26. maalis, 2020

Edessä voi olla varsin ankea kesä


Maailma on koronapandemian vallassa. Tilanne on ryöpsähtänyt silmille todella nopeasti. Vielä kuukausi sitten tuskin kukaan osasi ennakoida kuinka pahaksi tilanne voi äityä.

Pandemia vaikuttaa kaikkeen. Aivan kaikkeen.

Muun muassa artistien työtilaisuudet ovat menneet. Tulot ovat minimissään, pudonneet jopa nollaan. Myös keikkapaikat ja niiden pitäjät ovat monen muun tavoin pahassa pulassa tulolähteiden romahdettua.

Vaikka tilanne on lohduton, läheskään kaikkea emme ole vielä varmastikaan nähneet. Pelkään pahoin, että pahin on vielä edessä. Poikkeusolot jatkunevat läpi kevään. Ja uusiempien ennusteiden valossa on hyvin mahdollista, jopa todennäköistä, että tilanne jatkuu kesän yli, syksyyn saakka, jopa pidemmällekin.

Edessä voi olla varsin ankea kesä.

Kesä ilman kesäfestareita, livekeikkoja, terassielämää, ulkona syömistä, piknikkejä, uimarantaelämää, kesätoreja, markkinoita ja niin edelleen. Kesä ilman minkään valtakunnan yleisötapahtumia voi olla täyttä todellisuutta. Tuhansien kesätapahtumien maassamme tämä näkymä olisi vielä jokin aika sitten kuulostanut täysin uskomattomalta. Ei enää.

* * *

Kotimaan festareista ensimmäisenä peruttiin toukokuun Steelfest Hyvinkäällä, ulkomailla brittien legendaarinen Glastonbury. Suomen varsinaisista kesäfestareista ensimmäisenä peruuntumisesta ilmoitti eilen Puolangan LankaFest.

Lienee vain ajan kysymys, milloin kuulemme festivaalien peruutusuutisia jatkuvana virtana. Järjestetäänkö lainkaan perinteisiä suurfestareita kuten esimerkiksi Kauhajoen Nummirockia, Helsingin Tuskafestivaalia, Seinäjoen Provinssia, Joensuun Ilosaarirockia ja Turun Ruisrockia? Jokaisessa festivaaliorganisaatiossa mietintämyssy on varmasti jo tiukasti päässä.

Urheilumaailmassa perumiset ovat jo todellisuutta. Jääkiekon MM-kisat, niin miesten kuin naistenkin, suomalaisten odottamat jalkapallon EM-kisat on joko peruttu tai siirretty. Ja monet muut tapahtumat, suurimpana tietysti Tokion olympialaiset. Myös kaikki kansalliset ja kansainväliset sarjat ovat pysähdyksissä. On varsin mahdollista, ettei monen odottamia sarjoja esimerkiksi kotimaan jalka- ja pesäpalloilussa järjestetä lainkaan tänä kesänä. Mutta sekin voi olla silkkaa todellisuutta. Aika näyttää.

* * *
Toivon hartaasti, että olen väärässä ja koronapandemia saadaan kuriin.

Se edellyttää, että kaikkia viranomaisten antamia ohjeita ja suosituksia noudatetaan viimeisen päälle. Siis KAIKKIA, ehdottomasti. Nyt ei ole sijaa sooloilulle, ei kenelläkään. Kukaan ei ole virukselta turvassa, ellei ihmiskontakteja rajoiteta ihan minimiin. Se on ainoa keino suojella itseämme, läheisiämme, kanssaihmisiämme ja tulevaisuuttamme.

Nyt on aika olla kuuliainen kansalainen, ihan viimeisen päälle.

Tärkeintä on pysyä elossa ja terveenä. Sen rinnalla kaikki muu on toisarvoista. Silti paniikkiin ei ole syytä, varovaisuuteen kylläkin. Siksi jokaisen, jonka ei ole välttämätöntä liikkua, on syytä pysytellä kotonaan. Koti on ihmiselle aina ja varsinkin juuri nyt, se paras paikka oleskella.

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu