6. marras, 2015

Hyvä blogiaihe oli mennä sivu suun

Pentele minkä teki. Perui tämän illan keikkansa Kemissä. Siis tämä Läntisen Tommi. Olisihan se ollut kiva pitkästä aikaa tsekata miehen keikkakunto. Mutta onneksi Ankkuri sai tilalle hyvän tuuraajan, ja vieläpä kahdeksi illaksi. Ankkurissa tänään ja huomenna siis Joku Paikallinen Heme.

Läntisen perumisen myötä meinasi Rokkineuvokselle käydä niinkin ohraisesti, että oli mennä hyvä blogiaihe sivu suun.

Ajattelin nimittäin palautella mieleen menneitä - lähinnä omaani - mutta myös muille, jotka sattuivat olemaan mukana vuoden 1980 Ruisrockia viettämässä. Siellä nimittäin näin Läntisen ensimmäisen kerran livenä. Tuolloin nuori kolli oli Fabrics -yhtyeen keulilla.

Mutta, ainahan voi muistella, vaikka Läntinen päättikin Kemin keikan sijaan mennä juhlimaan Helsingin Pitäjänmäelle Finnvox-äänitystudion 50-vuotista olemassoloa. Keissistä tuli lopulta melkoinen pannukakku, sillä Rokkineuvoksen saamien tietojen mukaan kyseiset synttärikemut on siirretty hamaan tulevaisuuteen. Niin että herra Läntinen voikin sitten viettää tänään ihan rauhallista vapaapäivää.

 ***

Niin, Läntisen ja kosketinsoittaja Kim Trappin vuonna 1979 perustama Fabrics pääsi vuonna 1980 Ruisrockin päälavan avausesiintyjäksi. Muut päälavan esiintyjät olivat kovaa sakkia, sillä Fabricsin jälkeen lavalle nousivat vuorollaan brittiläiset The Tourists, Selecter, The Rockpile ja The Jam.

Samana vuonna Fabrics levytti ensimmäisen LP:nsä Look At This, joka löytyy edelleen myös Rokkineuvoksen vinyylilevyjen joukosta. Parhaiten levyn biiseistä mieleen on jäänyt nimikappale Look At This, mutta myös kappaleet Johnny´s Dancing, Cellophane Stories, City A Go Go ja Factory kuulostavat yhä tutuilta.

Fabrics ei kuitenkaan ollut Läntisen ensimmäinen bändi, vaan vuonna 1976 perustettu Bundesbank. Boycott -yhtyeen aika urkeni vasta paljon myöhemmin, vuonna 1987. Boycott teki Läntisestä lopullisesti tähden, mutta Fabrics -yhtyeen myötä Rokkineuvoksen ikätoverin kyvyt huomattiin. Läntinen on syntynyt vuonna 1959, kuten Rokkineuvoskin. Samaan ikäluokkaan muuten kuuluvat muun muassa Neumann sekä Aku ja Martti Syrjä.

Vuoden 1980 Ruisrockin aikaan Läntinen oli nuori mies, 21-vuotias. Ja kukkoili silti Suomen vanhimman festivaalin päälavalla.

 ***

Vuoden 1980 Ruisrock jäi mieleen monestakin syystä, joista herra Läntinen on yksi pienimpiä. Tuolloin nimittäin oli tarkoitus tehdä suomalaista rockfestarihistoriaa, sillä Eppu Normaali oli pestattu päälavan viimeiseksi ja samalla pääesiintyjäksi. Tämä taas ei sopinut The Jam -yhtyeelle taustajoukkoineen. Niinpä tapahtumasta kehkeytyi Suomen siihen astisen rockfestivaalihistorian suurin kaplakka.

Tapahtumat etenivät pattitilanteeseen, jossa kumpikaan yhtye ei halunnut antaa periksi. Lopulta kävi niin, että Eppu Normaali ei esiintynyt lainkaan. Siitä taas yleisö suuttui – ei bändille, vaan lähinnä tilanteelle ja järjestäjille. Eput omine taustavoimineen monistivat nopeasti A4-liuskan, jossa kertoivat oman näkemyksensä siitä miksi he eivät voineet esiintyä. Paperit levisivät yleisön keskuudessa ja väen myötätunto oli Eppujen puolella.

The Jam -yhtyettäkään en osaa moittia. Enemmänkin taisi olla kysymys sopimusteknisistä kysymyksistä ja taustajoukkojen turhan korkealle nostamasta egosta, joka ei sallinut kompromissia. Ja yhtyeen keikka oli sinänsä hyvä.

 ***

The Jam lukeutui uuden aallon yhtyeisiin, mutta yhtyeessä näkyi selvästi myös 60-lukulainen mod-tyyli ja sen musiikilliset esikuvat The Who ja Small Faces. Yhtyeen keulamies Paul Wellerin sanotaan omaksuneen tavan kuvata arkitodellisuutta lauluissaan The Kinks-yhtyeen innoittamana. Vaikka The Jamin taru jäi vuosissa mitattuna lyhyeksi, sen merkitys oli kuitenkin paljon suurempi.

Weller siirtyi menestyksekkäälle soolouralle 1990-luvun alussa Jamin hajottua jo vuonna 1982. Soolourallaan mies on tehnyt kosolti musiikkia ja albumit Stanley Road (1995), Illumination (2002), 22 Dreams (2008) ja Sonik Kicks (2012) ovat nousseet brittilistan ykkösiksi.

Powerpop-yhtyeeksi luokiteltu The Tourists hajosi pian Ruisrock-keikan jälkeen. Yhtye muistetaan parhaiten siitä, että sen jäsenet Annie Lennox ja David Stewart saavuttivat myöhemmin suuren suosion nimellä Eurythmics. Mutta oli The Tourists -yhtyekin teki hyvää musiikkia, tykkäsin kovasti. Biiseistä mieleen on jäänyt kappale Blind Among The Flowers. Kelpo ralli on se, edelleenkin.

The Selecter on puolestaan ska-genreen lukeutuva bändi, joka löi itsensä läpi juurikin vuonna 1980 ilmestyneellä Too Much Pressure -LP:llään, joka sekin löytyy Rokkineuvoksen levyhyllystä. Yhtään biisiä en bändiltä muista, mutta yhtye on edelleen toiminnassa.

***

Itselleni vuoden Ruisrockin tärkein esiintyjä oli kuitenkin Rockpile -yhtye, jossa soittivat Dave Edmunds (laulu, kitara), Nick Lowe (laulu, bassokitara), Billy Bremner (laulu, kitara) and Terry Williams (rummut). Rockin Hall of Fame –tyyppejä jokainen.

Olin kovin tykästynyt etenkin Dave Edmundsin musiikkiin ja etenkin Elvis Costellon hänelle tekemään Girls Talk -rallatukseen. Merkitystä vailla ei ollut sekään, että Edmunds oli ollut 1960-luvulla Aram Hatsaturjanin Sapelitanssista (Sabre Dance) hurjan version tehneen Love Sculture -yhtyeen johtohahmo. Edmundsin muita hittejä Girls Talkin lisäksi olivat I Knew The Bride ja Queen Of Hearts. Listoilla menestyi myös miehen versio I hear you knocking -bluesklassikosta.

 ***

Vaikea uskoa, että tuosta on jo yli 35 vuotta. Monta monituista bändiä ja keikkaa on sen jälkeen nähty, mutta hyvin tuo on näköjään mielessä pysynyt.

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu