on se, että kaikissa tapahtumissa pyritään pitämään vähintään sama taso kuin edellisvuonna ja kehittää siitä niitä eteenpäin.
Laajoki toki myöntää, että Pakkasukosta on kasvanut vuosien mittaan erittään korkeatasoinen ja monipuolinen Kemin talven päätapahtuma.
– Siitä voimme olla aidosti ylpeitä. Uskallan väittää, että tasollisesti samaan ei Suomessa moni muu rytmimusiikkitapahtuma yllä. Meillä on mukana myös paljon yhteisöllisyyttä, mahtavaa Kemi-henkeä.
Kemi-henkeä Laajoen mukaan kuvaa hyvin yksi tämän vuoden tapahtumaan liittynyt sattumus.
– Mark Harman tuli mukaan PakkasukkoKaronkkaan ja tarvitsi kitaraansa kesken jamien uudet kielet, joita hänellä ei ollut mukanaan. Ne kuitenkin saatiin kymmenessä minuutissa naapurikerrostalosta, Laajoki naurahtaa.
– En tiedä kuinka monessa paikassa tämä olisi mahdollista, hän jatkaa.
Karonkasta muotoutuikin lopulta melkoinen spektaakkeli epäonnen ja onnen symbioosista. Mukaan tulivat kuin varkain myös Knockout Greg & The Jukes ja Restless -yhtyeiden muusikot.
– He jäivät Kemiin nalkkiin yhdeksi ylimääräiseksi yöksi, kun Tukholman lennot peruuntuivat lumimyrskyn vuoksi. Niinpä he tulivat mukaan jammailemaan, Laajoki kertoo.

Vaikka paljon töitä tapahtuman eteen ympäri vuoden tekeekin, Laajoki ei suostu ottamaan kunniaa tapahtumasta itselleen.
– Tämä ei olisi mahdollista ilman kymmeniä talkoolaisia, jotka tekevät valtavan määrän töitä festivaalin eteen, mies muistuttaa.
Talkoohommia piisaakin, aina lipunmyynnistä tavaroiden roudaamiseen, artistien kuljetuksiin, tekniseen toteutukseen, nettisivujen rakentamiseen, mainontaan, valokuvaamiseen ja niin edelleen. Pelkästään tapahtumaviikonloppuna talkoolaisia on viitisenkymmentä.
– Meidän onni on se, että ympärillä on suuri joukko hyväntahtoisia ihmisiä ja yhteistyökumppaneita, Laajoki summaa.
Laajoen ohella toinen tapahtuman promoottoreista, Antti Pasanen, on tärkeä palanen tapahtuman järjestelyjä, vaikka onkin vähemmän esillä.
– Ilman toista tapahtumaa tuskin olisi, ainakaan tässä laajuudessa. Pakkasukon suhteen olemme kuin toisiaan täydentävä aviopari. Testaamme ideoitamme toisillamme, puntaroimme asioita yhdessä ja esimerkiksi Antti tuo esiin näkökulmia mitä itse en olisi huomannut ja toisinpäin.

 
Seuraavan festivaalin rakennustyö on jo käynnissä, yhteyksiä on jo otettu koti- ja ulkomaisiin artisteihin.
– Tämän vuoden festivaalin onnistuminen antaa odottaa myös hyvää 15-vuotisjuhlavuoden tapahtumaa 29.1.-2.2.2020, Laajoki ennakoi.
Ideoita Laajoki-Pasanen -kaksikolla edelleen riittää, vaikka tavallaan tapahtuman rakentaminen myös vaikeutuu vuosi vuodelta. Esimerkiksi alan kotimaiset kovat nimet ovat jo melkein kaikki käyneet Pakkasukossa, joten uusien artistien buukkaaminen ei ole helpoin mahdollinen tehtävä.
– Mutta kyllä takataskusta aina jotakin löytyy, ei meiltä ideat kesken lopu. Muutama mielenkiintoinen kotimainen nimi on jo mielessä. Lisäksi pohjoismaista yhteistyötä lisätään edelleen.
Laajoki näkee kaikkiaan tapahtuman tulevaisuuden valoisana.
– Olemme pikkuhiljaa vuosi vuodelta maltillisesti kasvattaneet tapahtumaa ja luoneet omanlaistamme tyyliä. Ensimmäisenä vuonna meillä oli mukana kolme bändiä, nyt oli 20 bändiä ja 120 soittajaa.
Kun kysyn Laajoelta, olisiko hän voinut ensimmäisenä tapahtumavuotena osannut kuvitella millaiseksi tapahtuma kasvaa 14 vuodessa, mies puistelee päätään hymyillen.
– En ikimaailmassa olisi voinut kuvitella mitään tällaista. Moni on sanonut, ettei tämän pitäisi olla edes mahdollista pienessä Kemissä näillä resursseilla. Mutta valtava talkoopanos, ihmisten omistautuminen, yhteisöllisyys ja Kemi-henki tämän kuitenkin mahdollistavat, vieläpä niin, että lippujen hinnat on pystytty pitämään edullisina.
– Suurin kiitos kuitenkin kuuluu yleisölle, jolle tätä tehdään. Ilman yleisöä ei olisi tapahtumaakaan, Laajoki muistuttaa haastattelun lopuksi.

Tänään Pakkasukko-festivaaleilla soittaa muun muassa tanskalaisuomalainen Peter Sandorff Band.

Tänään Pakkasukko-festivaaleilla soittaa muun muassa tanskalaisuomalainen Peter Sandorff Band.

Pakkasukko-lauantai myytiin loppuun

Erja Lyytinen kiinnosti kansaa niin paljon, että Pakkasukko -tapahtuman lauantain pääkonsertti on myyty loppuun.

Erja Lyytinen kiinnosti kansaa niin paljon, että Pakkasukko -tapahtuman lauantain pääkonsertti on myyty loppuun.

Tämän illan karkeloihin Ankkuri/Merihovissa mahtuu vielä.

1.2.2019
Pakkasukko Blues´n´ Jazzin lauantai-ilta ravintola Ankkurin ja hotelli Merihovin tiloissa on loppuunmyyty, eikä ovelta enää siis saa lippuja Erja Lyytisen ja muiden lauantai-illan tähtien keikoille.

Sen sijaan tämän illan (perjantain) kekkereihin lippuja on vielä jäljellä, joten jos haluaa päästä nauttimaan Pakkasukko -festivaalin mainion letkeästä tunnelmasta, tänään on syytä suunnata Ankkuri-Merihovin huudeille.

Tarjolla on tänäänkin varsin laadukasta musiikkia, josta vastaavat DJ Boogie Chiller klo 19-20, The Soulbreakers klo 20-21, Tribute to Tapio Rautavaara klo 21.15-22.15, The Jarnos klo 22.30-23.30, Afterglow klo 23.30-00.45, Peter Sandorff Band (DK/FIN) klo 01.00-02.15 ja Money & Gravy klo 02.30-03.30. Liput ovelta 25 euroa.


Lyytinen Kemin jälkeen Kanadaan ja Britanniaan

Lauantai-iltana tapahtuva Erja Lyytisen keikka on herättänyt mielenkiintoa Kemiä kauempanakin ja myös alan lehdistössä. Blues-finland.com -nettilehden mukaan Kemiin pääesiintyjäksi rientävän Erja Lyytinen esiintyminen on näillä näkymin viimeinen Suomessa vähään aikaan. Lyytinen on nimittäin lähdössä kiertueelle Kanadaan ja Britanniaan.

Euroopan parhaan blueskitaristin k<iertue alkaa Kanadan Reginassa 2. maaliskuuta pidettävästä Mid Winter Blues-festivaalista ja jatkuu rapakon takana Edmontoniin, Calgaryyn ja Winnipegiin. Britanniassa keikkakaupunkeja ovat Brighton, Bridport, Milton Keynes, Sheffield, Scarborough, Glasgow, Kinross, Lontoo, Oxford, Birmingham, Southport ja Bromsgrove.

Kotimaan lavoille Lyytinen palaa huhtikuun alussa Turun Montress of Guitar –tapahtumassa, jossa hän esiintyy yhdessä jenkkikitaristi Jennifer Battenin kanssa. Batten soitti soolo- ja rytmikitaraa Michael Jacksonin Bad-, Dangerous- ja HIStory-kiertueilla. Seitsemän kotimaan keikan jälkeen Lyytinen pyyhältää toukokuussa seitsemän keikan Saksan kierrokselle.

Kitarainstrumentaaleja taidolla tykittävä The Jarnos tuo Pakkasukkoon tuulahduksen Yhdysvaltain länsirannikolta

Kemiläisyhtye on saanut laajalti kiitosta ja myönteistä palautetta tekemisistään.


31.1.2019
The Jarnos tuo Pakkasukon perjantai-illan ohjelmistoon tuulahduksen Yhdysvaltain länsirannikolta. Kitarainstrumentaaleja soittavan ja laajalti kiitellyn kemiläisyhtyeen tyyli nojaa vahvasti Kalifornian rannikolla 60-luvulla syntyneeseen surfiin. Pakkasukossa yhtyeen ohjelmistossa on toki myös sinisiä säveliä, elementtejä eurooppalaisesta ja suomalaisesta rautalangasta.

Bändistä löytyy vuosikymmenten verran kokemusta, vaikka orkesteri onkin ollut kasassa vasta muutaman vuoden. Soittajat tunnetaan muun muassa yhtyeistä Nine Lives, Good Luck Charm, Sun Cats ja The Skylights.

The Jarnos luottaa perinteiseen kitarayhtyeiden kokoonpanoon. Yhtyeen muodostavat Jarno Tiihonen (soolokitara), Jari Pöyhönen (rytmikitara), Lauri Valkonen (basso) ja Jari Keinänen (rummut).


The Jarnos on lyhyen olemassaolonsa aikana julkaissut jo kaksi pitkäsoittoa. Surfin & Rollin’ koostuu enimmäkseen omista sävelistä. Surfin’ The Beatles puolestaan sisältää nimensä mukaisesti surf-tyylisiä versioita Liverpoolin nelikon tuotannosta. Yhtye on käynyt myös esiintymässä Liverpoolissa suurella Beatles-festivaalilla ja Tampere Beatles Happeningissa.

Bändi on saanut varsin hyvää palautetta tekemisistään. Esimerkiksi Riffi-lehti kuvasi debyyttialbumin Surfin´& rollin jälkeä vakuuttavaksi levyarviossaan.
- The Jarnos hoitaa homman tyylipuhtaasti kotiin, kumartaen niin suomalaisille rautalankaperinteelle kuin 60-luvun jenkkiläisille surfmusiikin suunnannäyttäjille, lehti kirjoitti ja painotti kemiläisbändin erottuvan massasta kahdella hihaässällään, jotka ovat svengaavan pakoton soitto ja persoonalliset omat biisit, lehti kirjoitti.

Suurin osa yhtyeen sävellyksistä on omia, mutta lainojakin löytyy, kuten Black Sabbathin legendaarinen Paranoid sekä bluesin ja jazzin välimaastossa kulkeva Harlem Nocturne. Omat kappaleet ovat pääosin peräisin kitaristi Jarno Tiihosen osaavasta sävelkynästä.

The Jarnos esiintyy myös ruotsalaisen Jenny Jacksonin kanssa rockabilly-ohjelmistolla. Jennyn kanssa yhtye on levyttänyt yhden kappaleelle ruotsalaisen levy-yhtiön kokoelmalevylle Rockabilly tribute to Motörhead.

The Jarnos esiintyy Pakkasukko Blues n`jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. klo 22.30 alkaen Cafe-Bar Ankkurissa.

Pakkasukko Blues n´ Jazzin perjantai-illan muut esiintyjät Ankkuri/Merihovissa ovat
DJ Boogie Chiller, The Soulbreakers, Tribute to Tapio Rautavaara, Afterglow, Peter Sandorff Band (DK/FIN), sekä Money & Gravy.

Pop-& jazzkonservatorio Lappian yhtyeisiin lukeutuva Chain of Fools esittää perinteikästä soul & funk- musiikkia.

Pop-& jazzkonservatorio Lappian yhtyeisiin lukeutuva Chain of Fools esittää perinteikästä soul & funk- musiikkia.

Ohjelmistoon lisäyksiä ja tarkennuksia

Pakkasukko Blues N`Jazzin aikataulu. Klikkaa kuvaa, niin saat sen suuremmaksi.

Pakkasukko Blues N`Jazzin aikataulu. Klikkaa kuvaa, niin saat sen suuremmaksi.

* Pakkasukko Blues n´ Jazz käyntiin jo keskiviikkona.

* Pääkemut tuttuun tyyliin Ankkuri/Merihovissa perjantaina ja lauantaina.

29.1.2018
Viisipäiväinen Pakkasukko Blues n´ Jazz käynnistyy keskiviikkona Kemissä jo 14. kertaa. Tälläkin kertaa luvassa on huippukattaus Euroopan parhaan blueskitaristi Erja Lyytisen johdolla.

Tapahtuman jo aiemmin julkaistuun ohjelmaan on tehty lisäyksiä ja tarkennuksia. Koko ohjelman aikatauluineen näet oheisesta julistekuvasta.

Esimerkiksi Pakkasukko goes ostoskeskus - osioon on tullut vahvana lisäyksenä Brother Andy, joka soittaa Prima-talossa perjantaina 1.2. kolmeen otteeseen 20 minuutin setin klo 15.15-15.35, 16.15 – 16.35 ja 17.15 – 17.35 sekä lauantaina 2.2 klo 13.15 – 13.35, 14.15 – 14.35 ja 15.15-15.35. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Lisäksi Brother Andy on mukana jo avauspäivä keskiviikkona LumiVision 2019- tapahtumassa, joka tarjoaa musiikkia ja lumenveistoa Kemin keskustassa.  Brother Andy soittaa klo 12.15-12.30 varttitunnin verran Täiköntorilla.


Brother Andy Liukko on kemiläistynyt, Jyväskylä/Kuopio-lähtöinen laulaja ja multi-instrumentalisti, jonka pääinstrumentti on huuliharppu. Liukko esiintyy myös kitaran ja altto-saxofonin kanssa. Tämä intohimoisesti musiikkia hengittävä artisti on vuosien varrella soittanut useissa eri kokoonpanoissa antaen harmonisen panoksensa eri yhtyeiden albumeille.

Kesästä 2017 lähtien Brother Andy on keskittynyt lähinnä kirjoittamaan ensimmäisen sooloalbuminsa materiaalia. Hänet on nähty myös kansainvälisesti tunnettujen blues-aktien vieraana (mm. Joe Filisko & Eric Noden, Little Boogie Boy, Tad Robinson ja Pepe Ahlqvist). Kemissäkin Andy on tämän tästä lauteilla milloin minkin kokoonpanon mukana.

Musiikillisen inspiraationsa hän ammentaa ns. Pre-War-harpistien tekniikoista. Brother Andy on Suomen mestari diatonisen sekä blues -harpun sarjoissa vuodelta 2017. Taskuun mahtuvalla instrumentilla hän yllättää kuulijansa tempaamalla heidät aikaan, jolloin junatkin kulkivat vielä höyryllä.


Myös lauantain Koululaisjazz laajenee, kun aiemminkin mukana olleiden Karihaaran ja Syväkankaan koulujen lisäksi mukaan tulee myös Hepolan koulu. Koululaisia rytmimusiikin saloihin opastavat brittiyhtye The Dirty Robbers sekä Oulun pop & jazzkonservatorion oppilaiden tribute Joni Mitchell & James Taylor Quartet.


Lumivision -tapahtumassa sekä Pakkasukko Goes Kulttuurikeskus tapahtumassa keskiviikkona esiintyvät Chain of Fools, One More ja The SoulBreakers ovat pop-& jazzkonservatorio Lappian yhtyeitä.

The Soulbreakers on ajattomasti jytäävää soulia ja juurekasta bluesia soittava orkesteri. Yhtyeen monipuoliseen ohjelmistoon kuuluu uusia ja vanhoja klassikoita Aretha Franklinista Adeleen. Groovaavan soiton ja vahvojen laulullisten tulkintojen kautta The Soulbreakers sulattaa Pakkasukossa jäisimmänkin sielun.

The Soulbreakersin muodostavat Irina Ahola (laulu), Noora Joensuu (laulu), Katri Juusola (laulu), Anniina Lotvonen (laulu), Ramina Vaara (laulu), Antti Ala-Kortesmaa (kitara), Joel Autio (kitara), Henri Nilsén (kitara), Marcus Lukkarila (koskettimet), Matti Väätäjä (sähköbasso) ja Joonas Vainiola (rummut).


Chain of Fools esittää perinteikästä soul & funk- musiikkia, jonka tarttuva groove saa niin nuoren kuin vanhankin jalat vipattamaan muun muassa Stevie Wonderin, James Brownin sekä Etta Jamesin kappaleiden tahtiin. Meininki seikkailee rytmikkään soulin ja tunnelmallisen bluesin välimaastossa eikä taatusti jätä ketään kylmäksi.

Seitsemän jäsenen yhtyeeseen kuuluvat Anni Mesilaakso (laulu), Iida Toratti (laulu), Erno Puurunen (kitara), Riikka Kettunen (kitara), Lassi Koivumaa (basso), Saga Heininen (koskettimet) ja Jarkko Puljujärvi (rummut).


One More on loistava soul-musiikkia soittava bändi, joka koostuu Lappian ensimmäisen vuosikurssin muusikko-opiskelijoista. Bändin ohjelmistoon kuuluu menevää bluesia ja sulavia balladeja. Yhtyeessä musisoivat Jenny Mulenga, Henriikka Mäkelä ja Essi Turunen laulu, Janne Sarvi ja Tomi Rytky kitara, Pyry Pyörret basso, Oscar Suovaniemi rummut ja Paavo Pääkkönen kosketinsoittimet.

Pop- & jazzkonservatorio Lappian bändejä kuulet Pakkasukko Blues N`Jazzin avauspäivänä 30.1. LumiVisio 2019 -tapahtumassa Poltteessa sekä Pakkasukko goes Kulttuurikeskus tapahtumassa Kemin kultuurikeskuksella 30.-31.1. sekä The Soulbreakersia kuullaan myös 1.2. hotelli Merihovin & Cafe-Bar Ankkurin päätapahtuman avausesiintyjänä.


Pakkasukko Blues N`Jazzin juontajaksi on lupautunut Kemin kaupunginteatterin näyttelijä Kimmo Hirvenmäki, joka on myös Kemin kaupunginvaltuutettu.  Alunperin Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva keskikokoinen perheenisä Hirvenmäki tunnetaan teatterityön moniottelijana sekä musiikin suurkuluttajana.

Afterglow soittaa Foxtrotin hotelli Merihovin lavalla kokoonpanolla, jonka muodostavat Markku Raikaslehto (kitara), Arto Perkiö (kitara, huilu), Ville Välkky (laulu, perkussiot), Mikko Rintala (basso, bassopedaalit, kitara, taustalaulut), Matti Adolfsen (Hammond, piano, mellotron, clavinet, taustalaulut) ja Erkki Kari (rummut). Kuva: Antti Hämeenkorpi.

Afterglow soittaa Foxtrotin hotelli Merihovin lavalla kokoonpanolla, jonka muodostavat Markku Raikaslehto (kitara), Arto Perkiö (kitara, huilu), Ville Välkky (laulu, perkussiot), Mikko Rintala (basso, bassopedaalit, kitara, taustalaulut), Matti Adolfsen (Hammond, piano, mellotron, clavinet, taustalaulut) ja Erkki Kari (rummut). Kuva: Antti Hämeenkorpi.

Pakkasukossa luvassa myös tiukka progesetti

Afterglow esittää kokonaisuudessaan englantilaisen Genesis- yhtyeen Foxtrot-albumin.

26.1.2019
Ensi viikonloppuna juhlittavan Pakkasukko Blues ´n Jazz- festivaalin varsin monipuoliseen ohjelmistoon kuuluu myös tiukka progressiivisen rockin osuus, kun kemiläinen Afterglow -yhtye esittää kokonaisuudessaan englantilaisen Genesis -yhtyeen Foxtrot -albumin perjantaina 1. helmikuuta Merihovin lavalla klo 23 alkaen.

Yhtyeen perustajajäseniin lukeutuvan kosketinsoittaja Matti Adolfsenin mukaan ohjelmistovalinnan taustalla on paitsi musiikillinen kunnianhimo, myös se, että osa Foxtrot -levyn kappaleista on ollut Afterglow’n ohjelmistossa pitkään.
– Esimerkiksi Watcher of the Skies esitettiin jo ensimmäisellä keikalla 1987. Samoin pari muuta kappaletta otettiin ohjelmistoon aiemmin tällä vuosikymmenellä. Syksyllä 2017 otimme työn alle ensimmäisenä Time Table -biisin, joka saatiin keikalle uudenvuoden aatonaattona. Jäljelle jäivät vielä Get ’Em Out By Friday sekä Supper's Ready, jotka työstettiin valmiiksi keväällä 2018. Kokonaisuus esitettiin ensimmäisen kerran livenä Oulunsalon Suvirock- festareilla heinäkuussa 2018, Adolfsen kertoo.


Foxtrot on Genesiksen neljäs studioalbumi, joka ilmestyi lokakuussa 1972 ja nousi pian brittiläisillä levylistoilla 12. sijalle varmistaen bändille suosion myös kotimaan markkinoilla. Aiemmilla albumeillaan Genesis oli saavuttanut suosiota Belgiassa ja Italiassa, mutta Foxtrot merkitsi yhtyeelle läpimurtoa kotimaassaan. Levyn kaikki kappaleet on merkitty koko Genesin -viisikon Tony Banks, Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett ja Mike Rutherford nimiin.

Levyn avaava Watcher of the Skies -kappale tunnetaan erityisesti Tony Banksin mahtipontisesta urku- ja mellotron-introsta, joka maalailee maapallon ulkopuolista soundimaailmaa, mihin myös teoksen nimi ja tekstin sisältö viittaa. Kappale on sävelletty pian Stanley Kubrickin Avaruusseikkailu 2001 -elokuvan ilmestymisen jälkeen, tosin tekstin alkuperäiseksi innoittajaksi bändi nimesi John Keatsin runon vuodelta 1817.
– Kuudesneljäsosarytmi muodostaa jännityksen samaan tapaan kuin Gustav Holstin Planets -sarjan aloituskappale Mars, the bringer of war, joka tosin onkin 5/4 tahtilajissa, Adolfsen mainitsee ja lisää, että Watcher säilyi Genesiksen keikkaohjelmistossa pitkään, aina 1980-luvulle saakka setin avausbiisinä.

Adolfsenin mukaan albumin kakkosraita, Time Table on jäänyt Genesiksellä kokonaan vaille livesoittoa.
– Syy tähän lienee kappaleen soundimaailmalle tärkeän akustisen piano/flyygelin roudausvaikeuksilla. Vasta nykyisillä digitaalipianoilla live-esitys onnistuu, Adolfsen toteaa.

Get ´em out by Friday perustuu Adolfsenin mukaan Peter Gabrielin ja hänen vuokraisäntänsä väliseen kinasteluun, joka kappaleessa saa ylimitoitetun muodon.
– Tarina ilkeämielisestä grynderistä nousee tekstissä aivan omiin sfääreihinsä. Kappaleen sisäinen dynamiikkaleikittely lienee yksi merkkipylväs kevyen musiikin maailmassa, Adolfsen arvelee.

Kappale Can-Utility and the Coastliners on onomatopoeettisen sanan tapainen väännös viikinkikuningas Knuut II Suuren englanninkielisestä nimestä Canute the Great. Teos käy läpi Knuutin legendan vuoroveden komentelusta.

Vinyylilevyn B-puolen aloittava Horizons on Steve Hackettin versio J.S. Bachin soolosellosarjan no 1 preludin teemasta. Saman levypuoliskon päättää yksi pisimmistä progressiivisen rockin kokonaisuuksista, 23 minuuttinen Supper's ready.
– Senkin dynamiikkakäsittely lähtee varsin maltillisesta akustisen kitaran näppäilystä ja on suoraa jatkoa Horizonsille. Kappale vaihtelee erilaisten fiilisten kautta aina markkinameininkiin (Willow farm), ja parin suvantokohdan jälkeen ampaisee hengästyttävään soolo-osaan (Apocalypse in 9/8), missä jokainen soittaja etenee erilaisen rytmisen idean mukaan päätyen vain muutaman kerran koko 82 tahdin mittaisen soolon aikana hetkellisesti yhteiseen "ykköseen".
Supper´s readyn teksti kertoo hyvän ja pahan välisestä taistelusta. Kappaleen sanoitus sai alkunsa Peter Gabrielin kokemasta yliluonnollisesta ilmiöstä. Konserteissa Gabriel esitti kappaletta muun muassa kukaksi pukeutuneena.  

Supper's ready ja Watcher of the skies kuuluvatkin Genesiksen kaikkien aikojen soitetuimpiin kappaleisiin keikoilla, vain muutama 80-luvun hittibiisi pääsee niiden ohi kiertueohjelmistossa. Myös Get ’Em Out by Friday kuului Genesiksen konserttiohjelmistoon usean vuoden ajan.

 

Genesis oli vuonna 1967 perustettu englantilaisyhtye, joka oli yksi pisimpään toimineista ja menestyneimmistä rock-yhtyeistä. Genesis on kolmenkymmenen maailmanlaajuisesti eniten levyjä myyneen artistin joukossa. Yhtyeen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti noin 150 miljoonaa. Lisäksi yhtyeen jäsenten soololevyjen myyntimäärä on huikea, muun muassa Phil Collinsin levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 150 miljoonaa kappaletta.

Viimeisin Genesiksen studioalbumi on Calling All Stations vuodelta 1997, mutta tuolloin Phil Collins oli jo eronnut yhtyeestä. Rock and Roll Hall of Fameen Genesis hyväksyttiin maaliskuussa 2010.

 

Afterglow esittää Foxtrot -albumin kokonaisuudessaan pakkasukko-bluesissa, perjantaina 1.2. klo 23.30 hotelli Merihovin lavalla. Afterglow on tällä keikalla liikkeellä kokoonpanolla, jonka muodostavat Ville Välkky (laulu, perkussiot), Matti Adolfsen (Hammond, piano, mellotron, clavinet, taustalaulut), Erkki Kari (rummut), Mikko Rintala (basso, bassopedaalit, kitara, taustalaulut), Arto Perkiö (kitara, huilu), Markku Raikaslehto (kitara)

Afterglown edellinen suuprojekti oli Genesiksen Lamb Lies Down On broadway, joka on viimeksi esitetty syksyllä 2015 Torniossa. Genesiksen lisäksi yhtye on coveroinut reilun 30 toimintavuotensa aikana ammattitaidolla muun muassa Emerson, Lake & Palmeria, King Crimsonia, Led Zeppeliniä, Yesiä, Procol Harumia, David Bowieta, Wigwamia ja Sibeliusta.

Pakkasukkoon saapuva Lanai julkaisi ensimmäisen singlensä tänään

Tanja Torvikoski ja Petri Kuusela. Kuva: Joel Karppanen.

Tanja Torvikoski ja Petri Kuusela. Kuva: Joel Karppanen.

25.1.2019
Oululaisen folk- indie-, ja americana -duo Lanain ensimmäinen singe Follow The Sun  julkaistiin tänään. Viikon kuluttua Kemin Pakkasukko Blues´n Jazzissa esiintyvän Lanain debyyttisingle on valoisa, moderni folk-kappale, joka kulkee lapsekkaan viattomalla itsevarmuudella eteenpäin.

Lanai henkilöityy laulaja-lauluntekijä Tanja Torvikoskeen ja kitaristi-tuottaja Petri Kuuselaan, joiden musiikillisessa yhteistyössä korostuvat perinnetietoisuus, kokeellisuus ja henkilökohtaisuus.

- Follow the Sun edustaa ehdottomasti meidän indie- ja folk -vaikutteisinta puolta, kun loput tulevan esikoisalbumin kappaleista nojaavat vahvemmin ajattomaan americanaan, duo kiertoo tiedotteessaan.


Tulevalla Ship's Bell -albumilla kuullaan myös kahdesti Grammy®-palkittua Rob Moosea, jonka leimallisia viulusovituksia löytyy muun muassa Paul Simonin, John Legendin, Alabama Shakesin ja Bon Iverin levyiltä. Rob Moose äänitti omat osuutensa Los Angelesissa. Levyn masteroi Kim Rosen Knack Mastering Studiosilla New Jerseyssä. Kim on ollut mukana muun muassa kolmella Grammy®-ehdokkuudella palkitulla albumilla, joista viimeisin (Aimee Mann, Mental Illness, 2017) voitti Grammyn Best Folk Album -kategoriassa.

1. maaliskuuta julkaistavan albumikokonaisuuden kuvituksesta on vastannut valokuvaaja Joel Karppanen ja graafisesta suunnittelusta Mikko Joensuun, Topi Sahan, Olavi Uusivirran ja Pyhimyksen kanssa yhteistyötä tehnyt Tero Ahonen. Levyn on tuottanut Petri Kuusela.

Lanain keikkakevät käynnistyy tasan viikon kuluttua 1.2. Langin Kauppahuoneelta  Raahesta sekä lauantaaina 2.2. Kemin Pakkasukko Blues n’ Jazz Festivaaleilta, jolloin koko viisihenkinen livekokoonpano nousee Merihovin lavalle. Torvikosken ja Kuuselan lisäksi kokoonpanossa ovat Juuso Ahlroos, Jaakko Konttila ja Matias Kiiveri.

The Restless esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Cafe-Bar Ankkurissa. Kuva yhtyeen suosion huikeimmilta vuosilta 1980-luvulta.

The Restless esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Cafe-Bar Ankkurissa. Kuva yhtyeen suosion huikeimmilta vuosilta 1980-luvulta.

Pakkasukko Blues n´ Jazzin esiintyjäkaarti selvillä

The Dirty Robbers esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Cafe-Bar Ankkurissa ja sitä ennen Koululaisjazzissa Karihaaran ja Syväkankaan kouluilla. Lisäksi Oliver Darling tekee vapaan sisäänpääsyn soolokeikan Cafe Hertassa klo 12 lauantaina 2.2.

