Dokumenttielokuva Veli-Matti "Läjä" Äijälästä ensiesitykseen 30. syyskuuta Torniossa


17.9.2021
Tornio saa 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ensiesitykseen dokumenttielokuvan vuosisadan lappilaiseksi valitusta Tornio-lähettiläästä Veli-Matti "Läjä" Äijälästä. Dokumenttielokuva kulkee nimellä Koneiden ja kissojen orja ja sen tekijätiimiin lukeutuvat Noora Räätäri, Kilian Hänninen ja Janne  Leimola.

Elokuva ensiesitetään torstaina 30. syyskuuta Aineen auditoriossa klo 18.00. Tekijätiimin lisäksi ensi-illassa on paikalla itse elokuvan tähti – Veli-Matti Läjä-Äijälä. Hän myös esiintyy The Kolmannen kokoonpanolla tilaisuudessa yhdessä Markku Leinosen kanssa. Elokuvailtaan on vapaa pääsy.


Terveiden Käsien nokkamies

Äijälä tunnetaan punkyhtye Terveiden Käsien nokkamiehenä. Terveet Kädet perustettiin Torniossa 1970–1980-lukujen vaihteessa ja Läjän johtamaa poppoota on tituleerattu Suomen ensimmäiseksi hardcore punk -bändiksi. Terveet Kädet nautti kulttisuosiota jo ensimmäisen levynsä aikoihin ja Tornion kevään ilosanoma levisi tapetrading-piirien kautta yllättäviin maailmankolkkiin.

Läjä aloitti äänelliset kokeilunsa kelanauhurilla ja mikrofonilla 1970-luvulla. Vuosikymmenen lopulla hän perusti ystäviensä kanssa Terveet Kädet -yhtyeen, joka saavutti kansainvälisen maineen underground-piireissä. Kokeellinen musiikki ja kiinnostus syntetisaattoreihin on kulkenut hänen mukanaan nuoruudesta tähän päivään asti. Veli-Matti on aina ollut eläinrakas ja hän mainitsee kissansa suurena inspiraation lähteenä.

Osa Tornio-dokumenttielokuvien sarjaa

Läjä Äijälästä kertova dokumenttielokuva aloittaa Torniosta kertovien juhlavuoden dokumenttielokuvien sarjan. Myöhemmin syksyllä nähdään Lapin kullan tarinaan paneutuva, Antti Haasen ohjaama Panimomestari-dokumenttielokuva sekä Ville Kivelän laajemmin torniolaisesta musiikista ja sen historiasta kertova dokumenttielokuva.

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu