Kalottjazz & Blues pyrkii tarjoilemaan mieleenpainuvia musiikkielämyksiä festivaaliyleisölle

Erja Lyytinen. Kuva: Hans Lehtinen.


Rokkineuvos esittelee festivaalin kaikki 18 artistia


28.6.2022
Perinteinen Kalottjazz & Blues Festival tärähtää käyntiin huomenna torstaina 30.6. etkoilla. Ja sen jälkeen perjantai ja lauantai tarjoilevat mieleenpainuvia musiikkielämyksiä yhteensä 18 konsertissa molemmin puolin Tornion ja Haaparannan rajaa. Rokkineuvos esittelee tässä festivaalin artistit esiintymisjärjestyksessä.

Duo Heikura & Hägg

Duo Heikura & Hägg esiintyvät festivaalin etko-konsertissa  Tornion Taidekamarilla. Konsertissa kuullaan Päivi Heikuran säveltämiä lauluja. Koskettavat, suomalaiset lyriikat ovat olleet inspiraation lähteenä musiikille. Heikura-Gullstenia ovat inspiroineet kauniit ja koskettavat suomalaiset lyriikat mm. Anna-Leena Härköseltä, Kyösti Mäkimattilalta, Saima Harmajalta ja Eino Leinolta. Oululaissyntyinen Päivi  Heikura työskentelee Torniossa musiikin opettajana ja Jani-Petteri Hägg luokanopettajana. Hägg muistetaan myös Men In Black -yhtyeestä.

Molemmat muusikot ovat opiskelleet Oulun yliopistossa musiikkikasvatusta. Heidän yhteistyönsä alkoi erilaisten musiikkiproduktioiden myötä muutama vuosi sitten. 
Duon kaunis ja herkkä musisointi yhdistyneenä koskettaviin lyriikoihin luovat ainutlaatuisen kokonaisuuden suomalaista mielenmaisemaa.To 30.6. Taidekamari, Tornio klo 19. Vapaa pääsy.


Hulabaloo

Hulabaloo on lastenmusiikkiorkesteri, joka esittää hulvattomalla menolla ja meinigillä lastenlauluja jokaiseen makuun. KalottJazzeille Hulabaloo on sovittanut laulut lapsille sopivaan Jazz-meininkiin. Huom! Ei sovellu vakavamielisille. Pe 1.7. Jazzia lapsille. Felixin puisto, Tornio klo 12.00. Vapaa pääsy.


The Molly -trio

The Molly on Pop & Jazz Konservatorio Lappiassa hiljattain syntynyt yhtye. Trion taival alkoi jazz-musiikin parissa ja jazzit ovatkin pysyneet tiukasti ohjelmistossa uusien kappaleiden rinnalla. Kalottjazz & Blues -festivaaleilla triolta tullaan kuulemaan kattaus tunnettuja blues-kappaleita sekä jazzin helmiä. The Mollyn vahvuuksia ovat tunteikas tulkinta ja kauniit stemmat.

Yhtyeessä vaikuttavat Suvi Ylimartimo – laulu, Iida-Juulia Portti – laulu ja Jenna Julku – kitara. Pe 1.7. Open Air Jazz, Aineen puisto, Tornio klo 13.30. Vapaa pääsy.


Julius Rantala

Julius Rantala on torniolaislähtöinen muusikko ja säveltäjä. Varsin nuoresta iästään huolimatta Rantala on ehtinyt tehdä jo pitkän uran musiikin parissa ja esiintyä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Mies on myös tuttu TV:stä tultuaan toiseksi vuoden 2021 Suomen Talent -kilpailussa.

Lahjakas multi-instrumentalisti hallitsee ja yhdistelee hämmästyttävällä tavalla monia soittimia, joista erikoisimpana mainittakoon australialainen perinnesoitin didgeridoo, käsipannu ”handpan” sekä persialainen, kannelta muistuttava soitin Santoor.
Käyttäen itse kaikkia raajoja ja suutaan, Rantala tekee täysin uudenlaisten soitinyhdistelmien musiikkia. Rakkaus soittamiseen, melodioihin ja harmonioihin näkyy hänen valoisasta ja valloittavasta esiintymisestään. Pe 1.7. Victoriantori, TornioHaparanda klo 15.00. Vapaa pääsy.


Joni Raikaslehto InFusion

Uutta ja vanhaa fuusiojazzperinnettä mieleiseksi muovaavan Joni Raikaslehto InFusion:in musiikissa voi kuulla kaikuja muun muassa Pekka Pohjolasta, Chick Corea Elektrik Bandistä sekä 90-luvun pelimusiikista. Viime vuoden lokakuussa digitaalisesti julkaistu debyyttialbumi ”Prog Fu!” on soinut tasaisesti Spotify:n ”Jazzia suomesta”- soittolistalla sekä radiossa Groove FM:n taajuudella.

Raikaslehdon mielikuvitusrikkaat sekä mukaansatempaavat sävellykset pääsevät taatusti oikeuksiinsa huippuetevän suomalais-tanskalais-virolaisen kvintetin käsittelyssä

Yhtyeessä soittavat Sigurd Kehlet – kitara, Rahel Talts – koskettimet, Jakob Nissen – koskettimet, Mathias Blumensaat – rummut ja Joni Raikaslehto – basso, sävellykset. Pe 1.7. Riihijazz, Åströmin riihi, Tornio klo 16.30. Liput 10 €.


Julye Blom trio

Julye Blom on autenttinen ja sielukas artisti, jonka musiikissa etualalla ovat mielikuvia herättävät tarinat, tunnetilat, groove sekä artistin hätkähdyttävän upea sieluun läpitunkeva lauluääni. Julyen syvä ja vivahteikas soul-soundi yhdistettynä jazzahtavaan fraseeraukseen ja olemisen välittömyyteen vangitsee yleisön matkalle uudenlaisen juurimusiikin ajattomaan äänimaailmaan.

Artisti saa inspiraationsa 60-70-luvun soundeista ja yhdistelee luontevasti useita eri genrejä bluesista souliin ja rock n rollista jazziin tehden siitä enemmän kuin musiikkia – se on tunnetta ja liikettä.  Artistin viimeisin single ’Don’t Forget About Me’ julkaistiin viime vuoden lokakuussa.

Triossa soittavat Julye Blom – laulu, Joni Vierre – kitara ja Antti-Pekka Rissanen – lyömäsoittimet. Pe 1.7. Museoblues, Tornion maakuntamuseo klo 18.00. Vapaa pääsy.


Frida Hyvönen

Frida Hyvönen teki debyyttialbuminsa vuonna 2005 kappaleella ”Until Death Comes”. Kaksi muuta englanninkielistä albumia seurasivat ”Silence is Wild” (2008) ja ”To the Soul” (2012) sekä kaksi erikoispainosta ”Frida Hyvönen Gives You: Music from the Dance Performance Pudel ” (2007) ja ”Frida Hyvönen Gives You: Music from Drottninglandet” (2009). Vuonna 2016 Frida teki ruotsinkielisen albumin  “Kvinnor och barn”, joka voitti kaksi Grammya kategorioissa Vuoden kirjailija ja Vuoden säveltäjä. Pe 1.7. avajaiskonsertti, Svefi, Haaparanta klo 18.30. Liput 20 €.

---

BLUES NIGHT

Pe 1.7. klo 20 alkaen Haaparannan kaupunginpuistossa, liput 25 €

Virginia & Skybenders

Yhtyeen soundi on kaikkea rootsin ja klassisemman bluesin väliltä. Yhtye tunnetaan myös huikeista ekstra mausteisista improvisaatioistaan, joilla on taito vangita yleisö. Yhtyeen huippuaikaa olivat vuodet 2012-2016, jolloin se esiintyi kaikissa vakiintuneissa tapahtumissa eri puolilla Ruotsia ja naapurimaita.

Tänä vuonna Virginia and Skybenders tekee pienimuotoisen comebackin ja esiintyy muutamilla valikoiduilla festivaaleilla kesän aikana. Yhtye vierailee kaikissa Pohjoismaissa ja lisäksi Saksassa.

Bändin ohjelmisto muodostuu suureksi osaksi omasta tuotannosta, mutta mukaan on päässyt myös muutama cover-kappale. Kalottjazz & Bluesfestivaalien Blues Nightissa Virginia and Skybenders tarjoaa hurjan ja vetävän show:n, sekoituksen kepeyttä ja äärimmäistä musikaalisuutta.


Bill Öhrström

Kalottjazz & Bluesfestivalin Blues Night-yleisö saa ennestään tutun vieraan, Bill Öströmin, jota täydestä syystä voidaan tituleerata ruotsalaisen bluesin Grand Old Maniksi. Hän on mies, joka on soittanut suurin piirtein kaikkea ja kaikkien kanssa, ja hänen reppunsa on täynnä tarinoita, muun muassa siitä, kuinka Jimi Hendrix nukkui patjalla hänen luonaan ja siitä, miksi hän kieltäytyi ryhtymästä The Whon laulajaksi ja siitä, kuinka hänen oli tarkoitus perustaa yhtye Donna Summersin kanssa.

Paitsi ruotsalaisten musiikin suurnimien kanssa Öhström on soittanut myös muun muassa huippukitaristi Jukka Tolosen kanssa. Öhrström julkaisi tuoreimman blueslevynsä ”Ogift” (naimaton) vuonna 2021 kriitikoiden ylistämän ”Gift” (naimisissa) -pitkäsoiton jälkeen.

Öhrströmillä on mukanaan joukko kokeneita bluesmuusikkoja. Yhtyeessä soittavat Bill Öhrström – laulu, Sverker Blomberg – kitara, Magnus Franzén – basso, Erik Pettersson – hammond ja Thomas Lingman – rummut.


Erja Lyytinen

Kansainvälisesti palkittu ja brittiläisen musiikkilehdistön slide-kitaran kuningattareksi nimeämä kitaristi Erja Lyytinen on uransa varrella julkaissut tusinan verran sooloalbumeita, soittanut kymmenissä maissa ympäri maailmaa, sekä jakanut lavan muun muassa Carlos Santanan, Jennifer Battenin ja Sonny Landrethin kaltaisten maailmanluokan virtuoosien kanssa.

Lyytisen urasta ja elämästä kertova, syksyllä 2019 Docendon kautta julkaistu elämäkertakirja “Blueskuningatar”, avaa päämäärätietoisen Lyytisen tietä kohti bluesmaailman huippua. Marraskuussa 2021 Lyytinen valittiin Suomen Musiikkimuseo Famen kunniagalleriaan muiden ansioituneiden tekijöiden kanssa, ollen näin nuorin galleriaan valittu jäsen.

Toukokuussa 2020 Erja sijoittui maineikkaan Total Guitar -lehden maailman parhaiden kitaristien äänestyksessä toiselle sijalle kategoriassa Top 10 Best Players Right Now – Kymmenen tämän hetken parasta soittajaa. Vuoden 2019 lopulla hänet valittiin maailman 14. parhaaksi nykyajan blueskitaristiksi arvostetun Guitar World -lehden äänestyksessä.

Lyytinen yhdistää soitossaan modernia ja vanhaa bluesia, sekä progressiivisia sävyjä ja onkin kasvattanut itselleen vankan kuulijakunnan kotimaassaan sekä ulkomailla. Lyytisen nelihenkisessä kokoonpanonsa hänen kanssaan lavalle nousevat Tatu Back – basso, Iiro Laitinen – rummut ja Miika Aukio – koskettimet.

---


Swing Tarturo

Swing Tarturo edustaa vanhaa jatsia sadan vuoden takaa. Bassoviulu, kitara, stemmalaulua ja myös vetopasuunaa – onko tuolla pitkällä sedällä steppikengät jalassa? Aina ei asiat mene musikanttien mukaan. Lentävä hai, mustikkapiirakkaa ja reggaevaarin koira kylästelemässä. Tai kun ihanat pannaribileet muuttui palokunnan sammutusseremoniaksi.

Mutta Swing Tarturo jatkaa vaan ja toivoo yleisön liittyvän mukaan. Yhdessä kun on mukavempaa ja kokkiparka on saanut anteeksi… joten juhlikaamme sitä yhteisellä sähköisellä vispitanssilla missä twistataan jalat mutkalle. Jazzia lapsille. La 2.7. Haaparannan kaupunginpuisto klo 11.00. Vapaa pääsy.


Simon Bergvall

Simon Bergvall on Piitimen musiikkikorkeakoulusta vastavalmistunut jazzkandi instrumenttinaan kitara. Yhdessä orkesterinsa kanssa hän viihdyttää yleisöä kesäisillä jazzsävelillä Haaparannan kaupunginpuistossa Tornionjoen rannalla.

Repertuaariin kuuluu sekä Simonin omia sävellyksiä jotka julkaistaan syksyllä sekä vanhoja jatsiklassikoita – yhdistelmä joka saa vahvan suosituksen. Open Air jazz, la 2.7. Haaparannan kaupunginpuisto klo 12.30. Vapaa pääsy


Case Kämäräinen

Case Kämäräinen on kansainvälinen jazzkvartetti, joka esittelee rumpali Tomi Kämäräisen musiikkia. Kämäräistä on viimeksi kuultu yhdysvaltalaisen artistin Janet Evran kanssa elokuun alulla Suomessa sekä Yhdysvalloissa joulukuussa 2021.

Yhtyeen sävellyksien melodioita tulkitsee mm. Kathrine Windfeld Sextetistä ja Tim Hagans Quintetistäkin ja tuttu saksofonisti Marek Konarski (PL). Pianossa kuullaan virtuoosimaista improvisoijaa Grzegorz Tarwidia (PL), jonka soitossa kuulee klassisen taidemusiikin perinteet sekä vapaan improvisaation vaikutteet. Bassossa on aivan huikea improvisoija Petter Asbjørnsen (NO). Kvartetti esiintyy Riversidejazz ry:n isännöimässä Riihikonsertissa Tornion Åströmin riihessä lauantaina 2.7. Liput 10 €.


Saverio Maccne

Saverio Maccne on bluesrockin kitaravirtuoosi ja lauluntekijä Buenos Airesista, Argentiinasta. Maccnen musiikista heijastuvat monenlaiset yllättävät yhdistelmät kuten 70-luvun rock, monimutkaiset jazzpartituurit, vanhan bluesin sielukkuus ja keinuttavat rytmit.

Maccne on löytänyt rauhaisan keitaan luomistyölle Tornion maaseudulta, jossa hän viettää aikansa kiertuieden välillä uutta musiikkia luoden. Parasta aikaa työn alla on uusi bluesrock painotteinen pitkäsoittoalbumi, jonka on määrä ilmestyä tämän vuoden loppupuolella. La 2.7. Rautatieasemablues, Haaparannan rautatieasema klo 13.30. Vapaa pääsy.

---

JAZZIA AINEELLA

Aineen puisto la 2.7. klo 16 alkaen. Liput 30 €.

Ilaria Capalbo

Tukholmasta päin toimiva, italialainen basisti ja säveltäjä Ilaria Capalbo loihtii ilmoille svengaavia bassorytmejä samaan kepeään tyyliin kuin improvisoidessaan instrumenttinsa koko äänitaajuudelta. Hän toimii oman yhtyeensä johtajana, mutta on lisäksi italialaisten kriitikoiden suitsuttaman KÓSMOS-trion kantavia voimia.


Club for five

Club For Five on Suomen suosituin a cappella -yhtye. Vuodesta 2000 toiminut lauluyhtye on tullut tunnetuksi niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. ”Clubin” musiikki ei rajoitu vain yhteen tiettyyn tyylilajiin – yhtye on mukavuusalueellaan niin jazzin, popin ja rockin kuin kansanmusiikin tai klassisen musiikin alueella.


Kasmir & Oulu All Star Big Band

Konsertissa Oulu All Star Big Band saa vieraakseen yhden Suomen valovoimaisimmista tähdistä, R&B-vaikutteista poppia tekevän Kasmirin. Lahjakkaana vokalistina ja biisinkirjoittajana tunnettu Kasmir löi läpi vuonna 2014 ilmestyneellä esikoisalbumillaan, jonka singlelohkaisu Vadelmavene on pysynyt suomalaisten kesähittinä jo vuosien ajan.

---

Trio Mikkola, Lampenius, Helander

Laura Mikkolan, Linda Lampeniuksen ja Jaani Helanderin kolmikko koostuu arvostetuista muusikoista klassisessa genressä.

Pianisti Laura Mikkola on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista pianisteista. Tukholmalaistuneen Linda Lampeniuksen tunnemme  hänen erittäin pätevästä klassisesta viulunsoitostaan. Palkittu sellisti Jaani Helander soittaa Helsingin kaupunginorkesterissa. Tämä kolmikko on luvannut yllätyksiä ja ehkä jopa jazzsävyjä Alatornion kirkossa lauantaina 2.7. Liput 20 €.

Satama Open Airin esiintyjäkaartiin jykeviä vahvistuksia


5.-6. elokuuta pidettävä Kemin Satama Open Air -festivaali on vahvistanut esiintyjäkuntaansa seitsemällä artistilla, joista jokainen edustaa oman genrensä ehdotonta kotimaista kärkeä.  

Suomirockin jykeviin kulmakiviin kuuluvat Viikate ja Kotiteollisuus edustavat kitaravoittoisen raskaan rockin tyylisuuntaa. Kouvolalainen, vuodesta 1996 suomalaisten alakuloa ruokkinut Viikate on julkaissut muhkeat 13 studioalbumia ja 21 singleä. Vuodesta 1993 operoinut lappeenrantalainen Kotiteollisuus on myös suomalaisen raskaan rokin arvostetuimpia yhtyeistä. Koko uransa ajan ahkerasti festareilla – ja muutenkin - keikkailleella bändillä on tilillään komeat 18 pitkäsoittolevyä.

Kemiin saapuu myös Raskasta Iskelmää -kokoonpano solisteinaan Antti Railio, Tony Kakko ja JP Leppäluoto. Raskasta joulua -kiertueiden huippusuosiosta alkunsa saanut ensimmäinen Raskasta Iskelmää konsertti koettiin vuonna 2018, joka sai kesällä 2019 jatkoa peräti 22 festivaaliesiintymisen muodossa. Tällöin kävi selväksi, että myös raskaalla kädellä sovitetut ja tulkitut iskelmät ovat yleisön mieleen, joten kesäfestivaalien suursuosikiksi muodostunut show nähdään nyt myös Kemissä.  

Ensivierailulleen Kemiin saapuva Atomirotta on puolestaan räppia, bluesia, funkia, jazzia ja punkia yhdistelevä yhtye. Omintakeinen trio on vuonna 2014 alkaneen toimintansa aikana julkaissut neljä kokopitkää levyä, hittisinkkuja sekä tehnyt satoja armottomia keikkoja.
 
Satamaan saapuvat myös Jannika B, Erika Vikman ja Nelli Matula. Jannika B on kuvaillut musiikkityyliään suomenkieliseksi puhtaaksi popiksi. Vuoden 2016 tangokuningatar Erika Vikman on nykyään suomenkielistä diskopoppia esittävä artisti. Nelli Matula on energisestä ja persoonallisesta tyylistään tunnettu nuori laulaja-lauluntekijä. Myös hän tekee ensiesiintymisensä Kemissä.

Jo aiemmin Satama Open Airiin tulonsa ovat varmistaneet Antti Tuisku, Apulanta, Sanni, JVG, Teflon Brothers, Klamydia, Suvi Teräsniska, Arttu Wiskari, Happoradio, Ressu Redford, Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani sekä Vesterinen yhtyeineen.  

Haloo Helsinki nähdään Rovaniemen Santa Open Air -festivaaleilla elokuussa.

Rovaniemelle uusi festivaali elokuussa

Santa Open Airin päätähtinä The Baseballs ja Haloo Helsinki.

Rovaniemellä järjestetään elokuussa uusi Santa Open Air -festivaali, jonka pääesiintyjiksi on pestattu saksalainen The Baseballs ja huikeassa suosiossa seilaava Haloo Helsinki.  

Komean artistikattauksen tarjoileva Santa Open Air järjestetään Lappi-Areenalla 19.-20. elokuuta. Avauspäivänä 19. elokuuta lavalle nousevat Abreu, Mikael Gabriel, Jonne Aaron, Popeda ja illan päätteeksi Haloo Helsinki.

Lauantaina 20. elokuuta ennen The Baseballs -yhtyettä Lappi-Areenalla nähdään Stig, Ismo Alanko, Blind Channel ja Eppu Normaali.

The Baseballs on saksalainen, Berliinissä vuonna 2007 perustettu coveryhtye, joka soittaa 50-luvun hengessä tehtyjä versioita tunnetuista pop- ja rock-hiteistä. Yhtye tuli tunnetuksi rock and roll -versioillaan muun muassa Rihannan Umbrella- ja Katy Perryn Hot n Cold -kappaleista. Yhtyeen ensisingle Umbrella nousi aikanaan listaykköseksi Suomessa ja yhdeksässä muussa maassa.

Vuonna 2006 perustettu Haloo Helsinki! on Suomen suosituimpia yhtyeitä. Bändi valmistautuu parhaillaan kesäkuussa Olympistadionilla pidettävään suurkonserttiinsa muiden kesäkeikkojen ohella. Yhtye palasi viime vuonna yli kahden vuoden tauolta ryminällä. Uutta tulemista pohjustivat mm. singlet Lady Domina ja Piilotan mun kyyneleet. Yhtyeen tuorein albumi Älä pelkää elämää julkaistiin viime syyskuussa.

Haloo Helsinki! -yhtyeen suurimpia hittejä ovat mm. Ei Eerika pääse taivaaseen, Maailman toisella puolen, Huuda, Vapaus käteen jää, Beibi, Kiitos ei ole kirosana, Kuussa tuulee ja Pulp Fiction.
 
Santa Open Airin järjestää EventMedia, joka on osa EventWorks -yhtiötä. Se järjestää myös Kemin Satama Open Air -festivaalin ja Tornion Twin City -festivaalin.

Absoluuttinen Nollapiste palaa keikkalavalle Aavastockissa


* Yhtye esittää 20 vuotta sitten tekemänsä Nimi muutettu -albumin kokonaisuudessaan.

* Keikkapäivänä 9.7. edellisestä esiintymisestä tulee kuluneeksi 5 vuotta ja 291 päivää.

19.4.2022
Päivälleen 20 vuotta sitten julkaistiin kuudes Absoluuttisen Nollapiste -yhtyeen pitkäsoitto Nimi muutettu. Yhtye nimesi levyn tyylilajin jo tekovaiheessa iskelmäprogeksi.
Jotain samantapaista, perinteistä ja jylhää, kuuli levyltä tuoreeltaan Tommi Lantto,  aloitteleva - eli innokas - promoottori Ylitorniolta. Hän halusi yhtyeen ehdottomasti samana kesänä järjestettävään ensimmäiseen Aawastock-festivaaliin.

– Vain harvat levyt yltävät maagisuuteen. Ne ovat ajattomia albumeja, joihin ei soimaan laitettua kosketa, ei hypitä kappaleelta toiselle, vaan istutaan ja aistitaan teos alusta loppuun viimeistä pellin kihaisua myöten. Nimi muutettu on tällainen, Lantto herkistyy.
Aavasaksan vaara tunnetaan Suomen eteläisimpänä pisteenä, jossa voidaan juhannuksena nähdä keskiyön aurinko.
– Aavasaksan laella soitettu keikka toteutti tietysti osaltaan sitä syksyn 1999 Olostunturin keikkareissulla keksittyä elokuvaideaa eli soitamme tunturin päällä progea. Aavasaksalta puuttuivat tuulimyllyt, mutta vastapainoksi oli Annikki Kariniemen patsas, yhtyeen kitaristilaulaja Tommi Liimatta muistelee.

Koska sekä Aawastock että Nimi muutettu täyttävät 20 vuotta, yhtye on päättänyt esittää levyn kokonaisuudessaan lauantaina 9. heinäkuuta Aawastock 2022 -festivaalilla. Yhtyeen edellisestä esiintymisestä on tuolloin kulunut 5 vuotta ja 291 päivää.
– Emmie muuten ois lähteny tähän, mutta ko Lantto pyysi, Tomi Krutsin (lyömäsoittimet, laulu) tiivistää tunnelmansa ja kiirehtii jatkamaan.
– Onhan se kyllä pirun kova levy. Ja festarilla komiat puitteet.
– Nollapisteen albumikeikka on ainutlaatuista herkkua kaikille festivaalivieraille, mutta myös oiva tapa juhlia pyöreitä, Tommi Lantto toteaa tyytyväisenä.

Liimatan ja Krutsininin lisäksi Rovaniemellä vuonna 1991 perustetun, sittemmin tamperelaistuneen Absoluuttisen Nollapisteen muodostavat Aki Lääkkölä (kitara, koskettimet) sekä Aake Otsala (basso, laulu).

Yhtyeen entisiä jäseniä ovat Janne Hast (kosketinsoittimet, lyömäsoittimet, trumpetti, melodica ja taustalaulu 2003–2011), Teemu Eskelinen (laulu ja lyömäsoittimet 1997–2001), Jukka Leinonen (kitara 1991–1993) sekä Matti Kettunen (basso 1991).

Yhtye on julkaissut 12 studioalbumia, joista ensimmäinen Neulainen Jerkunen ilmestyi 1994 ja viimeisin Pisara ja lammas 2 vuonna 2014. Lisäksi yhtye on julkaissut neljä kokoelmaa, kolme ep:tä, kolme demoa, yhden dvd:n sekä yhden nuottikirjan.

Absoluuttisen Nollapisteen lisäksi yli kymmenen vuoden tauon jälkeen 8.-9.7. järjestettävän Aavastockin esiintyjälistalle on vahvistettu CMX, SUAD, Arppa, Litku Klemetti, Sepikka, Stepa & Heimo ilman menneisyyttä, Joose Keskitalo & The Mystic Revelation Of Teppo Repo sekä Pentti Punkin Syntymäpäivät.

Kalottjazz % bluesfestivaalin järjestelyt lepäävät omalta osaltaan kolmen jämärän naisen käsissä. He ovat tapahtumatuottaja Merja Stenberg, Haaparannan kulttuurisihteeri Pia Marttinen ja Elina Hollanti Tornion kulttuuritoimistosta.

Kalottjazz & bluesfestivaali järjestetään uudella konseptilla


* Parikymmentä konserttia pidetään tasapuolisesti molemmin puolin rajaa, festivaalibussi kuljettaa nonstoppina kuulijoita maksutta paikasta toiseen.

* Esiintyjiin on satsattu, festareita tähdittävät mm. Erja Lyytinen, Club For Five, Bill Örnström ja Linda Lampenius.


6.4.2022
Perinteikäs Kalottjazz & blues -festivaali on uusinut konseptiaan ja palaa samalla myös juurilleen. Suurin muutos viime vuosiin on se, että festivaalitapahtumat järjestetään tasapuolisesti molemmissa rajakaupungeissa Torniossa ja Haaparannalla.
Samalla on linjattu, että näin toimitaan tulevinakin vuosina siten että pääkonsertit järjestetään vuorovuosin Torniossa ja Haaparannalla. Tämä koskee muun muassa avajaiskonsertteja, bluesiltaa sekä kirkkokonsertteja.

- Olemme tosi iloisia, että voimme järjestää täysipainoisen festivaalin kahden pandemiavuoden jälkeen. Toissa vuonna jouduimme perumaan koko tapahtuman ja viime vuonna mentiin hyvin pienimuotoisella ohjelmalla, kertoo tapahtumatuottaja Merja Stenberg.
Hänen mukaansa uutta kehityssuuntaa on mietitty etenkin asiakaspalautteen pohjlta.
- Lähtökohtana on aidosti rajatapahtuma, joka palvelee paremmin molempien kaupunkien asukkaita. Se on myös markkinoimisen kannalta helpompi tapa toimia.

Enemmän ilmaiskonsertteja

Tulevana kesänä jo 39. kerran järjestettävä festivaali tarjoaa myös aiempaa enemmän ilmaiskonsertteja, joiden joukossa on myös lastenkonsertit molemmin puolin rajaa. Niiden kautta festariyleisön toivotaan laajentuvan entisestään. Kaikkiaan 1.-2.7. järjestettävä kaksipäiväinen festivaali pitää sisällään 18 konserttia.
- Selkeä linjanveto on sekin, että hyödynnämme jo olemassaolevia esiintymispaikkoja, jolloin tarve infran rakentamiseen vähenee. Osa esiintymisistä on myös oudommissa ja ehkä hieman yllättävissäkin paikoissa kuten Haaparannan rautatieaseman läheisyydessä sekä Victoriantorilla keskellä rajaa, Haaparannan kulttuurisihteeri Pia Marttinen huomauttaa.

Nimekkäitä artisteja

Myös esiintyjiin on panostettu. Festivaalia tähdittävät kotimainen, suursuosittu à cappella -yhtye Club For Five, arvostettu bluesveteraani Bill Örnström, joka julkaisi viimeismmän levynsä viime vuonna, Suomen blueskuningatar Erja Lyytinen sekä viulisti Linda Lampenius, joka tunnetaan varhaisten viihdevuosiensa lisäksi erittäin pätevästä klassisesta viulunsoitostaan.

78-vuotias Örnström ja koko yhtyeensä kera saapuva, viime marraskuussa Suomen musiikin kunniagallerian nuorimmaksi jäseneksi Musiikkimuseo Fameen valittu Erja Lyytinen esiintyvät tietysti BluesNight -illassa, joka tällä kertaa järjestetään ulkona Haaparannan rantapuistossa.

Tukholmalaistunut Linda Lampenius esiintyy Alatornion kirkossa yhdessä kansainvälisesti menestyneimpiin suomalaispianisteihin lukeutuvan, Pariisissa asuvan Laura Mikkolan ja Helsingin kaupunginorkesterin palkitun sellisti Jaani Helanderin kanssa.

Avajaiskonsertti järjestetään Ruotsinsuomalaisen kansankorkeakoulu SWEFIn juhlasalissa Haaparannalla, mutta artisti on vielä vahvistamatta. Stenbergin j Marttisen mukaan kaikkiaan selvillä on nyt 80 prosenttia festivaalin esiintyjistä.

"Clubin" vetovoimaan luotetaan

Suomen suosituimman à cappella -yhtyeen asemaa pitkään pitänyt Club For Five on yksi kolmesta Jazz at Art Park –konsertin kokoonpanoista. Club For Five on vuodesta 2000 toiminut lauluyhtye, joka on tullut tunnetuksi niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. ”Clubin” musiikki ei rajoitu vain yhteen tyylilajiin, vaan on mukavuusalueellaan niin jazzin, popin ja rockin kuin kansanmusiikin tai klassisen musiikin parissa.

Aineen taidemuseon puistossa pidettävässä Jazz at Art Park –konsertissa soittaa myös italialainen säveltäjä ja kontrabasisti Ilaria Capalbo, jonka saapuminen on vain viimeistä varmistusta vailla. Capalbo asuu muusikoidensa kanssa Tukholmassa. Hänen musiikkinsa perustana on vapaa improvisaatio, jota hän piristää rock-riffeillä ja jopa nykyaikaisen kamarimusiikin sävyillä.

Museoblues yksi uutuus

Uutta on myös Museoblues. Tornionlaakson museossa ensimmäisenä festaripäivänä esiintyy nousussa oleva Julye Blom Trio. Taidekamarin etkoilla jo perjantaina 30.6. esiintyvät puolestaan Päivi Heikura-Gullsten ja Jani-Petteri Hägg.

Hulabaloo-kokoonpano vastaa Tornion lastenkonsertista, myös Haaparantaan tulee oma lastenkonsertti. Pitkän perinteen mukaan myös alueen nuorille musiikkiopiskelijoille annetaan  mahdollisuus esiintyä Open Air -tapahtumissa.

Åströmin kartanolla pidettävissä Riihijazz-konserteissa esiintyvät ainakin uutta ja vanhaa fuusiojazzperinnettä mieleiseksen muovaava Joni Raikaslehto Infusion perjantaina ja kansainvälinen ja energinen modernia jazzgenreä edustava kvartetti Case Kämäräinen lauantaina.

Victoriantorin laiturilla yleisöä viihdyttää torniolainen multi-instrumentalisti, Suomen Talent-kisassa vuonna 2021 toiseksi sijoittunut Julius Rantala.

Laajemmat yhteistyökuviot

Kalottjazz & Blues festivaalin tuotannossa on myös viritelty laajempaa yhteistyötä yhdistysten kanssa. Taustalla on pyrkimys yhä laajemman näkemyksen saamiseen,  entistä vaikkuttavampaan festivaaleiitapahtumaan ja työsaran jakamiseen useamman toimijan kesken.

Esimerkiksi Riverside Jazz ry toimii kahden Riihi-konsertin tuottajina Suomen puolella ja Haaparannallaa Teatteriyhdistys ottaa isäntäroolin kahdessa konsertissa. Tornion Kuvataideseura on jo perinteisesti mukana järjestämällä torstain etko-konsertin ja taidenäyttelyn.

Festivaalin liput tulevat myyntiin huhtikuun aikana. Tarjolla on yksittäisiä konserttilippuja sekä Jazzpasseja joka takaa pääsysi kaikkiin festivaalin konsertteihin. Lipunmyynti festivaalialueella toimii vain korttimaksulla.

Yksi uutuus on myös nonstoppina kulkeva festivaalibussi, jonka kyydissä voi maksutta kulkea konserttipaikalta toiselle, luonnollisesti myös rajan yli.

Kalottjazz & blues -festivaali lukeutuu edelleen myös Finland Festivals- sekä Sweden Festivals -ketjuihin. Stenbergin mukaan tästä on suuresti hyötyä, niin markkinoinnin osalta kuin muutenkin.
- Esmerkiksi pandemia-aikana saimme heiltä tukea enemmän kuin koskaan.

Samalla kun vielä tämän vuoden festivaalin valmistelut ovat kesken, taustalla tehdään töitä jo ensi vuoden festivaalien eteen. Tuolloin Kalott Jazz & Blues -festivaali viettää 40-vuotisjuhliaan.
- Ajatuksia on viritelty, ja jotain spesiaalia on varmasti luvassa, Stenberg lupailee jo nyt.

Twin City Festival värittää jälleen Tornion kesää


Twinkkarilavalle nousee heinäkuussa 15 artistia Abreun, Jukka Pojan, Basic Elementin, Samuli Edelmannin ja Pandoran johdolla.
 
5.4.2022
Lapin tunnelmallisin iskelmä & ysärifestivaali, Eventmedian tapahtumaperheeseen lukeutuva Twin City Festivalia vietetään Torniossa tulevana kesänä. Twinkkarien merkeissä juhlitaan Aineen taidemuseon puistossa 22.-23.7.2022.

Tapahtumaa tähdittävät ruotsalaiset eurodance-legendat Basic Element perjantaina ja Pandora lauantaina, joiden lisäksi festivaaleilla nähdään komea kattaus kotimaisia artisteja. Mukana on niin paikkansa vakiinnuttaneita kiintotähtiä kuin uudempiakin nimiä.

Perjantaina 22.7. esiintyvät Jukka Poika, Abreu, Jenni & Juho, Olli Halonen, Irina, Portion Boys, Pasi ja Anssi sekä Basic Element (SWE).

Lauantaina 23.7. lavalle nousevat Oku Luukkainen, Pandora (SWE), Movetron, Samuli Edelmann, Souvarit, Neon2, Viivi ja Kake Randelin.

Perjantain 22.7. artistit

Perjantaina 22.7. festivaalit aloittava Jukka Poika on suomenkielisen reggaen tunnetuin ja menestynein nimi. Päätoimisen artistinuransa jo vuonna 2000 aloittanut mies on tullut suuren yleisön tietoisuuteen jättihiteillään, joita ovat mm. Kylmästä lämpimään, Mielihyvää, Älä tyri ja Silkkii.

Perjantaina lavalle nousee myös yksi Suomen poptaivaan suurimmista tähdistä, Abreu, joka tunnetaan paitsi energisestä lavashow’staan, joka ei jätä ketään kylmäksi, myös lukuisista kulta- ja platinarajoja rikkoneista hiteistään.

Ensimmäistä kertaa Meri-Lappiin saapuva Jenni & Juho on suomenkielistä iskelmäpoppia pilke silmäkulmassa esittävä duo, jonka tuore single Ulkona ilmestyi tammikuussa. Juho Hakalan taustalta löytyy mm. radiohitti Tämä mies ei tanssi vuodelta 2014 ja Jenni Puumalainen muistetaan vuoden 2012 kesäkumibiisistä Panisin.

Uusiin artisteihin lukeutuvan Olli Halosen Pohjola -kappale nousi tammikuussa Suomen virallisen radiolistan ykköseksi. Kuopiosta kotoisin olevalla laulaja-lauluntekijällä on pitkä tausta musiikin parissa. Kappaleensa itse säveltävä ja sanoittava artisti on aiemmin myös soittanut rumpuja useammassa eri kokoonpanossa. Olli Halonen on sainattu useista hittibiiseistään ja koko kansaan vetoavista artisteista tunnetulle Mökkitie Recordsille.

Useiden festareiden vakionimiin lukeutuva Irina on energisellä ja monipuolisella tuotannollaan noussut yhdeksi kotimaisen poprockin kiintotähdeksi, jonka lähes kaikki julkaistut albumit ovat yltäneet platinakantaan. Lähes  tuhat tehtyä keikkaa ovat tehneet Irinasta myös yhden Suomen ahkerimmin keikkailevista artisteista.

Portion Boys on vuonna 2010 Youtubessa toimintansa aloittanut yhtye, jonka ensimmäinen kappale oli vuonna 2010 julkaistu Pelimiehen Paratiisi. Äijähuumoria viljelevän ysärihenkisen bilebändin varsinainen läpimurtobiisi oli Pumppaa -kappale vuonna 2013. Portion Boysin kappaleita on kuunneltu Spotifyssa yli sata miljoonaa kertaa ja YouTubessa yhtyeen videoilla on katselukertoja yli 40 miljoonaa. Portion Boysin isoimpiin hitteihin kuuluvat myös mm. Karjala Takas, Mieleni Pahotin, Sierralla Nevadaan ja Spotifyn top10:een nopeasti vuonna 2021 noussut Kyläbaari.

Niin´ikään varmana biletunnelman nostattajana tunnetun Pasi ja Anssin ensimmäinen single Kakkuu järvellä on striimannut tuplaplatinaa ja kappaleen musiikkivideota on katsottu YouTubessa yli miljoona kertaa. Toinen single Tää on se maa kirii pian samoihin lukemiin yli 7 miljoonalla striimillä.

Lauantai 23.7. artistit

Lauantain bileet aloittaa Suomen suosituin ysäri-DJ Oku Luukkainen, joka tunnetaan myös pitkästä radiojuontajan urastaan. Hänen jälkeensä lavan valtaa Suomen euroviisuedustajaksikin viime vuonna Teflon Brothersin kanssa kappaleella I Love You pyrkinyt Pandora, jonka suurin menestys on vuoden 1993 superhitti Trust me. Naisen muita hittejä ovat mm. kappaleet Don’t You Know ja Tell the World.

Hittipotpuria jatkaa elektronista tanssimusaa jo vuodesta 1994 saakka esittänyt Movetron, jonka superhit, kuten mm. Romeo ja Julia, Ristinolla ja Alla koivupuun tunnetaan likimain jokaisessa suomalaisessa radion omaavassa mökissä.

Uransa aikana yli puoli miljoonaa albumia myynyt Samuli Edelmann on poikkeuksellinen omaa tietään kulkeva tulkitsija, jonka laaja-alainen repertuaari taidelevyistä pop-musiikkiin on löytänyt tiensä suomalaisten sydämiin. Viime vuosina Samuli on tehnyt tiivistä yhteistyötä kaihoisaa tunteen paloa ja modernia mustalaismusiikkia yhdistävän Orkestra Suora Lähetyksen kanssa. Miesten yhteistyö on konkretisoitunut hurmoksellisiin keikkoihin kyläjuhlista festivaalien päälavoille sekä vuonna 2018 julkaistuun Käteni -albumiin.

Lappi-aiheisista lauluistaan tunnettuja Souvareita tanssiyleisölle ei tarvitse liiemmin esitellä. Lasse Hoikan vuonna 1978 Rovaniemellä perustamalla tanssiorkesterilla on tapana vetää tuvat täyteen missä milloinkin esiintyykään. Levytyksiä Souvareilla on noin 600 ja niitä on myyty yli miljoona. Kulta-, platina- ja triplaplatina levyjä yhtyeellä on noin 30 kappaletta. Ei ole siis lainkaan perusteetonta puhua yhdestä Suomen suosituimmasta tanssiyhtyeestä.

Neon2:n legendaarisen Polku-albumin julkaisusta tulee tänä vuonna kuluneeksi tasan 30 vuotta. Vuonna 2017 Neon 2 paluun keikkalavoille huippuvuosien kokoonpanolla tehneellä yhtyeellä on siis meneillään juhlavuosi. Sen yhtye aloitti jo hieman etujassa julkaisemalla viime marraskuussa uuden singlen Pieninä palasina. Kappale esittelee koskettavaa ja tuttua, mutta samalla uutta ja raikasta Neon 2:sta. Keikkarepertoaariin lukeutuvat edelleen tietysti myös yhtyeen suuret hitit, kuten Kemiaa, Ei yksinäinen unta saa ja Polku.

Upean persoonallisesta ja herkästä äänestään tunnettu Viivi julkaisi odotetun debyyttialbuminsa Parisuhdehautausmaa kuukauksi sitten. Yksi kotimaisen musiikkikentän kiinnostavimmista tulokasartisteista on valmistellut ensimmäistä pitkäsoittoaan pitkään ja levy käsittelee epäonnea rakkauden kanssa. Vain kaksi vuotta lanseerauksensa jälkeen Viivin viisi jo julkaistua singleä ovat keränneet huikeat lähes 20 miljoonaa striimiä, eli debyyttialbumi ylitti platinarajan jo ennen julkaisuaan. 22-vuotias Viivi on hallinnut listojen kärkipaikkoja niin Spotifyssa kuin radioissakin.

22-vuotiaalla eteerisellä artistilla on valtava fanikunta ympäri sosiaalista mediaa ja hänen upea laulunsa on saanut kiitosta jopa ikoniselta ABBAlta. Hänen suosionsa ei suinkaan rajoitu someen, sillä hän ansaitsi viisi ehdokkuutta vuoden 2022 Emma Gaalassa ollen yksi eniten ehdokkuuksia keränneistä artisteista. Viivi on ehdolla kategorioissa Vuoden tulokas, Vuoden biisi (USA), Vuoden pop (USA, Lääke, Hyväuskoinen), Vuoden musiikkivideo (Hyväuskoinen) ja Vuoden artisti (yleisöäänestys).

Kake Randelin on kenties retrobuumin kysytyin artisti, jolle on kertynyt vuosien varrella hittejä ja kultalevyjä melkoisesti. Mäntyharjun poika tuli tunnetuksi vuonna 1979 kappaleella En unta saa, josta tuli iso hitti, vaikka se karsiutuikin Syksyn Sävel-finaalista. Kaken muita suuria hittejä ovat muuan muassa Kirje kotiin, Tarja, Avaa hakas ja Kielletyt tunteet. Miehen keikkasuosio on pysynyt pitkään varsin vakaana.

Kaken neljä ensimmäistä albumiaan myivät kultaa eli yli 25 000 kpl, joista Huoleton ja Kop Kop Kop -albumit myivät yli 50 000 kpl, mikä merkitsi platinamyyntirajan ylitystä. Vuonna 1983 Randelin sai kappaleestaan "Avaa Hakas" Vuoden iskelmä -kategoriassa Emma-patsaan.

Kahden päivän yhteislippu Twinkkareille maksaa 89 €, erikseen ostettuina päivälipun hinta on 59 €. VIP-lipun päivälipun hinta on 89 € ja kahden päivän VIP-lippu 149 €. Lipunmyyntiin pääsee tästä: https://twincityfestival.com/liput/

Aawastock-festivaali julkaisi lisää esiintyjiä

Early bird -lippujen myynti on alkanut

25.3.2022
Yli kymmenen vuoden tauon jälkeen Ylitornion Aavasaksalla järjestettävä Aawastock-musiikkifestivaali on julkaissut lisää esiintyjiä ja avannut lippukaupan.  Ensimmäisenä myyntiin tulevat edullisemmat  early bird -liput ja ne ovat myynnissä 15.4.2022 asti.

Kaksipäiväisillä festivaaleilla 8.-9.7. nähdään muun muassa CMX, Arppa, Litku Klemetti ja Joose Keskitalo. Festivaalia juhlitaan luonnonsuojelualueen keskellä Kruununpuistossa.

Kaksipäiväisillä festivaaleilla nähdään laaja kirjo pop-, rock-, ja indiemusiikin tulevia ja nykyisiä tähtiä. Uudet kiinnitykset ovat Arppa, Sepikka, Litku Klemetti, Stepa & Heimo ilman menneisyyttä sekä Joose Keskitalo & The Mystic Revelation of Teppo Repo. Näiden lisäksi  festivaalilla nähdään aiemmin vahvistetut CMX ja SUAD. Lisää artisteja vahvistetaan kevään aikana.


Laajasti ohjelmaa, myös lapsille

Aawastockissa on pääohjelmasta nauttimisen lisäksi mahdollisuus muun muassa risteillä Tornionjoella, metsäjoogata ja käydä perheen pienimpien kanssa Pentti Punkin Syntymäpäivät -yhtyeen ilmaiskonsertissa.    
– Aawastock on ilon, riemun ja vapauden juhla, jonka tarkoitus on tarjota kokonaisvaltainen kulttuuripläjäys kauniissa maisemissa. Laadukkaan musiikin lisäksi konseptiin kuuluu hyvä ruoka ja juoma sekä Aawastockin näköinen rento meininki, järjestäjät lupaavat.

Aavasaksa on Lapin vanhin matkailukohde, yksi Suomen kansallismaisemista ja perinteikäs juhannusjuhlien viettopaikka. Aavasaksan Kruununpuisto tarjoaa ainutlaatuiset puitteet festivaalin järjestämiselle. Kruununpuisto on vuodesta 2019 alkaen määritelty luonnonsuojelualueeksi.

Aawastockin lopullinen ohjelma julkaistaan kevään aikana. Ensimmäisen festivaalin järjestämisestä tulee kuluneeksi ensi kesänä 20 vuotta. Festivaalin promoottorina on Tommi Lantto ja tuottajana toimii Karolina Ajanki.

Lipunmyynti on alkanut


Early bird -lippuja myydään rajoitetusti hintaan 60 € (+ palvelumaksu 3,50 €) siis 15.4. saakka. Aawastockin normaalihintaiset 2 pvn festivaaliliput maksavat 70 € (+ palvelumaksu 3,50 €). Kahden päivän liput ja päiväkohtaiset liput tulevat myyntiin pääsiäisenä. Lippukauppaan pääset tästä: https://www.aawastock.fi/liput/

Ovelta ostettuna 2pvn festivaalilippu maksaa 80 € (+ 3,50 € palvelumaksu). Portilla maksuvälineenä käy maksukortti.

Kaikki liput vaihdetaan rannekkeisiin festivaalin portilla. Rannekkeilla voi poistua tapahtuma-alueelta ja palata takaisin festivaalialueelle.

Festaribussi kulkee


Aawastockin festaribussi liikennöi Kemi-Aavasaksa välillä. Festaribussin hinta on 20 € (+ palvelumaksu 2,50 €) suunta. Festaribussin liput myy Tiketti.

Menomatka Kemi-Aavasaksa pe 8.7. 2022. Lähtö:  Kemin linja-autoasema klo 12:00 – Tornio kaupungintalo (noin klo 12:30) – Aavasaksan vaara

Paluumatka Aavasaksa-Kemi su 10.7.2022. Lähtö: Aavasaksan vaara, Kruununpuiston pysäköintialue klo 01:30 – Tornio kaupungintalo – Kemin linja-autoasema

Festivaali järjestää bussikuljetuksen vain mikäli tarvittava osallistujamäärä täyttyy. Kuljetuksen toteutuminen ilmoitetaan lipunostaneille viimeistään kaksi viikkoa ennen tapahtumaa. Mikäli kuljetus peruuntuu, toimitetaan lipunostaneille ohjeet lipunpalautusta varten.

Klamydia kiinnitetty Satama Open Airiin


24.3.2022
Suomirockin mestaruussarjalainen Klamydia saapuu julistamaan punk-rockin ilosanomaa Kemin Satama Open Airi -festivaalille elokuun alussa.

Klamydia on yli 30-vuotisella urallaan julkaissut jo 20 studioalbumia ja viihdyttänyt yleisöään niin humoristisilla kuin kantaaottavillakin lohkaisuilla. Usean muun Satamassa tänä vuonna esiintyvän artistin tavoin yhtyeen suosittu keulahahmo Vesku Jokinen nähtiin vuonna 2020 myös Vain elämää -sarjassa.

Klamydian viimeisin albumi Hiljainen pöytä läheltä orkesteria julkaistiin 2021. Uutta tuotantoa bändiltä on luvassa vielä ennen Sataman keikkaa, kun neljän kappaleen EP Näsinneula näkyy julkaistaan 13.5.

Klamydia on tämän vuoden Satama Open Airin 13. julkistettu kiinnitys. Festivaalin aiemmin julkistettuja artisteja ovat Apulanta, Antti Tuisku, Sanni, JVG, Arttu Wiskari, Vesterinen Yhtyeineen, Suvi Teräsniska, Ressu Redford, Teflon Brothers, Tuure Kilpeläisen ja Kaihon Karavaani sekä Happoradio. 20 esiintyjän kattauksessa vielä seitsemän on julkaisematta. Satama Open Air järjestetään 5.-6.8.2022.

Myös Sataman järjestäjätiimi on saanut uuden vahvistuksen. Kemiläinen Susanne ”Sanne” Saari toimii festivaalin ja EventWorksin sihteerinä hoitaen jatkossa käytännön asioita, esimerkiksi lippujen yritysmyyntiä. 

Apulanta täydentää Satama Open Airin artistikattausta


14.2.2022
Suomen kiistatta suurimpiin rock-nimiin lukeutuva Apulanta on kiinnitetty Satama Open Airin 2022 esiintyjäksi. Tänä vuonna 30-vuotista uraansa Olympiastadionin A30-megakeikalla ja sitä seuraavalla festarikiertueella juhlistava yhtye on saavuttanut lähes kaiken mahdollisen ja valloittanut siinä sivussa aitoudellaan kansan puolelleen.

Vuonna 1991 Heinolasta ponnistanut Apulanta julkaisi tammikuussa viimeisimmän digisinglensä 9 väärää kättä. Se on jatkoa yhtyeen 12 pitkäsoitolle sekä 60 uutta ongelmaa ja Lokin päällä lokki kaltaisille viimeisimmille menestysjulkaisuille. Fanit saavat odottaa uutta studioalbumia vielä hetken, mutta hiljattain Apulanta tiedotti, että lähes kaikki yhtyeen uran alkupään albumit julkaistaan vuosina 2022-2023 uudelleenmasteroituina vinyyliversioina.

Satama Open Air järjestetään Kemin Ruutinrannan puistossa 5.-6.8.2022. Apulannan lisäksi lavalle nousee lukuisia kotimaisia tähtiä, kuten Antti Tuisku, Sanni, JVG, Arttu Wiskari ja Vesterinen Yhtyeineen.

Apulanta on Toni Wirtanen, laulu ja kitara, Simo Santapukki, rummut, kitara ja Ville Mäkinen, basso.

Satama Open Airiin jälleen 20 esiintyjän kattaus


Kemiin saapuvat mm. Antti Tuisku, Sanni, Arttu Wiskari, Suvi Teräsniska ja Ressu Redford.

27.1.2022
Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna vietettävän Satama Open Airin ensimmäiset esiintyjät on julkistettu. Kemissä juhlakansan lanteet liikkeelle laittavat muun muassa Suomen poptaivaan kirkkaimpiin tähtiin lukeutuvat Antti Tuisku ja Sanni.

Suomirapin ykkösketjua saapuvat edustamaan ennätyksiä ennätysten perään rikkovat JVG ja junttiräpin kruunaamattomat kuninkaat, Teflon Brothers.

Sataman vieraille esiintymään kipuavat myös suomalaista sielunmaisemaa musiikillaan maalaileva Arttu Wiskari ja suurten tunteiden tulkitsija Suvi Teräsniska. Artisteista musiikkimaailman konkarikerhoon kuuluu yli 40 vuoden uransa johdosta erityisesti Ressu Redford.

Satama 2022 jää historiankirjoihin myös yhtenä Tuure Kilpeläisen ja Kaihon Karavaanin 12- vuotisen taipaleen viimeisistä keikoista kokoonpanon ajaessa vankkurinsa varikolle syyskuun alussa. Esiintyjäkaartiin lukeutuvat myös omaleimaisella tyylillään hurmaava kymmenhenkinen Vesterinen Yhtyeineen sekä suomirockin kärkinimiin kuuluva Happoradio.

Järjestäjien mukaan Ruutinrannan lavoille nousee nuukimmankin festarikävijän korvia hellivä 20 esiintyjän kattaus.  Satama Open Air järjestetään 5.-6.8.2022. Esiintyjistä vielä puolet on julkaisematta.

Aawastock-musiikkifestivaali tekee paluun - ensimmäiset artistikiinnitykset CMX ja SUAD

17.12.2021
Aawastock-musiikkifestivaali järjestetään 13 vuoden tauon jälkeen Aavasaksan vaaralla Ylitorniolla 8.-9.7.2022. Ensimmäisestä festivaalista on tulee ensi vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Festivaalia juhlitaan luonnonsuojelualueen keskellä Kruununpuistossa.

Aavasaksa on ollut kesää juhliville keskiyön auringon palvojille pyhiinvaelluspaikka läpi vuosikymmenten. Ensi vuonna ensimmäisestä festivaalista on kulunut 20 vuotta. Aawastock-festivaalia on järjestetty aiemmin vuosina 2002-2007 ja 2009.

Kaksipäiväisellä festivaalilla kuullaan ensi kesänä kotimaisen vaihtoehtorockin ja popin eturivin artisteja sekä indiemusiikin tuoreita tulokkaita.

Festivaalin yksi pääesiintyjistä on CMX. Kestosuosiota nauttiva rock-yhtye sopii festivaalille kuin nakutettu. Kun orkesterilta itseltään kysyttiin missä he vielä haluaisivat soittaa, vastaus oli Aavasaksa. Toinen julkaistu esiintyjäkiinnitys on kohuttu artistitulokas SUAD. Musiikkipiireissä arvostettu indiehelmi keikkailee ensi kesänä ensimmäistä kertaa Lapissa.

Festivaali päivitetään 2020-luvulle


Musiikin lisäksi yleisötapahtuma tarjoaa monipuolisesti oheisohjelmaa kuten metsäjoogaa ja jokiristeilyn saunalautalla. Festivaali panostaa ohjelman lisäksi laadukkaaseen lähiruokaan ja panimotuotteisiin.

Tulevana kesänä festivaali järjestetään luonnonsuojelualueen ja sen rauhoitusmääräysten ehdoilla. Festivaalin yleisömäärä pidetään maltillisena. Liput tulevat myyntiin kevät-talvella 2022.

Tapahtumaa hallinnoi Ylitornion kunta ja festivaaliorganisaationa toimii sen nimeämä tuotantotiimi promoottorinaan festivaalin perustaja Tommi Lantto.
- On ollut hienoa havaita kuinka laajaa tukea tapahtuma on saanut Ylitornion kunnalta. Festivaali on ollut toivottu. Aawastock on luonut nyt nahkansa ja tulee takaisin parempana kuin koskaan, järjestäjät iloitsevat.

Aawastockin lopullinen ohjelma julkaistaan keväällä.

Onko Three Star Riotin Times Like These kesän kovin hitti?

15.6.2021
Kemiläislähtöinen punkabilly-bändi Three Star Riot julkaisee kesähitiksi tituleeratun singlen Times Like These perjantaina 18.6.

Three Star Riot on viidellä aikaisemmalla single-julkaisullaan hakenut jalansijaa suomalaisessa rock-kentässä ja saanutkin sitä olosuhteisiin nähden hyvin. Kesän keikkakalenterissakin tehdyn työn tulos on nähtävissä. Yhtyeen mukaan kaikki haluavat itsellensä pienen palan kemiläislähtöistä punkabillya.

Uusin singlejulkaisu Times Like These on bändin omien sanojen mukaan huoleton kappale kesästä, ystävyydestä, mökkiviikonlopuista sekä krapulan hoidosta ja hankkimisesta. Kappale on nauhoitettu Kemissä legendaarisella Tico Tico Studiolla bändin äänimies Niko Hakasen kanssa. Miksaus ja masterointi on Three Star Riotin luottomiehen Henri Arvolan (Harvola Music) käsialaa.

Three Star Riot julkaisee Times Like These -kappaleen musiikkivideon juhannusaattona, perjantaina 25.6. Video on bändin ensimmäinen ja se on kuvattu Pohjois-Pohjanmaalla mökkiolosuhteissa kaveriporukan kanssa. Musiikkivideo on kokonaisuudessaan Pauli Marosen käsialaa.

Bändin aiemmat singlet How Do You Like Me Now, The One That Won´t, Golgotha, Where Have You Gone ja Sorry löytyvät bändin Youtube-aihekanavalta.

Three Star Riot - tulevat livekeikat:

3.7. Easy Living in Kemi
9.7. Beach Bar Surffari, Kalajoki
10.7. Beach Bar Surffari, Kalajoki
24.7. Korpirock 2021, Oulu
19.8. O’Poro Irish Pub, Saariselkä
20.8. O’Poro Irish Pub, Saariselkä

Teemu Ylinikka & The Hillevi Street Band pamautti Youtubeen puhuttelevan videon


12.1.2021
Armoitettu kemiläinen biisinikkari Teemu Ylinikka on jälleen ahkeroinut uuden biisin, jonka musiikkivideon ensi-ilta Youtube-palvelussa oli viime lauantaina 9. tammikuuta. Helpolla Teemu Ylinikka & the Hillevi-Street Bandin Only One -kappale ei kuitenkaan syntynyt.
- Only One" on kappale, jonka olen yrittänyt kirjoittaa noin sata kertaa. Se on biisi parhaalle ystävälleni, elämänkumppanilleni ja lapsieni äidille. Elämäni valolle ja maailmani auringolle - Jaanalle, Ylinikka kertoo.

Ylinikan mukaan Outlines.fi:n Pauli Marosen kuvaamaan musiikkivideoon haettiin hieman erilaista, perinteisestä poikkeavaa lähestymiskulmaa. Pääosassa "lonely guyn" eli yksinäisen miehen roolissa nähdään ilmiömäinen Tomi Virtanen.
-  Pauli kameran ja leikkauspöydän takana samoin kuin Tomi loistavalla näyttelijän suorituksellaan pukivat ajatukseni kasaan erinomaisesti, Ylinikka kiittelee.
- Syrjäytyminen on etenkin tähän maailman aikaan oikea ja vakava ongelma. Älkää jättäkö ketään yksin ja kysykää läheisiltänne miten heillä menee. Pidetään huolta, Ylinikka jatkaa.

Videolla on mukana myös koko bändi, hekin tosin tavanomaisesta poikkeavissa rooleissa eri tv-ohjelmissa.
- Erno vetää visoja ja tekee kokkiohjelmia, Mikko lukee uutisia ja Kari kertoo päivän sään. Juhana vetää jonkinsortin satuhetkeä kitaralla ja Kari KooPee Pentti  kuorii itsestään kunnon luontotietäjän. Antti ei telkkarissa näy, mutta onneksi tämä enkelinääninen adonis kuuluu syntetisaattorin tarkkuudella vedetyissä stemmoissa. Katso video tämän jutun yläpuolelta.
Kyseessä ovat siis rumpali Erno Jekkonen, basisti Mikko Raappana, kosketinsoittaja Kari Hautalampi, soolokitaristi Juhana Länttä, äänittäjä Kari Pentti ja kappaleessa taustalaulut hoitava Antti Toppinen.
- Ja toinen Antti ruuvasi soundit pykälään, Ylinikka kiittelee kappaleen miksannutta ja masteroinutta torniolaisen Boat Island Studiosin Antti Lindholmia. Äänitys hoitui Kemin Audiopajalla Kari Koopee Pentin toimesta.

Uuden Only One -biisin lisäksi Youtube-palvelusta löytyy Teemu Ylinikka & The Hillevi Street Bandin biisit The Song, We Found Love, So Much To Lose, First Born Son sekä livevetoja. Ylinikan soolobeistä Youtubessa on ainakin I Will Die Alone, Together But Alone, Peurasaari, Suurempi Kuin Muut ja Jälki, tukku Slap Betty -yhtyeen tuotantoa. Only One -videollakin Slap Betty-yhtyeen logo on näkyvästi mukana.
Eikä tässä kaikki.
- Lisää tulee pian, Ylinikka lupailee.

Kuiuntele tästä Taiskan esittämä Joulukuu taivaassa -kappale, jonka ovat säveltäneet ja sanoittaneet Tero Kemppainen ja Hannele Kauppinen.

Meri-Lapillista joulua -levy tekee hyvää

Meri-Lapillista joulua -levyn "pääpirut" ovat olleet Tero Kemppainen (vas), Jukka Lamminen ja Samuli Roivas.


Seitsemän uutta jouluista laulua sisältävän levyn laulajat ja muusikot ovat kaikki Meri-Lapista.

10.12.2020
Juuri ilmestynyt Meri-Lapillista joulua -levy on juuri sitä mitä nimi lupaa. Seitsemän täysin uutta jouluista laulua ja esittäjinä komea joukko merilappilaisia laulajia ja muusikoita. Kyseessä on fyysinen cd-levy, jonka myyntituotosta osa menee hyväntekeväisyyteen.
- Kohteiksi on valittu Länsi-Pohjan keskussairaalan lastenosaston joululahja sekä Tornion Joulupuu-keräys, kertoo idean isäksi tunnustautuva torniolaismuusikko Jukka Lamminen.


Projekti sai alkunsa tämän vuoden alussa, kun Lamminen heitti ilmoille ajatuksen, että olisi hienoa tehdä joululevy puhtaasti paikallisin voimin.
- Keväällä suunniteltiin jo vakavasti, että levy tehdään täksi jouluksi. Halusimme monipuolisen levyn, jonka kappaleet olisivat laidasta laitaan, tunnelmallisesta joululaulusta menevään rokkiin ja soulahtavaan discoon, Lamminen kertoo.

Lammisen ohella levyprojektin pääpirut - miehen omaa sanontaa käyttäen - ovat kappaleiden sävellyksistä ja sanoituksista pääosin vastaavat Tero Kemppainen sekä Samuli Roivas. Lamminen toimi levyn tuottajana Musaverstas -ohjelmapalvelunsa kautta ja visioi kunkin mukanaolijan roolit toteuttamisessa. Kannen kuvat otti Jouko Alapartanen.


Levyllä laulavat Hannele ”Taiska” Kauppinen, Juha Alvari, Jon Sebastian Säkkinen, Eveliina Kuusijärvi, Anni Mesilaakso, Tero Kemppainen, Samuli Roivas, Julia Lamminen, Julius Rantala, Jukka Lamminen, Tapani Ollonen, Hanna Kunnari sekä Hannulan koulun 4A luokkalaiset.

Levyn kappaleet ovat:

1. Joulukuu taivaassa   - Taiska
2. Kuusessa oon          - Samuli Roivas
3. Tanssijalat              - Anni Mesilaakso
4. Jouluaamu             - Juha Alvari
5. Luuranko kaapissa   - Jon Sebastian
6. Asemalla                - Eveliina Kuusijärvi
7. Laivapojan joulu      - Tero Kemppainen

Levyllä soittavat muusikot ovat Tero Kemppainen, Samuli Roivas, Julia Lamminen, Julius Rantala, Jukka Lamminen, Tapani Ollonen (Luuranko kaapissa), Hanna Kunnari (Jouluaamu) ja Hannulan koulun 4A -luokka (Joulukuu taivaassa). Lisäksi mukana on special fiittaajana Samae Lamminen.

Levyn hinta on 10 euroa. Tilaukset sähköpostitse osoitteesta studio.musaverstas@gmail.com, yksityisviestillä https://www.facebook.com/merilapillistajoulua -sivun kautta tai tekstiviestitse nroon: 050 361 9714.Rantapenger julkaisi kakkossinglensä Lauluniekka

Samuli Paldanius. Kuva: Matias Haataja.


"Kappale kertoo kaikkialla kauneutta näkevästä Lauluniekasta, jonka laulut voittavat positiivisuudellaan sotien pahuudet"


24.11.2020
Maisemallista ja elämää romantisoivaa pop-musiikkia tekevä Rantapenger -yhtye on julkaissut toisen singlensä. Kappale Lauluniekka edustaa tämän päivän moderni folk-iskelmää.
– Lauluniekka on trumpetteineen ja kymmenpäisine kuoroineen mahtipontinen, kansallislaulujen tasolle paisuva folk-julistus. Siinä missä minä sanelin ensisinglellä kaiken tarkasti bassolinjoja myöten, nyt on annettu tilaa myös yhtyetovereiden luovuudelle, kertoo kappaleen säveltänyt ja sanoittanut Samuli Paldanius.

Lauluniekka -kappaleen biisi-idean Paldanius kertoo saaneensa lokakuussa 2018 sain J. Karjalaisen keikalla. Perusajatus oli Lauluniekka, joka näkee kaikkialla kauneutta ja kirjoittaa lauluja, jotka positiivisuudellaan voittavat sotien pahuudet.
– Ajatus perustuu kliseiseen ”kynä on miekkaa mahtavampi” -sanontaan ja se sopii Lauluniekan kaltaiselle, kirkasotsaiselle sentimentaalikolle, Paldanius jatkaa.


Paldanius kertoo tehneensä kappaleesta ensimmäisen demon maaliskuussa 2019, vaikka teksti vaati vielä hiomista.
– Lisäksi päässäni pyöri melodiantynkä, jota en saanut päästäni ulos. Tuosta melodiasta olisi tuleva kappaleen C-osa. Kului kuukausia, kunnes eräänä yönä unen rajamailla tuo melodia saapui päähäni kristallinkirkkaana ja ponkaisin ylös poimimaan sen talteen.

Työstö eteni siten, että tämän vuoden koronakeväällä Paldanius matkusti soittimien ja äänityskamojen kanssa lapsuudenkotiinsa Simoon, missä hän kirjoitti uusia lauluja ja työsti keskeneräisiä valmiiksi.
– Työjärjestyksessä ensimmäisenä oli visiotani vastaava demo Lauluniekasta. Jättääkseni yhtyetovereille tilaa, en tällä kertaa soittanut bassoja, enkä ohjelmoinut midi-rumpuja lainkaan. Voin sanoa, että kyllä kannatti. Rumpali Tomi Krutsinin ehdotuksesta C-osan melodiasta tehtiin myös intro, jolloin biisi nousi täysin uusiin sfääreihin ja siitä tuli koko laulun ydin.

Lopulta Lauluniekka äänitettiin syyskuussa 2020.
– Biisi kasvoi isommaksi kun osasin toivoakaan ja tästä on pitkälti kiittäminen Tomin visiota biisin introsta. Tämä innosti minua kirjoittamaan kappaleeseen ensimmäisen puhallinsovitukseni ja haalin hyvistä ystävistäni kuoron, jotka hoilaavat kanssani tuota folk-anthemia.

Rantapenger -yhtye julkaisi ensisinglensä Taas on tullut syys lokakuussa 2019 ja valmistelee parhaillaan esikoisalbumiaan, joka sisältää muun muassa molemmat julkaistut singlet.

Samuli Paldanius on vuonna 1992 syntynyt ammattimuusikko, joka tunnetaan discokuningatar Einin live-yhtyeestä vuodesta 2017 alkaen. Paldanius on kotoisin Lapin eteläisimmästä kunnasta Simosta, viettänyt nuoruutensa Oulussa ja helsinkiläistynyt vuonna 2016. Rantapenger -yhtyeessä hänen vastuullaan ovat sanoitus, sävellys, laulu, kitara, koskettimet ja huuliharppu.

Yhtyeen basisti Mikko Kanniala vaikuttaa myös mm. kokoonpanoissa Neiti Olga, Rohkeat Kuvat ja Sepikka.

Rummuista ja muista lyömäsoittimista vastaava Tomi Krutsin tunnetaan yhtyeistä Absoluuttinen Nollapiste ja Tulenkantajat.

Lauluniekka single:

* San./säv. Paldanius sov. Paldanius, Krutsin, Kanniala)
* Samuli Paldanius – laulu, akustinen kitara, sähkökitara, baritonikitara, Mellotron, taustalaulu, puhallinsovitus
* Mikko Kanniala –basso
* Tomi Krutsin – rummut, lyömäsoittimet
* Trumpetti Joona Kilponen
* Kuoro: Samuli Paldanius, Tomi Krutsin, Mikko Kanniala, Joni Seppänen, Jere Lilja, Matias Ahtinen, Aki Saarela, Eetu Heikkinen, Pentti Väisänen ja JP Suomalainen
* Tamburiini Väinö Karjalainen
* Äänitys: Väinö Karjalainen / Kvark Studios & Samuli Paldanius
* Miksaus: Väinö Karjalainen
* Masterointi: Matias Kiiveri / Hollywood House
* Kannen valokuva: Maritta Paldanius (1995)
* Kansitaide: Samuli Paldanius

Mikko Nuorala julkaisi albumillisen omaa musiikkia

Mikko Nuorala. Kuva: Tuomo Jakku.


"Matka ideasta valmistumiseen oli pidempi kuin kuvittelin "


22.11.2020
Muun muassa bilebändi Grooving High Allstarsista tuttu kitaristi Mikko Nuorala on saanut valmiiksi ensimmäisen sooloalbuminsa. Pakko painaa -albumi julkaistiin digialustoilla perjantaina 20. marraskuuta.
- Matka ideasta toteutuksen valmistumiseen oli pidempi kuin alunperin kuvittelin mutta nyt olen tässä ja erittäin tyytyväinen lopputulokseen ja siihen, että peli on avattu, olen virallisesti levyttänyt omaa musiikkia omalla nimelläni, Nuorala kertoo.

Levyltä löytyy Nuoralan aiempien singlejulkaisujen lisäksi neljä uutta kappaletta.
- Bluesia, folkia ja jonkinmoista vanhahtavaa iskelmää, innolla levynsä julkaisua odottanut Nuorala luonnehtii.

Levyllä on kappaleet Johdanto, Vanha Kettu (Der alte), nimikappale Pakko painaa, Sotilaan haave, Kuka se on?, Tyylikkäästi kännissä, Pekka sekä Laulakaa Tanssikaa.

Nuoralan tuoreen albumin voit kuunnella jutun yläpuolelta. Miehen musiikkiin eri digialustoilla pääsee kätevästi käsiksi Nuoralan itsensä koostaman linkin https://ffm.to/jj16dyr kautta.

Nuoralalla on ollut levynteossa tukenaan joukko taitavia muusikoita, Tuomas Laajoki (sähkökitara), Joonas Karjalainen (pianot), Mikko Raappana (basso) ja Jeremia Kangas (rummut).
- Loistavia soittajia, joilta onnistui kaikki, mitä vain tajusi pyytää. Lisäksi renesanssimies Tuomo Jakku otti kaikki valokuvat ja soitti siinä sivussa vielä Sotilaan haave-biisiin rummutkin, Nuorala kiittelee.
Äänityksestä, miksauksesta ja hyvistä soundeista on vastannut Lasse Tapio Junnila ja masteroinnista Jarno Alho (Alho Audio Mastering).


Mikko Nuorala on tällä viikolla neljä vuotta täyttäneen rovaniemeläisen Musiikkikoulu Pop Upin kitara- ja bändisoiton opettaja sekä toinen yrittäjä puolisonsa, sodankyläläislähtöisen Heli Kaltiokummun ohella. Nuorala opettaa myös ukulelea, mandoliinin soittoa ja biisintekoa.

Ennen oman musiikkikoulun perustamista simolaislähtöinen Nuorala on tehnyt pitkään muusikon töitä kitaristina, basistina ja laulusolistina. Koulutukseltaan hän on musiikkipedagogi (AMK).

Bilebändi Grooving High Allstarsin riveissä Nuorala teki 12 vuoden ajan keikkoja ympäri Suomen jopa 120 keikan vuositahtia, yökerhoista televisioesiintymisiin. Yhtyeen tunnettavuutta lisäsi televisiossa nähty Bilebändi 2012 -kilpailu, jossa yhtye sijoittui toiseksi. Vuosien varrella yhtye teki toistatuhatta keikkaa.


Keikkakilometrejä on kertynyt monen muunkin yhtyeen kanssa. Näitä ovat muun muassa tanssiorkesteri Ketola & Witikainen ja bilebändi Kopla X, jonka riveissä Nuorala on esiintynyt tuuraajana silloin tällöin. Muuten Nuorala keikkailee nykyään opetustyönsä ohella niin soolona, duona kuin freelancemuusikkonakin. Duokeikoista nostettakoon esille kupletteihin erikoistunut mainio duo Maitopojat, jonka toinen osakas on kemiläislähtöinen Tommi E. Virtanen, monipuolinen muusikko, toimittaja, kirjailija ja ohjaaja.

Ensimmäisen kerran Nuorala nousi julkisuuteen torniolaisyhtye Strange Fruitin kitaristilaulajana. Yhtye julkaisi myös kaksi  levyä; Cold blusion (2004) ja Strange Fruit (2005), joiden kappaleiden teosta Nuorala vastasi yhdessä yhtyeen toisen kitaristin Oula Mommon kanssa.


Jalat tukevasti maassa ja tavoitteet tapissa


Three Star Riot julkaisee joulukuussa kaksi ensimmäistä sinkkuaan.

18.11.2020
Three Star Riot on bändi, jolla jalat on tukevasti maassa ja tavoitteet tapissa.
- Ikuinen haave ja tavoite on olla bändi, jota voi ylpeästi kutsua Suomen parhaaksi livebändiksi, paaluttaa yhtyeen laulusolisti ja kitaristi Tuomas Julku.
Hiukan vajaat kaksi vuotta olemassa olleen yhtyeen filosofiakaan ei kuvia kumarra.
- Yleisölle tarjoamme sitä, mitä he eivät tienneet haluavansa. Suomen parasta punkabillyä, Julku alleviivaa.


Kolmen Tähden Mellakka sai alkunsa joulukuussa 2018, kun Julku ja bändin kontrabasisti Jere Peurasaari päättivät toteuttaa molempien pitkäaikaisen haaveen punkabillybändistä, joka kulkisi australialaisen The Living End -yhtyeen jalanjäljissä. Samalla se tiesi myös sitä, että pitkäaikaisten kaverusten edellinen bändi, yhden pitkäsoitonkin (Dead City Dreams, 2015) julkaissut TimeKillers lyödään telakalle.
- Totesimme, että aika on tälle kohtuukypsä, Julku perustelee.
Entäpä mistä nimi bändille?
- Se on otettu suoraan Jaloviina -pullon kyljestä, Julku nauraa.


Keminmaasta lähtöisin olevat Julku ja Peurasaari pestasivat rumpuihin Tuomaksen "konservatorio-ottopoika” Oscar Suovaniemen. Espoosta lähtöisin oleva Suovaniemi opiskelee siis Lappian Pop & Jazz konservatoriossa Torniossa, joka on myös Julkun nykyinen kotipaikka. Peurasaaren kotipaikka on Oulu.
- Alkuvuodesta 2019 aloitettiin varovaisesti kokeilemaan siipiä yhteissoiton suhteen. Lopulta kuitenkin vuosi 2019 valui töiden, opiskelujen ja muiden bändikuvioiden takia kohtalaisesti sormien läpi, Julku kertoo.

Todellinen herääminen trion suhteen tapahtui alkuvuodesta 2020, kun bändi buukattiin keikalle Kemin Rock Bar & Grill 82:een.
- No, sitten tuli korona ja lopputuloksen musiikkikentän suhteen kaikki varmasti tietääkin, Julku puuskahtaa.
Three Star Riot on kuitenkin käyttänyt korona-ajan varsin tehokkaasti hyväkseen.
- Olemme hioneet yhteissoittoa ja omaa materiaalia live- ja julkaisukuntoiseksi. Loppuvuosi 2020 onkin ollut tosi päämäärätietoista kulkua kohti julkaisuja, bändin brändäämistä ja ulkoasun luomista. Työtä ei tehdä enää nuoruuden innolla, vaan ihan oikeasti kokemuksella, Julku painottaa.


Ja joulukuussa se tapahtuu. Three Star Riotin kaksi ensimmäistä sinkkujulkaisua mäjähtävät rokkikansan ihmeteltäväksi. Singlet Sorry ja Where Have You Gone julkaistaan 4.12. ja 11.12, kahtena perättäisenä perjantaina. Molemmat biisit on äänitetty Kemin Epätoivolassa Teemu Ylinikan (Slap Betty, Teemu Ylinikka & The Hillevi Street Band) kanssa. Miksauksesta ja masteroinnista vastaa Harvola Musicin Henri Arvola.

Julku on säveltänyt ja sanoittanut molemmat biisit ja sovitukset ovat syntyneet koko yhtyeen yhteistyön tuloksena.

Bändin taivalta voi seurata myös Facebookissa ja tykkäyksetkin varmasti kelpaavat: https://www.facebook.com/threestarriotofficial/?ref=page_internal ja Instagramissa https://www.instagram.com/3xriot/

Ville Liimatainen ja Ajomiehet -yhtye laittaa isomman vaihteen päälle

Ville Liimatainen ja Ajomiehet. Kuva: Antti Hämeenkorpi.


Debyyttisinkku Tuhlaajapoika julki 27.11. Samana päivänä julkaistaan Keminmaan Käpylässä kuvattu kappaleen musiikkivideo.


8.11.2020
Kemiläisille ja muillekin pohjoissuomalaisille jo tutuksi tullut, kovaa nousua tähtitaivaalle tekevä Ville Liimatainen & Ajomiehet -yhtye ottaa ison stepin urallaan julkaisemalla debyyttisinglensä Tuhlaajapoika perjantaina 27.11.

Yhtyeen keulamies Ville Liimatainen on kotimaisesta musiikkielämästä tutun Liimataisen veljeskolmikon nuorin. Ajomiehet -yhtyeensä kera hän esittää ja tuottaa Agents-henkistä musiikkia. Yhtyeen jäsenten tiet osuivat yksiin Kemissä vuonna 2017.

- Olin Kemissä töissä baarissa, jossa orkesteri jamitteli. Työpäivän päätteeksi hyppäsin baaritiskin takaa lavalle laulamaan Paratiisin. Homma toimi täydellisesti ja niin soittajat kuin yleisökin näyttivät yllättyvän topisorsakoskimaisesta äänestäni ja esiintymistyylistäni – jotka ovat varsin luontainen osa minua, ei opeteltuja maneereita. Päätimme tehdä yhden juhannuskeikan. Sitä on vedetty nyt kolme vuotta, Liimatainen kertoo.


Sittemmin bändi on nähty lukuisilla täysillä lavoilla Pohjois-Suomessa ja matka jatkuu nyt myös kohti etelää. Livenä kuulijansa vakuuttanut kokoonpano esittää koko kansalle tuttuja suomi-iskelmän klassikoita ja käännösbiisejä, mutta myös omaa materiaalia. Kokonaisuus tarjoaa beatmusiikkia, rautalankaa ja rock’n’rollia.

Yhtyeen kokoopano vokalistina toimivan Liimataisen takana muodostuu kemiläisen muusikkokaartin eturivin taitureista. Kitaroinnista vastaavat Henry Hiltunen ja Tuomas Laajoki, bassoa soittaa Michael Czech, rumpuja Jari Keinänen ja koskettimia Kari Hautalampi.


Debyyttisinkku Tuhlaajapoika on Villen veljen Jonne Aaronin käsialaa
 - Kun kuulin Villen ja Ajomiesten meininkiä, innostuin valtavasti ja halusin ehdottomasti tarjota heille biisiä. Hienoa, että juuri tämä kappale valikoitui yhtyeen debyyttisinkuksi. Toivon menestystä Villelle niin veljenä kuin kollegana, Jonne Aaron intoilee.

Kappaleen sanoituksesta vastaa Artturi Ketola ja tuotannosta säveltäjä- ja muusikkolegenda Esa Nieminen.
- Yhtyeen jäsenten kanssa oli äärettömän helppo toimia. Arvostan heidän nöyrää asennetta tekemiseen. Ja mikä hienointa, bändillä on oma suomisaundi niin Villen laulussa kuin kitaroinnissakin. Olen todella ylpeä lopputuloksesta, Nieminen kehaisee.

Tuhlaajapoika julkaistaan perjantaina 27.11.2020, jolloin se löytyy Spotifysta ja muista digipalveluista. Biisi on nauhoitettu syyskuussa Helsingin Finnvoxilla, joka on Suomen suurin ja legendaarisin äänitysstudio. Kappaleesta julkaistaan myös musiikkivideo, joka on kuvattu Keminmaassa motelli-ravintola Käpylässä.

Bändin keikkamyynnistä vastaa Hype Productions Oy ja siellä Liimataisen veljessarjan vanhin eli Tommi Liimatainen. Mediatiedotuksesta puolestaan vastaa ProPromotion Oy:n Taija Holm, joka on palkittu viidesti alan parhaana PR-/markkinointihenkilönä.

ProPromotion Oy:n asiakkaita ovat muun muassa Eppu Normaali, Jonne Aaron, Katri Helena ja Juice Originals sekä lukuisat festivaalit. Lisäksi yritys tuottaa viestintä- ja PR-palveluja tv-, teatteri- ja elokuvatuotannoille sekä kirjakustantamoille.  

Flesh Roxonin nykyisessä kokoonpanossa soittavat Nicky Rothen (kitara ja laulu), Thomas Roxon (rummut), Tuomo "Muumio" Kaarakainen (basso) ja Tony Narrows (kitara).

Let´s Fuckin Die

Sinkun kansitaide on kemiläisen Pauli Marosen käsialaa.


Flesh Roxon pureutuu uudella singellään masennukseen ja mielenterveysongelmiin. Taustalla on bändin jäsenten omakohtaiset kokemukset.


30.10.2020
Kemiläislähtöisen Nicky Rothenin luotsaama Flesh Roxon iskee tänään julkaisemallaan uudella singlellä Let´s Fuckin Die varsin ajankohtaiseen aiheeseen, jota kotimaisessa rocktematiikassa on käsitelty vähemmän, masennukseen ja mielenterveysongelmiin. Taustalta löytyy niin Nickin kuin muidenkin bändin jäsenten omakohtaiset kokemukset.
– Biisi kehkeytyi Siilinjärvellä ollessani automatkalla kohti Lapinlahtea kaverin luo. Perillä piti ottaa heti kitara käteen ja tehdä biisin runko valmiiksi. Sanatkin tuli kuin itsestään. Ja biisi toi juurikin sen hetkisen fiiliksen hyvin itseensä. Pohjalla siinä on pitkä masennusjakso, joka toi epätoivoisen olon ja halusin tehdä siitä kappaleen, Rothen kertoo.

Mt-ongelmia nuoresta saakka

Mies kertoo kamppaileensa masennuksen ja mielenterveysongelmien kanssa nuoresta saakka.
– Myös viinan kanssa on tullut läträttyä aika monia vuosia. Taiteilijan elämä on välillä semmosta ja tämmöstä. Mutta nyt ollaan vähän parempaan suuntaan matkalla.

- Masennus ja mielenterveysongelmat ovat olleet läsnä mun elämässä siitä asti kuin isä kuoli Kemissä ollessani 17-vuotias. Siitä alkoi alamäki ja mieli järkkyi aika rajusti. Ja sitten tuli päihteet kuvioihin, mikä sotki pakkaa entisestäänkin.  Olen ollut todella syvässä päädyssä näiden mielenongelmien kanssa. Osa niistä on itseaiheutettuja, osa ei, Rothen paljastaa.

Biisijulkaisun myötä Flesh Roxon asettuu tiukasti taisteluun masennus- ja mielenterveysongelmia vastaan.
– Elämme maailmassa, jossa mielenterveysongelmien annetaan liian usein mennä aivan liian pitkälle, ennen kuin apua saa. Yhtyeemme jäsenet ovat kokeneet masennuksen ja muita mielenterveysongelmia, ja tämä on meidän virallinen lausuntomme aiheesta. Me kaikki täällä taistelemme. Meillä kaikilla on oikeus tulla kuulluiksi. Sinä olet tärkeä. Minäkin olen. Ja olen tukena, kun sitä tarvitaan. Stay safe – stay positive, yhtye julistaa.

Pitkäsoitto luvassa helmikuussa

Let´s Fuckin Die on ensimmäinen lohkaisu näillä näkymin helmikuussa julkaistavalta Flesh Roxonin kolmannelta pitkäsoitolta Songs of Darkness. Julkaisijana on saksalainen Dark Wings -levy-yhtiö. Tuottajana toimii Simo Pussinen.
– Sitä ennen julkaisemme vielä kaksi sinkkua. Kaikkiaan levylle tulee 11-12 biisiä. Levyltä löytyy aika paljon melankolisia sävellyksiä ja goottihenkisiä lyriikoita. Mun oma lemppari levyltä on Sorry -niminen anteeksipyyntökappale minkä kirjoitin mun läheisille.

Sinkun kansitaiteesta on vastannut kemiläinen Pauli Maronen.
- Pale on tehny vuodesta 2007 meille kansitaidetta. Hän on Kemin luottopakki niissä hommissa, Rothen kiittelee.
Let´s Fuckin Die -biisistä tulee 13. marraskuuta myös musavideo, joka on tehty Helsingissä Horror Shopin omistajan Sami Haaviston ohjaamana.

Vaikka aroista, rankoista ja hyvin omakohtaisista aiheista biisejä tekeekin, Rothen ei pelkää hörhöksi leimautumista, mikä tietysti on riskinä.
– Uskoisin et ihmisillä on jo sellainen kuva minusta, että meno on välillä epävakaata. Ainakin sen lähipiiri sen tietää. Ja onhan se, tunnistan itseni kyllä tuosta, Rothen tunnustaa.
– Minähän olen riski koko jätkä, mies hörähtää perään ja jatkaa:
– Mut aina on selviydytty ja se onkin tärkeää kun pohja on vastassa. Eteenpäin meneminen on todella tärkeää, rokkari painottaa.

Rockyhtye, ei psychobillybändi

Flesh Roxonin edellisestä albumista Darker Side of Life (2015) on jo viisi vuotta aikaa, ja debyyttilevy Flesh to the Bonesta (2013) pari vuotta enemmän.
– Uskoisin että Flesh Roxon fanit ovat kauan odottaneet meiltä uutta musiikkia. Nyt sitä viimein on tarjolla, Rothen muistuttaa ja lisää, että Flesh Roxon on rockyhtye, ei psychobillybändi.
– Sen haluan alleviivata tässä ja nyt.

Flesh Roxonin nykyisessä kokoonpanossa soittavat Nicky Rothenin (kitara ja laulu) lisäksi Thomas Roxon (rummut), Tuomo "Muumio" Kaarakainen (basso) ja Tony Narrows (kitara).

Uudella sinkulla ja tulevalla albumilla vierailee lisäksi turkulaistunut Matthew Janaitis, joka tunnetaan CKY- ja Bam Margera FFU –bändeistä sekä yhteistyöstään Andy McCoyn kanssa. Myös Rothen teki takavuosina duokeikkoja McCoyn kanssa, joka myös oli vieraileva kitaristi Darker Side of Lifen kolmella biisiraidalla.
– Tapasin Matthewin eka kerran Tampereella vuonna 2014, kun meidän piti lämpätä Bam Margeran bändiä Tullikamarin Klubilla. Bam oli loukannut itsensä jossain stuntissa Islannissa, eikä päässyt paikalle lainkaan. No, me saatiin silti soittaa ja pyysin Mattia kitaraan ja hän tulikin mukaan  pariin biisiin. Siitä asti on tunnettu ja pidetään nykyään aika paljonkin yhteyttä. Mies asuu Turussa, jossa käyn säännöllisesti kyläilemässä, Rothen kertoo.

Korona riesana monellakin tavalla

Tulevan albumin biisejä Rothen on päässyt rustaamaan korona-aikana, kun keikkaa on ollut vähemmän. Korona on vaikuttanut niin Rotheniin kuin bändinkin kuvioihin turhankin laajasti.
– Ensinnäkin korona pilasi viime kevättalvella meidän isoimman rundin tähän mennessä, Rothen muistuttaa, viitaten Lordin Euroopan Killectourin keskeytymiseen. Flesh Roxon oli kiertueella siis Lordin lämmittelijänä.
– Onneksi kuitenkin kerettiin 4,5 viikkoa kiertää ja saatiin isompia ovia auki ens vuodelle. Nyt ollaan sitten käytetty aikaa uuden musiikin tekemiseen ja muun muassa levyn nauhotuksiin.

Killectourin loppuosa on siirretty helmikuulle, ja rundia on määrä jatkaa 6.2.2021–28.2.2021. Keikkapaikat ovat kuitenkin vaihtuneet, joten rundia ei varsinaisesti jatketa siitä, mihin se kevättalvella keskeytyi.
Rothen tiedostaa, että koronanperkele vaanii edelleen ja kiertueen peruuntumisen uhka on edelleen olemassa.
– Voihan olla, että korona lyö taas kapuloita rattaisiin. Mutta toivotaan parasta ja pelätään pahinta. Mää ja bändi haluttas kovasti kyllä lähteä rundille ja meidän porukka pystyi hienosti hoitamaan isommatkin lavat. Saa nähä miten käy, Rothen puntaroi.

Rothen sairasti itsekin koronan

Rothen sairasti myös itse koronaviruksen aiheuttaman Covid19 -taudin.
– En tiedä mistä sen onnistuin haalimaan. Sitten sairastutin myös tyttöystäväni. 2,5 viikkoa oltiin himassa karanteenissa. Päästiin kuitenkin aika helpolla, kun kummallakaan ei ollut liiemmin oireita. Normaali flunssaa kovempana näyttäytyi meille.
– Mun positiivisen näytteen takia meni iso Flesh Roxon -keikka Logomossa sivu suun ja samoin kävi akkarikeikoille, Rothen lisää.
Eikä keikkakalenteri järin muhkea ole vieläkään.
– Tällä hetkellä kalenterissa yksi keikka Leppävirralla Cosy Casket -rock n roll tapahtumassa 12. joulukuuta.

Keikkoja saisi siis olla enemmänkin ja Rothen uskoo, että tilanne korjaantuu, kunha korona poistuu kuvioista takaoikealle. Mutta ihan jatkuvasti hänkään ei halua olla tien päällä.
– Normaalisti teen noin sata keikkaa vuodessa. Se tahti on mulle riittävä, enempää en haluaisikaan tehdä.

Kemiin keikalle, kun virus hellittää

Kotiseutujaan Rothen ei ole unohtanut.
– Kemissä tullaan käymään keikalla, kunhan virus hellittää ja rajotukset puretaan. Terveiset Kemiin kaikille tutuille multa ja meän bändiltä. Mä rakastan kemiläisiä ruokapaikkoja, enkä malta odottaa, että pääsen joulukuussa taas käymään siellä. Kemistä oon kehtaan sanoa. Pysykää terveinä siellä.
Myös Rokkineuvos saa Rothenilta palautetta.
– Kiitos sulle, kiva kun aina jeesaat näissä, että saa biisiä ja bändiä taas maailmankartalle.

Kaikista kohtaamistaan vaikeuksista huolimatta Rothen katselee luottavaisesti tulevaisuuteen, eikä kadu menneitäkään.
– Mä rakastan rock n rollia, enkä päivääkään vaihtaisi pois. Asiat on tällä hetkellä ihan hyvin ja mulla on tukena mahtavat jätkät bändissä. Kotona rakas tyttöystävä ja Kemissä äiti, kenelle voi aina soittaa jos masentaa, Rothen tiivistää.
 

Melmbrosian jäsenet vasemmalta oikealle: rumpali Ilari Taipalus, kitaristi Roope Jokela, laulaja Ina Myller, kosketinsoittaja Topi Lepojärvi sekä basisti Vesa Virtanen - kuvasta puuttuu viulisti Sanni Kauppinen.

Virkistävän raikas Melymbrosia julkaisi ensisinglensä

Melymbrosian kansitaide on Veera Kähkösen käsialaa.

Kelttiläisvaikutteista ja elokuvallista indierockia soittavan yhtyeen biisintekijä on keminmaalaislähtöinen Topi Lepojärvi.

20.8.2020
Yhtye nimeltä Melymbrosia kannattaa laittaa korvan taakse. Vast´ikään ensimmäisen singlensä julkaisseesta bändistä kuullaan vielä. Bändin erinomainen debyyttisingle Wind in Your Hair on juuri sitä, mitä kuusijäseninen Melymbrosia lupaa; tunnelmallisista, kelttiläisvaikutteista ja elokuvamusiikillista englanninkielistä indierokkia.
– Kappaleen sanat syntyivät kelttiläishenkisen musiikin innoittamana kertomuksena menetyksestä ja kaipuusta. Biisissä myös viittaillaan kirjoihin ja kansanlauluihin kuten Erämaan kutsu ja Scarborough Fair. Minulla on yhä tallessa vihko, jonka yhdellä sivulla on lyriikoiden ”first draft” ja heti seuraavalla sivulla lopullinen, nykyäänkin kuultavissa oleva versio, kertoo yhtyeen biisintekijä Topi Lepojärvi.

Biisi on levytetty Jyväskylässä, missä Lepojärvi on opiskellut pop/jazz-pianonsoittoa vuodesta 2015. Itse asiassa koko kuusihenkinen bändi opiskelee samassa opintoahjossa Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa. Biisin säveltäjäparina Lepojärvellä oli kitaristi Henri Nilsén, sanoitus on Lepojärven käsialaa.

Kotikutoisia biisejä ilman tavoitteita

Lepojärvi ja Nilsén myös perustivat Melymbroiian. Tämä tapahtui vuonna 2017.
– Vuonna 2017 päätimme Henrin kanssa alkaa äänittää akustisia biisejä kotikutoisesti. Alkujaan tarkoitus oli tehdä kirjallisuudesta teemoja nappailevaa musiikkia kahdelle laulaja-kitaristille, ilman sen kummempia tavoitteita. Lopulta kiinnostus kokeilulliseen ja monipuolisempaan musiikkiin voitti. Keskityin kosketinsoittimiin ja muut yhtyeen soittajat löytyivät Jyväskylästä., Lepojärvi kertaa.
Sittemmin Nilsén on jäänyt pois yhtyeen riveistä muiden bändikiireidensä vuoksi.
Lepojärven mukaan singlellä soittava kokoonpano soitti yhdessä ensimmäistä kertaa syystalvella 2019.
– Mutta studioajan saimme vasta kesällä koronan viivästytettyä tilannetta, mies huomauttaa.

Biisi voi syntyä yhdellä istumalla

Vaikka Nilsén ei enää ole mukana yhtyeessä, hänen panoksensa on edelleen vahvasti mukana bändin biiseissä.
– Kappaleista vanhimmat ovat lähteneet ideoistani, joiden pohjalta olemme rakenteen ja dynamiikan päättäneet Henrin kanssa, joskaan uudelleensovitusten myötä monia niistä ei kyllä enää tunnista samoiksi biiseiksi. Uudemmissa kappaleissa minulla on usein ollut kaikki hahmoteltuna heti alkuun, ennen kuin olemme katsoneet sovituksia yhdessä bändin kanssa, Lepojärvi kertoo.

Biisien syntyprosessia Lepojärvi sanoo tuskalliseksi, mutta naurahtaa heti perään.
– Ei silti niinkään. Kunhan on käsitys teemoista ja tunnelmista, joita haluan kehitellä ja tiedän millaista biisiä ne kaipaavat, biisi saattaa syntyä yhdellä istumalla. Yleensä kuitenkin ideat ovat irrallisia ja löytävät oikean kontekstin vasta ajan kuluessa.
– Äänitän demot mielellään kokonaisuudessaan koskettimilla ja tietokoneella ja tuon ne sitten bändikokoonpanolle. Osin tästä syystä biisejä tulee kirjoitettua huomattavasti vähemmän kuin musiikkia syntyy, koska ideat eivät välttämättä ole suoraan käännettävissä pop-yhtyeelle. Yritän käydä jokaisen soittajan kanssa yhdessä läpi millaisia heidän osuuksiensa tulisi olla ja kuunnella heidän ideoitaan, Lepojärvi taustoittaa.

Tulossa Loisto -näyttökonsertti

Sinkkubiisi ennakoi myös Lepojärven elokuvamusiikillista muusikonkoulutuksen Loisto -näyttökonserttia, jonka vuoro on piakkoin alkavan syksyn aikana.
– Valmistuessani Gradialta tarkoituksenani on esittää näyttökonsertissa instrumentaalipainotteisempaa, elokuvamusiikillisempaa ja soitannollisesti haastavampaa kappalemateriaalia, jota emme ole keikoillamme esittäneet. Konsertissa kuullaan myös toki myös Wind in Your Hair sekä muita Melymbrosian kappaleita, mies valaisee.
– Toki konsertin toteutuminen riippuu täysin koronatilanteesta. Mikäli live-esiintymiseen tai treenaamiseen ilmaantuu taas rajoituksia niin konserttini luultavasti siirtyy ensi keväälle, Lepojärvi lisää.

Lepojärven lisäksi yhtyeessä vaikuttavat laulaja Ina Myller, viulisti Sanni Kauppinen, kitaristi Roope Jokela, rumpali Ilari Taipalus ja basisti Vesa Virtanen. Debyyttisinkun kansitaiteesta on vastannut Veera Kähkönen. Nimen yhtyeelle keksi Henri Nilsén Virginia Woolfin samannimisestä kirjasta, joka on julkaistu jo vuonna 1915.
- Nimen olemme yhdistäneet sanan mytologiseen jumalten ruokaan, ambrosiaan sekä melankolian ja melodisuuden merkitykseen musiikissamme, Lepojärvi toteaa.


Sittenkin ehkä powerfolkia?

Melymbrosia edustaa musiikillisesti tyylisuuntaa, jolla ei hirvittävän paljon vertailukohtia löydy. Tämän kirjoittajalla mielessä välähtää varsinkin Blackmores Night, etäisesti myös brittiläinenfolkrockyhtye Steelye Span sekä sekä sinfonista progressiivista rockia soittanut, niin´ikään englantilainen Renaissance, ja niiden komeaääniset laulusolistit Candice Night, Maddy Prior ja Annie Haslam ja elokuvallisilta osin myös varsinkin Anette Olzonin aikainen Nightwish. Tekisi kuitenkin mieleni väittää, että Melymbrosia on luonut itselleen oman genrensä.
– No, erilaiset musiikkityylit itsessään inspiroivat. Biisit syntyvät tyylejä sekä soundeja yhdistellen. Pakon edessä luonnehtisin soundiamme elokuvamusiikilliseksi ja kelttiläisvaikutteiseksi indieksi tai tummasävyiseksi ja melodiseksi moderniksi musiikiksi. Bändin tyypit tosin vitsailivat meidän soittavan power folkia, Lepojärvi naurahtaa.
– Mutta mitä esikuviin tulee, musiikista ja kosketinsoittimista minut saivat alkujaan innostumaan Nightwish ja Sonata Arctica. Kappaleissa kuulunee myös, että ne on kirjoitettu Hans Zimmer -tyyliseksi orkesterimusiikiksi tai Nine Inch Nails -henkiseksi elektroniseksi musiikiksi ja vasta sitten tuotu bändille, Lepojärvi mainitsee.
–  Hauskaa että mainitsit Blackmore's Nightin, koska siihen meitä on muuallakin verrattu. Joskus olen myös luonnehtinut Melymbrosiaa Mike Oldfieldin, Eluveitien, Florence + the Machinen ja jopa Arctic Monkeysin kautta, mutta tämä lähinnä kertoo siitä, etten itsekään osaa sanoa, Lepojärvi lisää.

Melymbrosian laulusolisti Ina Myllerillä on muuten mielenkiintoiset musiikilliset juuret. Hän on nimittäin viime vuonna poisnukkuneen iskelmätähti Reijo Taipaileen tyttärentytär. Myös Inan pikkusisko Senja Myller on laulajan uralla ja hänet on nähty mm. vuoden 2018 Idolsissa.

Tulossa lisää lauluharmonioita ja viulutsemmoja

Lepojärvi sanoo, että jatkossa tarkoitus olisi kirjoittaa kappaleisiin lisää lauluharmonioita ja viulustemmoja sekä yhtenäistää biisien tyyliä soundien ja tunnelman osalta.
– On myös uusia kappaleita, joita emme vielä ole ehtineet edes treenaamaan, Lepojärvi huokaa.
– Mutta ainakin näyttökonserttini yhteydessä on tarkoitus myös lisätä kokoonpanoon toinen kosketinsoittaja sekä perkussioita. Olen miettinyt myös selloa tai ruotsalaista avainviulua. Minkä tahansa uuden instrumentin tuomat mahdollisuudet kiinnostavat.

Lepojärvi sanoo olevansa tyytyväisimmillään voidessaan kehitellä yhteen punoutuvia melodioita ja teemoja, jopa biisistä toiseen.
– Toiveissa onkin mahdollisuus työskennellä elokuva- tai pelimusiikin parissa sekä opiskella musiikkia tai musiikkiteknologiaa ulkomailla.


Vain omaa materiaalia

Keikoillaan Melymbrosia soittaa lähes pelkästään omaa materiaalia.
– Settimme ainoa cover on alusta saakka mukana pyörinyt skotlantilainen kansanlaulu nimeltä House Carpenter tai raflaavammin The Daemon Lover. Jos esittäisimme yleisemmin covereita, niin luultavasti ne olisivat jotain täysin odottamatonta, Lepojärvi painottaa.

Keikkoja Melymbrosia on soittanut Jyväskylässä muutamaan otteeseen ja esiintynyt puoliakustisesti Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla. Duona Melymbrosia esiintyi viime lokakuussa Kemin Taiteiden Yössä, takana on myös trio-keikkoja.
– Korona-aikana ei keikkoja tietenkään ole ollut ja nyt esiintymislavoille riittää jonoa, keminmaalaislähtöinen 25-vuotias muusikko toteaa keikkatilanteesta.

Lepojärvi on syntynyt vuonna 1995 Kontiolahdella, mutta muuttanut Keminmaahan viisivuotiaana.
Lepojärvi harrastaa elokuvia, kirjoja, liikkumista ja luontodokumentteja. Musiikin puolelta palettiin mahtuu kitaran ja rumpujen soittoa sekä laulua. On tehnyt pyydettäessä musiikkia myös peleihin. Musiikin tekemiseensä Lepojärvi on saanut – kuten myös Henri Nilsén – pienen apurahan Tiede- ja kulttuurisäätiö Kemi 2000:lta vuonna 2018.

Satama Open Air juhlitaan viikonloppuna Kemin Ruutinpuistossa turvallisuutta korostaen

Eventmedia tarjoaa kasvomaskit jokaiselle festivaalivieraalle

4.8.2021
Perinteinen Satama Open Air -festivaali juhlitaan kahden vuoden odotuksen jälkeen Kemin Ruutinrannan puistossa 22 tähtiartistin myötä 6.-7.8.2021. Kemissä nautitaan peräti 24 tunnin ajan kotimaisista huippuartisteista.

Festivaalin alla koronaturvallisuus on herättänyt merkittävissä määrin keskustelua, ja myös festivaalin turvallisuustoimet ovat puhututtaneet. Festivaalin tuotantotiimi on kerännyt jo kahden vuoden ajan parhaita tapoja turvallisen tapahtumaelämyksen järjestämiseen.
- Lähtökohdaksi olemme ottaneet toimivan palvelun, ja sitä myöten tarjoamme asiakkaille mahdollisuuden ottaa omaa tilaa ja nauttia festivaalista oman seurueen kesken, toteaa promoottori Markku Köngäs.

Festivaalialuetta ei ole jaettu lohkoihin, mutta aluesuunnittelussa on otettu huomioon asiakkaiden kulkusuunnat ja hienovarainen ohjaaminen turvalliseen festarielämykseen. Myös palvelupisteiden määrää on kasvatettu.
- Tärkeimmät tapahtumajärjestäjän toimet liittyvätkin mahdollisuuden luomiseen. Meiltä löytyy käsidesiä kontaktipisteiltä, ja juoksevaa vettä on käsien pesua varten. Lisäksi henkilökuntamme pitää kasvomaskeja, ja tottakai yleisöllekin kasvomaskin käyttö on mahdollista, kertoo festivaalituottaja Rami Ranta.

Kuluneen viikon keskustelu tapahtumaturvallisuudesta sai tuotantotiimin miettimään vielä monipuolisempia tapoja parantaa turvallisuutta - jokaiselle asiakkaalle päädyttiin tarjoamaan kasvomaski, jotta mahdollisuus turvalliseen elämykseen on.

Turvavälejä ja sumputtumista pyritään ehkäisemään aluesuunnittelun lisäksi muun muassa myös neljällä jättimäisellä screenillä. Kaikki keikat näkyvät screeneillä, joka mahdollistaa livemusiikista turvallisen nauttimisen myös etäämmältä lavasta.


Festivaaliportit aukeavat ennätysaikaisin

24 tunnin hittitykitys on aikaistanut myös festivaalin avausaikaa. Portit aukeavat kumpanakin festivaalipäivänä 13.30 ja ensimmäinen artisti aloittaa jo 14.00. Aikaisemman aloituksen vuoksi tapahtumatuotanto rohkaisee asiakkaita hyödyntämään mahdollisuuden ennakkorannekkeenvaihtoon.

Ennakkorannekkeenvaihtopiste on avoinna:

Torstaina 5.8. klo 13.30-19.30
Perjantaina 6.8. klo 12-22
Lauantaina 7.8. klo 12-22

Festivaalilippuja on saatavissa Ticketmasterista ja Prismoista sekä Evenmedian lipunmyyntipisteeltä.
Lippujen hinnat:
Perjantain lippu ennakkoon 74 € (ovelta 85€)
Lauantain lippu ennakkoon 74 € (ovelta 85€)
Kahden päivän lippu ennakkoon 115 € (ovelta 125€)

Festivaalin ohjelma ja aikataulu

PERJANTAI 6.8.2021

14.00 Irina
15.15 J. Karjalainen
16.30 Neljä ruusua
17.45 Klamydia
19.00 Sonata Arctica
20.00 Stam1na
21.00 Kaija Koo
22.00 Ellinoora
23.00 Turmion Kätilöt
00.00 Elastinen


LAUANTAI 7.8.2021

14.00 Kasmir
15.00 Chisu
16.00 Kolmas nainen
17.00 Mariska
18.00 Samuli Edelmann
19.00 Maija Vilkkumaa
20.00 Laura Voutilainen
21.00 Reino Nordin
22.00 Erin
23.00 Lauri Tähkä
00.00 Olavi Uusivirta
00:50 Evelina

Run to 60´s tänään ja huomenna Kemissä


* Tarjolla monivivahteinen kattaus rockmusiikkia raskaasta mätöstä grungeen ja rautalangasta progeen ja boogie woogieen.

30.7.2021
Kemin kesään olennaisesti kuuluva Run to 60´s -tapahtuma juhlitaan tänään ja huomenna Hahtisaaren puistossa, johon tapahtuma on jo vakiintunut entisen Seilarin maaston jälkeen.
Avausbändinä tänään klo 18 alken on helsinkiläinen Tyre Kickers vasta toisella keikallaan. Kesä on moottoripyöräilijöiden raskasta mättöä paiskovasta bändistä, jonka keulilla on brittiläistä syntyperää oleva vokalisti. Teemu Pukin tunnetuksi tekemästä Norwichista lähtöisin oleva laulaja on asunut kuitenkin Suomessa jo vuosia.