The Dirty Robbers esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Cafe-Bar Ankkurissa ja sitä ennen Koululaisjazzissa Karihaaran ja Syväkankaan kouluilla. Lisäksi Oliver Darling tekee vapaan sisäänpääsyn soolokeikan Cafe Hertassa klo 12 lauantaina 2.2.

Viisi päivää rytmimusiikin riemujuhlaa Kemissä tammi-helmikuun taitteessa.


16.12019
Tammi-helmikuun taitteessa järjestettävästä Pakkasukko Blues n´ Jazzista kehkeytyy jälleen kerran varsin mittava rytmimusiikkitapahtuma, jolle tänä vuonna kertyy mittaa jo peräti viisi päivää. Myös pääesiintyjät ovat kovan luokan tekijöitä. Jo aiemmin julkistetut Erja Lyytinen ja tanskalaissuomalainen Peter Sandorff Band saavat seurakseen muun muassa juhlavuottaan viettävä englantilaisen rockabilly-legenda Restlessin, vieläpä huippukokoonpanollaan.

Jo 14. kerran järjestettävä festivaali käynnistyy jo keskiviikkona 30. tammikuuta LumiVision 2019- lumiveistostapahtumalla ja viime vuoden tapaan Pakkasukko goes kulttuurikeskus -kinkereillä. Kokonaisuuteen sisältyy edellisvuosien malliin myös Koululaisjazz -tapahtumat ja uutena mukaan tulee Pakkasukko goes ostoskeskus -osio.

Tapahtumapaikkoina ovat pääpaikkana toimivan hotelli Merihovi ja ravintola Ankkurin lisäksi Oluthuone Kukko, Kemin Kulttuurikeskus, Cafe Hertta, Bar & Café Chillout ja Olutravintola Polte.

 

Artistiesittelyt

 

Erja Lyytinen

Brittiläisen musiikki-lehdistön slide-kitaran kuningattareksi ylistämä kitaristi, laulaja ja lauluntekijä Erja Lyytinen on rakentanut menestyksekästä uraa kotimaassa ja ulkomailla. Lyytinen on esiintynyt samalla lavalla maailman kärkikaartiin kuuluvien kitaristien, kuten Carlos Santanan ja Sonny Landrethin kanssa. Keväällä 2019 julkaistavalla Another World -albumilla vierailevat Sonny Landreth ja Jennifer Batten.

Syksyllä 2017 Erja Lyytinen lauloi itsensä miljoonien suomalaisten sydämiin Tähdet Tähdet -kisassa. Lyytinen valittiin European Blues Awards -tapahtumassa vuoden 2017 Euroopan parhaaksi blueskitaristiksi ja lisäksi hän sijoittui 7. sijalle Total Guitar -lehden parhaan blueskitaristin lukijaäänestyksessä.

Erja Lyytinen esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Hotelli Merihovissa


Peter Sandorff Band

Aiemminkin Kemissä piipahtanut Peter Sandorff Band on Peter Sandorffin ja kemiläislähtöisen kontrabasisti Janne Kotilan luomus. Miehet ovat tunteneet toisensa jo toistakymmentä vuotta. Bändin kolmas jäsen on Peterin rumpaliveli Kristian Sandorff. Yhtyeen kaikki keikat Tanskassa ja Suomessa ovat olleet loppuunmyytyjä, joten suosiota on riittänyt.

Sandorffin veljeskaksikko tunnetaan jo 1990-luvulta Nekromantix -yhtyeestä, joka on maailman kuuluisin psychobilly-yhtye. Peter Sandorff teki suuren osan yhtyeen biiseistä. Ensimmäinen Peter Sandorffin tekemä Nekromantix- kappale sai innoituksensa suomalaisen Melrose -yhtyeen biisistä Rich little bitch. Nykyään Sandorffin veljekset vaikuttavat myös psychobillyä, surffia ja meksikolaisvaikutteita yhdistelevässä "flamencore-yhtye" Hola Ghostissa

Peter Sandorff Band esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. Cafe-Bar Ankkurissa. Lisäksi Peter Sandorff Duo esiintyy vaatetusliike Bombuksessa lauantaina 2.2. klo 14.00.


Restless

Lappilaisyleisölle hyvinkin tutuksi tulleen Mark Harmanin johtama Restless on eittämättä yksi rockabillygenren ykkösnimistä maailmalla. Jo vuonna 1978 perustettu Restless on liikkeellä legendaarisellä nelikolla, jonka muodostavat basisti Jeff Bayly, rytmikitaristi Mick Malone, laulajakitaristi Mark Harman ja rumpali Ben Cooper.

Tällä kokoonpanolla yhtye eli uransa hurjimman suosion vuodet 1985-88. Tällä nelikolla yhtye ei ole aiemmin Suomessa käynyt, eikä muuallakaan sitten 1980-luvun lopun. Kemiin yhtye tulee ensimmäisenä osana laajempaa, aina Japaniin saakka ulottuvaa kiertuettaan.

Restless esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Cafe-Bar Ankkurissa.

Oliver Darling & Dirty Robbers

Brittiläinen Oliver Darlingin johtama The Dirty Robbers saa tanssilattian täyttymään hyväntuulisella 1960 -luvun brittiperinteeseen nojaavalla rhytmn & blues- ja garagerockillaan. The Dirty Robbers on vieraillut aiemmin Pakkasukossa vuosina 2009 ja 2012 ja Kemin Kesäkissabluesissa heinäkuussa 2013. ”Ollie” Darling puolestaan soitti Pakkasukko-festivaaleilla ensimmäisen kerran Mike Sanchezin bändin jäsenenä vuonna 2007. Viimeksi Oliver Darling esiintyi Pakkasukossa vuonna 2015 The Living Legends -yhtyeensä kanssa.

Oliver Darling on soittanut kitaraa 25 vuotta ja kolunnut esiintymislavoja ympäri maailmaa 20 vuoden ajan. Hänen uransa kohokohtia ovat olleet työskentely Buena Vista Social Clubin jäsenten, legendaarisen Geraint Watkinsin ja The Mosquitosin kanssa ja kiertueet Tony Christien kanssa. Oliver Darling on soittanut myös Tanita Tikaramin ja Imelda Mayn bändeissä vuodesta 2015 lähtien.

The Dirty Robbers esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Cafe-Bar Ankkurissa ja sitä ennen Koululaisjazzissa Karihaaran ja Syväkankaan kouluilla. Lisäksi Oliver Darling tekee vapaan sisäänpääsyn soolokeikan Cafe Hertassa klo 12 lauantaina 2.2.

 

Knockout Greg & The Jukes

Knockout Greg & The Jukes on ruotsalaisen Greger Anderssonin uusi yhtye, joka soittaa maanläheistä, Juke joint-henkistä bluesia, muitakaan sävyjä unohtamatta. Yhtye julkaisi vastikään uuden hienon levyn Its a good thing ruotsalaiselle Magic Productions-levy-yhtiölle ja teki samalla virallisen julkkarikeikan Doheny Blues Festivaalilla Kaliforniassa, mikä on yksi Yhdysvaltain suurimmista bluestapahtumista.

Vuosina 1990-2010 Andersson teki loistavan uran West Coast-tyylistä bluesia esittäneen The Blue Weather -yhtyeensä kanssa. Bändi kiersi vuosia ympäri maailmaa ja esiintyi mm. Puistobluesissa viime vuosikymmenen puolivälissä. Knockout Greg & The Jukesin muodostavat Knock-Out Greg, laulu, huuliharppu, Gunnar (Little Gunnar) Muwemba Lidström, kitarat, Björn (Mr. White) Viitanen, kitarat ja Marcus (Little Mark) Andersson, rummut.
 
Knockout Greg & The Jukes esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Cafe-Bar Ankkurissa.

Money & Gravy

Oululaisen rytmibluesuutuus Money & Gravyn takana ovat mm. Kotoisat Sävyt, Moses Hazy, Uskovaiset ja Ruotomieli -yhtyeissä vaikuttaneet vanhat tekijät Juho Sarkkinen, Mikko Heikkinen ja Roku Rousu, jotka ovat ovat päätyneet nyt musiikin perimmäisen asian, keittiöjakkaran vakaudella toteutetun vapaan boogien äärelle.

Yhtye kertoo musiikkityylinsä heiluvan slippin 'n' slidin -tyyliin jossakin covaboogien ja käppäkantrin välimaastossa, jota bändi nimittää rhythm'n' sauceksi.

Keväällä julkaistavan debyytti-albumin vielä muhiessa, vajaan vuoden ikäinen trio yllätti syksyllä roiskaisemalla padastaan 20-minuuttisen boogiekuunnelman trendikkäästi C-kasetille taltioituna, joka syntyi Hurjajuttu -ilmiön kanssa. Kyseessä on vuosituhannen taitteessa Tornionjokilaaksossa syntynyt kulttikuunnelmasarja, jossa katujen sankarit Veke ja Tortsu tarinoivat kosteista seikkailuistaan hurjan rämepoljennon saattelemana.

Money & Gravy esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. Cafe-Bar Ankkurissa.

The Jarnos

Kitarainstrumentaaleja tarjoavan The Jarnosin musiikissa on elementtejä surfista sekä eurooppalaisesta ja suomalaisesta rautalangasta. Kotikaupungissaan esiintyvän yhtyeen muodostavat Jarno Tiihonen, kitara, Jari Pöyhönen, kitara, Lauri Valkonen, basso ja Jari Keinänen, rummut.

Suurin osa yhtyeen sävellyksistä on omia, mutta lainojakin löytyy, kuten Black Sabbathin legendaarinen Paranoid sekä bluesin ja jazzin välimaastossa kulkeva Harlem Nocturne. Omat kappaleet ovat pääosin peräisin kitaristi Jarno Tiihosen sävelkynästä.

Yhtyeen debyyttialbumi Surfin´& rollin´ arvioidessaan Riffi-lehti kuvasi jälkeä vakuuttavaksi.
- The Jarnos hoitaa homman tyylipuhtaasti kotiin, kumartaen niin suomalaisille rautalankaperinteelle kuin 60-luvun jenkkiläisille surfmusiikin suunnannäyttäjille, lehti kirjoitti ja painotti kemiläisbändin erottuvan massasta kahdella hihaässällään, jotka ovat svengaavan pakoton soitto ja persoonalliset omat biisit.

The Jarnos esiintyy Pakkasukko Blues n`jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. Cafe-Bar Ankkurissa.

 

Afterglow

Kemiläinen Afterglow jatkaa suurten progekokonaisuuksien kanssa. Syksyllä 2017, bändin 30-vuotisjuhlien yhteydessä yhtye päätti ottaa työn alle uuden projektin, Genesiksen Foxtrot-albumiin vuodelta 1973, jonka yhtye esittää Pakkasukossa kannesta kanteen.

Albumi oli aikanaan Genesiksen läpimurto Britannian markkinoilla ja kokonaisuuteen kuuluu muun muassa yksi pisimmistä progekappaleista, peräti 23-minuuttinen Supper's Ready. Afterglown edellinen suuprojekti oli Genesiksen Lamb Lies Down On broadway, joka on viimeksi esitetty syksyllä 2015 Torniossa.

Osa Foxtrot -levyn kappaleista on ollut Afterglow’n ohjelmistossa pitkään, esimerkiksi avausraita Watcher of the Skies esitettiin jo ensimmäisellä keikalla 1987. Samoin pari muuta kappaletta on otettu ohjelmistoon aiemmin tällä vuosikymmenellä. Syksyllä 2017 yhtye otti työn alle ensimmäisenä Time Table -biisin, joka saatiin keikalle uudenvuoden aatonaattona. Jäljelle jäivät vielä Get ’Em Out By Friday sekä Supper's Ready, jotka työstettiin valmiiksi keväällä 2018. Kokonaisuus esitettiin ensimmäisen kerran livenä Oulunsalon Suvirock- festareilla heinäkuussa 2018.

Afterglown muodostavat Ville Välkky (laulu, perkussiot, kitara), Matti Adolfsen (koskettimet, taustalaulu), Erkki Kari (rummut), Mikko Rintala (basso, taurus, kitara, taustalaulu), Arto Perkiö (kitara, huilu) ja Markku Raikaslehto (kitara).

Afterglow esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. Hotelli Merihovissa.


Tapio Rautavaara Tribute

Kemiläisen Jatsipartion ”pojilla” heräsi tarve nousta kunnioittamaan suomalaisen viihteen suurmiestä ja näin syntyi ajatus Tapio Rautavaara -tribuutista. Tapsan suuresta tuotannosta on valittu yhtyeen mielestä parhaat rallit ja tunnelmapalat. Tehtävää ei mitenkään helpottanut kaikille tuttujen hittibiisien suuri määrä. Luvassa on aimo kimara kaikille tuttuja ja sekä muutama vähemmän tunnettu Rautavaara klassikko. Tapsan musiikki sopii  mainiosti festarin teemaan jazz- ja bluesjuurien ansiosta.

Yhtyeen muodostavat Arto Perkiö (kitara), Matti Aho (piano), Antti Hämeenkorpi (basso), Esa Heikkinen (rummut) ja Antti Pasanen (laulu).

Tapio Rautavaara Tribute esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. Hotelli Merihovissa.


DJ Boogie Chiller

DJ Boogie Chiller on tuttu mies eteläisen Suomen menomestoissa, keikkapaikkoihin lukeutuvat muun muassa valtakunnallisestikin tunnetut Bar Loose, Juttutupa, Virgin Oil, Storyville, Semifinaali ja Tampereen Klubi.
 
Nimi Boogie Chiller syntyi 1990-luvun alussa ensimmäisellä dj-keikalla helsinkiläisessä salakapakassa, jossa John Lee Hookerin Boogie Chillen -biisi päätyi levylautaselle ja siitä saakka mies on kiertänyt rootshenkisissä tilaisuuksissa, klubeissa ja baareissa. DJ Boogie Chiller tarjoilee musiikkia loungejazz -fiiliksistä vanhaan rock´n rolliin ja rhythm bluesiin. Musiikki soi pääasiassa vinyyleiltä.

Dj Boogie Chiller soittaa levyjä Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. ja lauantaina 2.2.


Lanai

Laulaja-lauluntekijät Tanja Torvikoski ja Petri Kuusela ehtivät luoda uraa kotikaupungissaan Oulussa vuosia, ennen kuin sattuivat ensimmäisen kerran samaan projektiin. Muusikot ihastuivat toistensa musiikilliseen kieleen ensikuulemalla ja ajautuivat pian yhteiseen kirjoitustyöhön. Näin muodostui duo Lanai, joka löysi amerikkalaisesta lauluntekijäperinteestä vipuvarren vaikeidenkin asioiden esille nostamiseen. Henkilökohtaisuus, omien rajojen kyseenalaistaminen sekä tarve avautua kuljettivat levynkirjoitusprosessia eteenpäin.

Lanain musiikki venyttää myös perinteisen folk-musiikin rajoja luomalla kitara-laulu-ytimen ympärille minimalistisesta aina elokuvallisiin mittoihin kasvavia sovituksia, joissa yhdistyvät suuret lauluharmoniat, rouheat kitaratekstuurit ja kaiken lävistävä herkkyys.

Lanain esikoisalbumi Ship's Bell julkaistaan 1.3. Levyllä kuullaan myös kahdesti Grammy-palkittua Rob Moosea, jonka leimallisia viulusovituksia löytyy muun muassa Paul Simonin ja John Legendin levyiltä. Levyn masteroi Kim Rosen, joka on ollut mukana muun muassa kolmella Grammy-ehdokkuudella kuorrutetulla albumilla, joista viimeisin (Aimee Mann, Mental Illness, 2017) voitti Grammyn Best Folk Album -kategoriassa.

Lanai esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Cafe-Bar Ankkurissa.

 

Girls Talk Jazzband

Girls Talk Jazzband on pullollaan on hyviä ja mielenkiintoisia soittajia. Pianoa soittaa Suomessa ensimmäisenä jazztohtoriksi valmistunut Riitta Paakki, rumpuja J. Karjalaisen bändistä tunnettu Janne Haavisto, joka uransa alkuvaiheissa soitti Bablers -yhtyeessä Sami Yaffan ja Arto Tammisen kanssa. Miehen taustalta löytyvät myös yhtyeet Laika & The Cosmonauts sekä Mikko Kuustosen, Irina Björklundin ja Erinin bändit. J. Karjalaisen albumi Tähtilampun alla toi hänelle tuottaja-Emman vuonna 1992.

Kitaristi Vesa Anttila on työskennellyt muun muassa sessiomuusikkona ja soittanut Agents-yhtyeen albumeilla olematta yhtyeen virallinen jäsen. Anttila on soittanut myös The Swinghufvudsissa, Mambassa ja Nylon Beatissa ja on naimisissa Erin ”Nylon Beat” Anttilan kanssa.

Basisti Eeva Koivusalo tuli tunnetuksi jo 1980-luvun alussa 17-vuotiaana Yari Knuutisen perustaman Se-yhtyeen basistina. Tämän jälkeen hän on soittanut muun muassa Liisa Akimofin, Niko Ahvosen, Maritta Kuulan, Jukka Pojan ja Jorma Kääriäisen bändeissä sekä Niko Ahvosen Cortina Jets -yhtyeessä.

Yhtyeen laulusolisti Tiina Isohanni tuli tunnetuksi jo 80-luvulla Topi Sorsakoski & Agents yhtyeen tanssityttönä. Vuonna 1991 hän näytteli elokuvassa Iskelmäprinssi ja on sittemmin laulanut The Fabulettes -yhtyeessä sekä osallistunut mm. Niko Ahvosen, Leningrad Cowboysin, Martti Servo & Napaderin, Eternal Erectionin ja Jorma Kääriäisen äänilevyjen tuotantoon.

Girls Talk Jazzband esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Hotelli Merihovissa.

 
Psyche Mike plays the best of countrymusic

Oulun Konservatorion oppilaiden tribuutti vie kuulijat amerikkalaisen countrymusiikin helmiin. The best of countrymusic -konsertin orkesterina on Psyche Mike, jonka muodostavat Emma Kunelius, laulu, Atte Leppikangas, laulu, Mikael Heikkinen, kitara, Ilkka Pokkinen, basso, Jami Alaverronen, kosketinsoittimet, Joonas Alaräihä, rummut ja Taru Salonurmi, tenorisaksofoni.

Psyche Mike soittaa Kemin Kultturikeskuksessa torstaina 31.1 klo 19.00-21.00.

 
Tribute to Joni Mitchell & James Taylor

Oulun po & jazzkonservatorion oppilaiden Illan konsertti tarjoaa kahden amerikkalaisen legendan tuotannon helmiä, solisteina Anni Teeri sekä Alisa Puurunen. Heidän lisäkseen yhtyeessä soittavat Ilkka Pokkinen, kontrabasso, Taneli Reponen, akustinen kitara, Tapio Maunuvaara, rhodes sekä Joonas Alaräihä, rummut ja cahon.

Tribute to Joni Mitchell & James Taylor Cafe Hertassa perjantaina 1.2. klo 19.00.

Lisäksi Pakkasukko Blues n´ Jazzisssa esiintyvät Pop-& jazzkonservatorio Lappian yhtyeet Chain of Fools, One More ja The SoulBreakers sekä lauantain jameissa housebandina soittava Andy and The Stands.

 

Pakkasukko Blues n´ Jazz 2019 aikataulu

Päivitetty 24.1.2019 klo 22.00


Keskiviikko 30.1.

LumiVision 2019- tapahtuma

Musiikkia ja lumenveistoa Kemin keskustassa

Klo 11-12 Chain of Fools. Hotelli Palomestari/Olutravintola Polte
Klo 12-13 One More. Hotelli Palomestari/Olutravintola Polte
Klo 12.15-12.30 Brother Andy Liukko. Täikön tori
Klo 13-14 The SoulBreakers. Hotelli Palomestari/Olutravintola Polte

Pakkasukko goes Kulttuurikeskus

Klo 19-21 Pop-& jazzkonservatorio Lappian yhtyeet Chain of Fools ja One More.

Torstai 31.1.

Pakkasukko goes Kulttuurikeskus

Klo 19-21 Oulun pop- ja jazzkonservatorion yhtye The best of Countrymusic ja Tornion pop- ja jazzkonservatorio Lappian yhtye The SoulBreakers.

 

Perjantai 1.2

Koululaisjazz 2019

Klo 9.15-13.45. Karihaaran ja Syväkankaan kouluilla: The Dirty Robbers (UK), Kemi Factori ja Tribute to Joni Mitchell & James Taylor.

Pakkasukko goes ostoskeskus, shoppailuviikonloppu

Klo 15.15- 15.35 Brother Andy & Reverend K. Primatalo, vapaa pääsy.
Klo 16.15- 16.35 Brother Andy & Reverend K. Primatalo, vapaa pääsy.
Klo 17.15- 17.35 Brother Andy & Reverend K. Primatalo, vapaa pääsy.

Klo 19-21 Brother Andy Liukko, Tribute Joni Mitchell & James Taylor Quartet, Cafe Hertta, liput 8 €/10 €.


Hotelli Merihovi ja Cafe-Bar Ankkuri klo 20.00-03.30, liput ennakkoon 20 €, ovelta 25 €.

Peter Sandorff Band (DK/FIN)
Money & Gravy
The Jarnos
Tribute to Tapio Rautavaara
Afterglow
The Soulbreakers
DJ Boogie Chiller

Ovet klo 19.00

19.00-20.00 DJ Boogie Chiller
20.00-21.00 The SoulBreakers. Cafe-Bar Ankkuri
21.15-22.15 Tribute to Tapio Rautavaara. Hotelli Merihovi
22.30-23.30 The Jarnos. Cafe-Bar Ankkuri
23.30-00.45 Afterglow. Hotelli Merihovi
01.00-02.15 Peter Sandorff Band. Cafe-Bar Ankkuri
02.30-03.30 Money & Gravy. Cafe-Bar Ankkuri

Lauantai 2.2.

Klo 12-14 Oliver Darling (UK), Cafe Hertta, vapaa pääsy.

Klo 15-17 Houseband Andy and the Stands, AfterBlues Jamsession, Cafe ChillOut. Vapaa pääsy.

Pakkasukko goes ostoskeskus, shoppailuviikonloppu

Klo 14 Peter Sandorff duo (DK/FIN), vaatetusliike Bombus. Vapaa pääsy.

13.15- 13.35 Brother Andy & Reverend K. Primatalo, vapaa pääsy.
14.15- 14.35 Brother Andy & Reverend K. Primatalo, vapaa pääsy.
15.15- 15.35 Brother Andy & Reverend K. Primatalo, vapaa pääsy.


Hotelli Merihovi ja Cafe-Bar Ankkuri klo 20:00-03:30, liput ennakkoon 30 € ovelta 35 €.

Erja Lyytinen
Restless (UK)
The Dirty Robbers (UK)
Knockout Greg and the Jukes (SWE)
Girl Talk
Lanai
DJ Boogie Chiller

Cafe-Bar Ankkuri/Hotelli Merihovi:

19.00. Ovet.

19.00-20.00 DJ Boogie Chiller.
20.00-21.00 Lanai Café. Café Bar Ankkuri.
21.15-22.15 Girl Talk. Hotelli Merihovi.
22.30-23.45 Knockout Greg and the Jukes. Cafe-Bar Ankkuri.
23.45-01.15 Erja Lyytinen. Hotelli Merihovi.
01.15-02.30 The Dirty Robbers. Cafe-Bar Ankkuri.
02.30-03.30 Restless. Cafe-Bar Ankkuri.

Sunnuntai 3.2.

Klo 20-23. PakkasukkoKaronkkajamit olutravintola Polte. Vapaa pääsy.

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Pakkasukko Blues N`Jazziin saa ennakkolippuja osoitteesta www.tiketti.fi ja Kemistä hotelli Merihovista sekä Cafe Hertasta. Perjantain lippu ennakkoon 20 € ja lauantain lippu ennakkoon 30 €.

The Jarnos esiintyy Pakkasukko Blues n`jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. Cafe-Bar Ankkurissa.

The Jarnos esiintyy Pakkasukko Blues n`jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. Cafe-Bar Ankkurissa.

Peter Sandoff Band on toinen Pakkasukko Blues n´Jazzin pääesiintyjistä. Kuva: Pauli Maronen.

Peter Sandoff Band on toinen Pakkasukko Blues n´Jazzin pääesiintyjistä. Kuva: Pauli Maronen.

Erja Lyytinen ja Peter Sandorff Band Pakkasukko Blues n´ Jazzin 2019 pääesiintyjät

Euroopan parasta blueskitaristi Erja Lyytistä on jo tovi odoteltu Kemin Pakkasukko -festivaaleille. Helmikuussa vierailu toteutuu.

Euroopan parasta blueskitaristi Erja Lyytistä on jo tovi odoteltu Kemin Pakkasukko -festivaaleille. Helmikuussa vierailu toteutuu.

14. kerran järjestettävä tapahtuma venyy viisipäiväiseksi kokonaisuudeksi.

21.12.2018
Tammi-helmikuun taitteessa 2019 järjestettävän 14. Pakkasukko Blues n´ Jazzin pääesiintyjät ovat tanskalainen Peter Sandorf Band ja viime vuonna Euroopan parhaaksi blueskitaristiksi valittu Erja Lyytinen. Tanskalainen pcychobillybändi Peter Sandorf Band esiintyy Kemissä perjantaina 1. helmikuuta ja Erja Lyytinen lauantaina 2. helmikuuta.

Peräti viisipäiväinen festivaali käynnistyy jo keskiviikkona 30. tammikuuta LumiVision 2019- lumiveistostapahtumalla ja viime vuoden tapaan Pakkasukko goes kulttuurikeskus -kinkereillä. Kokonaisuuteen sisältyy edellisvuosien malliin myös koululaisjazz -tapahtumat ja uutena mukaan tulee Pakkasukko goes ostoskeskus -osio. Tapahtumapaikkoina ovat pääpaikkana toimivan hotelli Merihovi ja ravintola Ankkurin lisäksi Oluthuone Kukko, Kemin Kulttuurikeskus, Cafe Hertta, Bar & Café Chillout ja ostoskeskus Prisma.
– Festivaali linkittyy myös Kemin 150-vuotisjuhlavuoteen tuomalla esiin laajalla pensselillä paikallista rytmimusiikkiosaamista, bluesin ja jazzin lisäksi myös soul-, proge- ja iskelmämusiikkia, kertoo promoottori Tuomas Laajoki.


Vuonna 1976 syntynyt Erja Lyytinen aloitti kitaransoiton 15-vuotiaana tehden samalla jo omia kappaleita, josta alkoi tie brittilehdistön tituleeraamaksi slidekitaran kuningattareksi. Lyytinen on esiintynyt urallaan samalla lavalla maailman kärkikaartiin kuuluvien kitaristien, kuten Sonny Landrethin, Jennifer Battenin ja Joe Bonamassan kanssa.

Syksyllä 2017 Erja Lyytinen teki itsensä suomalaisille lopullisesti tutuksi Tähdet Tähdet -kisassa ja European Blues Awards palkitsi Lyytisen vuoden 2017 parhaaksi blues-kitaristiksi. Lisäksi hän sijoittui 7. sijalle Total Guitar -  lehden parhaan blueskitaristin lukijaäänestyksessä.

Vuosien mittaan Lyytisen tulkintaan tulkintaan on tarttunut syvyyttä ja varmuutta, joka kävi ilmi muun muassa tämän vuoden maaliskuussa ilmestyneellä Without You -singlellä. Äskettäin Lyytinen päätti Blues Christmas -joulukiertueensa, jossa hän esiintyi ystäviensä, kuten mm. Veeti Kallion ja Erika Vikmanin kanssa. Kolmikko levytti myös singlen Joulun unelma. Ennen perinteistä joulukiertuettaan Lyytinen teki lokakuussa konserttisalikiertueen Another World. Alkuvuoden 2019 Lyytinen on keikkatauolla, jonka aikana hänet nähdään vain Pakkasukko Blues n´ Jazzissa, kunnes hän lähtee jälleen Iso-Britannian kiertueelle maaliskuun puolivälin jälkeen.

Aiemminkin Kemissä piipahtanut Peter Sandorff Band on Peter Sandorffin ja kemiläislähtöisen kontrabasisti Janne Kotilan perustama. Miehet ovat tunteneet toisensa jo toistakymmentä vuotta. Bändin kolmas jäsen on Peterin rumpaliveli Kristian Sandorff. Yhtyeen kaikki keikat Tanskassa ja Suomessa ovat olleet loppuunmyytyjä, joten suosiota on riittänyt.

Sandorffin veljeskaksikko puolestaan tunnetaan jo 1990-luvulta Nekromantix -yhtyeestä, joka on maailman kuuluisin psychobilly-yhtye. Peter Sandorff teki suuren osan yhtyeen biiseistä.  Ensimmäinen Peter Sandorffin tekemä Nekromantix- kappale sai innoituksensa suomalaisen Melrose -yhtyeen biisistä Rich little bitch. Nykyään Sandorffin veljekset vaikuttavat myös psychobillyä, surffia ja meksikolaisvaikutteita yhdistelevässä "flamencore-yhtye" Hola Ghostissa

Kaikki Pakkasukko Blues n´ Jazzin esiintyjät on kiinnitetty ja loput artistit julkistetaan tammikuun alussa.  Mukana on artisteja myös Britanniasta ja Ruotsista sekä vahva annos paikallista väriä, kuten pop-& jazzkonservatorio Lappian yhtyeet Chain of Fools, One More ja The SoulBreakers.

Kommentit

Seija

05.02.2019 15:27

Lauantaina aivan liikaa ihmisiä. Odotimme 30 € lipulla saavamme kuulla Erja Lyytisen mahtavaa soittoa. Saimmekin valtaisan määrän töniviä ihmisiä.

Rokkineuvos

10.01.2019 22:30

Tottahan toki. Esimerkiksi Tiketistä saa Pakkasukon lippuja. Eli täältä: https://www.tiketti.fi/14th-pakkasukko-blues-n-jazz-2019-hotelli-merihovi-kemi-lippuja/59576?fbclid=IwAR1flLAuwOIvFw9PdmIMz9QSH

Vesa

02.01.2019 08:31

Jokohan Pakkasukko bluesin lippuja saa jostain?

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu