Uutisia ja ajankohtaistietoa populaarimusiikin maailmasta Meri-Lapin näkökulmasta
20. tammi, 2015
Suomi on loistavien laulajien maa, ainakin jos sitä mitataan televisiossa nähtävien laulukilpailujen määrällä.
Parhaillaan on käynnissä Voice of Finlandin neljäs tuotantokausi. Käsi
sydämelle, muistatko suoralta kädeltä kaikki kolme edellistä VOF-voittajaa?
Niinpä niin, en minäkään.
Helmikuussa alkaa lisäksi Uuden Musiikin Kilpailu, jonka voittaja pääsee Suomen edustajaksi Eurovision laulukilpailuihin ja saa kappaleelleen miljoonayleisön.
Suomen viisumenestys on ollut varsin laihaa lukuunottamatta Lordin voittoa Ateenassa 2006 eli euroviisumenestyksen valossa Suomi ei olekaan niin loistavien laulajien maa. Tai sitten täällä tuhansien järvien maassa ei osata tehdä (ainakaan euroviisuissa) menestyviä kappaleita.
Muuten kyllä, mutta ei vallan mahdottomasti. Jos vähän kärjistää, onko
meikäläisten tekemistä biiseistä maailmalla pärjänneet muut kuin Hurriganesin Get On, Bomfunk MC´s:n Freestyler, Daruden Sandstorm, The
Rasmuksen In the Shadows, HIM:n (Join Me (in death), Sunrise Avenuen Fairytale Gone Bad ja Lordin Hard Rock Hallelujah?
Ovat toki muun muassa Stratovariuksen,
Sonata Arctican, Sentencedin, HIM:n, The Rasmuksen, Nightwishin ja Children of Bodomin albumit myyneet maailmalla ihan mukavasti ja keikkasuosiotakin on riittänyt kohtuullisesti, mutta megastaraluokkaan ei yksikään
suomalaisbändi ole vielä päässyt. Noh, Sunrise Avenue on Saksassa jo stadionluokan bändi, mutta siitä on vielä iso hyppäys Amerikan ja Britannian stadionien täyttäjiksi.
Palataanpa
laulukilpailuihin.
VOF:n neljäs kausi ei ole ainakaan vielä tuottanut kuin pari säväyttävää esitystä. Kokonaistaso vaikuttaisi kisahistorian kehnoimmalta. Mutta aika näyttää.
Kilpailuna VOF on katsojaa koukuttava, kuten Idolskin. VOF:n etuna on se, ettei siinä nöyryytetä kilpailijoita, kuten Idols - jonka kahdeksas tuotantokausi tulee ihan varmasti - pahimmillaan teki.
Kysymys kuuluu, ovatko VOF ja Idols tuottaneet Suomeen todellisia uusia kykyjä, jotka voisivat jopa menestyä?
Kyllä - varsinkin Idols. Formaatin kautta pinnalle onnoussut ja jopa pysynyt siellä monikin laulaja, jopa ilman voittoakin. Jokainenhan tietää Hanna Pakarisen, Jani Wickholmin, Antti Tuiskun, Katri Ylanderin, Kristian Meurmanin, Anna Abreun, Anna Puun, Pete Parkkosen, Koop Arposen ja Diandran.
VOF:n kautta pinnalle ovat päässeet - ja ainakin toistaiseksi
siellä pysyneet Jesse Kaikuranta, Saara Aalto, Krista Siegfrids ja Antti Railio. Niin ja ne VOF-voittajathan ovat Mikko Sipola, Antti Railio ja Siru Airistola.
Eli kyllä
laulukisat ovat tuoneet uusia artisteja ja Suomen pieniin markkinoihin suhteutettuna oikeastaan yllättävän monikin on saanut alalta leipäpuun.
Vaikka television bändikilpailut ovat jääneet enemmän tai vähemmän torsoiksi, niin muutama kyky on niidenkin kautta päässyt parrasvaloihin. Parin kauden mittaiseksi jäänyt Popstars toi kotimaiseen artistikaartiin kestomenestyjät Jenni Vartiaisen, Paula Vesalan ja Mira Luotin.
Vuonna 2012 toteutettu Bilebändikisa taisi jäädä yhden kauden mittaiseksi, kuten tämä viimeisin I Want You -ohjelmakin. Bilebändikisan yhtyeet saivat kuitenkin julkisuutta, jonka esimerkiksi Grooving High Allstars on hyödyntänyt hyvin keikkakalenterin täyttymisen muodossa.
Summa summarum, ilmeisesti näillä lukuisilla laulukilpailuilla
on oma paikkansa, kuten "miljoonilla" kokki- ja laihdutus- ja sisustusohjelmillakin. Ellei muuta, niin pysyypä kansa poissa miettimästä oikeasti tähdellisiä asioita - vaikkapa politiikan kuvioita - kun toljottaa tv-ruudun moninaisia
mittelöjä.