Perjantain toisena bändinä lavalle nousee Bull By The Horns, joka esittää pitkälti Johnny Cash-tyyppistä rockabillycountrya blues- ja rockvivahtein. Bändissä soittavat Petteri Grönholm, Ismo Kähkönen, Jere Peurasaari, Marko Oljakka ja Pentti Peura.

Avausillan kolmas orkesteri on mm. kesän Blind Channel -keikan lämppärinäkin nähty keminmaalais-torniolainen Rob The Dog. Kitaristilaulaja Aleksi Viitalan, rumpali Markus Rannan ja basisti Severi Jutilan muodostama yhtye tarjoaa garage- ja grunge -runttausta, jonka ohella kappaleista löytyy bluesrockin elementtejä ja The Doorsin kaltaista hypnoottista tunnelmointia. Yhtyeen ohjelmistossa on mm. helmikuussa ilmestyneen Lost In The Vallitunsaari -EP:n kappaleita.

Perjantain pääesiintyjänänä on tapahtumassa usein aiemminkin nähty raspikurkku Maya Paakkari, joka esiintyy tällä kertaa Dead Pandas -yhtyeen tukemana. Bändissä on tasokas,  kitaristi  Janne Aslak Räsänen, joka mieluusti esittää myös Jimi Hendrix-bravuureja. Kaveri on myös taitava laulaja. Yhtyeen basistina on Antero Pöntisenaho ja rumpujen takaa löytyy Matti Korvela, Maya Paakkarin aviomies. Bändin progehenkiseen ohjelmistoon kuuluu muun muassa jäsentenesä nuoruusajan lemppareita Peter Gabrielista Paula Abduliin.

Lauantaina kolmen bändin ilta

Lauantain 31.7. ensimmäinen yhtye on Benson Boogie Band, jonka muodostavat Kai "Benson" Penttilä, Arto Louhela ja Pete "Boogie" Heikkinen. Vuonna 2005 perustettu taitava oululaisyhtye tarjoaa omanlaisiaan rock-klassioista tekemiään boogie woogie -tyylisiä covereita. Bändi pyrkii pitämään soittonsa jamipohjalla, jotta se ei menisi suorittamiseksi, vaan tarkoituksena on säilyttää soittamisen riemu, mahdollisuus improvisointiin ja tiettyyn vaaran tuntuun.

Lauantain toinen esiintyjä on Hämeenlinnassa jo vuonna 1988 perustettu Pekka Tiilikainen & Beatmakers, joka levyttänyt sekä suomeksi että englanniksi laulettua beatrautalankaa, sekä myös instrumentaalimusiikkia. Sen lisäksi, että yhtye on tehnyt yli 20 omaa pitkäsoittoa, sen tuotantoa löytyy myös kymmeniltä koti- ja ulkomaisilla rautalanka- sekä iskelmäkokoelmilla.

Bändin keulilla on kemiläistä syntyperää oleva Pekka Tiilikainen, laulu ja komppikitara. Yhtyeen muut jäsenet ovat Juha Heinonen, soolokitara ja taustalaulu, Jori Venemies, bassokitara ja taustalaulu sekä J-P Harju, rummut.

Yhtyeen tuorein, tänä vuonna ilmestynyt albumi on nimeltään Ainutlaatuinen. Albumin viidestätoista laulusta kahta lukuunottamatta Pekka Tiilikainen laulaa äidinkielellään. Ne kaksi muuta ovat instrumentaaleja. Pekka on urakoinut ansiokkaasti myös laulunkirjoittajana. Peräti kymmenessä albumin lauluista sävel tai sanat tai molemmat ovat Tiilikaisen kynästä.
Yhtyeen edellinen albumi, vajaa vuosi sitten ilmestynyt instrumentaalialbumi Guitar Town, sai suitsutusta ulkomaita myöden. Englantilainen Pipeline-musiikkilehti valitsi sen peräti vuoden levyksi.


Kekkerit päättää kemiläisille tuttuakin tutumpi Heme & Suomirock Superstars, jossa pääjehu Heikki Vieresjoen lisäksi lavalle tepastelevat Teemu Hillervo, Janne Posti, Lasse Jauhola ja Juuso Kumpulainen. Kaikille kemiläisille siis hyvin tuttuja muusikoita.
- Joo, täytyy olla viettänyt koko 1990-luvun tynnyrissä, jos ei meitä tunne, Heme hyrähtää.
Keikan teemana on paluu täysillä 90-luvulle.
- Siihen pannaan vielä lisää säröjä ja tempoa, Heme ennakoi tulevaa.

Lisäksi Heme soittaa omia biisejään lauantain aluksi. Pääsylippu tapahtumaan on 15 euroa per ilta.

Twin City Festival palaa Tornion kesätapahtumien joukkoon


* Edellisen kerran festivaali järjestettiin vuonna 2014.

* Lue myös katsaus Twinkkarien esiintyjähistoriaan. Olitko paikalla 2012, kun Bonnie Tyler veti paikalle 6000 henkeä?

22.7.2021
Twin City Festival palaa Tornion kesätapahtumien joukkoon vuosien tauon jälkeen tulevana viikonloppuna. Uudistuneissa Twinkkareissa perjantaina 23.7. juhlitaan iskelmätähtien kanssa ja lauantaina alueen valtaa Perämeren suurimmat Ysäribileet.

Perjantaina esiintyvät Suvi Teräsniska, Anssi Kela, Dingo, Mamba, Kake Randelin, Arja Koriseva ja Arttu Wiskari. Lauantai 24.7. Ysäribileiden tähtinä loistavat Basic Element, Solid Base, Partamatti, Gunther, Aikakone sekä Waldo´s People. Tapahtumapaikkana on Tornion Aineen taidemuseon puisto.

Twin City Festivalille melulupa myönnettiin yökahteen saakka, jonka johdosta festivaalituotanto päätti laajentaa artistikattausta viimehetkillä. Viimeisimpinä artistilisäyksinä Iskelmäpäivälle julkaistiin Arttu Wiskari ja Ysäribileisiin Waldo´s People.
- Twinkkarit tehdään kokonaan uudella kaavalla. Meillä on selkeät genrepäivät, ja genreen sopivat artistit, tottakai. Uuden Twin City Festivalin järjestelyissä otetaan huomioon parhaan festivaalikokemuksen mahdollistavat seikat, kertoo festivaalipromoottori Markku Köngäs Eventmediasta.

Paikallinen Eventmedia järjesti Torniossa viime kesänä Ilo Irti -kesäterassin, sekä 2019 loppuunmyydyt Torandan Venetsialaiset. Jo kesäkuusta saakka Aineen taidemuseon puistossa on juhlittu Ilo irti -kesäterassin keikoista.

Twin City 2021 aikataulu

Iskelmäperjantai 23.7.

17.00 Anssi Kela
18.15 Arja Koriseva
19.30 Mamba
20.45 Kake Randelin
22.00 Suvi Teräsniska
23.15 Dingo
00.15 Arttu Wiskari

Ysärilauantai 24.7.

17.00 Solid Base (SWE)
18.15 Aikakone
19.30 Basic Element (SWE)
20.30 Gunther (SWE)
21.30 Dj Partamatti
23.30 Waldo´s People

Kahden päivän ennakkolippu 69,90, ovelta 80 €, päiväliput ennakkoon 44,90, ovelta 55 €.

Bonnie Tyler vetonaulana 2008

Ensimmäinen Twin City Festivaali järjestettiin vuonna 2008, tuolloin ravintoloitsija Reijo Angerian toimesta, joka järjesi tapahtuman kaikkiaan kuusi kertaa. Avausvuonna tapahtuma kesti peräti seitsemän päivää. Tapahtuman vetonaulaksi pestattiin käheästä äänestään ja hiteistään  It's a Heartache, Total Eclipse of the Heart ja Holding Out for a Hero tunnettu waleslainen Bonnie Tyler, joka vetikin perjantaina 25.7. Umpitunnelin maisemiin peräti 6000 katsojaa.

Muita vuoden 2008 esiintyjiä olivat Elastinen, Sanna Nielsen, Steels, Paula Koivuniemi, Grooving High Allstars, Anna Eriksson, Iiris, Grooving High Allstars, Danny & Islanders, Ketola & Witikainen, Elin Hornmalm & Stockholms liveband, Stalingrad Cowgirls, Jari Sillanpää & Markku Ketola & Men in Black, Jettiset, Agneta & Peter, Poco Loco, Dislocated, HJMV, Divine Sins, Lauren, Barbe-Q-Barbies, Mama & Brakemen, Anna Hanski & Sputnik, Jean S, Ari Koivunen, Poets Of The Fall, Anna Hanski & Sputnik ja The Boppers.

Vuoden 2009 festivaalin kovin nimi oli brittiläinen bändilegenda Dr. Feelgood. Ruotsalaisväriä festariin toivat E.M.D. -yhtye, Raubtier, Carina Jarneek ja Markus Fagervall. Kotimaisia tähtiä riitti Kari Tapiosta Anna Abreuhun ja Jari SIllanpäästä The Rasmukseen.
Muita kuusipäiväisen tapahtuman esiintyjiä olivat Mikko Alatalo & Jettiset, Juha Alvari, Mamba, Slap Betty, Heidi Kyrö, Petra, Waldo's People, Greedy Pig, Maria Lund, Happoradio, Frederik, Marisha, Anne Mattila, PMMP, Anna Eriksson, Pete Parkkonen, Koop Arponen, Laskuteline ja Suvi Teräsniska.

Slade säväytti 2012

Vuonna 2010 Twinkkarit supistettiin kaksipäiväiseksi festivaaliksi, jonka esiintyjiä olivat Frederik & Dynamite, Paula Koivuniemi, Pelle Miljoona & Unabomber, Greedy Pig, Sputnik, Tumppi Varonen & Problems, Yö, Maija Vilkkumaa, Irina, Ressu Redford & Jussi Rainio, Sputnik ja Cool Operator.

Vuonna 2011 tapahtuman onnistumista avitti hieno kesäsää, joka Antti Tuiskun, Jenni Vartiaisen, Cheekin, Kaija Koon, Popedan ja Juha Tapion johdolla keräsi yli 11 000 hengen yleisömeren. Muita huippuvuoden esiintyjiä olivat Grooving High Allstars, Sputnik, Basic Element, Ressu Redford & Jussi Rainio, Cool Operator, Sputnik.

Vuonna 2012 vetonaulaksi hankittiin 1970-luvun menestysbändeihin lukeutuva brittiläinen Slade, mutta kehno sää vesitti toiveet yleisöennätyksestä. Silti Slade säväytti peribrittiläisellä retrokeikallaan ja sen ohella tapahtumassa nähtiin Michael Monroe, Lipsaset, Frederik & Dynamite, Mikko Alatalo, Tarja Ylitalo, Raj Raj Band, Jukka Poika & Sound Explosion Band, Suvi Teräsniska, Chisu, Petri Nygård, PMMP, Paleface, Grooving High Allstars ja Steve 'n' Seagulls.

Vuonna 2013, jolloin Reijo Angeria oli viimeistä kertaa tapahtuman vetovastuussa yleisömagneettina oli Haloo Helsinki. Muita esiintyjiä olivat Jukka Poika & Sound Explosion Band, Olga Heikkala, Markku Ketola & Jettiset, Irina, Twincity, Sputnik, Katri Helena, Paula Koivuniemi, Roopparit ja Melulintu.

Magnum Liven festari 2014

Vuonna 2014 tapahtumajärjestäjänä toimi Magnum Live, joka marssitti lavalle komean kotimaisen esiintyjäkaartin, mutta pettyi yleisömäärään, jonka jälkeen tapahtuma jäikin lopulta kuusi vuotta kestäneelle tauolle. Tuolloin lavalle nousivat avauspäivänä Cheek, Anna Abreu, Jenni Vartiainen, JVG, Rähinä Specialin Uniikki, Brädi, Spekti sekä Grooving High All Stars, juontajana toimi Martina Aitolehti.
Perjantaiehtoon esiintyjänimiä olivat Suvi Teräsniska, Egotrippi, Jari Sillanpää, Herra Ylppö & Ihmiset, Lord Est, Tuomas Kauhanen ja Laskuteline. Päätöspäivä lauantaina lavalla nähtiin Matti Nykänen, Tauski & Janne Hurme ja tanssitytöt, Johanna Tukiainen, The Visitors Plays ABBA, Rock Me I’m Famous -kaksikko Esko Eerikäinen ja Niko Nousiainen.

Vuoden 2014 jälkeen Twinkkarien paluuta on suunniteltu useaan otteeseen. Esillä oli muun muassa festivaalin siirtäminen Torandaan. Viime vuoden elokuussa tapahtuma oli lähellä toteutua, mutta koronatilanne pakotti peruttamaan EventWorksin haltuunsa ottaman tapahtuman.

Satama Open Air 2021 esiintyjälista on valmis

Kuva: Juhani Hiltunen


Kemin Ruutinpuistossa nähdään mm. Elastinen, Klamydia, Eläkeläiset, Maija Vilkkumaa, Stam1na ja Turmion Kätilöt.

Ensi vuoden Satama Open Air -festivaalin järjestelyt ovat jo pitkällä, myös esiintyjälista on valmis. Tapahtuma pidetään tutulla paikalla Kemin Ruutinpuistossa 6.-7. elokuuta 2021.
Festivaalipromoottori Markku Köngäs Eventworks Oy:stä kertoo, että luvassa on kaikkien aikojen Satama Open Air.
– Esiintyjiä on ennätysmäärä, kaikkiaan 24. Molempina päivinä kahdella lavalla ohjelmaa nähdään liki 12 tuntia putkeen. Ohjelma alkaa iltapäivällä klo 14 ja päättyy yöllä klo 01.30.
Köngäs lisää, että kullekin artistille on varattu 55 minuutin esiintymisaika, joka takaa sen, ettei täytebiisejä juuri kuulla.

– Vaikka artisteja on paljon, niin luvassa on täyttä tykitystä alusta loppuun, Köngäs lupaa.
Festivaalin esiintyjälistalla on runsaasti ajankohtaisia artisteja, kuten perjantaina 13.11. uuden albuminsa Uusia muistoi julkaiseva Elastinen sekä Klamydia, jonka keulamies Vesku Jokinen viettää nimikkopäiväänsä tämän viikon perjantain Vain Elämää -ohjelmassa. Esiintyjistä myös Mariska ja Reino Nordin ovat Jokisen ohella mukana meneillään olevalla Vain Elämää -kaudella.

Runsaasti ensikertalaisia

Varmistuneiden artistien joukossa on myös runsaasti ensivierailunsa Satama Open Airiin tekeviä esiintyjiä, kuten Maija Vilkkumaa, Stam1na, Turmion Kätilöt, Eläkeläiset ja Atomirotta. Esiintyjälistalta löytyvät myös Kaija Koo, Lauri Tähkä, Laura Voutilainen, Sonata Arctica, Chisu, Kolmas Nainen, Olavi Uusivirta, Erin, Ellinoora, J. Karjalainen, Neljä Ruusua, Eveliina, Kasmir, Mikael Gabriel, Irina ja Samuli Edelmann. Artistit ovat pitkälle samoja, joiden oli tarkoitus esiintyä jo tänä vuonna.

Myös koronapandemia on huomioitu järjestelyissä. Köngäs sanoo, että tuore uutinen koronarokotteesta on toivoa herättävä. Järjestelytapaa on silti mietitty tarkkaan, jotta juhlijat tietävät olevansa turvallisissa käsissä.
– Olemme ottaneet suunnitelmissa huomioon mahdollisesti vielä tarvittavat turvavälit. Jos rajoituksia on voimassa, se tarkoittaa myös sitä, että sisään otettavan yleisön määrää joudutaan rajoittamaan. Tilaa on per asiakas 1,5 neliötä. Käytettävissä on kaikkiaan 8 000 neliötä.

Myymättä enää 1400 kahden päivän lippua

Lipunmyyntitilanne on varsin hyvä, sillä viime kesän peruuntuneen festivaalin liput käyvät sellaisenaan ensi vuoden tapahtumaan.
– Vain 59 henkilöä palautti ostamansa lipun, Köngäs mainitsee.
Mies uskoo, että tapahtuma tullaan myymään loppuun. Myymättä on enää vain 1400 kahden päivän lippua.
– Uskon, että kaiken tapahtuneen jälkeen ihmiset kaipaavat viihdettä ja lähtevät liikkeelle, kun se on jälleen mahdollista, Köngäs arvioi.

Könkään mukaan ensi kesän Satama Open Air tulee olemaan kävijöille Suomen halvin festivaali kokoluokkaan suhteutettuna. Kahden päivän lippuja myydään tällä hetkellä 74 euron hintaan Ticketmasterissa.
– Per esiintyjä hinta on vain hieman yli kolme euroa, Köngäs alleviivaa.

Suomen paras popkuoro?

Säkenöivää -kuron esityksissä oli taitoa, tunnetta ja eloisuutta. Klikkaa kuvaa, niin saat sen suuremmaksi.

Säkenöivä goes kapakka. Corner Inn, Kemi 18.5.2019

Säkenöivä on todellakin nimensä veroinen. Eikä ole lainkaan liioiteltua kysyä, että onko kyseessä Suomen paras popkuoro? Toisaalta, Säkenöivän nimäminen popkuoroksi taitaa olla vähättelyä, sillä kuoron osaaminen taipuu moneen muuhunkin.

Vuoden 2012 elokuussa perustettu kuoro on tuonut aivan uuden ulottuvuuden Meri-Lapin alueen livemusiikkiin. Muhkea 40 naisen kuoro on säväyttänyt jokaisella esiintymisellään ja kehittynyt jatkuvasti laajentaen samalla repertoaariaan. Ryhmä on niin suosittu, että siihen halukkaita on paljon enemmän kuin mitä mukaan voidaan ottaa. Enkä ihmettele lainkaan naisten halukkuutta päästä osaksi Säkenöivää.

Kuoro otti viime lauantaina jälleen uuden askeleen Säkenöivä goes kapakka -esiintymisellään ravintola Corner Innin suojissa Kemissä. Kuoro esitti 17 biisiä, joista useimmat lukeutuvat suomipopin ehdottomaan klassikko-osastoon. Eikä vain esittänyt, vaan jokainen kuoron jäsen eläytyi lauluihin joka solullaan.

Kuorolaisista paistaa läpi äärettömän esiintymisvarmuuden, eloisuuden ja vilpittömän viihdyttämisen halun lisäksi selkeä pyrkimys itsensä ylittämiseen. Ryhmä panee esiintyessään kaikkensa peliin, mitään säästelemättä, esiintymisestä selvästi nauttien. Ja lopputulos on kerrassaan huikea.

Tämä nähtiin myös Cornerissa. Tuvantäyteisessä yleisössä oli tuskin ketään, joka ei olisi nauttinut kokemastaan. Yleisö eli esityksessä mukana niin laulaen kuin tanssienkin ja aplodit kappaleiden välillä olivat enemmän kuin runsaat. Tässä kohdin pätee erinomaisesti vanha sanonta, jonka mukaan jokainen saa ansionsa mukaan. Säkenöivä on maineensa ja suosionsa totisesti ansainnut.

Kuoron osaaminen nousi viime vuonna mukaan tulleen kuoronjohtaja Tuomas Lampelan myötä ainakin pari steppiä korkeammalle. Lampela on myös varsinainen velho kappaleiden kuorosovitusten tekijänä. Biisit soljuivat yleisön korviin sellaisessa muodossa, että mielessä pyöri vain ajatus, että tältähän tämän pitääkin kuulostaa. Kerrassaan vakuuttavaa.

Biisilista ja kappalejärjestys oli taiten koottu ja mietitty, sisältäen selkeän draaman kaaren, kuten pitääkin. Kohokohtia oli useita, mutta kohokohtien kohokohta oli selkeästi kemiläisen Heli Luokkala-Nevalaisen ja Nicepappi -yhtyeen hittikappale Kuumatkalla, joka sai kylmät väreet nousemaan selkäpiihin ja mielihyvän kyynelkanavat auki. Biisi on eittämättä yksi suomipopin klassikoista ja sellaisena se tulee myöskin pysymään. Kappaleen säveltäjä-sanoittaja Luokkala-Nevalainen oli myös paikan päällä ja hän sai illan kovimmat taputukset kappaleen jälkeen niin yleisöltä kuin kuoroltakin. Huikea biisi ja huikea veto Säkenöiviltä.

Heti perään Säkenöivät ottivat käsittelyyn Juice Leskinen Slamin herkän kauniin laulun Syys, jonka alkuperäisversion lauloi kemiläislähtöinen Ila Loueranta. Juicella ja Kemillähän oli melkoinen kohtalonyhteys, sillä Juicen bändeissä soitti kaikkiaan kuusi kemiläistä. Lisäksi Juice kutsui Heli Luokkala-Nevalaisen vuonna 1991 Tampere-talolla 40-vuotisjuhliinsa esiintymään todeten, että kuluneena vuosikymmenenä minulle on kolahtanut kaksi laulua, Helin Kuumatkalla ja Miljoonasateen Lapsuuden sankarille. Tämän huomioiminen oli Säkenöivältä hieno oivallus, vaikka Lapsuuden sankarille -biisiä ei kuultukaan.


Muita keikan kohokohtia olivat Ultra Bran Minä suojelen sinua kaikelta, Vesalan Tequila, Gimmelin Roviolla unohtamatta varsinaisen setin päättäneitä Maija Vilkkumaan ja Haloo Helsingin biisejä ennen Yön Likaiset legendat -encorehuipennusta. Varsinkin Minä suojelen sinua kaikelta sopii kuoroesitykseksi enemmän kuin loistavasti. Myös avausbiisi, jonka aikana kuorolaiset marssivat yleisön joukosta lavalle, oli selkeä ja oivaltava valinta. Eikä mikään muu kuin Sielun Veljien Säkenöivä olisi siihen tehtävään näin täydellisesti sopinutkaan.

Muutamia yllättäviäkin valintoja biisilista sisälsi - kuten tietysti pitääkin. Mutta niinpä vain Antti Tuiskun Rahan takii, Chisun Ihana ja Pete Parkkosen Mun toimivat kerrassaan luontevasti, paljon paremmin kuin mitä olisi osannut kuvitella.

Näyttelijä Tatja Hirvenmäen oivallisesti juontaman kokonaisuuden kruunasi kuoroa kerrassaan erinomaisesti säestänyt bändi, jossa soittivat kitaristi Jani-Petteri Hägg, basisti Mikko Raappana, rumpali Tuomo Jakku ja kosketinsoittaja Kari Hautalampi. Heistä jokainen on kemiläismuusikoiden aatelia.

Miinuspuolia on vaikea löytää. Kapakka on kuorolle varsin vaativa esiintymisympäristö, sillä se tuottaa melkein automaattisesti taustahälyä konserttisalia enemmän. Nytkin sitä oli, mutta kun siihen suhtautui asiaan kuuluvana osana, sen kanssa pärjäsi. Mutta en silti ymmärrä ihmisiä, jotka esiintyjän lavalla ollessa höpöttävät jonniinjoutavuutuksia kuuntelemisen ja musiikkiin eläytymisen sijasta. Ja kuorolaulu on taustahälylle paljon normibändikeikkaa alttiimpaa.

Keikan jälkeisillä jatkoilla Säkenöivien pienryhmät esittivät lisää liudan kappaleita, jotka nekin upposivat otolliseen maaperään. Tämän osuuden kohdiksi nousivat Ilonan Kesäpano ja Kaija Koon Supernaisia.

Jännityksellä jään odottamaan, mitä Säkenöivä seuraavaksi kehittelee. Ja uutta ja yllättävää on ihan varmasti luvassa.

PS! Harmi, ettei televisiossa enää pyöri vuosina 2009 ja 2011 ohjelmassa ollut Suomen paras kuoro -kilpailu. Se olisi ollut Säkenöivälle täydellinen formaatti.

Säkenöivä goes kapakka -biisilista:

1. Sielun Veljet: Säkenöivä voima
2. Juice Leskinen Grand Slam: Musta aurinko nousee
3. Ultra Bra: Minä suojelen sinua kaikelta
4. Ultra Bra: Heikko valo
5. Pete Parkkonen: Mun
6. Vesala: Tequila
7. Chisu: Ihana
8. Antti Tuisku: Rahan takii
9. Nicepappi: Kuumatkalla
10. Juice Leskinen Slam: Syys
11. Jonna Tervomaa: Rakkauden haudalla
12. Nylon Beat: Satasen laina
13. Gimmel: Roviolla
14. Maija Vilkkumaa: Ei
15. Maija Vilkkumaa: Ingalsin Laura
16. Haloo Helsinki: Huuda
17. Yö: Likaiset legendat osa I

Jatkoilla esitetyt biisit:

1. Aikakone: Odota
2. Pelle Miljoona: Moottoritie on kuuma
3. Tehosekoitin: Kaikki nuoret tyypit
4. Irina: Pokka
5. Kolmas Nainen: Äiti pojastaan pappia toivoi
6. Jonna Tervomaa: Minä toivon
7. Ida Paul & Kalle Lindroth: Parvekkeella
8. Ilona: Kesäpano
9. Dingo: Levoton tuhkimo
10. Kaija Koo: Supernaiset

 

Konsertin avauskappale Tiellä ken vaeltaa menossa.

Hienoja, vielä hienompia ja upeita tulkintoja

Kuoron johtaja Tuomas Lampela.

40-henkisen Säkenöivä-naiskuoron joulukonsertti täytti salin ja sykähdytti Torniossa.

Säkenöivä joulu -konsertti 12.12.2018 Tornio

Naiskuoro Säkenöivä suoriutui vaativasta ensimmäisestä joulukonsertistaan paremmin kuin hyvin uuden johtajansa Tuomas Lampelan johdolla. Melko tarkalleen tunnin mittainen konsertti vei salintäyteisen Tornion musiikkitalon yleisön tunnelmasta toiseen. Oli lupa iloita, kyynelehtiä, laulaa, taputtaa ja nauttia hienoista esityksistä. Toisin sanoen sai antaa musiikin viedä.

Kappaleista valtaosa oli itselleni uppo-outoja. Perinteisiä suomalaisia joululauluja oli vain yksi ja sekin settilistan ulkopuolisena - mutta toki harjoiteltuna - encorena. Jääköön kappale paljastamatta tulevan perjantaina Kemin kirkossa pidettävän toisen konsertin kuulijoita ajatellen.

Se, etten kappaleita entuudestaan juuri tuntenut, ei ole ihmekään. Gospel-kappaleita ja spirituaaleja tulee harvemmin kuunneltua. Mutta outoja ne olivat enimmäkseen kuorolaisillekin ennen harjoitusrupeamaansa, kuulemma.


14 kuultua kappaletta ja niiden tulkinnat olivat hienoja, vielä hienompia ja upeita. Jokainen kuulija varmasti löysi omat suosikkinsa niiden joukosta. Jo avauskappale, uudempien virsien joukkoon lukeutuva Tiellä ken vaeltaa säväytti. Kuoro aloitti salin takaosassa ja käveli sinertävässä valaistuksessa salin vierustaa pitkin lavalle kappaletta laulaen kynttilöitä pidellen. Kerrassaan vaikuttava ja koskettava aloitus.

Allekirjoittaneen makuun oli myös Gavin Sutherlandin (muistattehan Sutherland Brothers & Quiver -yhtyeen) säveltämä, mutta Rod Stewartin jo vuonna 1975 levyttämä suurhitti Sailing, johon Lampela oli oivaltavasti sovittanut osia Leonard Cohenin hienosta, raamatullisia viittauksia sisältävästä Hallelujah -laulusta. Essi Sainio ja Suvi-Tuuli Lehtinen loistivat solisteina täydentäen moniäänisen kuoron esityksen.

Ehkä eniten kuitenkin allekirjoittanutta sykähdytti Aikakone -yhtyeestä tunnetun Maki Kolehmaisen sävellys Hiljaisuus, jonka tulkinta nostatti kylmät väreet selkäpiihin. Säkenöivä teki kappaleesta ehdottomasti parhaan kuulemani tulkinnan, vaikka bändi- ja kuoroversioita ei pitäisikään juuri vertailla.

Ehtoon hauskin kipale oli Finnforest- ja Tabula Rasa -yhtyeissäkin vaikuttaneen palkitun gospelmuusikko Jukka Leppilammen - joka on muuten näyttelijä Mikko Leppilammen isä - säveltämä Aasi ja timpurin muija, jossa solistiosuudet hoitivat Mia Kakko ja Sanna Stark.

Eikä varsinaisen setin päätösbiisikään ollut mikä tahansa biisi, vaan yksi maailman tunnetuimmista joululauluista, John Lennonin ja Yoko Onon Happy Xmas (War is over). Hienon hieno valinta sekin.


Tuomas Lampela on tehnyt Säkenöivien kanssa tosissaan töitä, se on selvä. Lavalla niin Lampela kuin kuorolaisetkin olivat silmin nähden innoissaan konserttijännityksestä huolimatta. Pieni jännityshän kuuluu asiaan, eikä todellakaan vaikuttanut laulusuorituksiin, jotka olivat enemmän kuin hyviä.

Ja on Lampelalla piisannut työmaata. 40-jäsenisen naiskuoron ohjaaminen ei varmasti ole niitä helpoimpia hommia musiikin saralla. Mutta helpolla eivät kuorolaisetkaan ole itseään päästäneet, monipuolinen ja vaikeahko ohjelmisto on vaatinut taatusti lukuisan määrän treenitunteja myös kotosalla.

Vaikeudesta puheenollen on vielä nostettava yksi kappale esille, traditionaalinen spirituaali My soul´s been anchored in the Lord, jonka kuoro tulkitsi intensiivisen tehokkaasti ja oli epäilemättä konsertin vaikein laulettava kappale, joka kovatempoisena vaati laulajilta varsin kerkeää kieltä.

Kuoroa säesti tarvittavan maltillisesti bändi, jossa soittivat Kari Hautalampi - koskettimet, Petri Hyrkäs - sähköbasso, Jani Kenttä - rummut ja Matti Mietola - alttoviulu.

Säkenöivien toinen joulukonsertti on siis perjantaina 14.12. Kemin kirkossa. Konserttia on helppo suositella lämpimästi. Menkää ja täyttäkää kirkkosali!

EDIT: Jutusta korjattu Hiljaisuus-kappaleen säveltäjä- ja sanoittajatiedot, sekä korjattu Jukka Leppilampi Mikko Leppilammen isäksi. Kiitos tarkkaavaisille lukijoille.

Superior Saints tarjoili hieman erilaisen coversetin

Superior Saints. Yökerho Ramona, Kemi 22.9.2018

Vuonna 2017 perustettu Superior Saints yhtye pistäytyi Kemissä historiansa ensimmäisen kiertueen toisella keikalla. Puoli yhden aikaan yöllä - siis pirun myöhään - alkanutta soittotuokiota todisti harmillisesti vain kourallinen yleisöä. Asiaan varmasti vaikutti se, ettei yhtyeestä suuri yleisö vielä tiedä ja keikan markkinointi jäi vähäiseksi. Pelkkä Facebook -event ja maininta keikkapaikan nettisivuilla ei välttämättä riitä kaiken kansan huomion herättämiseen. Mutta pisteet Ramonalle joka tapauksessa bändin buukkaamisesta.

Paikalle kannatti raahautua myöhäisestä soittoajasta huolimatta. Yhtye muodostuu viimeisen päälle ammattimiehistä, vaikka esimerkiksi paremmin Sonata Arctican basistina tunnettu Pasi Kauppinen ja monissa kokoonpanoissa rumpuja soittava Jani "Hurtsi" Hurula eivät yhtyeidensa keulilla näykään. Lisäksi kitaristi Timo Kauppinen ja melkoiset palkeet omaava vokalisti Johan Huhta osoittivat hallitsevansa hommansa vakuuttavasti.

Yhteen biisivalikoima oli varsin mielenkiintoinen. Muutaman viimeisen päälle tunnetun rallin lisäksi äijien setissä oli biisejä, joita harvemmin - tuskin koskaan, siis - livenä kuulee. Jo avausbiisi, Led Zeppelin Immigrant song, näytti mistä Superior Saints on tehty. Kova veto. Eikä tahti hiljentynyt seuraavankaan kappaleen myötä, sillä vuoroon tuli tulta ja tappuraa täynnä oleva Jimi Hendrixin Purple Haze.

Jollain tapaa odotettavissa olleita biisejä olivat Creamin Sunshine of Your love, joka toimii hyvinkin erilaisina versioina, tietysti Nirvanan Smells like a teen spirit, ehkä myös encorena kuultu Billy Idolinkin Rebel yell, etenkin kun yhtye Facebook-sivuillaan kertoo soittavansa maailman suurimpia rockbiisejä. Siihen kategoriaan mainitut biisit humpsahtavat kitkatta.

Yllättäviin valintoihin lukeutuivat muun muassa Ramonesin Pet sematary, Billy Talentin Rusted from the rain ja Def Leppardin Hysteria, tavallaan myös Musen Knights of cydonia, siltikin, vaikka yhtye on ilmaissut mieltymyksensä Musen musiikkiin. En pidä kuitenkaan pahana, että Musen tuotannosta valikoidaan ohjelmistoon muitakin biisejä sen kenties tunnetuimman (Time is running out) -hitin sijaan.

Tietämättä mikä on yhtyeen toiminnan perusajatus, itse toivoisin bändin ottavan ohjelmistoonsa lisää omia biisejä, varsinkin kun yhtyeeltä löytyy kykyä tehdä oivallisia kappaleita. Esimerkiksi varsinaisen setin toiseksi viimeisenä kuultu Supermaniac on sellainen, suoraan sanottuna helvetin hyvä biisi, joka heti ensimmäisellä yhtyeen EP:n kuuntelukerralla jäi soimaan korvamatona. Timo Kauppisen säveltämää kappaletta oli "pakko" soittaa uudestaan ja uudestaan. Ja se - hyvät ystävät - on hyvän biisin merkki. Eikä setin toinen oma biisi, Pasi Kauppisen säveltämä The window ole sen kehnompi tekele. Molemmat löytyvät bändin viime vuonna levyttämältä kolmen biisin ep:ltä. Levyn kolmas biisi on setin avannut Immigrant song.

Jos yhtyeen tarkoitus on soitella coverbiisejä, joista nelikko itse tykkää, nykyisenkaltainen settilista varmasti puoltaa paikkansa. Ja kuten todettua, kun lista sisältää biisejä, joita harvemmin livenä kuulee, sekin on ihan hyvä peruste kappalevalinnoille. Mutta jos tavoitteena on isot lavat ja/tai maailman valloitus, siihen covereihin pääosin perustuva setti - oli se sitten kuinka hyvä tahansa - ei riitä. Mutta taas, jos ajatuksena on pitää kavereiden kanssa silloin tällöin kivaa ja soitella mielimusiikkia, niin mikäpä ettei. Sinänsähän biisit toimivat livenä kerrassaan loistavasti.

Settinsä yhtye soitti ainakin osin alkuperäisia raskaampina versioina. Paikan päällä alkuun tuntui että musiikki tulee liian lujaa, mutta ennakkopeloista huolimatta seuraavana aamuna korvissa ei humissutkaan. Ilmeisesti volyymitaso oli sittenkin oikea.

Kun Superior Saints seuraavan kerran maisemiin saapuu, suosittelen olemaan paikalla, mikäli settilistan biisit kiinnostavat. Ja mikseivät kiinnostaisi.

Biisilista:

1. Immigrant Song (Led Zeppelin)
2. Purple Haze (Jimi Hendrix)
3. Ain´t talkin ´bout love (Van Halen)
4. Good cop, bad cop
5. Sunshine of your love (Cream)
6. Pet sematary (Ramones)
7. The window (oma)
8. Rusted from the rain (Billy Talent)
9. Little monster (Royal Blood)
10. Dark room
11. I feel love
12. White wedding (Billy Idol)
13. Hysteria (Def Leppard)
14. Smells like teen spirit (Nirvana)
15. Supermaniac (oma)
16. Knights of cydonia (Muse)
---
17. Rebel yell (Billy Idol)

Tämän lähemmäksi aitoa Beatles -konserttia on vaikea päästä

20.4.2018
Torstai-iltana tuli jälleen kerran pohdittua, että mitä ihmettä Tornion Pop & Jazz -konservatorion oppilaille oikein syötetään, kun kerta toisensa jälkeen opinnäyte- ja muissa konserteissa yleisö pannaan haukkomaan henkeään ihastuksesta, hämmästyksestä ja mielihyvästä.

Ellei se vielä ole kaikille selvää, niin suomennetaan vielä. Konservatorion konsertit, niin opinnäytesellaiset kuin muutkin, ovat kerta kaikkiaan niin loistavia, että superlatiivit ovat loppuneet kesken jo aikoja sitten.

Viimeisin esimerkki on torstaina 19. huhtikuuta Tornion musiikkitalolla nähty ja koettu Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band -yhtyeen Beatles -konsertti. Tai oikeastaan, kyse ei ollut pelkästä konsertista, vaan spektaakkelista, joka lähenteli jo oppilaitoksen kuuluisia suurtuotantoja.

Näitä nuoria ei tunnu pidättelevän mikään. He tarttuvat kerta toisensa jälkeen valtaviin haasteisiin ja selvittävät ne - ainakin siltä se tuntuu - tuosta vain. Tottakai takana on valtava määrä harjoittelua, mietintää, harkintaa ja kokonaisuuden rakentamista. Mutta toteutuksen takana on myös suunnaton määrä lahjakkuutta.

Tuomas Julkun opinnäytetyönään rakentama Beatles -produktio oli kerta kaikkiaan hieno. Mukana oli paljon loppuun asti mietittyjä kekseliäitä yksityiskohtia, jotka yhdistettynä upeaan musiikkiin ja sen soittamiseen sekä rentoon, varmaan ja hyväntuuliseen esittämiseen tuotti sellaisen kokonaisuuden että oksat pois. Näille nuorille on helppo ennustaa suurta tulevaisuutta musiikin parissa - jos he vain itse sitä haluavat.

En tiedä, soittiko yhtye kaikki Beatles-sävelmät nuotilleen oikein, tulivatko tekstit virheettömästi, äännettiinkö lontoon murteen sanat oikein, mutta ei sillä ole edes väliä. Täydelliseltä se joka tapauksessa tuntui ja yleisö oli haltioissaan. Kaksituntisen konsertin päätteeksi salintäyteinen yleisö taputti pitkään seisaaltaan.

Tuomas Julku on todellinen multitalentti - kuten ennakkojutussani kirjoitin. Mutta hän ei ole ainoa. Myös kitaroita ja pianoa soittanut ja toisena pääsolistina ollut Tero Kemppainen on todellinen talentti. Ja sama pätee myös rumpali Tomi Raikaslehtoon ja toista kitaraa soittaneeseen Sami Könkääseen. Herravarjele, mitä sieltä vielä tulee, kun aika on.

Koettua lähemmäksi aitoa Beatles -konserttia on vaikea päästä. Nelikko oli myös sonnustautunut Beatles -asusteisiin ja peruukkeihin, jotka vaihtuivat yhtyeen eri aikakausien mukaisesti moppitukista pitkiin karvaletteihin, alkuaikojen puvuista ja kravateista hippiajan värikkäisiin rytkyihin. Nelikko apujoukkoineen oli myös hankkinut konserttiin autenttiset 60-luvun soittimet ajan henkeä kuvaaviin mikrofoneihin saakka.

Nykyaikaista audiovisuaalisuutta hyödynnettiin varsin kekseliäästi. Konsertin alkaessa sali pimennettiin ja lavan takaosalle oli heijastettuna kuva, jossa yhtyeen jäsenet poseerasivat esikuvansa mukaisesti mustavalkoisessa kuvassa. Kun yhtye kuulutettiin lavalle, nelikko ikäänkuin irtosi kuvasta - johon jäi vain bändin nimi - ja karvapäät kävelivät kuvasta lavalle. Enpä ole ennen moista nähnyt.

Konsertissa kuultiin kaikkiaan 34 Beatles -sävelmää. Järjestys oli tarkkaan harkittu, enkä löydä biisivalinnoista moitteen sijaa, vaikka todella olennaisia Beatles -kappaleita oli jouduttu jättämään poiskin. Näköjään kahden tunnin Beatles -konsertin voi toteuttaa soittamatta yhtä yhtyeen kaikkein tunnetuimmista kappaleistakin. Tämä oli Yesterday, jonka Beatles julkaisi vuonna 1965 ilmestyneellä Help -albumilla.

Yllättäen yksi mielenkiintoisimmista tulkinnoista oli avaussetin toiseksi viimeisenä pelkitetysti esitetty Eleanor rigby, joka on yksi Beatlesin murrosvaiheessa syntyneistä omaperäisimmistä kappaleista. Vanhuuden yksinäisyydestä kertova laulu julkaistiin vuonna 1966 Revolver -albumilla ja samanaikaisesti ilmestyneen Yellow Submarine -singlen B-puolena. Mykistävä tulkinta, vaikka mukana ei ollutkaan kahdeksaa jousisoitinta, joille alkuperäinen kappale oli sovitettu.

Tyylitajua nelikko osoitti myös konsertin toteutuksessa, jossa musiikin annettiin puhua puolestaan. Yhtään spiikkiä ei kuultu ennen encoreina - jotka toki oli ennalta suunniteltu - kuultuja Helter skelter- ja Hey Jude -kappaleita.

Oli hieno kokemus, kerta kaikkiaan. Mutta jos torstain konsertti jäi Sinulta väliin, ei hätää. Yhtye soittaa vielä Beatles -kappaleita - toki paljon tiivistetymmässä paketissa - Kemin Chilloutissa lauantaina 28.4 ja Ankkurin jameissa lauantaina 5. toukokuuta.

Ja vielä yksi vinkki. Tornion pop & Jazz konservatoriossa on jäljellä vielä liuta opinnäytekonsertteja, mikä milläkin teemalla. Luvassa on lisää hienoja kokemuksia, niitä ei kannata jättää väliin, jos suinkin vain paikalle pääsee - ja saliin mahtuu. Beatles -konsertissakin sali oli melko täysi jo puoli tuntia ennen konsertin alkua. Ja ne ovat vieläpä ilmaisia.

Tulevat keikat - jonne toukokuun keikat lisätään lähiaikoina - löydät Rokkineuvoksen keikkakalenterista eli täältä: http://www.rokkineuvos.fi/412159759

Konsertissa kuultiin seuraavat kappaleet:

Setti 1:

1. I saw her standing there
2. Please please me
3. Twist and shout
4. She loves you
5. I want to hold your hand
6. All my loving
7. A hard day’s night
8. If I fell
9. I should have
10. Can’t buy me love
11. Help!
12. I feel fine
13. Ticket to ride
14. Drive my car
15. In my life
16. Eleanor rigby
17. Yellow submarine

2. Setti:

1. Sgt. Pepper’s lonely hearts club band
2. With a little help from my friends
3. Lucy in the sky with diamonds
4. Penny Lane
5. Magical mystery tour
6. Fool on the hill
7. Sgt. Pepper’s lonely hearts club band (reprise)
8. A day in the life
9. Come together
10. Back in the U.S.S.R.
11. Something
12. Golden slumbers
13. Carry that weight
14. The end
15. Let it be
16. Helter skelter
17. Hey Jude

90's spirit Meripuistorok 2019

90's spirit Meripuistorock -tapahtumassa lavalle nouse 11 esiintyjää Kemin sisäsatamassa perjantaina 12.7. Mukana olivat Delffarit, Little Bee, White Caps,  JML, Nine Lives,  Nälli Boys, Tassuvaivat, Fresh X, Show Fine, Nameless ja Heme.

Summer Pop Up 2019

Kemin perinteisessä nuorille suunnatussa Summer Pop Up -konsertissa Kemin Täiköntorilla torstaina 18.7. esiintyivät Rob the Dog, Veera, Umpimähkä, Luopio feat. Misantrooppi, Suntrace, Glass Wipe, Bliniks sekä päätähti Lukas Leon. Juontajana oli Ville Köö alias Ville Köngäs. Konsertti oli osa Street Food -tapahtumaa, joka puolestaan on osa liki kaksiviikkoista Easy Ling In Kemi -viikkoa. Suntrace jäi kuvaamatta ruokapaussin vuoksi.

Torandan Venetsialaiset 2019

Torandan venetsialaisissa la 24.8.2019 esiintyivät Eppu Normaali, Portion Boys, Lauri Tähkä sekä Waldo´s People.

Qstock 26.7.2019

Rokkineuvoksen erityisavustaja Markku "Lusku" Lukkariniemi Torniosta piipahti viime viikonloppuna Oulun Qctock -festivaaleilla kameran kanssa. Tässä kuva-antia perjantain 26.7.2019 tapahtumista, kuvissa mukana Michael Monroe, Pariisin Kevät, The 69 Eyes, Beast In Black, Crew of me and you, Elastinen, JVG, Ville Valo & Agents ja Offspring.

Qstock 27.7.2019

Rokkineuvoksen erityisavustaja Markku "Lusku" Lukkariniemi Torniosta piipahti viime viikonloppuna Oulun Qctock -festivaaleilla kameran kanssa. Tässä kuva-antia lauantaina 27.7.2019 tapahtumista, kuvissa mukana Chisu, Eveliina, Vesterinen yhtyineen, Ellips, Popeda, Stam1na, Kingston Wall, Maustetytöt, Ricky Tick Big Band & Julkinen Sana, Barbe-Q-Barbies ja Thirty Seconds To Mars.

Kuvat © Markku Lukkariniemi. Kopiointi ilman lupaa kielletty.

Helteisessä Qstockissa ennätykselliset 40 000 kävijää


1.8.2019
Oululainen Qstock-festivaali teki uuden yleisöennätyksen ja oli loppuunmyyty jo seitsemättä kertaa peräkkäin. Tapahtuma keräsi Kuusisaaren ja Raatin alueelle kaikkiaan 40 000 juhlijaa kahden päivän aikana.
Festivaalin kävijämäärää oli voitu kasvattaa tiettyjen aluejärjestelyjen myötä 2500 hengellä per päivä. Alueen palveluita oli lisätty samassa suhteessa, ja lavojen uudelleensijoittelun ja ohjelmistosuunnittelun myötä ihmiset jakautuivat tasaisemmin ympäri festivaalialuetta.
Lisäksi uusi Kissankoskenrannan silta tarjosi kymmenen metriä leveän kulkuväylän Kuusisaaresta Raattiin.

- Perjantaina uudella sillalla oli vielä aika hiljaista, kun ihmiset pakkautuivat edelleen vanhalle tutulle reitille. Lauantaina se löydettiin jo paremmin, festivaalijohtaja Mikko Forstén toteaa.


Oman haasteensa
festivaalin läpiviemiselle toi kuumimmillaan yli 30 asteeseen kivunnut lämpötila. Vaikka helteeseen oli varauduttu, vesipisteet ruuhkautuivat perjantaina. Asiaan reagoitiin lauantaina lisäämällä työntekijöitä vesipisteille ja tuomalla kokonaan uusia vesipisteitä anniskelualueille.

Tuttuun tapaan festivaalialueella ei ollut mainittavia järjestyshäiriöitä. Ihmiset olivat kuumuudesta huolimatta hyväntuulisia.

Ainoa takaisku oli, että perinteinen festivaalin päättävä ilotulitus jouduttiin perumaan metsäpalovaroituksen takia. Lauantain pääesiintyjän Thirty Seconds To Marsin (USA) suureellinen show tarjoili kuitenkin välkettä senkin edestä.

Qstock järjestetään taas 24.-25.7.2020.


Joku Paikallinen Bändi


Joku Paikallinen Bändi (Original) vietti 20- vuotisjuhliaan Kemin Ankkurissa lauantaina 11.8.2018.
Yhtyeen tarjonta oli bändin alkuvuosien sloganin mukaisesti kemiläisen meininkirokin aatelia jo vuodesta 1998. Tupa oli täynnä, kuten asiaan kuuluu ja tunnelma katossa kuten aikoinaan Kemin Hullu Pohjolassa.
Ja biisilista sisälsi - jälleen kuten asiaan kuuluu - kotimaisen rockin helmiä vuosien varrelta, biisejä, joiden sanat jotakuinkin jokainen osaa ulkoa. Myös yhteislaululla oli tärkeä sijansa keikkakokonaisuudessa - kuten JPB:lla aina.

Biisilista:

Suomirokkia (Aknestik)
Pohjois-Karjala (Leevi & The Leavings)
Pitkä kuuma kesä (Popeda)
Pop-musiikkia (Neljä Baritonia)
Älä mee (Sir Elwoodin Hiljaiset Värit)
Vuonna -85 (Eppu Normaali)
Todella kaunis (Zen Café)
Unihiekkaa (Egotrippi)
Autiotalo (Dingo)
Tahdon Rakastella Sinua (Pelle Miljoona & 1980)
Lähetyssaarnaaja (Dingo)
Vie Mut Minne Vaan (Yö)
Nahkatakkininen tyttö (Dingo)
Riidankylväjä (Don Huonot)
Moottoritie On Kuuma (Pelle Miljoona Oy)
Levoton Tuhkimo (Dingo)
--
Encore:
Rappiolla (Hassisen Kone)

 

Entisten nuorten keikka entisille nuorille

 

Mika ja Pullasormet, 40 –vuotisjuhlakeikka, lämppärinä Erkki Huru Band. Ankkuri, Kemi 13.10.2018

Erkki Huru Band: Erkki Huru, laulu ja kitara, Jouni Kallankari, basso ja taustalaulu, Esa Heikkinen, rummut, Simo Salminen, kitara ja taustalaulu, Mika Puro, koskettimet.

Mika & Pullasormet: Hannu "Puntti" Valtonen, laulu ja kitara, Pekka Adolfsen, basso ja laulu, Mika Puro, rummut ja laulu, Simo Salminen, kitara ja laulu, Matti Adolfsen, kosketinsoittimet, Jari "Heinä" Nieminen, kitara.

 

Mika ja Pullasormet on merkittävä palanen kemiläistä rockhistoriaa - ja myös nykyisyyttä. Yhtyeen 40-vuotisjuhlakeikkaa seuratessa ei voinut olla ihmettelemättä kuinka hyviä biisejä bändi teki 1970- ja 80-lukujen taitteessa, kun bändin muusikot olivat vielä hyvin nuoria miehiä. Samalla mielessä pyöri kysymys siitä, mitä yhtyeestä olisi voinut tulla, jos asiat olisivat menneet toisin ja yhtye olisi jatkanut aikanaan toimintaansa pitempään.

Pullasormien 40-vuotisjuhlakeikka oli myös yleisön puolesta entisten nuorten juhlaa, sillä keski-ikä taisi nousta runsaat 20 vuotta virallisen nuoreksi laskettavan (29 vuotta) yläpuolelle. Ja tuttuja, niitä oli paljon, jokaisella. Tupa oli jotakuinkin täynnä, istumapaikat täyttyivät jo hyvissä ajoin ennen keikan alkua, joka oli nykyajan trendeistä poiketen hyvinkin kuulijaystävällinen. Lämppärinä toiminut Erkki Huru Band aloitti soiton yhdeksältä ja Pullasormet tuntia myöhemmin.

 

Ilta oli kaikin puolin onnistunut. Mika & Pullasormien settilistan keskiössä olivat omat kappaleet täydennettynä Juice Leskisen tuotannolla sekä yhdellä erinomaisella ulkomaisella coverilla, Creamin hienonhienolla White Room -kappaleella. Todennäköisesti aika harva illan aikana keskittyi kuuntelemaan Pullasormien omien biisien sanoja, joten on syytä palauttaa mieliin, että yhtyeellä on ollut kerta kaikkiaan nimekkäitä sanoittajia. Kappaleiden tekstit kun ovat muun muassa sellaisten tekijöiden kynästä lähtöisin kuin Edgar Allan Poe, Johan Wolfgang von Goethe, John Donne, Alfred Lord Tennyson ja Ben Jonson. Eivätkä ne ole todellakaan mitään diibadaabaa tai liirumlaarumia.

Sävellyspuolelta on pakko nostaa esiin Simo Salminen, joka on niin biisintekijänä kuin muusikkona jäänyt turhan aliarvostetuksi. Kun - ilmeisesti vielä tämän vuoden puolella - Mika ja Pullasormien debyyttilevy (!) ilmestyy, niin kannattaa todellakin paneutua kuuntelemaan miehen laatimia sävelkulkuja kappaleista Annabel Lee, King of Thule, So Long Town, Song (Go and catch a falling star), Tears idele tears ja To Celia. Yhtyeen omista biiseistä ehkä ne tunnetuimmat eli kappaleet Pulla ja Sormet, ovat puolestaan kolmikon Jari Nieminen - Mika Puro - Hannu Tervaharju tuotantoa. Lintumies -kappale on puolestaan Puntti Valtosen aikaansaannos.

Myös yhtyeenmuut jäsenet, rumpali Mika Puro, basisti Pekka Adolfsen ja kosketinsoittaja Matti Adolfsen ovat olleet monessa mukana ja jokainen on raapaissut oman puumerkkinsä Kemirockin kivijalkaan. Moniosaajia kaikki tyynni, esimerkkinä vaikkapa Mika Puro, joka Pullasormien rumpalin hommien lisäksi soitti myös illan aikana lämppäri Erkki Huru Bandin koskettimia. Samoin Simo Salmisella oli tuplarooli, mies kun kitaroi ja lauloi niinikään Erkki Huru Bandissa. Lavalla oli siis yksi Kemirockin allstars -kokoonpanoista, kuten on myös EHB:n osaltakin, onhan bändin jäsenillä taustaa muun muassa Dawson- ja Nicepappi -orkestereista.
 

Molemmissa illan kokoonpanoissa silmiinpistävää - jos näin voidaan sanoa - on vahva stemmalauluosaaminen, jota on ilo kuunnella. Ja se, jos mikä on tyypillistä 1970-luvun perintöä ja osaamista, jota soisi kuulevansa enemmänkin.

Erkki Huru Bandissa nimenomaan stemmalaulu on noussut komeaan rooliin etenkin Simo Salmisen mukaantulon myötä. Jo sitä ennen basisti Jouni Kallankari on sitä opetellut ja kehittynyt valtavasti alun lievästä vastahankaisuudesta huolimatta. Nykyään mies vaikuttaa jopa nauttivan siitä. Yhtye on myös panostanut nimenomaan laulupuoleen pitämällä erikseen laulutreenejäkin. Muutenkin EHB:n soundimaailma on laventunut hienosti kun mukana myös Mika Puro koskettimineen, puhumattakaan Erkki Hurun ja Simo Salmisen tuplakitaroinnista. Komppipuolihan yhtyeessä on aina ollut vahva Kallankarin ja rumpali Esa "Espe" Heikkisen ansiosta.

EHB on myös ansiokkaasti luonut kosolti uutta kemiläistä musiikkia. Erkki Hurun sävellyksissä on paljonkin idea, tarttuvia kertosäkeitä ja hyvää tunnelmaa. Miehellä on selkeä palo biisien tekemiseen, niitä syntyy kovaan tahtiin. Jos jotain kehityskohteita etsii, niin sanoitukset ehkä kaipaisivat lisää syvyyttä. Yhtye ansaitsee kuitenkin täydet pojot siitä, että se esitti pelkästään omaa tuotantoaan. Se kertoo myös itseluottamuksesta ja terveestä kunnianhimosta, mikä on enemmän kuin arvostettavaa.

Pullasormien kautta linjan erinomaisen tasokkaassa yhteissoitossa huomio kiinnittyi lauluosaamisen lisäksi vahvaan kitarointiin. Kun lavalla on yhtä aikaa kolme taitavaa kitaristia, joista jokainen tietää ja hallitsee oman roolinsa, kuuntelukokemuksesta tulee nautinnollinen.

Kesällä 1978 ensiesiintymisensä tehneen Pullasormien kokoonpanossa jo mainittujen lisäksi ovat vuosien varrella soittaneet Hannu Tervaharju, basso, Ahti Kortelainen, basso, Arto Alamaunu, koskettimet, Arto Perkiö, kitara, Kari Hautalampi, koskettimet, Jani-Petteri Hägg, kitara ja Petri Hyrkäs, basso.

Ja onneksi on yhä jotain mitä odottaa. Tuskin maltan odottaa, että bändi saa debyytti-albuminsa valmiiksi jasaan sen hyppysiini kuunneltavaksi. Voisi olettaa, että levyn painos menee kaupaksi alta aikayksikön.


Ihan tämän jutun alussa esittämäni kysymys kietoutuu laajemminkin Suomi-rockin historiaan. Mitä todellakin olisikin seurannut, elleivät Hannu "Puntti" Valtonen ja Hannu Tervaharju olisi lähteneet Juice Leskisen kelkkaan ja jos Suomen kysytyimpien studiomuusikoiden joukkoon noussut Jari "Heinä" Nieminen olisi jatkanut kitaristin uraansa Kemissä.

Kysymykset jäävät tietysti vaille vastausta, mutta niitä voi silti jokainen tykönään miettiä.
Olisiko Pullasormet mainioine biiseineen noussut Suomi-rockin aallonharjalle punkin ja uuden aallon puristuksessa, olisiko Juice Leskinen noussut ikonistiseen asemaansa ilman kemiläisvahvistuksiaan ja niin edelleen.
Kemiläismuusikoillahan on ollut merkittävä osa Juicen bändeissä, onhan niissä soittaneet Valtosen ja Tervaharjun lisäksi Ilkka "Ila" Loueranta, rumpali Kaj "Dry" Martin, saksofonisti Vesa Hyrskykari sekä kitaristi Kati Pyykkö. Jo tämänkin vuoksi Juicen biisien merkittävä osuus settilistalla puolsi paikkaansa.

 

Erkki Huru Band settilista 13.10.2018:

Kokeilen onneain
Laulaja syntyy lavalla
Tehkää mulle laulu
Ero
Seitsemäs taivas
Elämän varvas
Sulaa vahaa
Asfalttityttö
Lumous


Mika & Pullasormet settilista 13.10.2018:

Matilda (Säv. Christina Macpherson, teksti Juice Leskinen)
Rakkauden haudalla (säv. & teksti Juice Leskinen)
Annabelle Lee (sävellys Simo Salminen, teksti Edgar Allan Poe)
Musta aurinko nousee (säv. & teksti Juice Leskinen)
King of Thule (sävellys Simo Salminen, teksti Johan Wolfgang von Goethe)
Pulla (sävellys Nieminen-Puro-Tervaharju)
Song (Go and catch a falling star). (Sävellys Simo Salminen, teksti John Donne)
Ollaan ihmisiksi (säv. & teksti Juice Leskinen)
Lintumies (sävellys Puntti Valtonen, sanat Henri Kapulainen)
Tears idle tears (sävellys Simo, teksti Alfred Lord Tennyson)
Outoon valoon (säv. & teksti Juice Leskinen)
Luonas kai olla saan (säv. & teksti Juice Leskinen)
Olipa kerran (säv. & teksti Juice Leskinen)
Minea (säv. & teksti Juice Leskinen)
So long town (sävellys Simo Salminen, teksti Jouko Eskelinen)
White room (Jack Bruce, teksti Pete Brown)
Ei elämästä selviä hengissä (säv. & teksti Juice Leskinen)
To Celia (sävellys Simo Salminen, teksti Ben Jonson)
Sormet (sävellys Nieminen-Puro-Tervaharju)

Encore:
Syksyn sävel (säv. & teksti Juice Leskinen)

Kemin Taiteiden Yö 26.10.2019

Kemin Taiteiden Yön kuvasatoa 26.10.2019. Kuvissa mukana Kaisla Huovinen, Duo Luxemburg, Taidekuja, Pohjan Mieslaulajat, Nina Lappalainen, Elina ja Mikko, Aleksi Viitala, Ari Viitala sekä Rocca's Rhythm'n' Blues Revue.

Juicerock 2019

Juicerockin 10-vuotisjuhlakattauksen osana Easy Living In Kemi 2019 -tapahtumaviikkoa muodostivat Matti Virtasalo, joka tulkitsi akustisesti Juicen hittejä sekä Juicen muille tekemiä tekstejä, Kemikaupungin Rullaluistelijat, johon Tero Kemppaimen ja Tuomas Julku olivat koonneet taakseen bändin, joka esitteli nuorekkaita versioita Leskisen vanhoista hiteistä sekä illan päättänyt Paperitähdet Allstars vierainaan Jari Yliaho, Jan Sjögren, Antti Tammilehto ja Ila Loueranta esittivät liudan Juicen suurimpia hittejä.

Osa Juicerockia oli myös Rokkineuvoksen kulttuuriklubi, jossa Rokkineuvos haastatteli Juice Leskinen Grand Slamin keikkabussissa vuosikaudet mukana kulkenutta valokuvaaja Elmo Salmea. Kulttuuriklubin kuvakoosteen löydät täältä: http://www.rokkineuvos.fi/431605127

 

Terveet Kädet Sideways -festarin lavalle ensi kesänä

6.1.2020
Tulevan kesän Sideways -festivaalilla koetaan kotimaisten kulttibändien harvinaislaatuisia keikkoja, kun hiljattain comebackin tehnyt hardcore-punkin legenda Terveet Kädet sekä vuosia telakalla ollut Xysma nousevat helsinkiläisfestivaalin esiintymislavoille. Vuonna 2015 ensimmäisen kerran järjestetty festivaali tarjoaa ohjelmistossaan runsaasti eri genrejä vaihtoehtomusiikista hip hopiin. Tapahtuma on koonnut yli 12 000 kävijää.

Vuodesta 1979 operoinut, torniolaislähtöinen hardcore-yhtye Terveet Kädet on kiistatta kaikkien aikojen tunnetuin suomalainen punkbändi. Vuosien varrella maineikkaita ihailijoita Mike Pattonista Sepulturaan kerännyt yhtye on julkaissut mittavan katalogin musiikkia sekä kiertänyt maailmaa aina Etelä- ja Pohjois-Amerikkaa myöten.

Vuonna 2016 bändin keulahahmo Läjä Äijälä ilmoitti Terveiden Käsien lopettavan, koska yhtye ei ollut hänelle enää ajankohtainen. Viime talvena kokoonpano ilmoitti yllätyspaluusta valikoitujen klubikeikkojen merkeissä, jonka jatkoksi Sidewaysissa voidaan odottaa kompromissitonta ja äärimmäistä Terveet Kädet -kokemusta. Viime syyskuussa yhtye nähtiin livenä Jyväskylässä, Tampereella, Helsingissä ja Oulussa.

Läjä Äijälä sai vuoden 2017 lopulla kosolti huomiota, kun sanomalehti Lapin Kansan lukijat äänestivät hänen vuosisadan lappilaiseksi. Läjä voitti äänestyksen ylivoimaisesti saaden annetuista äänistä yli 40 prosenttia. Mies sai 1880 ääntä ja kakkoseksi sijoittunut Antti Tuisku yli tuhat ääntä vähemmän.


80-luvun lopulla perustettu Xysma eteni vuosikymmenen kestäneellä aktiiviurallaan nopeaan tahtiin tyylilajista toiseen. Viiden albumin aikana bändin primitiivinen grindcore muovautui surisevan stoner rockin kautta kohti kevyempää vaihtoehtorock-ilmaisua. Vuosien saatossa Xysma on noussut kansainvälisen kulttibändin asemaan, ja yhtyeen levyistä on tullut kalliita keräilykappaleita.

Edellisen kerran Xysma esiintyi vuonna 2013 bändin Lotto-klassikkoalbumin uusintajulkaisun kunniaksi. Ensi kesänä Sidewaysissa nähtävässä Xysman kolmannessa tulemisessa yhtyeen 30-vuotista uraa juhlistavat Janitor (laulu), Olli Nurminen (kitara), Teppo Pulli (rummut), Kalle Taivainen (basso) ja Janne Lastumäki (koskettimet).

Terveiden Käsien ja Xysman lisäksi 11.-13.6. pidettävän festivaalin esiintyjistä ovat varmistuneet Kelis (US), Belle and Sebastian (UK), The Avalanches (AU), Passenger (UK), Vesala, 22-Pistepirkko, Maustetytöt, Gasellit, Plutonium 74, Floating Points live (UK), DIIV (US), Anna of the North (NO), OM (US), Sheer Mag (US), Shura (UK), Antti Autio, The Hearing, Karina, PH, Räjäyttäjät. Ohjelmisto täydentyy talven ja kevään aikana suurella määrällä artisteja.

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu