Pelle Miljoona on edelleen hyvässä vedossa, minkä legenda todisti Kemin soolokeikallaan. Kuva: Juhani Hiltunen.

Pelle Miljoona on edelleen hyvässä vedossa, minkä legenda todisti Kemin soolokeikallaan. Kuva: Juhani Hiltunen.

Pelle Miljoona: Olen aika tyytyväinen elämääni

Pelle Miljoona otti rennosti Rokkineuvoksen haastattelussa. Kuva: Pasi Rauta. Klikkaa kuvaa, niin saat sen suuremmaksi.

Pelle Miljoona otti rennosti Rokkineuvoksen haastattelussa. Kuva: Pasi Rauta. Klikkaa kuvaa, niin saat sen suuremmaksi.

* Punklegenda kehuu parisuhdettaan ja hoitaa kuntoaan lenkkeilemällä liki päivittäin.

* Toukokuussa ilmestyneen Tanssiva tuli -albumin julkkarikeikka suunnitteilla lokakuulle.


13.9.2020
Suomi-punkin ja -rockin legenda Pelle Miljoona käväisi viime viikolla Kemissä harvinaisella soolokeikalla. Lavalla oli vain mies kitaroineen. Yleisöä oli korona-aikaan varsin hyvin, homma toimi ja väki tykkäsi kuulemastaan.
Pelle Miljoona, siviilinimeltään Petri Tiili, kertoi Rokkineuvokselle olevansa aika tyytyväinen elämäänsä.
- Parisuhde toimii ja olemme viettäneet aikaa etupäässä maaseudulla Itä-Uudellamaalla. Tietysti tämä maailmantilanne, kuten korona ja ilmastonmuutos, ahdistaa meitä kuten kaikkia muitakin, Pelle vastaa peruskysymykseen mitä hänelle kuuluu.
- Olen myös hyvässä fyysisessä kunnossa. Tykkään juosta ja käyn lenkillä melkein päivittäin, mies jatkaa.
- Ja kun tsiikaa taaksepäin siihen mitä kaikkea on tullut tehtyä ja saanut aikaan, ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Olen ollut esiintyvä artisti pian 45 vuotta. Eipä sitä olisi joskus 70-luvulla osannut kuvitellakaan.

Punk oli uran alkuräjähdys

Pellen mukaan osansa kaikessa on ollut tuurilla, sattumalla, ajankohdalla, karmalla tai johdatuksella.
- Mitä se sitten onkaan ollut, niin onneksi olen syntynyt silloin kun olen ja 70-luvulla tuli punk, joka oli mun uran suuri alkuräjähdys. Ilman punk-ilmiötä tuskin olisin tehnyt musaa näin pitkään. Kelasin silloin, että teen pari levyä ja sitten alan tekemään jotain muuta.
- Jos asiat olisi menneet toisin, olisin varmaan suuntautunut opettajaksi. Koulutushan mulla siihen jo oli. Jos olisin ruvennut opettajaksi, olisin varmaan kärsinyt jo parikin burnaoutia. Ja siihen olen aivan vitun tyytyväinen, ettei musta oo tullu koko kansan viihdyttäjää. Jos olisi, olisin varmaan silloinkin palanut loppuun jo aikoja sitten. Eli hyvä, että on mennyt näin.
Pelle painottaa olevansa tyytyväinen siihen, että on saanut tehdä läpi uransa musiikin parissa kaikenlaista, isompaa ja pienempää. Eläkkeelle siirtymistä mies ei ole kaavaillut, vaikka helmikuussa ikämittariin tuli lukema 65, entinen virallinen eläkeikä.
- Ei eläke ole tullut oikeastaan mieleenkään. Pitäiskö sitä varten täytellä jotain lippulappuja, Pelle vastaa nauraen.
- Tottakai ikääntyminen tuntuu, sen on huomannut parin viime vuoden aikana. Niin kropassa kuin varsinkin boltsissa. Ei siihen ole osannut valmistautua, varsinkin kun vuodet kuluu nykyään älyttömän nopeaan, mies puntaroi.

Faneja kiittäminen paljosta

Aktiivista elämää mies on kuitenkin elänyt. Levyjä on syntynyt eri kokoonpanoilla iso läjä, keikkoja ja kiertueita on takana niin paljon, ettei Pelle tohdi edes arvioida niiden määrää. Lisäksi hän on kirjoittanut myös aimo määrän kirjoja. Kaiken tämän ohella hän on muun muassa matkustellut paljon.
- Kaikki tämä on ollut hyvin palkitsevaa, olen pikku hiljaa päässyt sopusointuun itseni kanssa näiden peruskysymysten kanssa että kuka mä oon, mistä mä tulen, mihin mä menen ja mikä on elämän tarkoitus.
Pellen mukaan vastaus viimeiseen kysymykseen on yksinkertaisesti eläminen. Ihan kuten hän on sen monissa lauluissaan kertonut eri näkökulmista ja samalla opastanut kuulijoitaan ajattelemaan omilla aivoillaan. Pellen mukaan päällimmäiseksi kaikessa nousee yksi asia, mikä on mahdollistanut näinkin pitkän uran.
- Fanit, jotka ovat olleet messissä jopa vuosikymmeniä. Arvostan heitä helvetisti. Osasta heistä on tullut mun ystäviä, kuten tästä hepusta, Pelle sanoo taputtaen vieressään istuvaa kemiläistä Pasi " Palle" Rautaa olalle.
- Tää on ihan ykköspalle, Pelle kiittelee. Tälläkin Kemin visiitillä hän vietti osan päivästä Raudan perheen kotona, muun muassa maivoja syöden.
Kaksikon ystävyys on niin korkealla tasolla, että Pelle sijoitti Pallen persoonan yhteen kirjaansakin ja kutsui miehen niin 50- kuin 60-vuotisjuhliinsakin. Rauta on yksi Suomen kovimpia Pelle-faneja. Kun allekirjoittanut kuuli tästä, tein Pallesta haastattelujutun Pohjolan Sanomiin (RIP) jo vuosia, vuosia sitten.

Hampaankolossa ei ole mitään

Pelle Miljoona muistaa kiitellä myös kanssamuusikoitaan. Hampaankoloon ei ole jäänyt mitään isompaa, vaikka matkan varrella on tietysti sattunut ja tapahtunut monenlaista, myös niitä vastoinkäymisiä.
- On helvetin kiva, että oon saanut tehdä hyvin erilaisten ihmisten, hienojen ja taitavien muusikoiden kanssa tehdä musaa, Pelle muotoilee.
- Monessa muussa ammatissa tämmöisiä juttuja ei olisi voinut toteuttaa. Kuten sitä, että painuu kuukausiksi johonkin Goalle tekemään levyä tai kirjoittamaan kirjaa, mies lisää.
Levyistä Rockers-albumi Aramboi (2006) ja sooloalbumi Goa Baba (2008) ovat syntyneet Goalla. Jälkimmäisen Pelle teki yhdessä itävaltalaisveljesten Chris ja Max Ederin kanssa.

Ajelehtimista ja juurettomuutta

Vaikka Pellen puhe rönsyilee asiasta toiseen haastattelun kuluessa, selväksi tulee että hän on sopusoinnussa itsensä, tekemistensä ja saavutustensa kanssa. Kun hän aloitti 70-luvun puolivälin kieppeillä, hän oli kaksikymppinen.
- En todellakaan osannut kuvitellakaan että vuonna 2020 olisin siinä missä nyt olen. Enkä kyllä ole koskaan suunnitellutkaan elämääni. Se on ollut ajelehtimista asiasta ja paikasta toiseen, tilaisuuksiin tarttumista, valintojen tekemistä, eikä ole väärin sanoa, että siinä on ollut tietty johdatus päällä.
Pelle uskoo, että ajelehtiminen on osaltaan peruja tietynlaisesta juurettomuudesta.
- Se on ollut pitkään tiedostamatonta, mutta jollain tasolla olen tuntenut tai vaistonnut sen. Taustalla ovat Karjalalan evakkoihin lukeutuvien vanhempieni kokemukset.

Tervolaan aina viinapullon kanssa

Uransa aikana Pelle Miljoona on eri kokoonpanoilla keikkaillut Meri-Lapissa usein. Mies muistaa alueen keikkapaikat hyvin, mutta yksi on jäänyt erityisen hyvin mieleen.
- Tervolan Kaarihalli. Silloinen keikkamyyjä Lido Salonen antoi aina viinapullon mukaan vietäväksi Tervolan isännille. Se oli kuulemma tapana.
Joulukuussa 2008 edesmennyt Lido Salonen vaikutti oman ohjelmatoimistonsa pyörittämisen ohella usean suomalaisten yhtyeen taustavoimana. Listalta löytyvät mm. Sleepy Sleepers, Smack ja Dingo.
Käymme läpi muita alueen keikkapaikkoja. Pelle Miljoona & Avoimet ovet -yhtyeen keikka Kemin Työväentalolla pulpahtaa esiin. Se oli yksi Sienipilven varjossa -rauhankiertueen 32 keikasta vuonna 1980.
- Myös Suukosken Keidas on jäänyt mieleen. Luonnonkaunis paikka.
Lauantain soolokeikka oli Pellelle ensimmäinen lajissaan Kemissä. Myös keikkapaikka RockBar & Grill 82 oli uusi tuttavuus.
- Asiallinen mesta, Pelle kommentoi.

”Täällä on hieno avaruuden tunne”

Meri-Lappi alueena ei Pellelle sinänsä ole sen erikoisempi kuin muutkaan. Muistissa on silti myös musiikin ulkopuolisia kokemuksia täältäkin. Pelle oli Pasi Raudan seurassa katsomossa, kun PS Kemi voitti syksyllä 2015 Ykkösen kauden viimeisessä ottelussaan vastustajansa 4-1 ja varmisti nousunsa Veikkausliigaan.
- Vastassa taisi olla Porin Jazz, Pelle muistelee. Kemin ja kemiläisfutiksen Pelle on maininnut myös vuonna 2016 kirjassaan Jumala kuoli Al Rezassa.
Raudan perheen vieraana mies on käynyt jotakuinkin aina kun pohjoisen keikkamatkat ovat ulottuneet vähintään Kemiin saakka. Kytkös Meri-Lappiin tulee myös takavuosilta kun Pellen pohjoisen keikoilla bändinä toimi kemiläinen Roisto -orkesteri.
- Sinänsä Pohjois-Suomi on tuttua. Mun systeri asuu Rovaniemellä, aiemmin Posiolla. Siellä tuli oleskeltua lukion jälkeen kun olin Haminassa työttömänä.
- Tykkään pohjoisesta, täällä aistii luonnon voiman, täällä on hieno avaruuden tunne. Samasta syystä viihdyn Itä-Uudenmaan maaseudulla paremmin kuin stadissa.

Tällä hetkellä ei selfieille

Korona on vaikuttanut luonnollisesti myös Pelle Miljoonan töihin.
- Juhannuksena oli ensimmäinen trubakeikka koronatauon jälkeen. Nyt keikkoja on sovittu melkein joka viikonlopulle. Niiden lisäksi bändikeikkoja on tehty muutamia Rockers ja United -kokoonpanoilla.
Mutta vaikka keikkoja taas onkin, entinen ansaintalogiikka ei enää toimi.
- Kun mestoihin voi ottaa esimerkiksi vain puolet normaalista yleisömäärästä, se vaikuttaa myös keikkapalkkioihin.
Ravintolakeikoilla on myös koronan suhteen vaaransa, mitkä Pelle tiedostaa.
- Kun jengi ottaa bissee, unohtuu turvavälit. Viereen tungetaan väkisin ottamaan selfieitä, niiden ottamiseen tällä hetkellä nuivasti suhtautuva Pelle mainitsee.

Uuden levyn julkkarit lokakuussa

Kevään koronatauon aikana 29. toukokuuta julkaistiin Pelle Miljoona & Rockersin uusin albumi Tanssiva tuli.
- Uudessa Rockers-kokoonpanossa kitaraa soittaa Veli-Pekka Oinonen, bassoa Tero Siitonen ja rumpuja hiljattain kolmenkymmenen vuoden Los Angeles –exodukselta takaisin Suomeen saapunut Repa Kauppila. Kaikki vanhoja bändikavereita vuosien takaa, Pelle sanoo.
- Tanssiva Tuli sisältää kaksitoista biisiä genrevapaata, aikuisten miesten, isolla kädellä ja suurella sydämellä soittamaa rytmimusiikkia. Rytmin ja svengin juhlaa, koskettavaa lyriikkaa, tarttuvia kertosäkeitä. Albumi, joka ei saarnaa, mutta on tiukasti ajassa kiinni. Laulu jää pystyyn, Pelle luonnehtii.
Julkaisupäivänä levyä juhlittiin livestream -konsertissa, mutta varsinainen julkkarikeikka yleisön edessä siirrettiin tuonnemmaksi.
- Se on tarkoitus pitää 2. lokakuuta Helsingin Suvilahdessa, Pelle kertoo.

Palava tuli on järjestyksessään 13 Rockers-albumi ja kaikkiaan jo 39 Pelle Miljoona -albumi. Luvussa ei ole mukana kokoelma-albumeja, joita niitäkin on kasassa jo kymmenen. Kirjoja Pelle on kirjoittanut tähän mennessä kymmenen, viimeisin on 2019 ilmestynyt Aquariuksen poika.

Pelle Miljoonan ja Rokkineuvoksen varhaisversion ensimmäinen kohtaaminen Helsingin Linnanmäellä 3.6.1978. Lavalla siis Pelle Miljoona & NUS. Kuva: Juhani Hiltunen.

Pelle Miljoonan ja Rokkineuvoksen varhaisversion ensimmäinen kohtaaminen Helsingin Linnanmäellä 3.6.1978. Lavalla siis Pelle Miljoona & NUS. Kuva: Juhani Hiltunen.

Kommentit

Nina Kari

17.09.2020 12:24

Ai kuin nii Pelle ei käyttäs opettajan taitojaan? Paluumuuttajana just Pellen kirjat ja biisit sai mut rakastumaan suomen kieleen-- eri murteisiin-- biiseistä nappasin legendojojen nimii ....ja opette

Ile

16.09.2020 08:27

Hyvä jätkä toi Pelle.-82 .Keikka Posion juhannusjuhlista jäi mieleen!

Arska

14.09.2020 16:31

Pelle on yhä rautaa. Ja tuo Kemin Tökärin Avoimien Ovien keikka soi yhä takaraivossa yhtenä kovimmista keikoista mitä olen koskaan livenä todistanut

Juha Liiten

02.11.2020 17:34

Tää Tökärin keikka oli ykkönen ja jätti syvän jäljen sieluun, parempi jopa kun Karsta Ritikan Tökärillä samoihin aikoihin;). Pelle oli nero sanoittaja jo tuolloin "poikasena" kirjoittaessaan.

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu