11. tammi, 2021

Suurten toiveiden vuosi 2021


Vuosi 2021. Harvoin, jos koskaan uuteen vuoteen on asetettu niin paljon toiveita kuin tähän vuoteen. Ainakaan sotavuosien jälkeen.

Koronan kaltaista maailmanlaajuista pandemiaa meidän sukupolvemme ei ole aiemmin kokenut. Se on muuttanut maailmaa, käytöstämme ja tapojamme enemmän kuin mikään muu. Pian on esimerkiksi kulunut vuosi siitä, kun kättelin jotakuta viimeksi. Kuka olisi voinut kuvitella moista vielä vuosi sitten. Tai sitä, että halaaminen on pannassa. Tai sitä  että toisten ihmisten välttely ja etäisyyksien pitäminen alkaa tammikuussa 2021 tuntua normaalilta. Tai päinvastoin, kun näkee elokuvissa tai vanhemmissa tv-ohjelmissa ihmisiä väkijoukkoina ilman maskeja, se näyttää oudolta.


Teini-ikäisestä saakka bändikeikoilla käyneenä kuitenkin edelleen tuntuu hämmentävältä, ettei niitä tällä erää juuri ole. Sen jälkeen kun keikoilla rupesin käymään joskus 1970-luvun alkupuoliskolla, vuonna 2020 livekokemuksia oli ylivoimaisesti vähiten. Parhaina vuosina kävin katsomassa jopa 150 keikkaa vuosittain. Siis kaksi-kolme joka viikko. Ja festarit siihen päälle.

Viimeisin livekeikka taisi olla elokuun puolivälissä Jarkko Martikaisen soolokeikka Kemin RockBar & Grill 82:ssa. Sen jälkeen on ollut tyytyminen tarjolla olleisiin livestriimeihin, jotka ymmärrettävästi ovat lisääntyneet ja varmaan tulleet osin myöskin jäädäkseen. Näin oletan.

Livestriimit ovat tarjonneet korvikkeen livekeikoille tänä tautisena aikana. Ei ne tietenkään livekokemusta vastaa, mutta ovat kuitenkin tarjonneet omalla tavallaan mahdollisuuden nauttia livemusiikista, vaikkakin "vain" tietokoneen tai kännykän välityksellä. Artisteille ne ovat antaneet väylän esiintyä, esittää laulujaan ja parhaimmillaan jopa tuoda esiin uutta materiaalia. Ja onhan niissä jonkinmoinen vuorovaikutus, kiitos chat-mahdollisuuden. Ja vielä, digilippusysteemin kautta artistit ovat saaneet sentään hieman liksaa, vaikka tietysti varsinaisten keikkapalkkioiden tasosta ollaan kaukana. Mutta tyhjää parempi tämäkin.


Artistit ovat olleet kovilla. Todella kovilla. Varsinkin taloudellisesti. Kun keikkoja ei ole, eikä keikkapalkkioita, tulot ovat mitä ovat. Etenkin heillä, jotka eivät muita töitä muusikkouden ohella tee. Laskunsa ja lainansa artisteillakin on maksettavanaan. Jokainen osaa kuvitella, mitä omalle taloudelle tekee, kun tuloista iso siivu jää tulematta.

Parhaimmassa asemassa ovat artistit, joiden levyt myyvät ja joiden biisit soivat päntiönään radioissa ja saavat teosto- ja gramexkorvauksia. Mutta iso siivu heidänkin tuloistaan on poissa.
Enkä vähättele ketään muutakaan, joka on joutunut koronan talousiskujen kohteeksi joutumalla työttömäksi tai lomautetuksi. Heitä on paljon. Niin musiikkibisneksessä kuin monella muullakin alalla. Joukkoon mahtuvat muun muassa keikka- ja tanssipaikat, tapahtumajärjestäjät, tarjoilijat, deejiit, elokuvateatterit ja niin edelleen. Lista on loputon.


Onneksi nyt on toivoa ilmassa koronarokotteiden myötä. Toivon todellakin, että kaikki, joilla ei siihen lääketieteellistä estettä ole, ottavat rokotteen. Mitä laajempi rokotekattavuus on, sen paremman turvan se koronaviruksen suhteen antaa. Rokotevastaisia valitettavasti on, samoin erilaisiin salaliittoteorioihin uskovia, kuten heitäkin, jotka pitävät koronaa edelleen liki vaarattomana kausi-influenssan tapaisena sairautena.

Vaikka meillä tilanne on moneen muuhun maahan verrattuna kohtuullisen hyvä, siihen ei pidä tuudittautua. Maailmanlaajuisesti yli 90 miljoonaa sairastunutta ja yli 1,9 miljoonaa kuollutta kertoo siitä, ettei pienimpääkään vähättelyyn ole varaa ja jokaisen on tehtävä oma osuutensa tartuntojen vähentämiseksi.

Toivon hartaasti, että jo kevään aikana tilanne helpottaa niin paljon, että livekeikkoja ja muita tapahtumia voidaan taas järjestää edes rajoitetuin osallistujamäärin. Ja toiveissa on, että myös kesäfestarit - joita valmistellaan täyttä häkää - voidaan pitää ilman koronapelkoa.

Itse kannan korteni kekoon, otan rokotteen heti kun vuoroni on. Siihen asti pesen käsiä ja käytän maskia, pidän etäisyyksiä, välttelen väkijoukkoja eli noudatan viranomaisten antamia ohjeita. Toivon, että myös Sinä teet samoin, jotta pääsemme mahdollisimman pian siihen uuteen normaaliin, mitä se sitten onkaan. Se on meidän kaikkien Telluksella asuvien etu.
 

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu