4. marras, 2015

Bändilegendoja eilen ja tänään Suomessa

Rokkineuvoksen mieli ihan herkistyy ja muistot tulivat mieleen kun katselee Suomeen tulossa olevien ulkomaalaisbändien nimiä. Melkoista nostalgiaa on ilmassa.

Esimerkiksi ensi viikon keskiviikkona Helsinkiin saapuva heavyikoni Whitesnake tuli nähtyä livenä jo bändin ensimmäisellä Suomen keikalla tammikuussa 1983 Helsingissä. Ja onhan bändi piipahtanut pohjoisessakin. Historiankirjoista löytyvät Oulun keikat vuosilta 2004 ja 2009.

Huomattavasti vanhempaa nostalgiaa liittyy 24. marraskuuta Helsingin Kulttuuritalolla konsertoivaan Manfred Mann´s Earth Bandiin. Bändi teki yhden suurimmista hiteistään jo vuonna 1964, kun Rokkineuvos oli vasta viisivuotias. Yhtyeen läpimurtokappale Doh Wah Diddy Diddy on kyllä tullut sittemmin hyvinkin tutuksi. Tänä vuonna jo 75 vuotta täyttävän eteläafrikkalaisen Mannin yhtyeen kaksi muuta tunnetuinta hittiä ovat Blinded by the light ja Spirit in the night ovat lähtöisin muuten Bruce Spingsteenin kynästä.

Mutta tuleepa niitä bändilegendoja likemmäksikin. Brittiyhtyeet Slade, Smokie ja Nazareth mellastavat Rovaniemellä ja Seinäjoella 11.-12. joulukuuta. Slade ja Smokie on nähty livenä useampaankin kertaan, mutta Nazareth ei ole osunut vielä silmien eteen. Bändin albumeista esimerkiksi Razanamaz (1973), Loud´n Proud (1974) ja Hair of the Dog (1975) ovat pysyneet vuosikymmenet Rokkineuvoksen vinyylihyllyssä.

Smokien ­- tuolloin vielä nimellä Smokey – näin ensimmäisen kerran livenä 1970-luvun puolivälissä Tervolan Kaarihallilla. Bändi oli juuri levyttänyt debyyttialbuminsa Pass It Around – joka sekin tietysti löytyy vinyylihyllystäni. Sittemmin yhtye latoi hittejä toinen toisensa perään ja on kokoonpanovaihdoksista huolimatta kiertänyt ympäri Eurooppaa vuosikymmenet. Yhtyeen olen nähnyt sittemmin muun muassa Haaparannan Aspen –hallilla jokunen vuosi sitten.

Ja Slade. Yksi kaikkien aikojen lempiyhtyeistäni The Sweetin ohella. Sekin on nähty usein, viimeksi Tornion Twin City –festivaaleilla vuonna 2012. Ja taas – tietysti – levyhyllyssä on pino Sladen tuotoksia legendaarisesta Slade Alive (1972) –albumista Slayed- ja Old, New, Borrowed and Blue (1974) –kiekkoihin. Ja kukapa 1970-luvulla teini-ikäänsä elänyt voisi unohtaa hittejä kuten Coz I Luv You, Mama weer all crazee now, Gudbuy T´Jane, Cum on Feel the Noise, Skweeze Me, Pleeze Me, My Friend Stan, Merry Xmas Everybody, Everyday ja Far Far Away.

Ei kukaan. Eli lauantaina 12. joulukuuta suunta kohti Lappi-Areenaa.

Eikä Suomeen tulevista bändilegendoista voi ohittaa itsenäisyyspäivänä Hartwall Areenalla konsertoivaa Motörheadia. Jo pelkästään vuoden 1980 superhitin Ace of Spades takia. Oulussakin useammankin kerran käynyt Lemmy Kilmisterin poppoo on aina näkemisen arvoinen. Itse näin yhtyeen ensimmäistä kertaa livenä vasta vuoden 2004 Ruisrockissa. Ja herran lehdistötilaisuus jäi oikein hyvin mieleen. Kun mies saapui pressitilaisuuteen, kaveri hermostui pahan kerran ja tuntui, että hän hajottaa koko paikan. Tämä siksi, että pöydälle oli tuotu väärän merkkinen viskipullo. Raideri oli luettu joko huonosti tai uskottu, ettei merkillä ole niin väliä. Mutta kyllä sillä oli.

Motörheadin lämppäreinä Helsingissä joulukuussa ovat Saxon ja Girlschool. Nekin on nähty livenä Oulussa. Saxon Kuusrockissa 1981 ja Girlschool vuotta myöhemmin elokuussa Rainbown lämmittelijänä Oulun jäähallissa. Girlschool sai pestin Ouluun Cheap Trick -yhtyeen peruttua keikkansa. Entistä ajankohtaisemmaksi Ritchie Blackmoren ja Rainbown muistelu tuli, kun yhtyeen ennakoitu paluu varmistui toissapäivänä. Toivottavasti myös uudelleen herännyt Rainbow saadaan ensi vuonna Suomeen.

 
Lisää historian siipien havinaa on luvassa 8.-9. joulukuuta, kun Gary Brookerin johtama Procol Harum esiintyy Turussa ja Tampereella. Sinnekin tekisi mieli mennä palauttelemaan mieliin Procol Harumin vuoden 1976 Oulun Kuusrockin unohtumatonta keikkaa ja kuulla vielä kerran livenä alkuperäisesittäjän esittämänä muun muassa kappaleet Pandora´s Box ja A Whiter Shade Of Pale.Entäs ensi vuosi sitten? Kyllä, silloinkin Suomeen tulee useita bändilegendoja takavuosilta. Tähän mennessä on julkistettu muun muassa Eddie & Hot Rodsin keikka Helsingissä 30 tammikuuta, Deep Purplen ja Uriah Heepin keikat kesäkuussa Helsingissä ja Oulussa sekä tietysti Iron Maidenin saapuminen Hämeenlinnaan 29. kesäkuuta.

Eddie & Hot Rods oli kova sana vuonna 1977, jolloin yhtye esiintyi Oulun Kuusrockissa. Samana vuonna Kuusisaaren laivalle kipusi muuten myös muun muassa Ian Gillan Band. Eddie & The Hot Rodsin suurin hitti taisi olla juuri vuonna 1977 julkaistu single Do Anything You Wanna Do. Iron Maiden puolestaan esiintyi Oulun Kuusrockissa heinäkuussa 1980, vain kolme kuukautta debyyttialbuminsa julkaisemisen jälkeen. Rokkineuvoksen nuorisoversio oli tietysti paikalla.

Deep Purplen ja Uriah Heepin keikkamuistoja en ryhdy kertaamaan. Molemmat on tullut nähtyä viime vuosina useaan kertaan. Mutta kaipa sitä on ensi kesäkuussa lompsittava Oulun Raattiin tsekkaamaan bändien nykykunto.

Ja ihan viimeisin julkikerrottu bändilegendan Suomen keikka koskee Jefferson Starship -yhtyettä, joka konsertoi Helsingin Kulttuuritalolla 12. huhtikuuta. Kyseessä on samalla Starshipiä edeltäneen Jefferson Airplanen 50-vuotisjuhlakonsertti. Jefferson Airplanen moni muistaa ainakin siitä, että yhtyeen kokoonpanossa vaikutti sukujuuriltaan osin suomalainen kitaristi Jorma Kaukonen.

Kun kerran muistelemaan on ryhdytty, muistellaan lisää. 10. joulukuuta Helsingin Nosturissa esiintyy The Strokesin kitaristina tunnetuksi tullut Albert Hammond Junior. Hän tuo mieleeni isänsä Albert Hammondin. Tuo gibraltarilainen laulaja-lauluntekijä tuli tunnetuksi vuonna 1972 yhdessä Mike Hazelwoodin kanssa kirjoittamallaan kappaleella It Never Rains in Southern California. Mies teki lisäksi vuonna 1973 superhitin The Free Electric Band, joka sekin löytyyRokkineuvoksen vinyylisingle-kokoelmasta.

Menneiden vuosikymmenten tunnelmiin voi loikata myös piipahtamalla coverbändien keikoilla. Näihin mahdollisuuden antavat muun muassa 13. marraskuuta Helsingin Savoyssa esiintyvä englantilainen Led Zeppelin –tribuuttibändi Letz Zep, Oulun Areenalle 4. joulukuuta saapuva Queen -musikaali Champions sekä Tampere-talossa 3. joulukuuta esiintyvä brittiläinen The Cavern Beatles.

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu