Afterglown Stairway to Heaven -keikkavideo julki

Afterglow, takana Seppo Salmi, Mikko Rintala ja Matti Perkiö, keskellä Matti Adolfsen ja Erkki Kari, edessä Ville Välkky.

Afterglow, takana Seppo Salmi, Mikko Rintala ja Matti Perkiö, keskellä Matti Adolfsen ja Erkki Kari, edessä Ville Välkky.


Kemiläisyhtye kunnioittaa julkaisulla Led Zeppelinin legendaarisen IV -albumin 50-vuotisjulkaisupäivää.

8.11.2021
Stairway To Heaven on Led Zeppelin -yhtyeen legendaarinen biisi. Kappale on useissa äänestyksissä nostettu rockhistorian kaikkien aikojen parhaiden biisien joukkoon. Kappale julkaistiin Led Zeppelinin IV -albumin A-puolen päätösraitana tasan 50 vuotta sitten, 8. marraskuuta 1971.

Kappaleen ja samalla koko IV-albumin vuosipäivää juhlistaakseen kemiläinen Afterglow-yhtye on julkaissut tänään oman keikkaversionsa Stairway To Heavenistä. Video on kuvattu yhtyeen viimeisimmältä keikalta, joka pidettiin 25. syyskuuta Kemin RockBar & Grill 82:ssa. Katso video tämän jutun yläpuolen linkistä.

- Tämä meidän versio ei ole 1:1 Zeppelinin alkuperäisen tai live-vedon suhteen. Haimme vähän sähköisempää soundia heti alusta lähtien, joten sähkökitaralla alkaa. Nokkahuilun tilalla soi poikkihuilu + mellotron. Zeppelinin live-ratkaisua mukaillaan sen verran, että Rhodes tulee mukaan heti huilusoolon jälkeen, mutta siitä poiketaan taas, kun rummut tulee mukaan. Zeppelinillä John Paul Jones jatkaa bassolinjaa Rhodesilla, meillä (basisti) Mikko Rintala tulee mukaan, selvittää Afterglown urkuri Matti Adolfsen.


Afterglow esitti Stairway To Heavenin keikkansa encorebiisinä ja kappaleen pituuskin on yli kahdeksanminuuttisena alkuperäisen luokkaa.
- Valitettavasti encorebiisin videotaltiointi ei mennyt ihan nappiin, sillä kahdesta kamerasta loppui akku ja kolmannesta muistikortti. Kännykkäkameroilla onneksi saatiin jotain talteen, Adolfsen selvittää.

Rokkineuvos kirjoitti Afterglown keikasta keikka-arvion, jossa encoresta todettiin seuraavaa: "Encorevalinta ei olisi voinut olla tyylikkäämpi. Biisi, jota tuskin kukaan, joka vähänkään on rockmusiikkiin vihkytynyt, on voinut välttyä kuulemasta. Joku voi väittää sitä kuluneeksikin, mutta perin harvoin Led Zeppelinin Stairway to heaven -kappaletta livenä kuulee. Sama toki pätee useimpiin muihinkin Afterglown biisivalintoihin. Anyway, useissa äänestyksissä maailman kaikkien aikojen parhaaksikin biisiksi nimetyssä kappaleessa yhdistyvät äärimmäinen herkkyys ja alkukantainen voima tavalla, joka saa kylmät väreet kulkemaan selkäpiissä. Lisäsyvyyttä biisiin antoi kolmen kitaran käyttö, kaksi sähkösellaista ja akkari."
Koko keikka-arvion voit käydä lukemassa täältä: http://www.rokkineuvos.fi/412475318


Jimmy Pagen (akustinen kitara, sähkökitara, mandoliini), Robert Plantin (laulu, huuliharppu), John Paul Jonesin (syntetisaattori, bassokitara, kosketinsoittimet, mandoliini, nokkahuilu) ja John Bonhamin (rummut) muodostaman Led Zeppelinin IV-albumilta hiteiksi nousivat myös A-puolen kaksi ensimmäistä biisiä, Black Dog ja Rock´n Roll. Listoilla ne eivät jyllänneet, mutta radiosoittoa kylläkin irtosi, kuten myös Stairway To Heavenille, sen pituudesta huolimatta.

Levyn nimi IV on epävirallinen ja on kriitikoiden ja yleisön antama, koska se on ilmestymisjärjestyksessä yhtyeen neljäs albumi. Yhtye halusi jättää levyn ilman nimeä, ja jopa ilman tekijätietoja - levypomojen vastustuksesta huolimatta - jotta vain levyn sisältämä musiikki nousisi esiin.

Jo mainittujen kolme biisin lisäksi levyn A-puolelta löytyy lisäksi folkvaikutteinen The Battle of Evermore -kappale, jossa kuultava naisääni kuuluu Fairport Convention -yhtyeen laulajalle Sandy Dennylle.  Albumin B-puolella ovat kappaleet Misty Mountain Hop, Four Sticks, Going to California ja When the Levee Breaks. Näistä kaksin ensimainittua julkaistiin Black Dog- ja Rock´n Roll -sinkkujen b-puolilla.


Led Zeppelin IV -albumi menestyi hyvin ja nousi Yhdysvaltojen albumilistan toiseksi. Levy pysyi listalla huikeat 259 viikkoa. Levyä on myyty maailmalla noin 30 miljoonaa kappaletta ja se on Led Zeppelinin myydyin albumi. Led Zeppelin IV on Led Zeppelin II:n ohella yleisesti arvostetuin Zeppelin-levy.

Populaarimusiikin tunnetuimpien kappaleiden joukkoon lukeutuva Stairway To Heaven on kitaristi Jimmy Pagen sävellys. Hän oli Wikipedian mukaan päättänyt jo 18 kuukautta ennen neljännen albumin ilmestymistä tehdä albumille eeppisen laulun, joka kasvaa kerroksittain uruista ja akustisesta kitarasta sähköiseen kliimaksiin.

Biisin sanoittaneen Robert Plant  Plantin mukaan teksti kertoo kyyniseen sävyyn naisesta, joka saa kaiken mitä haluaa. Sanoitus syntyi hyvin nopeasti, ja Plant sanoi tunteneensa, että jokin ohjasi hänen kättään kun hän kirjoitti sanoja. Jimmy Page piti sanoituksesta niin paljon, että siitä tuli ensimmäinen yhtyeen levynkansiin painettu sanoitus.


Adolfsenin ja Rintalan lisäksi Afterglown videolla soittavat Seppo Salmi (kitarat), Matti Perkiö (kitara, huilu), Erkki Kari (rummut) ja Ville Välkky (laulu, akustinen kitara, tamburiini, kilkuttimet ja piano).

Afterglow on muuten esittänyt myös The Battle of Evermore -kappaleen, jonka videon löydät täältä: https://www.youtube.com/watch?v=zySjb8OihE8


Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu